Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Stalo puošmena – karališka Velykų boba: išbandykite autentišką receptą

Boba – puošnus mielinis pyragas, specialiai Velykoms kepamas kai kuriuose Lietuvos regionuose ir kaimyninėje Lenkijoje. Savo bobos receptu dalijasi vilnietė Ewa Wołkanowska-Kołodziej.
Velykų boba
Velykų boba / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

E.Wołkanowska-Kołodziej pastebi, kad Lenkijoje per Velykas stalai tiesiog nukraunami saldumynais: ant stalo gali būti ir boba, ir įvairiais raštais išmarginti mozūrai (stačiakampis trapios tešlos pyragas su kremu), ir varškės pyragas, ir pyragas su aguonomis. Apie Balstogę, Suvalkus, kur gyvena daugiau stačiatikių, populiarios ir tradicinės varškės paschos.

„Kai mano vyras pirmą kartą iš Lenkijos atvažiavo į Vilnių Velykų švęsti, jam buvo nuostabu, kad turime tiek daug mėsos, o saldumynų tiek nedaug“, – juokiasi E. Wołkanowska-Kołodziej.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ewa Wołkanowska-Kołodziej ir jos kepta Velykų boba
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ewa Wołkanowska-Kołodziej ir jos kepta Velykų boba

Ji prisimena, kad vaikystėje tėvų namuose Velykoms buvo kepamas paprastas mielinis kvietinių miltų pyragas, kartais pagardintas razinomis. Bobos ir mozūrai (trapios tešlos pyragas su kremu) esą imti kepti tik po Nepriklausomybės, kuomet atsirado galimybė matyti lenkiškus televizijos kanalus, iš Lenkijos ėmė keliauti žurnalai su receptais, atsirado internetas. „Vietiniai lenkai ėmė dalintis lenkiškais receptais. Man atrodo, dabar lenkai čia, Vilniuje, gamina daug panašių valgių“, – svarsto moteris.

Tačiau, nepaisant lenkiškų stalų turtingumo, E. Wołkanowska-Kołodziej pastebėjimu, mūsų išskirtinumas – draugiškumas. „Vilniuje yra mada, kad eini į svečius, ir kažką atsineši: margučių ar pyrago, jei per Velykas. Lenkijoje nieko nenustebinsi, jei ateisi tuščiomis“, – kaimynų kultūrų skirtumus pasakoja vilnietė.

Velykų boba

Ingredientai:

  • 0,5 kg miltų;
  • 10 kiaušinių trynių;
  • 100 g cukraus;
  • 100 g sviesto;
  • 1 stiklinė pieno;
  • 250 g razinų;
  • 60 g šviežių mielių;
  • 0,5 a. š. druskos;

Glajui ir papuošimui:

  • 1 citrina;
  • 250 g pudrinio cukraus;
  • apie 5 v. š. smulkintų apelsinų cukatų (arba razinų).

Gaminimas:

1. Razinas užpilkite šiltu vandeniu ir palikite pamirkti.

2. Dubenyje sumaišykite miltus, trynius, cukrų ir druską. Supilkite šiltą pieną, įdėkite mielių ir viską minkykite apie 15 minučių.

3. Sudėkite razinas ir supilkite šiltą (bet ne karštą) tirpintą sviestą ir dar 15 minučių paminkykite.

4. Tešlą maždaug valandai padėkite šiltai – kol 2–3 kartus išaugs.

5. Kepimo formą ištepkite sviestu ir pabarstykite džiūvėsėliais. Sudėkite tešlą. Tradicinė boba yra aukštas apvalus pyragas, bet jei tokios formos neturite, rinkitės pagal galimybes. Tačiau skarda būtinai turi būti didesnė, nes kepdamas pyragas gerokai išaugs.

6. Kiškite bobą į 175 laipsnių orkaitę ir kepkite 50–60 minučių. Mediniu pagaliu patikrinkite, ar boba iškepusi: jei iš pyrago ištrauktas pagaliukas sausas – pyragas iškepęs.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Velykų boba
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Velykų boba

7. Kol pyragas vėsta, pasiruoškite glajų jam papuošti. Prikaistuvyje pašildykite citrinų sultis (neužvirkite), suberkite dalį smulkintų cukatų ir maišydami suberkite miltinį cukrų. Pamaišykite, kol glajus ims tirštėti.

8. Glajumi apipilkite pyragą, viršų papuoškite cukatų gabaliukais.

9. Mielinė boba gana greitai džiūsta, tad pyragą patariama laikyti uždengtą.

Ewa Wołkanowska-Kołodziej – kultūros antrolopologė ir žurnalistė. Ji yra išleidusi bendrą savo ir šviesios atminties mamos Genowefos Wołkanowskos kūrinį – istorijų ir receptų knygą „Wilno. Rodzinna historia smaków“ (liet. „Vilnius. Šeimos skonių istorija“).

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ewos Wołkanowskos-Kołodziej knyga
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ewos Wołkanowskos-Kołodziej knyga

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas