Vienintelis dalykas, ką būtų galima pakeisti, tai įdėti truputį daugiau kardamono ar apelsino žievelių, kad aromatas dar labiau svaigintų. Nes ko jau ko, bet apelsinų niekada nebus per daug...
Apelsinų sluoksniui:
- 3 apelsinai (+1 tešlai – žievelei ir sultims)
- 1 puodelis vandens
- 1 puodelis cukraus
- 0,5 a. š. malto kardamono
Tešlai:
- 2 kiaušiniai
- 135 g cukraus
- žiupsnis druskos
- 110 ml alyvuogių aliejaus
- 1 a. š. vanilės ekstrakto
- 1 a. š. malto kardamono
- 2 a. š. tarkuotos apelsino žievelės
- 2 v. š. apelsino sulčių
- žiupsnis (1/8 a. š.) sodos
- 0,5 a. š. kepimo miltelių
- 110 g miltų
Gaminimas:
Apelsinus gerai nuplauname ir tris iš jų supjaustome riekelėmis. Į prikaistuvį įpilame puodelį vandens ir puodelį cukraus, įberiame malto kardamono. Užverdame.
Kai sirupas pradeda virti, sudedame apelsinų riekeles ir sumažiname kaitrą. Uždengę verdame apie 15 minučių ir retkarčiais vis pamaišome. Po to puodą atidengiame ir leidžiame apelsinams pravėsti tiek, kad galėtume juos liesti rankomis.
Į dubenį įmušame kiaušinius, suberiame cukrų ir druską. Mikseriu plakame kelias minutes, kol kiaušinių masė pabąla ir kelis kartus padidėja. Vis dar plakdami pamažu supilame alyvuogių aliejų. Įberiame kardamono, šliūkštelime vanilės ekstrakto ir apelsinų sulčių, sudedame žieveles. Išmaišome mentele.
Atskirame inde persijojame sodą, kepimo miltelius ir miltus. Juos per kelis kartus įmaišome į tešlą.
20 cm skersmens apvalią skardą išklojame kepimo popieriumi: jei skarda vientisa – iškerpame apskritimą, jei nuimamais kraštais – užspaudžiame šonus taip, kad popieriaus perteklius būtų skardos išorėje. Šonines sieneles patepame aliejumi ir prilipiname kepimo popieriaus juosteles, kad apelsinai nepridegtų.
Atvėsusias apelsinų riekeles išdėliojame ant skardos dugno, o šonuose jas dar šiek tiek iškeliame viršun – dėliojame vertikaliai. Ant apelsinų supilame tešlą ir pašauname į iš anksto iki 175 laipsnių įkaitintą orkaitę. Kepame 30-35 minutes.
Beje, greičiausiai apelsinų sultys ims varvėti orkaitėje, tad dėl visa ko po apačia padėkite tuščią skardą.
Ištraukę pyragą iš orkaitės leidžiame jam bent 10 minučių pastovėti kambario temperatūroje ir tik tada imame iš skardos. Patiekiame apverstą (kad matytųsi apelsinai) ir sulaistome sirupu, kuriame virėme vaisius.
Skanaus!