Klasikiniai kūčiukai
Ingredientai:
- 500 g miltų;
- 200 ml šilto vandens;
- 15 g šviežių mielių;
- 50 g aguonų (idealu – nuplikytų, nusunktų ir kiek apdžiovintų);
- 2–3 valg. šaukšt. cukraus;
- 2 valg. šaukšt. aliejaus;
- 0,5 arbat. šaukšt. druskos.
Gaminimas:
1. Į didelį indą supilkite miltus, padarykite juose duobutę ir joje ištrinkite mieles su 0,5 šaukšto cukraus, užpilkite šlakelį šilto vandens, išmaišykite iki košelės ir švelniai apiberkite miltais. 15 min. palikite šiltoje vietoje, kad mielės pabustų – kauburėlis iškiltų.
2. Likusiame šiltame vandenyje ištirpinkite cukrų, pilkite šį saldintą vandenį, aliejų į dubenį su mielėmis bei miltais, suberkite druską bei aguonas ir imkite maišyti, o vėliau ir minkyti. Tešla turi išeiti tampri, nebelipti prie rankų, turėkite kantrybės ir stenkitės nebeberti daugiau miltų (geriau pavilgykite rankas aliejumi).
3. Išminkytą tešlą padėkite šiltoje vietoje 1 val., kad pakiltų.
4. Pakilusią tešlą gerai išminkykite, pjaustykite gabalėliais ir voliokite plonus volelius. Pjaustykite juos gabaliukais ir berkite į miltais pabarstytas skardas.
5. Priklausomai nuo gabalėlų dydžio, kepkite kūčiukus 7-9 min. iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje (režimas su „vėjeliu“), kol gražiai paruduos.
Pagerinti kūčiukai
Ingredientai:
- 600 g miltų;
- 120 g cukraus;
- 80 g sviesto;
- 2 kiaušinių tryniai;
- 40 g mielių;
- 1 stiklinė pieno;
- 50 g aguonų;
- 1 arbat. šaukšt. druskos.
Gaminimas:
1. Verdančiu vandeniu užpilkite aguonas ir palikite keliolikai minučių pabrinkti. Tada nusunkite per sietelį, suberkite į plokščią lėkštę ir palikite apdžiūti, kol prireiks.
2. Pašildykite pieną iki kūno temperatūros, supilkite į didelį dubenį, įtrupinkite į pieną mieles ir išmaišykite šluotele, kad mielės ištirptų.
3. Kitame dubenyje išsukite trynius su cukrumu, tada supilkite į šį mišinį išlydytą (tačiau nekarštą) sviestą. Išmaišykite.
4. Trynių-cukraus-sviesto mišinį supilkite į dubenį su pienu-mielėmis, išmaišykite.
5. Į didelį dubenį, kuriame minkysite ir kildinsite tešlą, suberkite miltus, tuomet supilkite skystąjį mišinį. Maišykite, o kai galėsite, imkite minkyti. Turite išminkyti tamprią, gana minkštą, nelimpančią tešlą. Suvoliokite ją į rutulį ir su visu dubeniu dėkite valandai į šiltą vietą, kad pakiltų.
6. Į pakilusią tešlą suberkite aguonas ir kruopščiai ją darsyk perminkykite, kad aguonos tolygiai pasiskirstytų.
7. Tešlą vėl dėkite į dubenį ir darsyk 40-60 min. pakildykite (antrąjį kartą tešla turėtų labiau išsipūsti).
8. Pakilusią tešlą vėl išminkykite, pjaustykite gabaliukais, iš jų voliokite „virveles“, o šias pjaustykite smulkiais gabaliukais bei berkite ant miltais pabarstytų skardų.
9. Kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje 8-10 min., kol pagalvėlės išsipūs ir gražiai parus. Šių kūčiukų svarbu neperkepti, tik taip jie bus traškia išore ir minkštu vidumi.
Kūčiukai be gliuteno
(Kristinos Pozingytės, knygos „Gyvenimas be gliuteno“ autorės receptas)
Ingredientai:
- 2 kiaušiniai;
- 1 valg. šaukšt. cukraus;
- žiupsnis druskos;
- 50 ml vandens;
- 50 ml tirpinto kokosų aliejaus;
- 120 g ryžių arba grikių miltų;
- 1 valg. šaukšt. bulvių krakmolo;
- 4 g sausų mielių;
- 1 arbat. šaukšt. ksantano dervos;
- 1 valg. šaukšt. aguonų.
Gaminimas:
1. Sumaišykite miltus, krakmolą, ksantano dervą ir aguonas.
2. Į atskirą indą įmuškite kiaušinius, suberkite cukrų, druską, mieles ir gerai išplakite. Į plakinį supilkite vandenį ir vėl gerai išmaišykite.
3. Subėrę miltų mišinį, gerai išmaišykite, paminkykite.
4. Tešlą palaikykite šiltoje patalpoje 40 minučių arba dėkite į iki 50 laipsnių įkaitintą orkaitę, kad iškiltų.
5. Vėliau tešlą vėl paminkykite, suvilgę rankas kokosų aliejumi kočiokite „virveles“, kol tešla taps piršto storio. Supjaustykite ją gabaliukais ir dėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą.
6. Kepkite iki 200 °C temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 10 minučių arba kol paruduos.