Sveiko maisto žinovai Naujųjų metų vakarą rekomenduoja paskanauti pagal originalų prancūzų receptą burgundiškai paruoštų sraigių.
„Lietuviams sraigės – kol kas neatrastas delikatesas. Paprastai tautiečiai jas valgo tik ypatingomis gyvenimo progomis. Naujieji metai – ne išimtis. Sraigės pasižymi ne tik maistinėmis savybėmis, bet ir veikia kaip stiprus afrodiziakas. Legendos byloja, kad net Julijus Cezaris mėgo sraiges, nes šis maistas jam suteikdavo energijos tiek mūšio lauke, tiek asmeniniame gyvenime“, – pasakoja Girius Merkys, Merkio.lt vadovas.
Sraigės – turtingas baltymų ir pagrindinių vitaminų bei mineralų, tokių kaip magnis, selenas, vitaminas E ir fosforas, šaltinis. Baltymų kiekis virtoje ir šaldytoje sraigių filė yra apie 12–17 procentų. Be to, sraigių mėsa nekaloringa ir, valgant ją, beveik nesikaupia riebalai.
Pasak G. Merkio, naujametiniam gurmaniškam vakarui vienam asmeniui pakaktų šešių sraigių – tai tinkama norma ir paskanauti, ir šiek tiek užkąsti.
Burgundiškai paruoštos sraigės – ne tik delikatesas, bet ir puošmena stalui. Tinkamai išvirta sraigė įdedama atgal į kruopščiai išvalytą kiautą ir užpildoma sviestu su įvairiais prieskoniais – česnakais ir petražolėmis. Toks produktas užšaldomas ir gali būti laikomas nuo dviejų iki dešimties dienų.
„Pagal originalų prancūzišką receptą burgundiškai pagamintos sraigės gali būti užšaldomos tik vieną kartą, kaip pagrindinis produktas. O patiekalo pradžioje naudojamos užmigdytos sraigės. Nors kai kurie sraigių patiekalų gamintojai užšaldo du kartus: pirmą kartą užšaldo mėsą, antrą – patiekalą. Dėl to nukenčia ir skonis, ir kokybė“, – pasakoja G. Merkys.
Burgundiškai pagamintas ir užšaldytas sraiges reikia pašildyti iki 200 °C įkaitintoje orkaitėje 10–15 min., kad sviestas išsilydytų ir pati sraigė sušiltų. Sveiko maisto žinovai nerekomenduoja sraigių šildyti mikrobangų krosnelėje. Sraigė mediniu smeigtuku ištraukiama iš kiauto ir valgoma. Užsigeriama skysčiu iš kiauto ir užsikandama skrudinta balta duona.
Burgundiškai pagamintas sraiges rekomenduojama valgyti su baltuoju vynu.
Straipsnio šaltinis – „Autoriai“ | Kūrybiniai komunikacijos sprendimai