Strelkabelka receptas: pyragas su juodaisiais serbentais

Nauji metai, nauji receptai ir naujos knygos. Prieš šventes pasirodė nauja kulinarinė lietuviška knyga „Prie stalo su rašytoju“, kurią parašė Giedrė Barauskienė ir Rasa Derenčienė. Daugiau apie knygą ketinu parašyti vėliau, kai išbandysiu daugiau receptų, kad būtų galima šnekėti ne tik teoriškai, nes knyga – graži.
Pyragas su juodaisiais serbentais
Pyragas su juodaisiais serbentais / Strelkabelka nuotr.

Pirmiausia išbandžiau „Pyragą su vyšniomis“. Na, gerai, mano atveju su juodaisiais serbentais, nes tik jų turėjau šaldymo kameroje. Ir čia tiktų bet kokios rūgštesnės uogos – vyšnios, serbentai, bruknės ar spanguolės. Pyragas, nepaisant mano nuogąstavimų, išėjo tikrai geras ir buvo visų įvertintas.

Ingredientai:
(autorės nurodo 23×30 cm formą, aš kepiau 21×21 cm)

pagrindui:

  • 180 g miltų;
  • 150 g cukraus;
  • 125 g šalto sviesto;
  • 90 g grietinės (12–15 proc.);
  • 60 g bulvių krakmolo;
  • 2 kiaušiniai;
  • 1 1/2 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
  • 1 arbat. šaukšt. vanilinio cukraus.

įdarui:

  • 500 g šaldytų juodųjų serbentų (vyšnių);
  • 2 valg. šaukšt. cukraus pudros.

varškės masei:

  • 400 g varškės (9 proc.);
  • 110 g cukraus;
  • 50 g sviesto (nedėjau);
  • 2 tryniai;
  • 2 valg. šaukšt. bulvių krakmolo.

trupinių masei:

  • 100 g miltų;
  • 60 g ištirpinto sviesto;
  • 50 g cukraus.

Gaminimas:

1. Tešlai skirtus visus produktus sumaišykite elektriniame virtuvės kombaine. Sudėkite ją į kepimo popieriumi išklotą 23×30 cm skardą ir delnais lengvai paspauskite prie dugno*.

2. Varškės masės produktus gerai išmaišykite ir paskleiskite ant tešlos viršaus**. Ant viršaus suberkite uogas, sumaišytas su cukraus pudra.

3. Trupiniams ranka išmaišykite visus produktus ir pirštais tolygiai patrupinkite ant pyrago viršaus.

4. Kepkite iki 170 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 1 valandą. Jei pyrago vidurys dar neiškepęs, pakepkite ilgiau.

Strelkabelka nuotr. /Pyragas su juodaisiais serbentais
Strelkabelka nuotr. /Pyragas su juodaisiais serbentais

*Knygoje rašo, kad maišyti reikia iki trupinių masės, bet man trupiniai neišėjo, tešla buvo lipni. Ir šiek tiek bijojau, kad galėjo kepimo milteliai blogai išsimaišyti. Todėl kitą kartą pirmiausia permaišyčiau sausus produktus ir tik tuomet jau viską dėčiau į kombainą. Nors realiai viskas gerai išėjo.

**Kadangi nelabai supratau, ką reikia daryti su sviestu, jo nedėjau visai.

Strelkabelka.lt yra dviejų autorių tinklaraštis apie dvi gyvenimo ir asmenybės puses: kietą ir minkštą, racionalią ir juslingą, ironišką ir sentimentalią. Strelkos ir Belkos gyvenimo būdas per kūno ir proto praktikas, psichologiją, patiekalų receptus, restoranų bei kitų dalykų apžvalgas.

Tinklaraščio paskyros socialiniuose tinkluose: Facebook ir Instagram

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų