Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Strelkabelka receptas: zrazai su raugintų agurkų ir svogūnų įdaru

Manoma, kad zrazai buvo gaminami dar Abiejų Tautų Respublikos laikais. Yra dvi jų pavadinimo kilmės versijos. Patiekalo pavadinimas yra siejamas su lenkišku žodžiu, reiškiančiu riekutę, gabalėlį. Senoviniai zrazai labiau priminė troškinį, nei muštus suktinukus.
Zrazai
Zrazai / Strelkabelka nuotr.

Pagal antrąją versiją yra pasakojama, jog Radvilų virėjas per vieną puotą patiekė neįtikėtino gerumo jautienos patiekalą. Sužavėti svečiai atsistojo, pakėlė taures ir sušuko: „Za Radziwillow!“ (Už Radvilas!). Taip kilo patiekalo pavadinimas – zrazai. Man ši legenda visai smagi.

Ir XVIII a. receptų knygose jau buvo galima rasti Radvilų zrazus. Jie, kaip rašo Rimvydas Laužikas „Lietuvos gaspadinėje“, buvo ypatingi – skyrėsi tuo, kad mėsa sukta į ritinėlį, kurio viduje buvo įdaras. Šiandien, kai pusryčiams kertam avižines košes, valgom skrebučius su avokadu ar geriam trintų vaisių ir daržovių kokteilius, jau stebina tas faktas, kad XIX a. Lietuvos dvaruose zrazai buvo laikomi lengvu užkandžiu ir privalėjo būti ant pavyzdinio pusryčių ar priešpiečių stalo.

15min nuotr./Knyga „Lietuvos gaspadinė“
15min nuotr./Knyga „Lietuvos gaspadinė“

R.Laužikas rašo, kad iki šiol zrazai yra populiarus patiekalas. Bet čia jau net nežinau... Kada jūs paskutinį kartą valgės zrazus? Aš vaikystėj, kai močiutė susukdavo ir gerai ištroškindavo grietinėje. Strelka sako, kad iš viso nėra jų ragavusi. Ir nuo vaikystės savo aplinkoj nesu pastebėjusi, kad kas nors gamintų zrazus. Nebent niekas nesigiria.

Mano močiutė zrazus gamindavo iš kiaulienos. Neseniai valgykloje valgiau tokius keistokus vištienos zrazus su kiaušinio ir krapų įdaru. O šiaip tai zrazai yra gaminami iš jautienos. Tą patį rašo ir Liudvika Didžiulienė. Įdarai gali būti labai įvairūs – virtas kiaušinis, kepintos morkos su grybais, kai kas deda džiovintų slyvų. L.Didžiulienė maišo džiūvėsėlius su kiaušiniu ir kepintais svogūnais.

Knygoje „Didžioji virėja“ irgi yra net 8 zrazų receptai, kurie dar vadinami riestiniais. Įdarai yra su kiaušiniu, džiūvėsėliais ir kepintai lašinukais, kitas variantas yra su džiovintais baravykais, keptais lašinukais ir svogūnu. O jau lietuviškų zrazų receptas yra su svieste apkeptais svogūnais, džiovintais baravykais, sumaišytais su tarkuota juoda duona. Lenkai zrazus daro su raugintu agurku, keptais svogūnais ir dar įvynioja ir šoninės. Tokį variantą aš ir pasirinkau. Tik be šoninės.

Zrazai

Ingredientai:

  • 0,5 kg jautienos (ėmiau nugarinę);
  • sviesto kepimui;
  • 1 didesnis svogūnas, supjaustytas griežinėliais;
  • raugintų agurkų (jei agurkai dideli, juos perpjauti išilgai);
  • keli lauro lapai;
  • 1 svogūnas, padalintas į 4 dalis;
  • 1 valg. šaukšt. sviesto.

Gaminimas:

1. Jautienos nugarinę supjaustyti griežinėliais ir juos gerai išmušti. Kiekvieną mėsos gabalą šiek tiek pasūdyti ir apibarstyti pipirais.

2. Svieste ant vidutinės ugnies pakepinti griežinėliais supjaustytus svogūnus, kol suminkštės.

3. Ant išmušto jautienos gabalėlio krašto dėti keptų svogūnų, raugintą agurką ir mėsą suvynioti. Galite prismeigti mediniu smeigtuku. Arba galima naudoti ir siūlą – juo suktinuką apvynioti ir surišti.

4. Įkaitintoje keptuvėje zrazus iš visų pusių apkepkite.

5. Mėsą kartu su svogūnu ir lauro lapais sudėkite į troškintuvą. Įpilkite šiek tiek vandens, įdėkite 1 šaukštą sviesto. Taip pat dar galima dėti ir riebios grietinės. Uždenkite ir troškinkite gerą valandą 180 laipsnių temperatūroje.

6. Išsitroškinus leiskite zrazams šiek tiek pastovėti. Nors šiaip jie skanesni kitą dieną.

Strelkabelka.lt yra dviejų autorių tinklaraštis apie dvi gyvenimo ir asmenybės puses: kietą ir minkštą, racionalią ir juslingą, ironišką ir sentimentalią. Strelkos ir Belkos gyvenimo būdas per kūno ir proto praktikas, psichologiją, patiekalų receptus, restoranų bei kitų dalykų apžvalgas.

Tinklaraščio paskyros socialiniuose tinkluose: Facebook ir Instagram.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius