Steikas, kuris patiks ir vegetarams: prireiks vienos mums gerai žinomos daržovės

Ruduo dovanoja gausybę šviežių ir skanių daržovių. Valgydami sezonines daržoves, ne tik geriname sveikatą, bet ir įnešame į savo virtuvę kūrybiškumo bei spalvų.
Kopūstų steikas
Kopūstų steikas / Shutterstock nuotr.

Lietuvoje gausu rudeninių daržovių, kurias lengvai galima paversti gardžiais patiekalais. Nuo švelnia tekstūra pasižyminčių moliūgų sriubų iki aštrių raugintų kopūstų ar traškių keptų burokėlių. Kulinarijos ekspertai kviečia eksperimentuoti su sezoniniais produktais bei atrasti naujus skonius ir receptus, kurie paįvairins įprastą meniu, rašoma „Lidl“ pranešime žiniasklaidai.

Pavyzdžiui, kopūstas puikiai tinka įvairiems patiekalams: sriuboms, troškiniams, salotoms bei keptiems ar marinuotiems gaminiams. Ši daržovė gali tapti ir augalinės kilmės steiko pakaitalu tiek garnyrui, tiek pagrindiniam patiekalui.

Kopūstų steikas

Reikės:

  • 1 didelio balto kopūsto
  • 3–4 a. š. alyvuogių aliejaus
  • 1a. š. česnako miltelių arba 2 smulkintų česnakų skiltelių
  • 1 a. š. džiovinto rozmarino (arba čiobrelio)
  • 1 a. š. rūkytos paprikos miltelių
  • Druskos ir pipirų pagal skonį
  • Citrinos sulčių
  • Patiekimui: tahini padažo, humuso arba mėgstamų šviežių žolelių

Gaminame:

Pirmiausia įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių temperatūros. Nuimkite išorinius kopūsto lapus, jei jie atrodo sausi ar pažeisti. Kopūstą perpjaukite išilgai į storas riekes (apie 1,5–2 cm storio), kad kiekviena riekė būtų kaip steikas.

Paruoškite padažą iš alyvuogių aliejaus, česnako miltelių (ar smulkinto šviežio česnako), rozmarino, rūkytos paprikos, druskos ir pipirų. Šiuo mišiniu gerai aptepkite kiekvieną kopūsto riekę iš abiejų pusių.

Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi. Sudėkite kopūstų riekes ant skardos ir kepkite orkaitėje apie 25–30 minučių. Po 15 minučių apverskite, kad abi pusės apskrustų tolygiai. Kepimo laikas priklauso nuo kopūsto storio – jie turi būti traškūs iš išorės, bet minkšti viduje.

Iškepusius kopūstų steikus galite apšlakstyti šviežiomis citrinos sultimis arba patiekti su mėgstamais padažais, pavyzdžiui, tahini, humusu ar šviežiomis žolelėmis.

Kopūstų pyragas
Receptas: Trapios tešlos pyragas su kopūstais
8 asmenims
Pagaminsite per 3 val.
3.8 / 15
Receptas
Ingredientai
Miltai: 170.00 g (tešlai)
Druska: 0.50 arbat. š. (perpus tešlai ir įdarui)
Sviestas: 55.00 g (šalto (tešlai) ir dar šiek tiek įdaro apkepimui)
Taukai: 30.00 g (šaltų, tešlai)
Vanduo: 1.00 valg. š. (šalto, tešlai)
Svogūnai: 1.00 vnt. (supjaustytas kubeliais, įdarui)
Česnakai: 2.00 skiltelės (įdarui)
Paprikos: 1.00 vnt. (raudonoji, supjaustyta kubeliais, įdarui)
Kopūstai: 500.00 g (plonai supjaustyto, įdarui)
Kiaušiniai: 3.00 vnt. (įdarui)
Pomidorų pasta: 1.00 valg. š. (įdarui)
Pienas: 120.00 ml (įdarui)
Parmezano sūris: 60.00 g (galima keisti lietuvišku atittikmeniu „Džiugo“ sūriu ar čederiu; įdarui)
Kaip gaminti

Tešlos paruošimas:

1. Į virtuvinį kombainą suberkite miltus, druską, sudėkite kubeliais supjaustytą sviestą ir taukus. Įjunkite „pulso“ režimą. Kai tešla pradės gumuluotis, įpilkite 1 valg. šaukšt. šalto vandens ir žiūrėkite, ar tešla pradeda lipti (gali būti, kad dar gali reikėti šiek tiek vandens. Geriau iš pradžių pilti šiek tiek mažiau).

2. Tik tešlai pradėjus lipti, išjunkite kombainą ir rankomis suformuokite rutulį, suvyniokite į maistinę plėvelę ir įkiškite į šaldytuvą 30–60 min. Beje, tą patį galite padaryti ir rankomis – riebalus rankomis trinkite su miltais, tada įpilkite vandens ir suminkykite į rutulį.

3. Po 30 min. tešlą išimkite iš šaldytuvo, iškočiokite ją, sudėkite į kepimo formą. Aš dar įkišu 30 minučių į šaldytuvą.

Įdaro paruošimas:

4. Svogūną su česnaku pakepinkite ant sviesto, kol suminkštės. Tuomet suberkite papriką ir dar apkepkite 2–3 minutes.

5. Sudėkite kopūstus. Kepkite viską nuolatos pamaišydami, kol kopūstai sukrinta ir suminkštėja – apie 20–25 minutes. Sudėkite pomidorų pastą ir viską išmaišykite. Palikite masę atvėsti.

6. Kiaušinius lengvai suplakite ir sumaišykite su pienu. Suberkite sūrį. Šiek tiek pasilikite pabarstymui ant viršaus. Kiaušinių plakinį sumaišykite su kopūstais. Viską sudėkite į kepimo formą, išklotą tešla.

7. Kepkite 180 laipsnių temperatūroje 45–50 minučių. Išėmę iš orkaitės, leiskite pravėsti 10 minučių. Pyragas skanus tiek šiltas, tiek šaltas.

Suskleisti
Vokiški troškinti kopūstai dešrainyje
Receptas: Troškinti vokiški Oktoberfesto kopūstai prie dešrelių
6 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.3 / 6
Receptas
Ingredientai
Dešrelės: 1.00 kg (Bratwurst tipo)
Alus: 2.00 vnt. (skardinės; pilsner tipo vokiško)
Kmynai: 2.00 arbat. š.
Kalendros sėklos: 2.00 arbat. š.
Garstyčių sėklos: 2.00 arbat. š.
Svogūnai: 2.00 vnt. (smulkiai pjaustyti)
Aliejus: 3.00 valg. š.
Imbieras: 1.00 vnt. (10 cm ilgio gabaliukas, pjaustytas plonais griežinėliais)
Medus: 2.00 valg. š.
Raudongūžis kopūstas: 0.50 vnt. (smulkiai pjaustyto)
Vyno actas: 60.00 ml
Druska: 1.00 arbat. š. (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 0.50 arbat. š. (arba pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Dešreles sudėkite į puodą, užpilkite alumi, įpilkite vieną stiklinę vandens, sudėkite kmynus, kalendros ir garstyčių sėklas, svogūnus ir imbierą. Užvirinkite ir sumažinę kaitrą pavirkite apie 5 minutes. Uždenkite dangčiu, nuimkite nuo karščio ir palikite pastovėti 15 minučių.

2. Išimkite dešreles. Nukoškite skystį į kitą puodą (tirščių nebereikės).

3. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, sudėkite kopūstus ir maišydami pakepinkite kelias minutes. Tada įpilkite stiklinę dešrelių nuoviro ir troškinkite dažnai pamaišydami, kol kopūstai suminkštės (skysčio galima įpilti ir daugiau, „iš akies“, kad kopūstai troškintųsi, bet nebūtų pernelyg daug drėgmės). Maždaug po 15 minučių įdėkite medų, actą, druskos, pipirų ir dar pamaišydami patroškinkite apie 5 minutes.

4. Sudėkite kopūstus į dubenį ir patiekite, pavyzdžiui, su dešrainiais.

Kaip garnyras tinka ir prie kitų mėsiškų patiekalų. Skanūs šie kopūstai ir šalti.

Suskleisti
Troškinti kopūstai
Receptas: Ciberžole nuspalvinti, prieskoniais pagardinti troškinti kopūstai
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
2.6 / 5
Receptas
Ingredientai
Kopūstai: 1.00 vnt. (supjaustytas labai plonais šiaudeliais (panašiai kaip rauginimui))
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Ciberžolė: 0.50 arbat. š.
Druska: 1.50 arbat. š.
Cukrus: 1.50 arbat. š.
Obuolių actas: 100.00 ml (kokybiško)
Kalendros sėklos: 2.00 arbat. š.
Kuminai: 2.00 arbat. š. (nemaltų)
Krapai: 1.00 valg. š. (kapotų šviežių; patiekimui (nebūtinai))
Kaip gaminti

1. Pirmiausiai ant vidutinės kaitros įkaitinkite keptuvę ir pakepinkite kalendros ir kumino sėklas – turi pakvipti, tik jokiu būdu nesudeginkite. Suberkite į plokščią lėkštelę ir palikite atvėsti.

2. Keptuvę pavalykite, supilkite aliejų, suberkite kopūstus, ciberžolę ir pusę kiekio druskos, išmaišykite, tada pridenkite dangčiu ir patroškinkite maždaug 9–10 min. Kelis kartus atidenkite keptuvę ir pamaišykite, svarbu stebėti, kad kopūstai nepradėtų svilti.

3. Nudenkite nuo keptuvės dangtį ir supilkite actą, suberkite cukrų, pakepintas sėklas, įpilkite 3 šaukštus vandens ir troškinkite jau atidengę, retkarčiais pamaišydami, kol skystis visiškai išgaruos, o kopūstai bus išsitroškinę, tačiau vis dar šiek tiek standūs.

4. Nuimkite nuo ugnies, atvėsinkite, perdėkite į dubenį ir dėkite į šaldytuvą, kad visai atvėstų.

5. Prieš patiekdami galite pabarstyti kapotais šviežiais krapais.

Suskleisti

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis