Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Pasiruoškime rūgštynių ir špinatų atsargų

Pagaliau atėjo metas, kai galite iki soties valgyti nuosavame darže sudygusias rūgštynes, špinatus ir kitokius maistingus žalumynus.
Špinatai
Špinatai / Fotolia nuotr.

Nepristikite fantazijos gamindama patiekalus su jais kasdieniam stalui ir pasidomėkite, kaip pasiruošti jų atsargų.

Daugelis šeimininkių, vos išgirdusios minint rūgštynes, pirmiausia pagalvoja apie šių žalumynų sriubą. Kalbai pasisukus apie špinatus, paprastai prieš akis iškyla vitaminingos salotos. Pasak išradingų šeimininkių, tokios vizijos yra tik lašas jūroje – su šiais žalumynais galima pagaminti daugybę pikantiškų valgių.

Rūgštynėmis ir špinatais tinka gardinti omletą, picą, daržovių apkepą, įvairius šaltus bei karštus padažus (ypač tiekiamus su paukštiena ir žuvimi). Šiais maistingais lapeliais galima įdaryti virtinius, lietinius, užkandžiui skirtus pyragėlius. Jie pikantišką prieskonį suteikia ne tik įvairių daržovių sriuboms, bet ir tradiciniams šaltibarščiams.

Kadangi bet kokius žalumynus sveikiau valgyti šviežius, stenkitės kuo dažniau mėgautis rūgštynėmis ar špinatais paįvairintomis šviežių daržovių bei prieskoninių žolelių salotomis. Ruošdama tokį valgį, špinatus drąsiai galite derinti ir su kai kuriomis uogomis (avietėmis, gervuogėmis, šilauogėmis) – abiejų produktų skoniai papildo vienas kitą.

Tiek rūgštynių, tiek špinatų galima pasiruošti ir ilgesniam laikui – abiejų rūšių žalumynus tinka konservuoti, šaldyti, džiovinti. Ėmusis tokių darbų, nepamirškite vieno svarbaus dalyko: ilgiau laikyti ruošiami jauni šių žalumynų lapeliai (be lapkočių!), nes peraugusiuose gausu sveikatai žalingos oksalo rūgšties. Tiesa, žmogaus organizme ji gali pradėti kauptis tik tuo atveju, jeigu rūgštynių ar špinatų vartojama dideliais kiekiais.

► Konservavimas. Jaunas rūgštynes ar špinatus sudėkite į kiaurasamtį ir nuplaukite po tekančiu šaltu vandeniu. Gerai nuvarvinusi, jei norite, susmulkinkite, sukrėskite į puodą, įpilkite vandens (lapelius turi vos semti), įberkite druskos (maždaug 0,5 kg žalumynų imkite 30–40 g druskos) ir 2–3 min. pavirinkite. Karštą masę sukrėskite į švarius stiklainius, sandariai užsukite ir palikite atvėsti kambario temperatūroje. Paskui laikykite šaltoje vietoje.

Yra dar sveikesnis konservavimo būdas, kuris padeda išsaugoti itin daug maistinių medžiagų, o ypač vitamino C ir karoteno. Švarius lapelius susluoksniuokite į stiklainius su rupia druska ir kiek paspaudykite šaukštu, kad susidarytų sulčių. Ant viršaus užberkite ploną druskos sluoksnį, stiklainius užsukite ir laikykite šaldytuve.

► Šaldymas. Žalumynus sudėkite į kiaurasamtį, nuplaukite po tekančiu šaltu vandeniu ir gerai nuvarvinkite. Paskleiskite ant popieriniu rankšluosčiu užtiesto padėklo ir palikite, kad nudžiūtų. Sudėkite į specialias šaldyti skirtas dėžutes arba maišelius ir kiškite į šaldiklį.

► Džiovinimas. Sausu oru nuskintas jaunas švarias savame darže užaugintas rūgštynes ar špinatus sudėkite į marlinius maišelius, sukabinkite sausoje šiltoje gerai vėdinamoje patalpoje ir palikite džiūti.

Jei žalumynai nešvarūs, nuplaukite juos šaltu vandeniu, gerai nuvarvinkite, paskleiskite ant švaraus popieriaus lapų ir palikite džiūti.

Naudinga žinoti

♦ Bet kokius šviežius žalumynus stenkitės suvartoti kuo greičiau. Jeigu jų prisiskynėte daugiau nei galite suvartoti vienu sykiu, suvyniokite į maistinę plėvelę ir laikykite šaldytuve ne ilgiau nei 4–5 dienas.

♦ Jei špinatai ar rūgštynės labai žemėti, lengviau juos plauti mirkant šaltame vandenyje (jį reikia retkarčiais pakeisti). Tada žemės nusėda ant dugno.

♦ Špinatus labai sveika valgyti tiems, kam stinga geležies. Kadangi šiuose lapeliuose esanti oksalo rūgštis trukdo ją įsisavinti, geriausia špinatus vartoti su vitamino C turinčiais produktais (pomidorais, citrusiniais vaisiais ir kt.).

♦ Neapsiriksite, jei užkandžiui ar salotoms ruošti pasirinktus špinatus apšlakstysite rūgščiomis apelsinų sultimis – jie įgaus pikantišką prieskonį.

Ką skanaus galite paruošti iš špinatų? Jūsų dėmesiui – pluoštas idėjų. IŠSIRINKITE!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas