Šparaginių pupelių čatnis
Su šparaginėmis pupelėmis žinau lygiai vieną receptą iš vaikystės – išvirti, įdėti sviesto ir apibarstyti džiūvėsėliais. Nors šiaip tokių reikalų net receptais nelaikau. Kaip ir agurkų su medumi ar sumuštinių su avokadu ir lašiša. Argi tai receptai? Na, ne.
Kažkodėl šias pupeles man reikia prisiversti gaminti. Kadangi reikia prisiversti, tai niekada savęs ir neverčiu to daryti. O jei yra galimybė rinktis, jų taip pat savo noru niekada nesirenku. Nors pupelės yra skanios. Kažkoks nesuprantamas kognityvinis disonansas galvoje.
Taigi, šparaginių pupelių čatnis, adaptuotas iš Nigelio Slaterio knygos „The Kitchen Diaries II“.
Ingredientai ir gaminimas:
- 170 g saldaus svogūno (kitaip tariant, pusė svogūno, nes pas mus jie būna labai dideli);
- 70 ml šerio acto;
- 6 kvapiųjų pipirų;
- 1 arbat. šaukšt. kalendros sėklų;
- 1 arbat. šaukšt. garstyčių sėklų.
Svogūną supjaustykite kubeliais. Suberkite į puodą kartu su šerio actu, kvapiaisiais pipirais, kalendros ir garstyčių sėklomis. Uždenkite dangčiu, užvirinkite, sumažinkite ugnį iki minimalios ir leiskite virti 10 min. Nukelkite nuo ugnies.
- apie 400 g šparaginių pupelių.
Šparagines pupeles nuplaukite, nupjaustykite galiukus ir supjaustykite 3–4 cm gabaliukais. Užvirinkite puodą vandens. Sumeskite ten paruoštas pupeles ir virkite lygiai 1 min. Tuomet nukoškite, perpilkite šaltu vandeniu ir palikite nuvarvėti.
- 1 1/2 arbat. šaukšt. garstyčių miltelių;
- 1 arbat. šaukšt. garstyčių su grūdeliais;
- 1 arbat. šaukšt. ciberžolės;
- 100 g cukraus;
- 1 1/2 arbat. šaukšt. druskos;
- 70 ml obuolių acto.
Dubenėlyje sumaišykite visus ingredientus.
- 200 g pomidorų (naudojau jaučio širdis);
- 2 valg. šaukšt. kukurūzų krakmolo (nebūtinai).
Supjaustykite pomidorus kubeliais. Sudėkite juos į puodą su išvirusiais svogūnais ir šerio actu. Įmaišykite nuvarvėjusias šparagines pupeles, supilkite su actu sumaišytas garstyčias. Viską užvirkite, sumažinkite ugnį iki minimumo, virkite apie 20–30 min.
Jei išsiskyrė labai daug skysčio, galite įdėti kukurūzų krakmolo – į puodelį įpilkite 2 šaukštus skysčio iš puodo, įdėkite krakmolo, išmaišykite. Viską supilkite atgal į puodą ir gerai išmaišykite. Dar pavirkite keletą minučių, kol pamatysite, kad čatnis tirštėja.
Supilstykite į jau paruoštus stiklainius, sandariai užsukite. Laikykite šaltai.
Slyvų čatnis
Na, kadangi slyvų sezonas jau gerokai įpusėjęs, prašau jums slyvų čatnis. Prieš keletą metų čatnių aš negaminau, jie man buvo visai neįdomūs. Bet šiemet kažkaip užnešė. Ir ant sūrių užnešė paskutiniu metu. O šalia sūrio kažko reikia, ir visai įdomu išbandyti visokius derinius. Šis receptas ir vėl šiek tiek adaptuotas pagal Nigelį Slaterį.
Ingredientai ir gaminimas:
- 400 g slyvų;
- 200 g saldaus svogūno.
Slyvas nuplaukite, išimkite kauliukus, perpjaukite į keturias dalis. Kubeliais supjaustykite svogūną.
- 50 g razinų;
- 100 g „muscovado“ cukraus;
- 1 arbat. šaukšt. džiovintų čili dribsnių;
- 1 arbat. šaukšt. geltonųjų garstyčių (grūdeliais);
- 150 ml obuolių acto;
- 1 cinamono lazdelė.
Sudėkite visus ingredientus į puodą, užvirinkite, sumažinkite ugnį iki minimumo. Virkite apie valandą laiko, nepamiršdami vis pamaišyti.
Dar karštą čatnį supilstykite į sterilizuotus stiklainius.
Strelkabelka.lt yra dviejų autorių tinklaraštis apie dvi gyvenimo ir asmenybės puses: kietą ir minkštą, racionalią ir juslingą, ironišką ir sentimentalią. Strelkos ir Belkos gyvenimo būdas per kūno ir proto praktikas, psichologiją, patiekalų receptus, restoranų bei kitų dalykų apžvalgas.
Tinklaraščio paskyros socialiniuose tinkluose: Facebook ir Instagram