Oslo universiteto Technologijos, inovacijų ir kultūros centro socialinės antropologijos profesorius Thomas Hyllandas Eriksenas teigia, kad lėtas laikas tampa vis didesne prabanga šiame informacijos amžiuje. Tad, kaip sustabdyti nors akimirką, kad per šias šv.Velykas drauge su šeima galėtumėte niekur neskubėti, pasišnekučiuoti iki soties ir dalytis geromis emocijomis?
Mes tapome žmogaus laiką neva taupančių šiuolaikinių technologijų įkaitais. Norime vis daugiau nuveikti: dirbti, mokytis, kurti namus, auginti vaikus, užsiimti savo pomėgiais, žiūrėti gerus filmus, vaikščioti į teatrą ar koncertus, linksmintis, leisti laiką su draugais ir t. t. Darbų ir veiklų tik daugėja, tai tampa vis didesnio mūsų laiko trūkumo priežastimi, suteikiančia gyvenimui didelį pagreitį, tačiau laiko mums visiem duota tiek pat, tos pačios 24 valandos. Kai viskas daroma skubant ir paviršutiniškai, neįdedant širdies, daugelis susimąstome, ar negyvename paskubomis, paviršutiniškai, nebesigilindami į nieką?
TAIP PAT SKAITYKITE: Velykinių kiaušinių marginimo būdai: nuo šilkinio kaklaraiščio iki maisto produktų
Gaminkite paprastus patiekalus, kurie neatimtų iš jūsų daugybės laiko ir galėtumėte neskubėdami mėgautis lėtai tekančiu laiku, nuoširdžiu bendravimu akis į akį.
Pasak Thomo Hyllando Erikseno, kai nelieka laiko atokvėpiams ir pertraukoms, žmogus netenka galimybės atsiriboti nuo savo darbų ir pamatyti visumą.
Paskęstama detalėse ir pametamas bendras vaizdas. Trumpos lėtojo laiko (angl. slow living, simple living) akimirkos, kai ramiai mėgaujamės laiku, neskubėdami, nieko ypatingo neveikdami, gali paskatinti giliau susimąstyti apie tai, ar jaučiamės laimingi, ar esame savo laiko ir gyvenimo šeimininkai.
Šį savaitgalį mus pasitiks šv. Velykos, visi vėl skubėsime ruošti valgius, tvarkyti namus, dažyti margučius, kaip išprotėję siuntinėsime elektroniniu paštu ir trumposiomis žinutėmis velykinius sveikinimus draugams, kolegoms, klientams ir verslo partneriams, baimindamiesi, jog kažko nepamirštume pasveikinti.
Nors per šias Velykas atidėkite visa tai į šalį. Daugiau ilsėkitės, skirkite laiko pasimėgauti gardžios arbatos ar kavos puodeliu, tvarkymosi nepaverskite strimgalvišku užsiėmimu, juk susitvarkyti galėsite ir po Velykų. Gaminkite paprastus patiekalus, kurie neatimtų iš jūsų daugybės laiko ir galėtumėte neskubėdami mėgautis lėtai tekančiu laiku, nuoširdžiu bendravimu akis į akį. Pavaišinkite brangius žmones ne socialiniuose tinkluose atsiųstu keksiuko piešinėliu, bet tikru, meile ir nuoširdumu kvepiančiu mažu laimės gabalėliu.
Štai keletas paprastų receptų, kuriuos pagaminsite ypač lengvai ir greitai.
Bananų duona
Reikės:
- 350 g specializuotų „Kauno Grūdų“ miltų pyragams,
- 150 g pilno grūdo „Kauno Grūdų“ kvietinių miltų,
- 250 g cukraus,
- 250 g smulkintų riešutų,
- 100 g tarkuoto šokolado,
- 1 šaukštelio cinamono,
- 1 šaukštelio vanilinio cukraus,
- pusės šaukštelio malto muskato,
- žiupsnelio druskos,
- 2 didelių arba 3 mažų bananų,
- 2 kiaušinių,
- 80 ml aliejaus,
- 50 ml pieno.
Gaminimas:
- Sumaišykite miltus, cukrų, riešutus, šokoladą, cinamoną, maltą muskatą, vanilinį cukrų ir druską.
- Bananus nulupkite ir sutrinkite su kiaušiniais, aliejumi ir pienu.
- Sutrintą masę supilkite į sausus ingredientus ir gerai išmaišykite.
- Masę sudėkite į kepimo popieriumi išklotą formą ir kepkite iki 180 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje 50–60 minučių, kol įkištas degtukas ar dantų krapštukas liks švarus.
- Ištraukus iš orkaitės, 10 minučių leiskite bananų duonai atvėsti formoje, tada išimkite.
Keksiukai su kiaušininiu likeriu
Reikės:
- 1 pakelio (470 g) „Kauno Grūdų“ miltinio mišinio keksui,
- 170 ml vandens,
- 90 ml aliejaus,
- 100 ml kiaušininio likerio.
Papuošimui:
- 300 g sviesto,
- 100 g saldinto sutirštinto pieno,
- cukraus pudros,
- 50 g cukraus masės.
Gaminimas:
- Suberkite miltinį mišinį į dubenį, įpilkite vandens, aliejaus bei kiaušininio likerio.
- Viską gerai išmaišykite, sudėkite į keksiukų formeles (formeles pripildykite nepilnai, kad liktų vietos kur kilti).
- Kepkite iki 180 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje 20–30 minučių, arba kol gražiai apskrus.
- Tada sviestą išplakite su saldintu sutirštintu pienu ir cukraus pudra. Gautu kremu ir cukraus mase dekoruokite keksiukus.
TAIP PAT SKAITYKITE: Netikras zuikis: receptai jūsų šventiniam stalui
Vaikiški keksiukai
Reikės:
- 1 pakelio (470 g) „Kauno Grūdų“ miltinio mišinio keksui,
- 1 pakelio (470 g) „Kauno Grūdų“ miltinio mišinio šokoladiniams keksiukams,
- 170 ml vandens,
- 90 ml aliejaus.
Papuošimui:
- 300 g sviesto,
- 100 g saldinto sutirštinto pieno,
- cukraus pudros,
- 50 g cukraus masės,
- maistinių dažų.
Gaminimas:
- Į atskirus dubenis suberkite miltinį mišinį keksui ir šokoladiniams keksiukams.
- Tada atskirai į dubenis įpilkite 170 ml vandens, 90 ml aliejaus.
- Viską gerai išmaišykite, sudėkite į keksiukų formeles (formeles pripildykite nepilnai, kad liktų vietos kur kilti).
- Kepkite iki 180 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje 20–30 minučių, arba kol gražiai apskrus.
- Keksiukų papuošimui: sviestą išplakite su saldintu sutirštintu pienu ir cukraus pudra. Gautu kremu ir cukraus mase dekoruokite keksiukus.
Velykinis mielinis Zuikis Puikis
Reikės:
- 1 kg kvietinių „Kauno Grūdų“ aukščiausios rūšies miltų,
- 30 g sausų arba 90 g šviežių mielių,
- 30 g druskos,
- 300 g cukraus,
- 200 g sviesto,
- 350 g kiaušinių,
- 700 ml vandens.
Papuošimui:
- 1 kiaušinio aptepti,
- cukraus masės akims ir dantims.
Gaminimas:
- Į didelį dubenį supilkite visus ingredientus ir viską minkykite rankomis tol, kol susidarys vientisa, prie rankų nelimpanti, elastinga tešla.
- Uždenkite tešlą ir palikite 10 minučių pastovėti.
- Formuokite norimos formos kepinį, jungimo vietas patepdami kiaušinio plakiniu. Kildinkite šiltoje (~30 laipsnių) vietoje maždaug 30–40 minučių.
- Visą kepinį patepkite kiaušinio plakiniu ir kepkite 180 laispnių temperatūros orkaitėje apie 10 minučių arba kol gražiai apskrus.
- Puoškite norimais pagardais.