Sumuštiniui rinkitės tokią duoną, kokią labiausiai mėgstate, nors, žinoma, vienam ar kitam deriniui kartais labiau tiks būtent tamsi ar būtent šviesi. Varškę galite rinktis pačią įvairiausią – nuo tepamos iki grūdėtosios, ją gali keisti rikotos sūris arba sutrupintas ar riekelėmis supjaustytas varškės sūris.
Idėja Nr. 1: duona + varškė + agurkai + ridikėliai + krapai ir/ar laiškiniai česnakai
Ant riekelės duonos dėkite varškės, o ant jos dėliokite plonus griežinėlius agurkų ir ridikėlių, gausiai pabarstykite žalumynais, nepamirškite ir žiupsnelio druskos.
Idėja Nr. 2: duona + varškė + avokadas + žaliosios citrinos (laimo) sultys
Ant riekelės duonos dėkite varškės, griežinėliais pjaustyto gerai prinokusio avokado, pašlakstykite citrinos sultimis. Pabarstykite druska ir šviežiai maltais juodaisiais pipirais.
Idėja Nr. 3: duona + varškė + špinatai/lapinis kopūstas/apvirti smidrai + virtas ar keptas kiaušinis
Ant riekelės duonos dėkite varškės, šaukštą trumpai (kol sukris) sausai keptuvėje patroškintų špinatų, lapinių kopūstų arba porą stiebelių apvirtų (3–4 min.) smidrų, dėkite kelis griežinėlius virto ar visą keptą kiaušinį. Pabarstykite druska ir šviežiai maltais juodaisiais pipirais.
Idėja Nr. 4: duona (geriau šviesi) + varškė + švieži ar konservuoti persikai + medus + graikiniai riešutai (nebūtinai) + mėtos/bazilikai/rozmarinai
Ant riekelės duonos dėkite varškės, plonais griežinėliais pjaustytų persikų, jei jie švieži ir ne itin saldūs, pašlakstykite trupučiu skysto medaus, pabarstykite žolelėmis, jei norite užberkite kapotų riešutų.
Idėja Nr. 5: duona + varškė + braškės + bazilikai
Ant riekelės duonos dėkite varškės, griežinėliais ar puselėmis pjaustytų braškių, pabarstykite bazilikais. Jei braškės rūgštokos, galite jas pašlakstyti trupučiu skysto medaus ar keliais lašeliais kokybiško balzaminio acto.
Idėja Nr. 6: duona (geriau pustamsė ar tamsi) + varškė + avietiniai ar vynuoginiai pomidorai + sezamų sėklos (nebūtinai) + daigai/bazilikai
Ant riekelės duonos dėkite varškės, tuomet kelis griežinėlius pomidorų, pabarstykite sėklomis ir daigais ar bazilikais, nepamirškite ir žiupsnio druskos.
Idėja Nr. 7: duona + varškė + lašiša + agurkai + krapai ir/ar laiškiniai česnakai
Ant riekelės duonos dėkite varškės, tuomet ploną griežinėlį sūdytos ar šaltai rūkytos lašišos, pabarstykite smulkiai kapotomis žolelėmis.
Idėja Nr. 8: duona + varškė + medus + mėgstami riešutai
Ant riekelės duonos dėkite varškės, pašlakstykite skysto medaus ir gausiai užberkite mėgstamų kapotų riešutų (idealu, jei juos prieš tai švelniai pakepinsite)
Idėja Nr. 9: duona + varškė + špinatai + ridikėliai
Ant riekelės duonos dėkite varškės, šviežių visai jaunučių špinatų, griežinėliais pjaustytų ridikėlių. Pabarstykite druska ir šviežiai maltais juodaisiais pipirais.