1. Pomidorus įpjauti, minutei panardinti į verdantį vandenį, nulupti, supjaustyti didokais gabalėliais.
2. Iš paprikų išvalyti sėklas, minkštimą supjaustyti žiedais arba juostelėmis.
3. Į pomidorus ir paprikas įmaišyti cukrų, druską, žiupsnelį pipirų, aliejų, actą. Ant mažos ugnies virti apie 20 min.
4. Supilstyti į tris puslitrinius stiklainius ir sandariai uždaryti.
1. Svogūnus nulupti ir supjaustyti, išvalyti paprikas. Pomidorus, paprikas, salierų ir petražolių šaknis supjaustyti kubeliais, žaliąją dalį susmulkinti žirklėmis.
2. Viską, išskyrus actą, sudėti į puodą ir ant mažos ugnies virti apie 2 val. Galiausiai supilti actą, sudėti česnakus. Karštą mišrainę išpilstyti į stiklainius, sandariai uždaryti.
1. Daržoves supjaustyti, sudėti į didelį indą, įmaišyti aliejų, actą, cukrų, druską, išmaišyti ir trim dienoms palikti, kad įsiskonėtų.
2. Pastovėjusią mišrainę sudėti į švarius stiklainius, užsukti ir laikyti (iki 3 mėn.) šaldytuve arba rūsyje.
1. Cukinijas nuplauti, perpjauti į keturias dalis, išvalyti sėklyną. Apibarstyti šaukštu druskos ir palikti valandą pastovėti.
2. Paprikas perpjauti perpus, išimti sėklas, supjaustyti šiaudeliais ir sudėti į didelį dubenį.
3. Susidariusį skystį nuo cukinijų nupilti, o cukinijas supjaustyti šiaudeliais.
4. Į puodą supilti aliejų, suberti cukrų, likusią druską ir ant nedidelės ugnies kaitinti, kol cukrus ir druska ištirps.
5. Į karštą marinatą sudėti paruoštas daržoves, gerai išmaišyti ir ant nedidelės ugnies troškinti 20 min.
6. Galiausiai sukrėsti pomidorų padažą, išmaišyti ir dar 10 min. patroškinti. Supilti actą, gerai išmaišyti ir nukelti nuo ugnies. Karštą mišrainę sudėti į iškaitintus stiklainius ir sandariai uždaryti.
- Morkas ir svogūnus nulupkite. Nuplautas daržoves supjaustykite norimo dydžio gabaliukais.
- Česnakus ir grybus taip pat susmulkinkite.
- Į didelį puodą supilkite aliejų, įkaitinkite, sudėkite daržoves, grybus ir ant mažos ugnies kaitinkite, kol daržovės paminkštės. Suberkite cukrų, pipirus.
- Dar šiek tiek pakaitinkite, tada supilkite druską ir galiausiai actą.
- Išpilstykite į sterilizuotus stiklainius, sandariai uždarykite.
Šia mišraine galite pagardinti ir verdamą sriubą.
Knyga „Konservuojame namie“ |
Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė
- Pasiruoškite daržoves: nuplaukite, nulupkite, išvalykite, supjaustykite norimo dydžio gabaliukais.
- Sumeskite į didelį puodą, pagardinkite nurodytais prieskoniais, actu ir aliejumi, užvirinkite.
- Sumažinę ugnį virkite, kol daržovės bus norimo minkštumo.
- Sukrėskite į sterilizuotus stiklainius, sandariai uždarykite.
Šią sriubą galite valgyti ir kaip garnyrą.
Knyga „Konservuojame namie“ |
Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė
- Žiedinius kopūstus nuplaukite ir suskirstykite žiedynais, sumeskite į puodą su verdančiu vandeniu, pavirkite tris minutes, po to perpilkite šaltu vandeniu ir leiskite nuvarvėti. Likusio daržovių sultinio neišpilkite.
- Morkas, petražolių šaknis, saliero gumbą nulupkite, išvalykite iš paprikos sėklas ir ją nuplaukite. Viską supjaustykite nedideliais gabaliukais ir taip pat apvirkite tris minutes, išgriebę perpilkite šaltu vandeniu.
- Nuluptą svogūną supjaustykite griežinėliais. Česnako skilteles sutrinkite su arbatiniu šaukšteliu druskos. Į puslitrinius stiklainius sudėkite visas daržoves, įberkite po vieną arbatinį šaukštelį druskos, truputį trintų česnakų ir po vieną gramą citrinų rūgšties, įmeskite nuplautų petražolių.
- Stiklainius pripildykite daržovių nuoviro, dėkite į puodą su vandeniu, pridenkite dangteliais, užvirkite ir kaitinkite 30–40 minučių. Iškaitintus konservų stiklainius sandariai užsukite.
Norint pasigaminti sriubos, reikės tik užsivirti mėgstamo sultinio, įmesti supjaustytų bulvių, kiek pavirti, įkrėsti daržovių iš stiklainio ir pavirti dar penkias minutes.
Knyga „Konservuojame namie“ |
Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė
- Nuplautus neluptus agurkus supjaustykite griežinėliais, sumaišykite su druska, smulkintais krapais, apšlakstykite actu, praskiestu puse stiklinės vandens.
- Palikite keturioms– šešioms valandoms, kartkartėmis vis pamaišykite.
- Nuluptas ir stambiai sutarkuotas morkas ir susmulkintus svogūnus apibarstykite cukrumi ir su aliejumi patroškinkite, kol suminkštės.
- Šį mišinį sumaišykite su agurkų mišiniu. Tada mišrainę sukrėskite į švarius stiklainius, dėkite į puodą ir kaitinkite 80 laipsnių temperatūros vandenyje (puslitrinius apie 15 minučių, litrinius – 20–25 minutes).
- Sandariai uždarykite.
Knyga „Konservuojame namie“ |
Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė
- Puode įkaitinkite aliejų ir suberkite svogūnus. Kartkartėmis pamaišydami troškinkite, kol svogūnai taps skaidrūs.
- Sudėkite ryžius ir kaitinkite, kol šie suminkštės. Sumeskite likusias smulkintas daržoves, užvirinkite.
- Pagal skonį pagardinkite druska, cukrumi ir pipirais.
- Nepamirškite visą laiką maišyti, kad mišrainė neprisviltų. Tyrę sukrėskite į karštus sterilius stiklainius ir sandariai uždarykite. Atvėsinkite ir padėkite šaltai.
Knyga „Konservuojame namie“ |
Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė
- Cukinijas nuplaukite, nulupkite, supjaustykite maždaug centimetro dydžio kubeliais ir apkepkite su aliejumi.
- Česnakus nulupkite, sugrūskite. Sutarkuokite nuskustas morkas. Supjaustykite ir išvalytus obuolius, paprikas, pomidorus, luptus svogūnus.
- Paruoštas daržoves pagardinkite druska, cukrumi ir visais kitais išvardytais prieskoniais, sumeskite į puodą ir ant mažos ugnies virkite valandą ar pusantros.
- Išvirusią mišrainę iš karto sukrėskite į švarius karštus stiklainius ir sandariai uždarykite.
Iš nurodyto kiekio išeis apie tris litrus konservų.
Knyga „Konservuojame namie“ |
Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė
- Paprikas nuplaukite, išvalykite sėklas ir supjaustykite skersai platesniais šiaudeliais.
- Nulupkite česnakų skilteles, jas supjaustykite griežinėliais. Iš likusių produktų puode užvirkite marinatą, pakaitinkite apie dvi minutes.
- Sumeskite paprikas, česnakus ir virkite dar penkias–šešias minutes.
- Greitai atvėsinkite, tarkime, mišinį perpildami į kitą puodą. Padėkite šaltai ir laikykite penkias dienas, du ar tris kartus per dieną pamaišykite.
- Tada vėl užvirinkite ir ant mažos ugnies kaitinkite 15–20 minučių.
- Mišrainę supilkite į sterilius indus, sandariai uždarykite.
Knyga „Konservuojame namie“ |
Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė
- Šparagines pupeles nuplaukite, nupjaustykite galiukus ir supjaustykite gabaliukais.
- Sudėkite į verdantį vandenį ir 10–15 minučių kaitinkite. Svogūnus nulupkite, morkas nuskuskite ir susmulkinkite.
- Paprikas supjaustykite kubeliais. Daržoves pabarstykite druska ir pakepinkite su aliejumi. Tada supilkite actą, suberkite cukrų, smulkintas petražoles, prieskonius ir troškinkite apie 15 minučių.
- Sudėkite į iškaitintus stiklainius ir užsukite.
Knyga „Konservuojame namie“ |
Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė
- Paprikos ankštį išilgai perpjaukite per pusę, išvalykite sėklas. Visus marinatui ruošti išvardytus produktus sudėkite į puodą, užvirinkite, atvėsinkite.
- Daržoves nuplaukite, kurias reikia, nulupkite, supjaustykite, visas atskirai išvirkite pasūdytame vandenyje (vienas šaukštelis druskos – vienam litrui vandens). Žinoma, agurkų virti nereikia.
- Šiek tiek atvėsusias daržoves sluoksniuokite į stiklainius, užpilkite drungnu marinatu, dvi–tris dienas palaikykite šaldytuve. Tada marinatą nupilkite į puodą ir užvirinkite.
- Atvėsinkite, supilkite atgal į stiklainius – visos daržovės turi būti apsemtos. Stiklainius sandariai uždarykite.
Knyga „Konservuojame namie“ |
Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė
- Svogūnus nulupkite, morkas nuskuskite, paprikas išvalykite. Pomidorus irgi galite nulupti.
- Visas daržoves nuplaukite ir supjaustykite, supjaustę pakepinkite su aliejumi ir sukrėskite į puodą.
- Supilkite ir visus kitus recepto produktus, uždenkite ir troškinkite apie 40 minučių. Mišrainę sudėkite į sterilizuotus indus, sandariai uždarykite.
Tinka sriubai, mėsos troškiniams gardinti, pašildyta skani ir kaip garnyras.
Knyga „Konservuojame namie“ |
Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė
- Nuplautus papriką, svogūną, porą ir agurkus supjaustykite. Sudėkite į puodą, įmaišykite garstyčias.
- Užpilkite verdančiu vandeniu. Kai vanduo atvės, nupilkite jį.
- Iš nurodytų produktų išvirkite marinatą, sumeskite daržoves, dar virkite apie dešimt minučių. Išvirusią daržovienę sukrėskite į sterilius stiklainius, sandariai uždarykite.
Mišrainė idealiai tinka prie žvėrienos.
Knyga „Konservuojame namie“ |
Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė