Tam naudojame pirktinius ekologiškus varškės sūrius iš parduotuvės, bet juos įtriname mano gamintomis aromatingomis druskomis su peletrūnais, česnakais, salierais arba kanapine druska. Su skoniais galite eksperimentuoti ir naudoti savo mėgstamus prieskonius arba tai, ką turite namuose. Kokybiškas varškės sūris, druska, pipirai ir prieskoninės žolelės – daugiau nieko!
Rūkydami sūrį taip pat galite eksperimentuoti ir su dūmo skoniais pasirinkdami vis skirtingas medienos skiedras rūkymui: vyšnių, karijų, alksnio. Skirtingas medis – skirtingo kvapo ir dūmas.
Rūkytas varškės sūris skanus vienas, kaip užkandis, bet šios vasaros mano atradimas jį valgyti su pomidorų salotomis. Salotas ruošiu su lietuvišku „cinkeliu“ – apibarstau kanapine druska, šviežiais peletrūno lapeliais, apšlakstau kanapių aliejumi.
Ingredientai:
rūkytam sūriui:
- 1 varškės sūris (sveriantis apie 350 g);
- 0,5 šaukšto džiovinto peletrūno arba džiovinto česnako, arba kanapių druskos;
- 0,5 šaukšto druskos;
- žiupsnelis maltų juodųjų pipirų;
- 2 saujos aromatingų medžio skiedrų rūkymui (vyšnių, karijų, alksnio).
pomidorų salotoms:
- sunokusių pomidorų;
- šviežių peletrūnų šakelių;
- kanapinės druskos;
- kanapų aliejaus.
Gaminimas:
1. Iš vakaro sūrį ištrinkite pasirinktų džiovintų žolelių ir druskos mišiniu. Su skoniais galite drąsiai eksperimentuoti, vienam nedideliam sūreliui ištrinti pakaks 1 šaukšto aromatingos druskos. Ištrintą sūrį nors kelioms valandoms, o geriausiai per naktį palikite šaldytuve, kad įsiskonėtų.
2. Kepsninę paruoškite rūkymui 90–100 laipsnių temperatūroje. Tris saujas aromatingo medžio skiedrų prieš pusvalandį iki rūkymo užpilkite vandeniu ir palikite, kad išbrinktų, o išbrinkusias suberkite ant įkaitusių anglių, kad būtų kuo daugiau dūmų. Tada ant kepsninės grotelių padėkite sūrį, uždarykite kepsninę ir rūkykite sūrį, priklausomai nuo dydžio, apie 30–40 minučių.
3. Kol rūkomas sūris, paruoškite pomidorų salotas su lietuvišku „cinkeliu“. Pomidorus supjaustykite, apibarstykite kanapine druska, maltais juodaisiais pipirais, peletrūnų lapeliais ir apšlakstykite kanapių aliejumi.
4. Ištraukite iš kepsninės išsirūkiusį sūrį. Kol dar šiltas supjaustykite ir uždėkite ant pomidorų salotų. Patariu vienu metu išsirūkyti daugiau sūrių ir juos laikyti šaldytuve, kur išbus net kelias savaites.