1. Įkvėpimas pietums namuose – sotus sumuštinis su vištiena
Šiandien, kai daugelis iš mūsų dirbame namuose, ieškome lengvų ir greitų pietų patiekalų idėjų, kuriuos galime pagaminti iš spintelėje randamų produktų. Tokiais atvejais pasitelkite į pagalbą sumuštinius, kuriuos praturtinkite baltymų turinčiais ingredientais, pavyzdžiui, liesa vištiena, kepta žuvimi. Toks sumuštinis ne tik papildys jūsų mitybos racioną naudingomis medžiagomis, bet ir ilgam suteiks sotumo jausmą.
„Sočiam sumuštiniui rekomenduoju rinktis ruginę duoną, kuri, nors ir yra tankesnė ir sunkesnė, tuo pat metu suteikia daugiau sotumo. Taip pat pravartu rinktis duonos gaminius, kurie papildyti sėklomis, pavyzdžiui, saulėgrąžomis. Jos praturtina pietų sumuštinį, suteikdamos papildomą kiekį baltymų, svarbiausių riebalų rūgščių, vitaminų bei mineralų“, – teigia „Gardėsio“ duonos produktų vystymo vadovas Tadas Aleknavičius.
Sumuštinio ingredientai:
- „Jorė“ juoda duona su saulėgrąžomis
- 2 – 3 šaukšteliai Dižono ar kitų garstyčių
- Smulkiai supjaustyti ridikėliai
- Žirnių daigai
Vištienos bei kiaušinių salotų ingredientai:
- 5 kiaušiniai, kietai virti ir šalti
- Saliero stiebas
- Žiupsnelis svogūnų laiškų
- 2 šaukštai kaparėlių
- 3 šaukštai šviežių petražolių, smulkiai supjaustytų
- 1 šaukštas majonezo
- Kreminis sūris
- 2 šaukšteliai Dižono ar kitų garstyčių
- 2 šaukšteliai citrinos sulčių
- Druska, pipirai
- 250 g virtos vištos krūtinėlės
Susmulkiname salierą, svogūno laiškus, kaparėlius ir petražoles. Su jais dubenyje sumaišome majonezą, garstyčias, citrinų sultis, druską ir pipirus. Stambiai supjaustome kiaušinius, vištieną ir atsargiai įmaišome į padažą.
Sluoksniuojame sumuštinis. Duonos riekelė patepama garstyčiomis, ant jos dedame plonai supjaustytus ridikėlius, kiaušinius bei vištienos salotas, žirnių daigus ir uždengiame kita duonos riekele.
2. Įkvėpimas desertui: sumuštinis su šokoladiniais avokado putėsiais
Šiaurės Europos šalių virtuvėse ruginė duona dažnai derinama su šokoladu ir gali būti puikiai pritaikoma saldiems patiekalams. Daniškas ruginės duonos pyragas „Brødtorte“, pudingas su ruginės duonos trupiniais – tai tik keletas būdų, kaip panaudoti ruginę duoną desertuose. O ar kada pagalvojote, kad sumuštinis gali būti ir puikus desertas?
Sumuštinio ingredientai:
- „Jorė“ juoda duona
- Aitriųjų čili paprikų dribsniai
- Konservuotos vyšnios arba vyšnių uogienė
- Grietinėlė (pagal skonį)
Šokoladinių putėsių ingredientai:
- 1 didelis, prinokęs avokadas
- 4 šaukštai kreminės konsistencijos žemės riešutų sviesto
- 6 šaukštai kakavos miltelių
- 4-5 šaukštai ryžių sirupo arba klevų sirupo (pagal skonį)
- 2 šaukštai riešutų arba kokosų pieno (konsistencijai)
- 2 šaukšteliai Himalajų rožinės druskos
- 2 šaukštai kokosų aliejaus
Ištirpinkite kokosų aliejų dubenėlyje virš karšto vandens. Visus putėsių ingredientus, išskyrus aliejų, sutrinkite trintuvu iki kreminės konsistencijos. Neišjungę trintuvo lėtai supilkite kokosų aliejų, kol gerai įsimaišys į bendrą putėsių masę.
Ant duonos tepkite šokoladinį putėsių kremą, sudėkite vyšnias, pabarstykite čili pipirų dribsniais. Taip pat galite pagardinti šaukštu plaktos grietinėlės.
3. Įkvėpimas ilgiems pusryčiams: skrebučiai su rikotos sūriu
Daugelis sumuštinių mylėtojų vieningai sutaria, kad geriausia šio patiekalo dalis yra ta, kad jis suteikia visišką laisvę eksperimentuoti. Jeigu jūsų namuose valgytojų skoniai skirtingi, tuomet sumuštinių pusryčių vakarėlis – puikus pasirinkimas.
„Duonos skrebutis – vienas universaliausių pusryčių patiekalų, prigijęs visame pasaulyje. Tai tarsi drobė visoms kūrybiškoms ir netikėtoms skonių kelionėms. Skrudintos duonos traškumas ypač pamėgtas Italijoje, Prancūzijoje, tačiau pamažu prigyja ir Lietuvoje. Tokiems pusryčiams galite rinktis tradicines šviesias duonas, skirtas skrudinimui, tačiau galite išbandyti ir sėklomis ar grūdais praturtintas versijas. Štai, pavyzdžiui, balta raikyta „Jorė“ mūsų kepykloje pagardinama saulėgrąžomis, linų sėmenimis ir sezamų sėklomis. Skrebučiams pasirinkus tokią duoną papildysite pusryčius skaidulinėmis medžiagomis, gausesniu baltymų kiekiu, todėl palepinsite savo šeimą ne tik gardžiu, bet ir sveikatai palankiu patiekalu“, – teigia „Gardėsio“ duonos atstovas.
Skrebučių ingredientai:
- „Jorė“ šviesi duona su sėklomis
- Rikotos sūris
- Kriaušių skiltelės
- Smulkinti migdolai
- Nektarinų skiltelės
- Parmos kumpis
- Kinkanai
- Skystas medus
- Juodgrūdės sėklos (galima keisti į čija)
- Bazilikas, čiobreliai, mėtos
Ant paskrudintos duonos riekelės tepkite rikotos sūrį ir pagardinkite jums patinkančiais pagardais. Pavyzdžiui, kriaušėmis, smulkintais migdolais ir mėtomis; Parmos kumpiu, nektarinais, bazilikais ir juodgrūdės (arba čija) sėklomis; kinkanais, medumi ir čiobreliais.
4. Įkvėpimas užkandžiui po treniruotės – sumuštinis su lašiša ir avinžirniais
Daugeliui ne paslaptis, kad po treniruotės ar aktyvaus laisvalaikio užsiėmimų vertėtų rinktis kuo daugiau baltymų turintį maistą: raumenys fizinio krūvio metu yra ardomi, todėl po treniruotės suvartojami baltymai padeda atstatyti pažeistus raumenų audinius bei skatina jų augimą. Tačiau ar pagalvojote, kad sumuštinis taip pat gali būti puikus pasirinkimas? Svarbu pasirinkti tinkamą duoną.
„Sumuštinis su tinkamai parinkta duona ir baltymų kupinais priedais – tai puikus pasirinkimas aktyvų gyvenimo būdą propaguojantiems žmonėms. Sveikatai palankios ar praturtintos duonos pasirinkimas šiandien itin platus: pastaruoju metu itin populiarėja gaminiai, paženklinti žalios rakto skylutės simboliu. Tai reiškia, kad renkatės sveikatai palankesnį maisto produktą, kuris, palyginti su kitais panašiais tos pačios grupės maisto produktais, turi mažiau riebalų, cukraus, druskos, tačiau daugiau maistinių skaidulinių medžiagų“, – teigia duonos ekspertas.
Sumuštinio ingredientai:
- 2 avokadai
- 4 riekelės „Jorė“ juodos duonos be pridėtinio cukraus
- 50 g rūkytos lašišos
- 2 kiaušiniai
- 100 g avinžirnių
- Saldžiosios ir rūkytos paprikos milteliai
- Alyvuogių aliejus
- Raudonas svogūnas
- Mėgstamos žolelės
- Pomidorai
- Šlakelis citrinos sulčių
- Druska, juodieji pipirai
Išvirkite kiaušinius apie 7-8 minutes, kad trynys dar nebūtų iki galo išviręs. Ant keptuvės su šlakeliu aliejaus paskrudinkite avinžirnius, pagardinkite juos druska, pipirais ir saldžiąja bei rūkyta paprikomis. Sutrintą avokadą sumaišykite su smulkiai pjaustytu svogūnu, pagardinkite druska, pipirais ir šlakeliu citrinos sulčių. Ant duonos riekelės tepkite avokado užtepėlę, ant viršaus dėkite lašišą, avinžirnius, pomidorų riekeles ir pusiau perpjautą kiaušinį. Pagardinkite mėgstamomis žolelėmis.
Receptai parengti bendradarbiaujant su „Lamų slėniu“