Lietuvoje gausu rudeninių daržovių, kurias lengvai galima paversti gardžiais patiekalais. Nuo švelnia tekstūra pasižyminčių moliūgų sriubų iki aštrių raugintų kopūstų ar traškių keptų burokėlių. Kulinarijos ekspertai kviečia eksperimentuoti su sezoniniais produktais bei atrasti naujus skonius ir receptus, kurie paįvairins įprastą meniu, rašoma „Lidl“ pranešime žiniasklaidai.
Pavyzdžiui, kopūstas puikiai tinka įvairiems patiekalams: sriuboms, troškiniams, salotoms bei keptiems ar marinuotiems gaminiams. Ši daržovė gali tapti ir augalinės kilmės steiko pakaitalu tiek garnyrui, tiek pagrindiniam patiekalui.
Kopūstų steikas
Reikės:
- 1 didelio balto kopūsto
- 3–4 a. š. alyvuogių aliejaus
- 1a. š. česnako miltelių arba 2 smulkintų česnakų skiltelių
- 1 a. š. džiovinto rozmarino (arba čiobrelio)
- 1 a. š. rūkytos paprikos miltelių
- Druskos ir pipirų pagal skonį
- Citrinos sulčių
- Patiekimui: tahini padažo, humuso arba mėgstamų šviežių žolelių
Gaminame:
Pirmiausia įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių temperatūros. Nuimkite išorinius kopūsto lapus, jei jie atrodo sausi ar pažeisti. Kopūstą perpjaukite išilgai į storas riekes (apie 1,5–2 cm storio), kad kiekviena riekė būtų kaip steikas.
Paruoškite padažą iš alyvuogių aliejaus, česnako miltelių (ar smulkinto šviežio česnako), rozmarino, rūkytos paprikos, druskos ir pipirų. Šiuo mišiniu gerai aptepkite kiekvieną kopūsto riekę iš abiejų pusių.
Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi. Sudėkite kopūstų riekes ant skardos ir kepkite orkaitėje apie 25–30 minučių. Po 15 minučių apverskite, kad abi pusės apskrustų tolygiai. Kepimo laikas priklauso nuo kopūsto storio – jie turi būti traškūs iš išorės, bet minkšti viduje.
Iškepusius kopūstų steikus galite apšlakstyti šviežiomis citrinos sultimis arba patiekti su mėgstamais padažais, pavyzdžiui, tahini, humusu ar šviežiomis žolelėmis.
Ingredientai
Druska:
0.50 arbat. š. (perpus tešlai ir įdarui)
Sviestas:
55.00 g (šalto (tešlai) ir dar šiek tiek įdaro apkepimui)
Taukai:
30.00 g (šaltų, tešlai)
Vanduo:
1.00 valg. š. (šalto, tešlai)
Svogūnai:
1.00 vnt. (supjaustytas kubeliais, įdarui)
Paprikos:
1.00 vnt. (raudonoji, supjaustyta kubeliais, įdarui)
Kopūstai:
500.00 g (plonai supjaustyto, įdarui)
Parmezano sūris:
60.00 g (galima keisti lietuvišku atittikmeniu „Džiugo“ sūriu ar čederiu; įdarui)
Kaip gaminti
Tešlos paruošimas:
1. Į virtuvinį kombainą suberkite miltus, druską, sudėkite kubeliais supjaustytą sviestą ir taukus. Įjunkite „pulso“ režimą. Kai tešla pradės gumuluotis, įpilkite 1 valg. šaukšt. šalto vandens ir žiūrėkite, ar tešla pradeda lipti (gali būti, kad dar gali reikėti šiek tiek vandens. Geriau iš pradžių pilti šiek tiek mažiau).
2. Tik tešlai pradėjus lipti, išjunkite kombainą ir rankomis suformuokite rutulį, suvyniokite į maistinę plėvelę ir įkiškite į šaldytuvą 30–60 min. Beje, tą patį galite padaryti ir rankomis – riebalus rankomis trinkite su miltais, tada įpilkite vandens ir suminkykite į rutulį.
3. Po 30 min. tešlą išimkite iš šaldytuvo, iškočiokite ją, sudėkite į kepimo formą. Aš dar įkišu 30 minučių į šaldytuvą.
Įdaro paruošimas:
4. Svogūną su česnaku pakepinkite ant sviesto, kol suminkštės. Tuomet suberkite papriką ir dar apkepkite 2–3 minutes.
5. Sudėkite kopūstus. Kepkite viską nuolatos pamaišydami, kol kopūstai sukrinta ir suminkštėja – apie 20–25 minutes. Sudėkite pomidorų pastą ir viską išmaišykite. Palikite masę atvėsti.
6. Kiaušinius lengvai suplakite ir sumaišykite su pienu. Suberkite sūrį. Šiek tiek pasilikite pabarstymui ant viršaus. Kiaušinių plakinį sumaišykite su kopūstais. Viską sudėkite į kepimo formą, išklotą tešla.
7. Kepkite 180 laipsnių temperatūroje 45–50 minučių. Išėmę iš orkaitės, leiskite pravėsti 10 minučių. Pyragas skanus tiek šiltas, tiek šaltas.
Suskleisti
Ingredientai
Alus:
2.00 vnt. (skardinės; pilsner tipo vokiško)
Svogūnai:
2.00 vnt. (smulkiai pjaustyti)
Imbieras:
1.00 vnt. (10 cm ilgio gabaliukas, pjaustytas plonais griežinėliais)
Druska:
1.00 arbat. š. (arba pagal skonį)
Kaip gaminti
1. Dešreles sudėkite į puodą, užpilkite alumi, įpilkite vieną stiklinę vandens, sudėkite kmynus, kalendros ir garstyčių sėklas, svogūnus ir imbierą. Užvirinkite ir sumažinę kaitrą pavirkite apie 5 minutes. Uždenkite dangčiu, nuimkite nuo karščio ir palikite pastovėti 15 minučių.
2. Išimkite dešreles. Nukoškite skystį į kitą puodą (tirščių nebereikės).
3. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, sudėkite kopūstus ir maišydami pakepinkite kelias minutes. Tada įpilkite stiklinę dešrelių nuoviro ir troškinkite dažnai pamaišydami, kol kopūstai suminkštės (skysčio galima įpilti ir daugiau, „iš akies“, kad kopūstai troškintųsi, bet nebūtų pernelyg daug drėgmės). Maždaug po 15 minučių įdėkite medų, actą, druskos, pipirų ir dar pamaišydami patroškinkite apie 5 minutes.
4. Sudėkite kopūstus į dubenį ir patiekite, pavyzdžiui, su dešrainiais.
Kaip garnyras tinka ir prie kitų mėsiškų patiekalų. Skanūs šie kopūstai ir šalti.
Suskleisti
Ingredientai
Kopūstai:
1.00 vnt. (supjaustytas labai plonais šiaudeliais (panašiai kaip rauginimui))
Krapai:
1.00 valg. š. (kapotų šviežių; patiekimui (nebūtinai))
Kaip gaminti
1. Pirmiausiai ant vidutinės kaitros įkaitinkite keptuvę ir pakepinkite kalendros ir kumino sėklas – turi pakvipti, tik jokiu būdu nesudeginkite. Suberkite į plokščią lėkštelę ir palikite atvėsti.
2. Keptuvę pavalykite, supilkite aliejų, suberkite kopūstus, ciberžolę ir pusę kiekio druskos, išmaišykite, tada pridenkite dangčiu ir patroškinkite maždaug 9–10 min. Kelis kartus atidenkite keptuvę ir pamaišykite, svarbu stebėti, kad kopūstai nepradėtų svilti.
3. Nudenkite nuo keptuvės dangtį ir supilkite actą, suberkite cukrų, pakepintas sėklas, įpilkite 3 šaukštus vandens ir troškinkite jau atidengę, retkarčiais pamaišydami, kol skystis visiškai išgaruos, o kopūstai bus išsitroškinę, tačiau vis dar šiek tiek standūs.
4. Nuimkite nuo ugnies, atvėsinkite, perdėkite į dubenį ir dėkite į šaldytuvą, kad visai atvėstų.
5. Prieš patiekdami galite pabarstyti kapotais šviežiais krapais.
Suskleisti