Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sustok, akimirka žavinga, nors per Velykas: 4 nesudėtingų kepinių receptai

Mes visi skubame, lekiame. Mūsų tikras emocijas pakeičia veidukai socialiniuose tinkluose, o laiką bendravimui ir nuoširdžiam pabuvimui kartu atima šiuolaikinės technologijos.
Velykinis mielinis Zuikis Puikis
Velykinis mielinis Zuikis Puikis / Projekto partnerio nuotr.

Oslo universiteto Technologijos, inovacijų ir kultūros centro socialinės antropologijos profesorius Thomas Hyllandas Eriksenas teigia, kad lėtas laikas tampa vis didesne prabanga šiame informacijos amžiuje. Tad, kaip sustabdyti nors akimirką, kad per šias šv.Velykas drauge su šeima galėtumėte niekur neskubėti, pasišnekučiuoti iki soties ir dalytis geromis emocijomis?

Mes tapome žmogaus laiką neva taupančių šiuolaikinių technologijų įkaitais. Norime vis daugiau nuveikti: dirbti, mokytis, kurti namus, auginti vaikus, užsiimti savo pomėgiais, žiūrėti gerus filmus, vaikščioti į teatrą ar koncertus, linksmintis, leisti laiką su draugais ir t. t. Darbų ir veiklų tik daugėja, tai tampa vis didesnio mūsų laiko trūkumo priežastimi, suteikiančia gyvenimui didelį pagreitį, tačiau laiko mums visiem duota tiek pat, tos pačios 24 valandos. Kai viskas daroma skubant ir paviršutiniškai, neįdedant širdies, daugelis susimąstome, ar negyvename paskubomis, paviršutiniškai, nebesigilindami į nieką? 

TAIP PAT SKAITYKITE: Velykinių kiaušinių marginimo būdai: nuo šilkinio kaklaraiščio iki maisto produktų

Gaminkite paprastus patiekalus, kurie neatimtų iš jūsų daugybės laiko ir galėtumėte neskubėdami mėgautis lėtai tekančiu laiku, nuoširdžiu bendravimu akis į akį.

Pasak Thomo Hyllando Erikseno, kai nelieka laiko atokvėpiams ir pertraukoms, žmogus netenka galimybės atsiriboti nuo savo darbų ir pamatyti visumą.

Paskęstama detalėse ir pametamas bendras vaizdas. Trumpos lėtojo laiko (angl. slow living, simple living) akimirkos, kai  ramiai mėgaujamės laiku, neskubėdami, nieko ypatingo neveikdami, gali paskatinti giliau susimąstyti apie tai, ar jaučiamės laimingi, ar esame savo laiko ir gyvenimo šeimininkai.

Šį savaitgalį mus pasitiks šv. Velykos, visi vėl skubėsime ruošti valgius, tvarkyti namus, dažyti margučius, kaip išprotėję siuntinėsime elektroniniu paštu ir trumposiomis žinutėmis velykinius sveikinimus draugams, kolegoms, klientams ir verslo partneriams, baimindamiesi, jog kažko nepamirštume pasveikinti.

Nors per šias Velykas atidėkite visa tai į šalį. Daugiau ilsėkitės, skirkite laiko pasimėgauti gardžios arbatos ar kavos puodeliu, tvarkymosi nepaverskite strimgalvišku užsiėmimu, juk susitvarkyti galėsite ir po Velykų. Gaminkite paprastus patiekalus, kurie neatimtų iš jūsų daugybės laiko ir galėtumėte neskubėdami mėgautis lėtai tekančiu laiku, nuoširdžiu bendravimu akis į akį. Pavaišinkite brangius žmones ne socialiniuose tinkluose atsiųstu keksiuko piešinėliu, bet tikru, meile ir nuoširdumu kvepiančiu mažu laimės gabalėliu. 

Štai keletas paprastų receptų, kuriuos pagaminsite ypač lengvai ir greitai.

Bananų duona

Reikės:    

  • 350 g specializuotų „Kauno Grūdų“ miltų pyragams,
  • 150 g pilno grūdo „Kauno Grūdų“ kvietinių miltų,
  • 250 g cukraus,
  • 250 g smulkintų riešutų,
  • 100 g tarkuoto šokolado, 
  • 1 šaukštelio cinamono, 
  • 1 šaukštelio vanilinio cukraus,    
  • pusės šaukštelio malto muskato, 
  • žiupsnelio druskos, 
  • 2 didelių arba 3 mažų bananų, 
  • 2 kiaušinių, 
  • 80 ml aliejaus,
  • 50 ml pieno.
Projekto partnerio nuotr./Bananų duona
Projekto partnerio nuotr./Bananų duona

Gaminimas: 

  1. Sumaišykite miltus, cukrų, riešutus, šokoladą, cinamoną, maltą muskatą, vanilinį cukrų ir druską.
  2. Bananus nulupkite ir sutrinkite su kiaušiniais, aliejumi ir pienu.
  3. Sutrintą masę supilkite į sausus ingredientus ir gerai išmaišykite.
  4. Masę sudėkite į kepimo popieriumi išklotą formą ir kepkite iki 180 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje 50–60 minučių, kol įkištas degtukas ar dantų krapštukas liks švarus.
  5. Ištraukus iš orkaitės, 10 minučių leiskite bananų duonai atvėsti formoje, tada išimkite. 

Keksiukai su kiaušininiu likeriu

Reikės:

  • 1 pakelio (470 g) „Kauno Grūdų“ miltinio mišinio keksui,
  • 170 ml vandens,
  •  90 ml aliejaus,
  • 100 ml kiaušininio likerio.

Papuošimui:

  • 300 g sviesto,
  • 100 g saldinto sutirštinto pieno,
  • cukraus pudros,
  • 50 g cukraus masės.
Projekto partnerio nuotr./Keksiukai su kiaušininio likeriu
Projekto partnerio nuotr./Keksiukai su kiaušininio likeriu

Gaminimas:

  1. Suberkite miltinį mišinį į dubenį, įpilkite vandens, aliejaus bei kiaušininio likerio.
  2. Viską gerai išmaišykite, sudėkite į keksiukų formeles (formeles pripildykite nepilnai, kad liktų vietos kur kilti).
  3. Kepkite iki 180 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje 20–30 minučių, arba kol gražiai apskrus.
  4. Tada sviestą išplakite su saldintu sutirštintu pienu ir cukraus pudra. Gautu kremu ir cukraus mase dekoruokite keksiukus.

TAIP PAT SKAITYKITE: Netikras zuikis: receptai jūsų šventiniam stalui

Vaikiški keksiukai

Reikės:

  • 1 pakelio (470 g) „Kauno Grūdų“ miltinio mišinio keksui,
  • 1 pakelio (470 g) „Kauno Grūdų“ miltinio mišinio šokoladiniams keksiukams,
  • 170 ml vandens,
  • 90 ml aliejaus.

Papuošimui:

  • 300 g sviesto,
  • 100 g saldinto sutirštinto pieno,
  • cukraus pudros,
  • 50 g cukraus masės,
  • maistinių dažų.
Projekto partnerio nuotr./Vaikiški keksiukai
Projekto partnerio nuotr./Vaikiški keksiukai

Gaminimas:

  1. Į atskirus dubenis suberkite miltinį mišinį keksui ir šokoladiniams keksiukams.
  2. Tada atskirai į dubenis įpilkite 170 ml vandens, 90 ml aliejaus.
  3. Viską gerai išmaišykite, sudėkite į keksiukų formeles (formeles pripildykite nepilnai, kad liktų vietos kur kilti).
  4. Kepkite iki 180 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje 20–30 minučių, arba kol gražiai apskrus.
  5. Keksiukų papuošimui: sviestą išplakite su saldintu sutirštintu pienu ir cukraus pudra. Gautu kremu ir cukraus mase dekoruokite keksiukus.

Velykinis mielinis Zuikis Puikis

Reikės:

  • 1 kg kvietinių „Kauno Grūdų“ aukščiausios rūšies miltų,
  •  30 g sausų arba 90 g šviežių mielių,
  •  30 g druskos,
  •  300 g cukraus,
  • 200 g sviesto,
  • 350 g kiaušinių,
  • 700 ml vandens.

Papuošimui:

  • 1 kiaušinio aptepti,
  • cukraus masės akims ir dantims.
Projekto partnerio nuotr./Velykinis mielinis Zuikis Puikis
Projekto partnerio nuotr./Velykinis mielinis Zuikis Puikis

Gaminimas: 

  1. Į didelį dubenį supilkite visus ingredientus ir viską minkykite rankomis tol, kol susidarys vientisa, prie rankų nelimpanti, elastinga tešla.
  2. Uždenkite tešlą ir palikite 10 minučių pastovėti.
  3. Formuokite norimos formos kepinį, jungimo vietas patepdami kiaušinio plakiniu. Kildinkite šiltoje (~30 laipsnių) vietoje maždaug  30–40 minučių.
  4. Visą kepinį patepkite kiaušinio plakiniu ir kepkite 180 laispnių temperatūros orkaitėje apie 10 minučių arba kol gražiai apskrus.
  5. Puoškite norimais pagardais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs