Strelkabelka receptas: alaus kišas

Alus maiste yra labai gerai. Dažnai jį naudoju, ypač vietoj sultinio. Man patinka tas kartokas prieskonis, kurį suteikia alus, ir kiekvieną kartą gaunamas šiek tiek skirtingas skonis dėl naudojamų skirtingų alaus rūšių.
Alaus kišas
Alaus kišas / Strelkabelka nuotr.
Temos: 2 Maistas Kepiniai

Šis alaus kišas iš „The Art of French Pastry“ šiek tiek adaptuotas ir supaprastintas. Dėl alaus galiu tik pasakyti, kad galite eksperimentuoti į valias ir po to mielai išklausysiu jūsų variantus. Pati šį kartą naudojau tamsų alų, nes jau kuris laikas jis man yra „ant bangos“. Jei nedėsite šoninės, tai kišas bus vegetariškas. Taip pat galima keisti ir daržoves. Tik svarbu jas gerai iškepti, kad vėliau kepant nepaleistų vandens ir pagrindas netaptų šlapias.

Alaus kišas

Ingredientai (24 cm skersmens kepimo formai):

Trapiai tešlai (ją gaminsime iš vakaro):

  • 1/2 arbat. šaukšt. druskos;
  • 3 valg. šaukšt. vandens;
  • 110 g sviesto (82 proc. riebumo) kambario temperatūros;
  • 190 g miltų.

Įdarui:

  • 100 g šoninės;
  • 1 didelis svogūnas;
  • 6–7 pievagrybiai;
  • 1 vidutinė morka;
  • 50 g sviesto;
  • 250 ml alaus;
  • druskos;
  • pipirų;
  • žiupsnelis malto muskato;
  • 1 didelis kiaušinis;
  • 1 trynys;
  • 115 ml grietinėlės (32 proc. riebumo);
  • 115 ml pieno;
  • 1/2 arbat. šaukšt. druskos;
  • 1/4 arbat. šaukšt. pipirų;
  • 65 g mėgstamo sūrio (paprastai maišau čederio sūrį su kietuoju sūriu, bet galima dėti tai, ką mėgstate).

Gaminimas:

1 diena (pirmiausia pasidarykite tešlą, o tuomet imkitės įdaro).

Tešlos gaminimas:

1. Druską ištirpinkite vandenyje ir atidėkite į šalį.

2. Suberkite miltus ir gabalėliais supjaustytą sviestą. Pasirinkite mažiausią greitį ir maišytuvu darbuokitės tol, kol gausite smėlio tekstūrą.

3. Tuomet supilkite vandenį ir maišytuvu maišykite viską tol, kol tešla pradeda lipti. Toliau rankomis suformuokite rutulį, jį šiek tiek suplokite (bus lengviau po to kočioti), lengvai apibarstykite miltais, suvyniokite į maistinę plėvelę ir nakčiai įdėkite į šaldytuvą.

Įdaro gaminimas:

4. Kubeliais supjaustykite šoninę, svogūną. Plonai supjaustykite pievagrybius. Morką sutarkuokite per burokinę tarką.

5. Įkaitinkite keptuvę ir apkepkite šoninę. Šoninės gabaliukus sudėkite į lėkštę.

6. Į tą pačią keptuvę sudėkite sviestą ir svogūnus. Kepkite ant mažos ugnies, kol svogūnai pasidarys permatomi, apie 10–15 min.

7. Sudėkite grybus ir pakepkite 5 minutes.

8. Suberkite tarkuotas morkas. Kepkite dar 5 minutes.

9. Supilkite alų ir viską troškinkite apie 10 minučių, arba kol alus visiškai išgaruoja.

10. Įberkite pagal skonį druskos, pipirų ir žiupsnelį muskato. Viską išmaišykite.

11. Įdarui leiskite visiškai atvėsti. Sudėkite į indelį su dangčiu ir įdėkite į šaldytuvą nakčiai.

2 diena.

1. Iškepkite tartos pagrindą. Leiskite atvėsti. Pagrindas turi būti visiškai iškepęs.

2. Išimkite iš šaldytuvo daržovių įdarą.

3. Kiaušinį, kiaušinio trynį, grietinėlę ir pieną šluotele sumaišykite iki vientisos masės. Suberkite druską, pipirus ir muskatą.

4. Daržovių įdarą tolygiai paskleiskite ant iškeptos tartos pagrindo.

5. Užbarstykite keptais šoninės gabaliukais ir tarkuotu sūriu. Ant viršaus užpilkite kiaušinių, grietinėlės ir pieno plakinį.

6. Kepkite 180 °C temperatūroje 30–35 min., arba kol kišas gražiai apskrunda ir iškepa.

Strelkabelka nuotr. /Alaus kišas
Strelkabelka nuotr. /Alaus kišas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų