Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Subalansuota pavasariui: 15 apkepų, kuriuose karaliauja daržovės

Jei žiemą į orkaitę neretai šaudavome kugelį ir kitokius sočius apkepus, kuriuose dažnai dalyvaudavo bulvės, pavasarį repertuarą verta lengvinti. Siūlome visą puokštę apkepų, kuriuose karaliauja daržovės. Dalis jų vegetariški, kiti paskaninti trupučiu mėsos, tačiau visiems jiems bendra, kad pavalgę tikrai neapsunksite (su sąlygą, jog vienu ypu nesuvalgysite visko, ką iškepėte!).
Apkepas su daržovėmis
Apkepas su daržovėmis / Shutterstock nuotr.
Apkepas su špinatais
Receptas: Apkepas su špinatais
6 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
3.6 / 32
Receptas
Ingredientai
Varškė: 400.00 g (riebi)
Ryžiai: 2.00 st. (virti)
Kiaušiniai: 5.00 vnt.
Grietinėlė: 150.00 ml
Špinatai: 400.00 g (šaldyti)
Pomidorai: 12.00 vnt. (vyšniniai)
Cukinijos: 1.00 vnt.
Riešutai: 2.00 valg. š. (kedrų)
Sviestas: 150.00 g
Svogūnai: 2.00 vnt.
Česnakai: 3.00 skiltelės
Mocarelos sūris: 150.00 g (tarkuoto)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Prieskoniniai žalumynai: 1.00 arbat. š.
Kaip gaminti

1. Špinatus atitirpinkite ir nuvarvinkite.

2. Svogūnus ir česnakus nulupkite, susmulkinkite, kol dailiai pagels, pakepinkite 80 g sviesto, tada suverskite špinatus. Kelias minutes patroškinusi, atvėsinkite.

3. Kiaušinių baltymus atskirkite nuo trynių. Trynius iki vientisos masės išsukite su varške, druska, grietinėle ir žalumynais, o baltymus išplakite iki standžių putų ir palengva įmaišykite į ryžius.

4. Varškės ir ryžių masę atsargiai, kad nesukristų baltymai, sumaišykite. Pusę jos krėskite į karščiui atsparią kepimo formą, ant viršaus paskleiskite špinatų ir svogūnų sluoksnį, suberkite tarkuotą mocarelą, tada sukrėskite likusią varškės masę.

5. Cukinijas nuplaukite, susmulkinkite, išdėliokite ant apkepo. Į tarpelius įspauskite vyšninių pomidoriukų.

6. Ant viršaus išdėliokite sviesto drožleles, suberkite sausoje keptuvėje skrudintus riešutus. Apkepą kepkite karštoje orkaitėje apie 40 min.

Suskleisti
Brokolių ir žiedinių kopūstų apkepas
Receptas: Brokolių ir žiedinių kopūstų apkepas
3 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.6 / 61
Receptas
Ingredientai
Brokoliniai kopūstai: 1.00 vnt. (nedidelis)
Žiediniai kopūstai: 1.00 vnt. (nedidelis)
Pomidorai: 10.00 vnt. (8–10 vyšniniai)
Kiaušiniai: 5.00 vnt. (4-5)
Sviestas: 1.00 valg. š.
Sūris: 50.00 g (tarkuotas mėgstamas fermentinis)
Majonezas: 3.00 valg. š.
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.00 žiupsnelis
Prieskoniniai žalumynai: 1.00 arbat. š. (džiovintos prieskoninės žolelės pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Brokolį ir žiedinį kopūstą išskirstykite žiedynais ir sūdytame vandenyje pavirkite kelias minutes. Nuvarvinkite.

2. Gerai išplakite kiaušinius, sudėkite majonezą, prieskonius ir tarkuotą fermentinį sūrį.

3. Kepimo formą ištepkite sviestu, sudėkite brokolius ir žiedinius kopūstus, apipilkite paruoštu padažu, ant viršaus išdėliokite vyšninius pomidorus. Kepkite 180 laispnių orkaitėje apie 20 minučių.

Vegetariški patiekalai
Vegetariški patiekalai

Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“,  kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti
Apkepas su daržovėmis
Receptas: Apkepas su daržovėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
2.9 / 58
Receptas
Ingredientai
Miltai: 300.00 g (tešlai)
Sviestas: 100.00 g (tešlai)
Cukinijos: 2.00 vnt. (nedidelės, įdarui)
Morkos: 2.00 vnt. (įdarui)
Svogūnai: 2.00 vnt. (įdarui)
Paprikos: 1.00 vnt. (raudonoji, įdarui)
Žirniai: 100.00 g (įdarui)
Pomidorai: 2.00 vnt. (įdarui)
Grietinėlė: 100.00 ml
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Sūris: 50.00 g (fermentinio)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų)
Kaip gaminti

1. Ant stalo ar didelės lentos suberkite miltus, ant jų burokine tarka sutarkuokite sviestą (kuo jis šaltesnis, tuo mažiau veliasi) ir ilgu plačiu peiliu kapokite, kol neliks sausų miltų. Tada įpilkite 3 šaukštus vandens ir baikite minkyti rankomis. Gatavą tešlą įsukite į plėvelę ir pusvalandį palaikykite šaldytuve.

2. Paruoškite daržoves: cukinijas ir svogūnus nulupkite, supjaustykite griežinėliais, morkas – kubeliais. Paprikas, išėmus sėklas, taip pat supjaustykite kubeliais. Pomidorus nuplikykite verdančiu vandeniu, perpilkite šaltu, nulupkite odelę ir supjaustykite skiltelėmis.

3. Paruoškite užpilą: kiaušinius išplakite su druska ir pipirais, sumaišykite su grietinėle.

4. Atšalusią tešlą iškočiokite į pusės centimetro storio stačiakampį lakštą, atsargiai perkelkite į apkepo indą ir 10 min. kepkite 210°C karštumo orkaitėje.

5. Paskui ant apkepusio lakšto sudėkite paruoštas daržoves, supilkite kiaušinių plakinį, ant viršaus suberkite tarkuotą sūrį ir 200°C karštumo orkaitėje kepkite dar maždaug 20 min.  

Suskleisti
Cukinijų ir fetos apkepas
Receptas: Cukinijų ir fetos apkepas
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.5 / 52
Receptas
Ingredientai
Svogūnai: 1.00 vnt.
Cukinijos: 700.00 g
Bulvės: 400.00 g (su lupenomis virtos)
Pomidorai: 3.00 vnt.
Miltai: 2.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Raudonėliai: 1.00 arbat. š. (džiovinti)
Fetos sūris: 400.00 g
Varškės sūris: 200.00 g (paprastas)
Mėtos: 3.00 g (kelios šakelės šviežių)
Grietinėlė: 200.00 ml
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Kaip gaminti

1.Svogūną nulupkite ir supjaustykite kubeliais. Cukinijas nuplaukite, bulves nulupkite ir supjaustykite griežinėliais. Pomidorus nuplaukite ir supjaustykite riekelėmis.

2.Daržoves sudėkite į dubenį, pabarstykite miltais, druska, pipirais, raudonėliais ir lengvai išmaišykite. Fetą sutrupinkite ir pusę jos užbarstykite ant daržovių.

3.Mėtas nuplaukite, nukratykite, nuskabykite lapelius ir supjaustykite plonomis juostelėmis. Varškės sūrį supjaustykite riekelėmis.

4.Į alyvuogių aliejumi pateptą kepimo formą eilėmis dėkite varškės sūrio riekeles su mėtomis ir daržovėmis. Viską užpilkite grietinėle. Ant viršaus užbarstykite likusią fetą. Kepkite 170 laipsnių orkaitėje apie valandą.

Knygos "Sotūs pietūs" viršelis
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis

Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“,  kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Suskleisti
Brokolių apkepas su kiaulienos nugarine
Receptas: Brokolių apkepas su kiaulienos nugarine
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.4 / 7
Receptas
Ingredientai
Morkos: 400.00 g
Kiauliena: 700.00 g (nugarinė)
Sūris: 300.00 g (lydytas tepamas)
Daržovių sultinys: 400.00 ml
Grietinė: 120.00 g (riebi)
Vynas: 50.00 ml (baltas)
Svogūnai: 2.00 vnt.
Aliejus: 2.00 valg. š.
Sviestas: 2.00 valg. š.
Miltai: 3.00 valg. š.
Cukrus: 3.00 g (0,5 šaukštelio)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1.Brokolius nuplaukite, nuvarvinkite ir išskirstykite žiedynais. Morkas nuskuskite, supjaustykite plonomis juostelėmis. Daržoves sudėkite į sūdytą verdantį vandenį ir virkite apie 10 minučių. Nuvarvinkite sietelyje.

2.Nugarinę nuplaukite, nusausinkite ir iš abiejų pusių apkepinkite gilioje keptuvėje įkaitintame aliejuje. Keptuvę uždenkite, sumažinkite ugnį ir kepkite dar 20–30 minučių. Pabarstykite druska, pipirais, atvėsinkite ir supjaustykite centimetro storio riekelėmis.

3.Svogūnus nulupkite, smulkiai supjaustykite ir pakepinkite įkaitintame svieste. Maišydami suberkite miltus, supilkite daržovių sultinį, sukrėskite grietinę ir užvirinkite. Sudėkite nedideliais gabalėliais pjaustytą lydytą tepamąjį sūrelį, supilkite vyną, įberkite druskos, cukraus, pabarstykite pipirais ir išmaišykite.

4.Apvirtas morkas, brokolius ir nugarinės riekeles gražiai išdėliokite sviestu pateptame kepimo inde. Ant viršaus supilkite padažą ir kepkite 200 laipsnių orkaitėje 25 minutes.

Knygos "Sotūs pietūs" viršelis
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis

Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“,  kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Suskleisti
Apkepas su kininiais kopūstais
Receptas: Apkepas su kininiais kopūstais
4 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
2.8 / 8
Receptas
Ingredientai
Kiauliena: 800.00 g (nugarinė)
Fetos sūris: 200.00 g
Paprikos: 2.00 vnt. (raudona ir geltona)
Kopūstai: 1.00 vnt. (nedidelis kininis)
Kalendros: 2.00 arbat. š.
prieskonių mišinys (garstyčios, malta saldžioji ir aitrioji paprika) 1.00 arbat. š.
Alyvuogių aliejus: 5.00 valg. š.
Sviestas: 2.00 valg. š. (padažui)
Miltai: 1.00 valg. š. (padažui)
Pienas: 250.00 ml (padažui)
Rozmarinai: 4.00 g (padažui 2 šakelės)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1.Mėsą nuplaukite, nusausinkite ir supjaustykite šiaudeliais. Prieskonius sumaišykite su 2 šaukštais alyvuogių aliejaus, užpilkite ant mėsos ir palikite pusvalandį pastovėti. Kopūstą supjaustykite juostelėmis.

2.Fetą susmulkinkite nedideliais gabalėliais. Paruoškite padažą: nesvylančioje keptuvėje išlydykite sviestą, suberkite persijotus miltus ir maišydami truputį pakepinkite. Po truputį supilkite pašildytą pieną ir 300 mililitrų vandens, užvirinkite ir maišydami virkite 5 minutes.

3.Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir nuolat maišydami apkepinkite mėsą. Išimkite į lėkštę. Toje pačioje keptuvėje apkepinkite paprikas. Pasūdykite, pabarstykite pipirais. Į sviestu išteptą kepimo formą sudėkite apkeptą mėsą, užbarstykite kopūstų, paprikų ir fetos.

4.Viską užpilkite padažu ir kepkite 200 laipsnių orkaitėje 30 minučių. Tinka valgyti su kuskuso koše.

Knygos "Sotūs pietūs" viršelis
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis

Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“,  kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Suskleisti
Savojos kopūstų apkepas
Receptas: Savojos kopūstų apkepas
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 20 min.
3.5 / 15
Receptas
Ingredientai
Kopūstai: 1.00 vnt. (Savojos - vidutinio dydžio)
Ryžiai: 100.00 g (virtų)
Kiaušiniai: 5.00 vnt.
Porai: 150.00 g (pusė stiebo)
Paprikos: 1.00 vnt. (geltona)
Morkos: 2.00 vnt.
Parmezano sūris: 1.00 sauja
Druska: 1.00 arbat. š.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Prieskoniniai žalumynai: 1.00 arbat. š.
Kaip gaminti

1. Atskirkite kopūsto lapus, nuplikykite verdančiu vandeniu, nuvarvinkite ir nusausinkite.

2. Papriką perpjaukite pusiau, išskobkite sėklalizdį, supjaustykite plonais šiaudeliais.

3. Nuskustas morkas sutarkuokite šiaudeliais, porą supjaustykite griežinėliais.

4. Keptuvėje įkaitinkite šaukštą sviesto. Suberkite porus ir porą minučių kepkite. Suberkite morkas, paprikas ir dar 2–3 minutes kepkite.

5. Pagal skonį įberkite daržovių prieskonių, maltų juodųjų pipirų, pasūdykite, išmaišykite.

6. Daržoves sumaišykite su virtais ryžiais. Gautos masės krėskite ant kopūsto lapų, ant viršaus užberkite po žiupsnį tarkuoto parmezano, susukite ritinėlius.

7. Išdėliokite juos kepimo inde. Apliekite plaktais kiaušiniais, pagardintais maltais pipirais ir druska. Kepkite iki 190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie pusvalandį.         

Suskleisti
Varškės apkepas su brokoliais
Receptas: Varškės apkepas su brokoliniais kopūstais
3 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.9 / 29
Receptas
Ingredientai
Brokoliniai kopūstai: 100.00 g (žiedynėliai)
Manai: 45.00 g
Pienas: 65.00 ml
Varškė: 200.00 g
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Česnakai: 1.00 skiltelės
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros. Gabalėliu sviesto ištepkite ir džiūvėsėliais pabarstykite (arba išklokite kepimo popieriumi) 18 cm skersmens kepimo indą.
  2. Nedidelius brokolinių kopūstų žiedynėlius apvirkite pasūdytame vandenyje, kol suminkštės. Išvirusius žiedynėlius nukoškite ir gerai nusausinkite.
  3. Į nedidelį dubenėlį suberkite manų kruopas, užpilkite  jas pienu ir atidėkite į šalį, kol išbrinks.
  4. Dubenyje varškę pertrinkite iki vientisos masės. Sumaišykite su kiaušinio tryniu, labai smulkiai sukapota česnako skiltele, žiupsniu druskos ir pipirų. Įmaišykite išbrinkusias manų kruopas.
  5. Kiaušinio baltymą elektriniu plaktuvu išplakite iki standžių putų. Lengvais judesiais įmaišykite į varškės masę.
  6. Varškės masę sumaišykite su gerai nusausintais brokolinių kopūstų žiedynėliais. Paruoštą masę supilkite į kepimo indą. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 30–35 min., kol gražiai apskrus ir sutvirtės.
  7. Tiekite nedelsiant su prieskoniais pagardinta grietine ar kitu norimu padažu.
Suskleisti
Gardusis baklažanų apkepas
Receptas: Gardusis baklažanų apkepas
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.5 / 59
Receptas
Ingredientai
Kiaušiniai: 6.00 vnt. (pagrindui)
Cukrus: 2.00 arbat. š. (pagrindui)
Druska: 1.00 valg. š. (1 valg. š. - pagrindui ir žiupsnelis - pagal skonį - įdarui)
Miltai: 200.00 g (pagrindui)
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š. (pagrindui)
Baklažanai: 3.00 vnt. (įdarui)
Paprikos: 2.00 vnt. (saldžiosios - įdarui)
Pievagrybiai: 10.00 vnt. (įdarui)
Sūris: 100.00 g (kietasis - įdarui)
Česnakai: 2.00 skiltelės (įdarui)
Provanso žolelių prieskoniai: 1.00 valg. š. (įdarui)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Kaip gaminti
  1. Aliejų pakaitinkite ir sudėkite išspaustą česnaką, suberkite druską ir Provanso žoleles. Palikite kelioms minutėms pastovėti.
  2. Atskirkite kiaušinių baltymus ir trynius.
  3. Baltymus išplakite su druska ir cukrumi iki standžių putų.
  4. Į baltymus dėkite po vieną kiaušinio trynį ir maišykite.
  5. Suberkite miltus, sumaišytus su kepimo milteliais, ir gerai išminkykite tešlą.
  6. Tešlą iškočiokite ir išklokite kepimo indą taip, kad kraštai šiek tiek užsiriestų į vidų.
  7. Griežinėliais supjaustykite baklažanus, apiberkite druska ir palikite kelias minutes. Atsiradusį skystį nupilkite, baklažanus nuplaukite ir nusausinkite.
  8. Nedideliais gabalėliais supjaustykite saldžiąsias paprikas, baklažanus ir pievagrybius.
  9. Daržoves, tarkuotą sūrį ir pievagrybius sumaišykite su aliejumi ir viską sukrėskite į tešla išklotą kepimo indą.
  10. Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 40 minučių.
         cleardot.gifReceptą atsiuntė Rasa J.
Suskleisti
Itališkas baklažanų apkepas „parmigiana“
Receptas: Itališkas baklažanų apkepas „parmigiana“
4 asmenims
Pagaminsite per 3 val.
3.7 / 47
Receptas
Ingredientai
Baklažanai: 1.00 vnt. (didelis)
Konservuoti pomidorai: 250.00 g (smulkintų konservuotų savo sultyse)
Česnakai: 3.00 skiltelės
Svogūnai: 1.00 vnt.
Parmezano sūris: 2.00 sauja (tarkuoto)
Mocarelos sūris: 3.00 vnt. (rutuliukai)
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š.
Saulėgrąžų aliejus: 5.00 valg. š.
Cukrus: 1.00 arbat. š.
Druska: 1.00 arbat. š. (padažui ir baklažanams)
Juodieji pipirai: 0.30 arbat. š.
Bazilikai: 2.00 vnt. (šakelės)
Kaip gaminti

1. Baklažaną supjaustykite itin plonais griežinėliais. Sudėkite į koštuvą, apibarstykite druska, prispauskite iš viršaus ir palikite porai valandų, kad dingtų kartumas.

2. Tada imkitės padažo. Alyvuogių aliejuje pakepinkite svogūną ir česnaką, kad gražiai pageltonuotų. Italė Monia, kuri su manimi pasidalino parmidžianos receptu, sakė, kad kepant reikia sulaukti „kada svogūnai pradeda dainuoti“ – tada reikia pilti pomidorus. Įdėkite žiupsnį druskos, cukraus, pipirų ir šviežio baziliko. Virkite ant mažos ugnies maišydami, kol padažas sutirštės.

3. Baklažanus pakepinkite ant saulėgrąžų aliejaus iš abiejų pusių. Nusausinkite riebalus.

4. Tada kepimo inde apatiniame sluoksnyje sudėkite pusę baklažanų, kad padengtų visą plotą. Užpilkite pusę padažo. Užberkite sluoksnį smulkintos mocarelos, sluoksnį smulkinto parmezano.

5. Tada vėl klokite baklažanus, pilkite pomidorų padažą ir gausiai apibarstykite parmezanu. Pašaukite į 180 laipsnių karščio orkaitę ir kepkite apie 15 minučių, kol susidarys sūrio pluta. Patiekite karštą.

Suskleisti
Briuselio kopūstų apkepas
Receptas: Briuselio kopūstų apkepas
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
2.6 / 11
Receptas
Ingredientai
Vištiena: 300.00 g (filė; arba kitos mėgstamos mėsos, virtos arba keptos)
Laurų lapai: 1.00 vnt.
Česnakai: 1.00 skiltelės
Sviestas: 2.00 valg. š.
Miltai: 2.00 valg. š.
Vištienos sultinys: 300.00 ml
Pienas: 400.00 ml
Garstyčios: 2.00 valg. š. (geriausia Dižono)
Sūris: 70.00 g (tarkuoto)
Druska: 0.50 arbat. š.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Nupjaukite briuselinio kopūsto kotelius, pašalinkite nešvarius išorinius lapelius. Jei kopūstukai yra labai dideli, perpjaukite juos pusiau. Virkite juos pasūdytame vandenyje 5–10 min, kol bus minkšti. Nupilkite į kiaurasamtį ir perliekite labai šaltu vandeniu.

2. Vištieną arba kitą pasirinktą mėsą išvirkite pasūdytame vandenyje, su lauro lapu ir skiltele česnako, perpjauta pusiau.

3. Orkaitę įkaitinkite 200°C.

4. Puode ant vidutinio stiprumo ugnies ištirpinkite sviestą, suberkite miltus, kaitinkite, kol miltai ims keisti spalvą. Maišant virtuvine šluotele supilkite vištienos sultinį ir pieną. Kaitinkite ant lengvos ugnies, kol padažas sutirštės. Nukėlę nuo ugnies, įmaišykite garstyčias, pagardinkite druska ir pipirais.

5. Vištieną, arba kitą pasirinktą mėsą, supjaustykite kubeliais, suberkite į apkepo indo dugną, ant viršaus išdėliokite virtus briuselinius kopūstus, apliekite padažu, apiberkite tarkuotu sūriu ir kepkite įkaitintoje orkaitėje 10–15 min, kol sūris išsilydys ir parusvės.

6. Mėgaukitės iškart, su virtomis bulvėmis arba ryžiais.

Beje, šį apkepą galima labai lengvai paversti vegetarišku patiekalu – vietoje mėsos briuselinius kopūstus apiberkite sauja graikinių riešutų, tada viską apliekite padažu, apiberkite sūriu ir kepkite, kol šis išsilydys. Veganai vištienos sultinį gali pakeisti daržovių sultiniu, o vietoje paprasto pieno naudoti migdolų pieną arba kitą augalinį pakaitalą.

Suskleisti
Madame Chantal cukinijų apkepas
Receptas: Madame Chantal cukinijų apkepas
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.0 / 35
Receptas
Ingredientai
Cukinijos: 800.00 g
Kiaušiniai: 4.00 vnt.
Grietinė: 300.00 g
Sūris: 150.00 g („Tilžės“)
Druska: 1.00 arbat. š. (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 0.50 arbat. š. (arba pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Cukinijas perpjaukite išilgai per pusę ir supjaustykite griežinėliais. 5-8 minutes pakaitinkite garuose.

2. Trintuve susmulkinkite sūrį. Kiaušinius išplakite. Pridėkite druskos ir pipirų, sumaišykite su grietine bei dviem trečdaliais sūrio. Sudėkite cukinijos gabalėlius ir išmaišykite.

3. Gautą mišinį supilkite į sviestu ar aliejumi išteptą kepimo formą, apibarstykite likusiu sūriu ir kepkite pusę valandos 200 laipsnių temperatūroje.

Suskleisti
Kalafiorų apkepas „gratin“
Receptas: Prancūziškas kalafiorų apkepas „gratin“
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 20 min.
3.3 / 16
Receptas
Ingredientai
Žiediniai kopūstai: 1.00 vnt. (apie 600 g)
Vanduo: 400.00 ml
Sviestas: 40.00 g (ir dar šiek tiek kepimo indui patepti)
Miltai: 75.00 g (ir dar + vienas šaukštas)
Kiaušiniai: 4.00 vnt. (baltymai atskirti nuo trynių)
Pienas: 100.00 ml
Muskatas: 1.00 žiupsnelis
Druska: 0.50 arbat. š. (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Džiūvėsiai: 2.00 valg. š. (maltų; pabarstymui)
Kaip gaminti

Tačiau jei norėtųsi lengvesnės vegetariško gratino versijos, siūlau pasinaudoti proga, kol vis dar turime šviežių kalfiorų. O tiems, kam vegetariška vakarienė didelio susižavėjimo nekelia, primenu, kad gabalėlis kumpio nepagadino dar nė vieno daržovių patiekalo!

1. Kalafiorą supjaustykite žiedeliais ir virkite pasūdytame vandenyje (300 ml) apie 5 min. Nusausinkite, tačiau neišpilkite vandens, kuriame kalafioras virė.

2. Įkaitinkite orkaitę iki 200 C laipsnių temperatūros.

3. Sviestą ištirpinkite puode, supilkite miltus ir išmaišydami, kol gausite tirštą masę (ji vadinasi roux). Nenuklėlę puodo nuo ugnies, dalimis pilkite atidėtą karštą vandenį, kuriame virė kalafioras, vis plakdami ir maišydami, kad masė nebūtų su tešlos trupiniais. Supilkite pieną, ir toliau maišykite, plakite, kad masė būtų kuo tolygesnė, puresnė. Įberkite muskato riešuto, druskos ir pipirų.

4. Nukelkite nuo ugnies ir palikite porą minučių šiek tiek atvėsti. Įmaišykite kiaušinių trynius, vis intensyviai maišydami. Sudėkite apvirtus kalafiorus ir vėl viską gerai sumaišykite.

 

5. Ištepkite sviestu karščiui atsparaus kepimo indo dugną ir kraštus ir pabarstykite džiūvėsiais (arba kynva dribsniais).

6. Baltymus išplakite iki standžių putų ir juos atsargiai įmaišykite į kalafiorų masę. Viską sukrėskite į paruoštą kepimo indą, viršų pabarstykite džiūvėsiais (arba kynva dribsniais), galite dar užmesti kokį gabalėlį sviesto ant viršaus. Kepkite 40 minučių, kol labai gražiai paruduos.

7. Skanus ir karštas, tik ką iš krosnies, ir atvėsęs, rytojaus dieną!

Suskleisti
Moliūgų apkepas „gratin“
Receptas: Prancūziško stiliaus moliūgų apkepas „gratin“
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.2 / 12
Receptas
Ingredientai
Moliūgai: 1.50 kg (sviestinio (ar kitos rūšies), supjaustyto 1 cm storio riekelėmis)
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š.
Svogūnai: 1.00 vnt. (vidutinio dydžio, supjaustytas plunksnelėmis)
Česnakai: 2.00 skiltelės (supjaustytos plonais griežinėliais ir dar šiek tiek patiekimui)
Rozmarinai: 1.00 valg. š. (susmulkintų šviežių lapelių)
Čiobreliai: 1.00 valg. š. (šviežių lapelių)
Fermentinis sūris: 125.00 g (rinkitės supjaustytą juostelėmis)
Grietinėlė: 125.00 ml
Muskatas: 1.00 žiupsnelis (tarkuoto)
Džiūvėsiai: 35.00 g (maltų)
Kaip gaminti

Gratinas – tai prancūziškos virtuvės kepinys, kuris man toks skanus pats vienas, kad retai pasigendu ko nors papildomai. Klasikinis gratinas kepamas iš bulvių, tačiau nuostabus jis ir iš cukinijųkalafiorųbaklažanų ir kitokių daržovių. O štai šis, su moliūgais, ne tik lengvai paruošiamas, bet gali būti pagamintas iš anksto (nors ir prieš dvi dienas!) iki tos vietos, kur reikia jį pašauti finaliniam iškepimui ir apskrudimui. Tad tokie iš anksto paruošiami patiekalai tikrai labai patogūs, kai norisi kuo daugiau darbų nudirbti į priekį, tada, kada turim daugiau laiko.

Šiam gratinui tiks bet kuri moliūgų rūšis, tačiau aš rekomenduoju rinktis tuos, kurie turi ypač minkštą odelę. Iškepusios jos nereikės nupjaustyti, ji tiesiog bus tinkama valgyti. Kepdami nepagailėkite rozmarinų ir čiobrelių – jie suteiks garnyrui labai žiemišką ir šventišką atspalvį.

1. Įkaitinkite orkaitę iki 210 °C laipsnių temperatūros. Didelę kepimo skardą išklokite pergamentiniu popieriumi.

2. Išdėliokite moliūgo juosteles paruoštoje skardoje ir apšlakstykite jas iš abiejų pusių aliejumi. Kepkite 20 minučių.

 

3. Ištraukite skardą, suberkite pjaustytus svogūnus ir česnakus, ir vėl pašovę kepkite dar 20 minučių arba kol moliūgas bus visai minkštas (iki šios vietos galite šį patiekalą pasiruošti iš anksto).

4. Sudėliokite kepto moliūgo riekeles kartu su keptais svogūnais ir česnakais, pakaitomis su sūrio juostelėmis negiliame kepimo inde. Užpilkite grietinėle, sumaišyta su muskatu, viršų pabarstykite džiūvėsėliais. Pašaukite į orkaitę ir kepikite apie 30 minučių, arba kol sūris ištirps, gratinas apskrus.

5. Prieš patiekiant pabarstykite druska ir pipirais, papuoškite čiobrelio šakelėmis.

Suskleisti
Varškės apkepas
Receptas: Sveikesnis varškės apkepas su obuoliais ir kitais priedais
8 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.5 / 10
Receptas
Ingredientai
Varškė: 400.00 g (pusriebės)
Jogurtas: 100.00 g (graikiško)
Kokosų gėrimas: 100.00 ml
Kiaušiniai: 4.00 vnt.
Obuoliai: 300.00 g (tarkuotų)
Migdolai: 40.00 g
Linų sėmenys: 15.00 g
Kepimo milteliai: 5.00 arbat. š.
Klevų sirupas: 3.00 valg. š. (arba pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Atskirkite kiaušinių baltymus nuo trynių ir juos išplakite iki standžių putų, tuomet atskirai suplakite trynius kartu su klevų sirupu.

2. Lėtai supilkite trynius į baltymus ir sumaišykite. Sudėkite visus likusius ingredientus, išmaišykite ir palikite 20 minučių pastovėti, kad išbrinktų avižos.

3. Kepkite varškės apkepą iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 50 minučių.

Suskleisti

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas