„Nors, tiesą sakant, jiems šio išbandymo nėra tekę laikyti, nes jie vieni pirmųjų dingsta nuo lėkščių. Bet, kad pasiruoštumėt sumuštinių su burokėlių majonezu ir šaltai rūkyta skumbre, jums tikrai nereikia laukti vakarėlio – palepinkite save ar šeimyniškius ypatingesniais pusryčiais arba užkandžiu.
Ką gi galima pasiruošti iš anksto – ogi beveik viską! Burokėlį išsikepti galite prieš kelias dienas ir protingiausia būtų kepti ne vieną, o daugiau. Juos vėliau galėsite panaudoti gamindami kitus patiekalus. Patį burokėlių majonezą taip pat galite pasiruošti iš vakaro ir laikyti sandariame indelyje šaldytuve. Skumbrę išsidarinėti irgi galite dieną anksčiau. Taigi, kaip matote, šis užkandis padės jums sutaupyti nemažai laiko, o pasiruošus daugumą produktų iš anksto, sutepti sumuštinius bus juokų darbas.
Duoną sumuštiniams renkuosi juodą su saulėgrąžų sėklomis, bet jūs galite naudoti savo mėgstamiausią. Tik būtinai ją apkepkite, nes būtent juodos duonos traškumas suteikia užkandžiui kitą nei likusių produktų tekstūrą“, – rašė V.Bernatavičienė.
Jums reikės:
1 vidutinio dydžio burokėlio,
1 mažos česnako skiltelės,
1 šaukšto smulkiai supjaustytų svogūnų laiškų,
1 šaukšto smulkiai supjaustytų krapų lapelių,
1,5 šaukšto majonezo,
druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų,
4–6 juodos duonos riekelių su saulėgrąžomis (arba paprastos),
1 vidutinio dydžio šaltai rūkytos skumbrės,
1–2 šviežių agurkų,
šlakelio šviežiai spaustų citrinos sulčių,
saulėgrąžų aliejaus duonos kepimui.
Kaip gaminti:
1. Orkaitę įkaitinkite iki 190 ⁰C.
2. Burokėlį nuplaukite, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu, suvyniokite į folijos lakštą, dėkite į įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 40 minučių.
3. Iškeptą burokėlį įdėkite į lėkštę ir šakute labai atsargiai atvyniokite foliją, kad greičiau atvėstų. Atvėsusį nulupkite.
4. Į nedidelį dubenėlį smulkiai sutarkuokite burokėlį ir česnako skiltelę. Ten pat suberkite supjaustytus svogūnų laiškus, krapus, įberkite žiupsnelį druskos, pipirų, įdėkite majonezą ir viską gerai išmaišykite. Paragaukite ar netrūksta druskos, o gal norisi dar papildomo šaukštelio majonezo. Jeigu sumuštinius tieksite ne iš karto, burokėlių majonezą perdėkite į sandarų indelį ir laikykite šaldytuve, kol prireiks.
5. Išdarinėkite šaltai rūkyta skumbrę. Į keptuvę įpilkite saulėgrąžų aliejaus ir įkaitinkite ant vidutinės ugnies.
6. Į įkaitintą keptuvę sudėkite duonos riekeles ir kepkite po kelias minutes iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus. Apkeptą duoną sudėkite į lėkštę išklotą popieriniu rankšluosčiu, kad sugertų riebalų perteklių ir palikite atvėsti.
7. Atvėsusias duonos riekeles aptepkite burokėlių majonezu ir supjaustykite į vieno kąsnio dydžio sumuštinius.
8. Agurką nuplaukite ir supjaustykite plonais griežinėliais. Ant sumuštinių (apteptų burokėlių majonezu) išdėliokite po vieną ar du griežinėlius agurko, uždėkite rūkytos skumbrės, apibarstykite rupiai maltais juodaisiais pipirais ir viską apšlakstykite šviežiai spaustomis citrinos sultimis (tik ne per daug, kad nebūtų rūgštu).
9. Lėkštę su paruoštais sumuštiniais galite papuošti sultenės ar kitais salotų lapeliais. Skanaus!