Greita sodos duona
Ingredientai:
- 250 g kvietinių miltų;
- 250 g kvietinių viso grūdo miltų;
- 125 g avižinių dribsnių;
- 60 g sviesto, kambario temperatūros;
- 300 ml natūralaus jogurto;
- 1 nubrauktas arbat. šaukšt. druskos;
- 1,5 arbat. šaukšt. sodos.
Gaminimas:
1. Abiejų rūšių miltus, dribsnius, sodą ir druską sumaišykite giliame dubenyje.
2. Sudėkite kubeliais supjaustytą sviestą ir pirštais su miltais trinkite, gausite birius it smėlis trupinius.
3. Supilkite jogurtą, išmaišykite šaukštu ir greitai užminkykite tešlą. Ją išverskite ant miltais pabarstyto stalo, suformuokite kepalą, dėkite ant miltais pabarstytos kepimo skardos, aštriu peiliu įpjaukite pliuso ženklą ir pašaukite į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę 30–35 minutėms.
Šią duoną geriausia suvalgyti per kelias dienas.
Neminkyta kvietinė duona
Ingredientai:
- 420 g kvietinių miltų;
- 350 ml vandens;
- 0,3 arbat. šaukšt. sausų mielių;
- 1 arbat. šaukšt. druskos.
Gaminimas:
1. Į nemažą indą suberkite miltus, mieles ir druską, gerai išmaišykite. Po truputį pilkite vandenį ir maišykite, kol gausite vientisą masę.
2. Indą (geriausia molinį ar keraminį) uždenkite maistine plėvele ir palikite 18 valandų.
3. Pakilusią tešlą išverskite ant virtuvinio rankšluosčio, gausiai pabarstyto miltais, jos viršų dar apibarstykite miltais, šiek tiek paplokite, kraštus užlenkite į vidų kaip voką.
4. Tešlą uždenkite kitu virtuviniu rankšluosčiu ir palikite 2 valandas, kad pakiltų.
5. Orkaitę įkaitinkite iki 260 laipsnių, kartu įkaitinkite ir indą duonai kepti ar puodą.
6. Nuėmę rankšluostį, įdėkite paruoštą tešlą į kepimo indą (ar puodą), uždenkite dangčiu ar folija ir kiškite į orkaitę.
7. Kepkite apie 30 minučių, tuomet nudenkite ir dar 15 minučių pakepkite, kad duona apskrustų.
Mielinė sumuštinių duona
Ingredientai:
- 500 g kvietinių miltų;
- 1 arbat. šaukšt. druskos;
- 1 arbat. šaukšt. cukraus;
- 15 g šviežių mielių;
- 1 valg. šaukšt. aliejaus;
- 2 valg. šaukšt. sezamo sėklų.
Gaminimas:
1. Dubenyje sumaišykite miltus ir druską, viduryje padarykite duobutę. Šioje duobutėje sutrupintas mieles sumaišykite su cukrumi ir 2 šaukštais šilto vandens. Palikite pastovėti 10 minučių, kad mielės suputotų. Supilkite 300 ml šilto vandens ir išmaišykite mediniu šaukštu.
2. Kai tešla atšoks nuo dubens sienelių, išverskite ant miltais pabarstyto stalo ir 10 min. stipriai minkykite rankomis. Kuo stipriau minkysite tešlą, tuo duona bus puresnė. Gerai išminkyta tešla turi būti švelni ir elastinga.
3. Suformuokite rutulį, įdėkite į aliejumi išteptą dubenį, uždenkite rankšluostėliu ir kildinkite maždaug valandą.
4. Stačiakampę kekso formą patepkite aliejumi ir pabarstykite sezamų sėklomis. Ant miltais pabarstyto stalo trumpai paminkykite tešlą, suformuokite plokščią ovalą, užlenkite kraštus vieną ant kito, apverskite kepaliuką lygiąja puse į viršų ir įdėkite į skardą, viršų apibarstykite sezamų sėklomis. Uždenkite ir kildinkite dar 20 min.
5. Dėkite į iki 220 °C temperatūros įkaitintą orkaitę ir kepkite ant žemiausios orkaitės lentynos maždaug 30 min.
Ruginė neminkyta raugo duona
Ingredientai:
- 250 ml raugo;
- 500 g rupių ruginių miltų;
- 500 g kvietinių miltų;
- 50 g cukraus arba medaus;
- 100 g kvietinių sėlenų;
- 100 g saulėgrąžų;
- 100 g linų sėmenų;
- 1 valg. šaukšt. kmynų;
- 2 valg. šaukšt. sezamų sėklų;
- 2 arbat. šaukšt. druskos;
- 1 valg. šaukšt. aliejaus.
Gaminimas:
1. Užvirinkite ir atvėsinkite 1 l vandens.
2. Saulėgrąžas, linų sėmenis ir kmynus nuplaukite sietelyje po tekančiu vandeniu.
3. Dubenyje sumaišykite ruginius ir kvietinius miltus, suberkite kvietines sėlenas, kmynus, saulėgrąžas, linų sėmenis, cukrų ir druską, išmaišykite. Supilkite vandenį, užmaišykite tirštą tešlą – kaip pyragui. Kai nebeliks miltų gumuliukų, atsargiai įmaišykite raugą.
4. Stačiakampę kekso skardą patepkite aliejumi, pabarstykite sezamais, sukrėskite tešlą. Nepamirškite, kad tešla pakils, todėl nepripildykite skardos, palikite iki viršaus bent 2 cm.
5. Uždenkite skardą švariu rankšluostėliu ir pastatykite šiltai 6–8 valandoms, kad pakiltų. Galite 4 valandas kildinti orkaitėje nustačius 30 °C temperatūrą.
6. Kepkite 200 °C temperatūroje apie 1 val. 20 min., sumažinkite kaitrą iki 180 °C ir kepkite dar 10–15 min. Išimkite skardą iš orkaitės, kepalėlio viršų patepkite vandeniu, uždenkite švariu rankšluostėliu ir palikite atvėsti.
Išimkite duoną iš skardos, laikykite duoninėje popieriniame maišelyje arba suvyniotą į šluostę.