Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šparagų karštinė Berlyne: vokiečius paperka ir daržovės skonis, ir seksualumas

„Špargel, špargel, špargel“ – greitakalbe rėkia daržovių pardavėjas viename iš gatvės turgų Berlyne, Vokietijos sostinėje. Nereikėtų jam rėkti, nes ir taip akivaizdu: šparagai balandžio ir gegužės mėnesiais yra kone pagrindinė daržovė ant Berlyno prekystalių, didžiųjų parduotuvių stelažuose, restoranų valgiaraščiuose ir paprastų berlyniečių pilvuose.
Berlyniečių pokalbiai vėlyvą pavasarį sukasi apie šparagus
Berlyniečių pokalbiai vėlyvą pavasarį sukasi apie šparagus / Autorės nuotr.

Spargelzeit (šparagų laikas) – taip vokiečiai vadina šparagų sezoną, kuris tęsiasi nuo balandžio pabaigos iki Joninių. Šparagų sezono pradžia net anonsuojama iš anksto – turguose iškeliamos lentelės, su atgaliniu skaičiavimo laiku, kiek liko, iki pasirodys pirmieji šparagai. O kai jau jis prasideda, tai šparagus galima rasti ant kiekvieno kampo.

Autorės nuotr. /Šparagų karštinė Berlyne
Autorės nuotr. /Šparagų karštinė Berlyne

Oficialūs statistiniai duomenys skelbia, kad per metus Vokietijoje suvartojama 125 tūkst. tonų šparagų.

Šiuo metu Berlyno gatvėse yra įsikūrę net specialūs šparagų kioskeliai, pardavinėjantys tik šias baltas bei žalias daržoves. Kiekvieno restorano meniu būtinai yra patiekalas iš arba su šparagais – sriubos su įvairiais ingredientais, kiaušinienės, šalia kurių šono surikiuoti virti, bet dar traškūs, šparagai arba tradicinis ir mėgstamiausias patiekalas – ūgliai su olandišku padažu ir kumpiu. Oficialūs statistiniai duomenys skelbia, kad per metus Vokietijoje suvartojama 125 tūkst. tonų šparagų.

Vida Press, Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vokiška šparagų sriuba
Vida Press, Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vokiška šparagų sriuba

Daugiau simpatijų baltiesiems

Tikrieji berlyniečiai tvirtina, kad šiuo metu populiariausi neįpareigojantys pokalbiai Vokietijos sostinėje yra ne apie orą (kuris, beje neįprastai šiltas ir vasariškas), o apie šparagus – kur perka, kiek moka, iš kokio ūkio geriausi, kur rasti šviežiausius, kokie naujausi receptai ir kur valgė skaniausius. Spargelzeit metu patiekalus su šparagais vokiečiai valgo bent tris-keturis kartus per savaitę. Šparagai čia dar vadinami baltuoju auksu ar valgomuoju dramblio kaulu.

Būtent baltus šparagus berlyniečiai vertina labiau, nei mums įprastus tradicinius žaliuosius. Sako, kad dėl ypatingos baltųjų tekstūros, švelnesnio skonio, atsirandančio švelnaus saldumo ir riešutų poskonio.

Autorės nuotr. /Šparagų karštinė Berlyne
Autorės nuotr. /Šparagų karštinė Berlyne

O ir auginti baltus šparagus yra sudėtingiau nei žaliuosius. Tik išlindę balti daigai apkasami žemėmis arba apdengiami plėvele – paslėpiami nuo saulės, taip juose nevyksta fotosintezė ir nesigamina chlorofilas – medžiaga, atsakinga už augalų žalią spalvą. Žalieji šparagai turi kiek daugiau maistinės vertės, nei baltieji, tačiau jei paklaustumėt Berlyno gyventojo, kodėl šparagus valgyti sveika, jis atsakytų, kad „jie išvalo kūną ir leidžia pavasario saulei į jį patekti“.

Autorės nuotr. /Baltieji prieš žaliuosius
Autorės nuotr. /Baltieji prieš žaliuosius

Beje, Berlyne labiau nei visoje Vokietijoje jaučiamas pozityvus išprotėjimas dėl šparagų, nes Branderburgo žemėje, kuri driekiasi aplink Berlyną, yra didžiausi šparagus auginantys ūkiai. Ypač šių daržovių auginimu garsėja Beelitz miestelis, esantis piečiau nuo Berlyno. Sakoman, kad šparagų augintojų darbas nėra lengvas, vien jau dėl to, kad jų derlius iki šiol nuimamas rankomis. Todėl kai jau linksminasi šparagų ūkininkai, tai iškelia didelę šparagų šventę, kurios metu renkama šparagų karalienė. Kitame šparagus auginančiame mieste Nienburge, vyksta šparagams dedikuotas bėgimas, yra šparagų gatvė ir šparagų fontanas.

Autorės nuotr. /Šparagų karštinė Berlyne
Autorės nuotr. /Šparagų karštinė Berlyne

Kainų įvairovė ir paruošimo subtilybės

Sakoma, kad šparagai yra tai vienintelė likusi tikrai sezoninė daržovė. Jos kaina Berlyne – labai įvairi. Iš turkų prekeivio „Maybach Ufer“ daržovių turguje pavyko kilogramą nusipirkti už 4 eurus. Aleksander aikštės specialiame šparagų kioskelyje toks pat kiekis kainavo jau 7,99 Eur. Didžiuosiuose prekybos centruose jų kaina būna per vidurį tarp pastarųjų. Kaina priklauso ir nuo šparagų storio, ir šviežumo. Patys prekeiviai šparagus atsakingai rūšiuoja ir šlaksto vandeniu, kad ilgiau išliktų traškūs. Renkantis šparagus reikia žiūrėti į jų kotelį – kuo kietesnis, tuo seniau buvo nupjautas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vokiškos šparagų sriubos ruošimas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vokiškos šparagų sriubos ruošimas

Baltųjų šparagų paruošimas irgi yra ypatingas. Visų pirma, patariama pirštais suspausti daigelį nuo žiedo iki kotelio ir ten, kur jis lūžta, ir yra ta vieta, kur derėtų pjauti ir atskirti kietąją, nevalgomą dalį nuo likusio kotelio.

Antra, baltuosius šparagus reikia kiekvieną nuskusti, nes jo žievė yra kietesnė, nei žaliųjų. Bet vokiečiai ir čia sugalvojo patobulinimą – specialią šparagų skutimo mašiną. Tokias galima rasti didžiuosiuose prekybos centruose ir jūsų patogumui baltieji gražuoliai bus švariai nuskusti. Arba įsigyti specialų šparagų skutiklį, kuris irgi buvo išrastas vokiečių. O kai jau šparagai nuskusti, belieka išsirinkit iš begalės receptų jiems paruošti.

VIDEO: Spargel richtig schälen

Labiausiai vokiečių mėgstamas patiekalas yra paprasčiausias – šparagai su olandišku padažu, virtomis bulvėmis ir kumpiu.

Vokietijoje pirmieji receptai su šparagais randami nuo XVI a., bet labiausiai vokiečių mėgstamas patiekalas yra paprasčiausias – šparagai su olandišku padažu, virtomis bulvėmis ir kumpiu. Tiesiog meti šparagus į puodą su šiek tiek vandens, druskos, cukraus ir citrinos ir juos paverdi apie 15 minučių. Tuomet patieki su virtomis bulvėmis, olandišku padažu ir Serano kumpiu. Arba išsivirti paprasčiausią trintą šparagų sriubą ir patiekti ją su krutonais ir žalumynais.

Autorės nuotr. /Šparagai su kumpiu ir olandišku padažu
Autorės nuotr. /Šparagai su kumpiu ir olandišku padažu

Berlyne sklando gandas, kad šparagai vokiečių taip mėgiami dar ir dėl to, kad tai yra labai seksuali daržovė. Aišku, dėl šparagų išvaizdos. Liudininkai teigia, kad Berlyno Šionebergo rajone, kuris garsėja kaip homoseksualų mėgstamas rajonas, restoranai patiekalus su šparagais pavadina „gėjų patiekalu“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito