Taip pat jie garsėja puikiais mėsos gaminiais – būtent Suvalkijoje rūkymo tradicijos yra itin gilios. O barščiai garuodavo praktiškai kiekvienuose namuose – su skilandžiu arba su grybais įdarytomis „ausytėmis“, rašoma prekybos tinklo „Iki“ pranešime žiniasklaidai.
Vieną iš suvalkietiškų patiekalų kviečiame pasigaminti ir jus.
Suvalkietiški barščiai su džiovintų grybų „ausytėmis“
Reikės:
- 2–3 raugintų burokėlių,
- 1,5 l raugintų burokėlių raugo,
- 50 g džiovintų baravykų,
- 1 nedidelio svogūno,
- druskos,
- kvapniųjų pipirų,
- lauro lapelių.
Tešlai:
- 200 g kvietinių miltų,
- 100 ml vandens,
- druskos.
Įdarui:
- 100 g džiovintų baravykų,
- 1 nedidelio svogūno,
- 3 šaukštų aliejaus,
- druskos, pipirų.
Gaminame:
- Pirmiausia padarykite savotiškus koldūniukus – „ausytes“. Džiovintus baravykus pavirinkite vandenyje, išgriebę smulkiai supjaustykite ir sumaišykite su aliejuje pakepintu, smulkiai pjaustytu svogūnu, druska ir juodaisiais pipirais.
- Iš miltų, vandens, druskos užminkykite tešlą. Plonai iškočiokite ir stikline išpjaukite apskritimus. Jų viduryje dėkite įdarą. Formuokite mažus kolduniūkus ir jų galus sulipdykite, kad forma primintų „ausytes“. „Ausytes“ išvirkite sūdytame vandenyje ir sudėkite į dubenį.
- Tada gaminkite barščius. Jie yra verdami iš raugintų burokėlių jų pačių rauge. Smulkiai supjaustytus raugintus burokėlius su visu raugu supilkite į puodą, praskieskite vandeniu, įmeskite keletą džiovintų baravykų, įdėkite smulkiai pjaustytą svogūną, pasūdykite, pagardinkite kvapniaisiais pipirais, lauro lapeliais ir virkite, kol daržovės suminkštės.
- Patiekite su virtomis karštomis „ausytėmis“.