Kadangi ši diena švenčiama ir kituose pasaulio kampeliuose, solidarizuojamės su airiais ir kviečiame savo dieną nuspalvinti gyvybingąja žalia spalva bei pamaloninti gomurį.
Ankstyvojo pavasario gėrybės puikiai žiūrisi lėkštėje, be to, įvairios traškios salotos ar neriebūs desertai bei sriubos – puikus pasirinkimas, siekiantiems pasijusti lengvesniems ar norintiems atsikratyti kelių kilogramų. Taigi, renkamės, gaminame ir skanaujame!
Guacamole – prieskoniais pagardinta avokadų minkštimo tyrė Meksikoje vartojama kaip mirkalas, įdaras arba padažas prie mėsos, paukštienos patiekalų.
1. Nulupkite avokadus, perpjaukite perpus, išimkite kaulus, išskobkite minkštimą ir sudrėbkite į dubenį. Kuo greičiau įmaišykite žaliosios citrinos sulčių, antraip avokadų tyrė patamsės.
2. Minkštimą sugrūskite bulvių grūstuvu arba elektriniu plakikliu. Pasūdykite, suberkite prieskonius, sudėkite tarkuotą česnaką ir smulkiai pjaustytą svogūną, supilkite pomidorų padažą. Gerai išmaišykite, kad masė taptų vientisa.
3. Guacamole padažą sukrėskite į dubenėlį ir patiekite su kukurūzų traškučiais arba paskrudinta duona. Į šį padažą galima mirkyti ir įvairias žalias daržoves: juostelėmis pjaustytus agurkus, saldžiąsias paprikas ar salierų stiebus.
Plačiau skaitykite: Gardžiausi pasaulio pagardai
1. Agurkus pjaustykite išilgai kuo plonesnėmis ir kuo ilgesnėmis juostelėmis.
2. Salotų lapus, petražoles ir mėtas (kelis lapelius palikite papuošimui) kuo smulkiau sukapokite ir sumaišykite su sezamų sėklomis.
3. Iš aliejaus, citrinų sulčių ir medaus išplakite padažą.
4. Į plokščią lėkštę tieskite agurkų juosteles, jas apibarstykite žalumynų ir sezamų mišiniu, pašlakstykite paruoštu padažu ir susukite.
1. Vištieną supjaustykite nedideliais gabalėliais, sudėkite į puodą, užpilkite 1,5 l vandens ir pavirkite apie 20 min. Baigdama virti šiek tiek pasūdykite. Išgriebkite vištieną, sultinio neišpilkite.
2. Smulkiai supjaustykite svogūną, trumpai pakepinkite svieste, kai svogūnų gabalėliai įgaus auksinį atspalvį, išspauskite česnaką ir dar šiek tiek pakepinkite.
3. Bulves nulupkite ir supjaustykite nedideliais kubeliais.
4. Brokolinius kopūstus išskirstykite nedideliais žiedynais.
5. Į vištienos sultinį sudėkite pakepintus svogūnus, bulves ir brokolinius kopūstus, virkite ant silpnos ugnies apie 15 min.
6. Nukaiskite sriubą ir palikite šiek tiek atvėsti, sudėkite vištienos gabalėlius, sutrinkite elektriniu grūstuvu.
7. Vėl užkaiskite puodą, supilkite grietinėlę, suberkite smulkiai tarkuotą sūrį, pagardinkite sriubą muskatu, kapotomis petražolėmis ir krapais. Tiekite su baltos duonos skrebučiais.
1. Nulupkite avokadus, du supjaustykite stambiais gabalėliais, vieną atidėkite sumuštiniams papuošti.
2. Apšlakstykite avokadus citrinų sultimis, pasūdykite, pagardinkite pipirais ir sutrinkite elektriniu grūstuvu arba šakute.
3. Sausoje keptuvėje trumpai paskrudinkite sezamų sėklas.
4. Duonos riekes patepkite avokadų „sviestu“, ant viršaus išdėliokite pomidorus ir plonais gabalėliais pjaustytą avokadą, apšlakstykite citrinų sultimis, pabarstykite sezamų sėklomis, druska ir pipirais.
Plačiau skaitykite: Kaip paruošti sveikesnius sumuštinius
1. Pirmiausia paruoškite špinatų ir rikotos įdarą. Nuplaukite ir gerai nusausinkite špinatus. Susmulkinkite svogūną. Keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų, suberkite svogūnus, išspauskite česnaką, maišydama pakepinkite, kol svogūnų gabalėliai suminkštės, sudėkite stambiai plėšytus špinatų lapus, uždenkite dangčiu ir leiskite trumpai pasitroškinti. Atvėsinkite špinatus ir sugrūskite elektriniu grūstuvu, įmaišykite rikotą, pasūdykite.
2. Keptuvėje labai trumpai pakepinkite miltus, įmaišykite sviestą, maišydama šluotele plona srovele supilkite pieną, įberkite žiupsnelį tarkuoto muskato, nuolat maišydama kaitinkite padažą, kol ims tirštėti, nukelkite nuo ugnies, pasūdykite.
3. Kepimo indo dugną padenkite plonu padažo sluoksniu, išdėliokite lazanijos lakštus, dėkite sluoksnį špinatų įdaro, sluoksnį makaronų lakštų, vėl sluoksnį padažo ir t. t. Ant viršaus turėtų būti lakštinių sluoksnis. Supilkite ant jo likusį padažą, apibarstykite tarkuotu sūriu ir pašaukite į 200 ºC temperatūros orkaitę. Kepkite apie 30 min.
- Į virtuvinį kombainą arba į marmurinę grūstuvėlę sudėkite kedrines pinijas, bazilikus, česnaką, parmezaną, avies sūrį ir sutrinkite.
- Pagal skonį įberkite druskos ir lėtai maišydami pamažu pilkite alyvuogių aliejų, kol masė taps grietinės konsistencijos.
- Žaliasis pestas vadinamas klasikiniu. Jis puikiai tiks prie įvairių rūšių makaronų, minestronės (itališkos daržovienės), rizoto. Idealiai atskleidžia ir pabrėžia klasikinio itališko patiekalo su mocarela ir pomidorais skonį.
Plačiau skaitykite: Kulinarijos pamokėlė - gaminame pesto padažą
Plačiau skaitykite: Gardžiausi pasaulio pagardai
1. Žirnius iš vakaro užpilkite 2 litrais vandens ir palikite stovėti per naktį. Ryte užvirkite. Nusunkite ir atvėsinkite.
2. Sausoje įkaitusioje keptuvėje apkepkite džiūvėsėlius, kol lengvai paruduos. Išimkite ir atidėkite į šalį.
3. Ant vidutinės ugnies įkaitinkite keptuvę, į ją įpilkite pusę nurodyto aliejaus kiekio. Įkaitus aliejui su žiupsneliu druskos į keptuvę dėkite špinatų lapus (jei reikia, atskiromis porcijomis). Troškinkite kelias minutes, kol suminkštės. Išimkite ir padėkite atskirai.
4. Vėl įkaitinkite keptuvę ant vidutinės ugnies ir supilkite likusį aliejų. Įkaitusiame aliejuje iki auksinio geltonumo apkepkite smulkiai kapotą česnaką. Tada sudėkite kuminus, pipirus, raudonėlius ir išmaišykite. Viską kepkite dar 1–2 minutes. Supilkite actą ir išmaišykite. Suberkite džiūvėsėlius, įpilkite šiek tiek vandens, paskaninkite druska ir pipirais. Į gautą masę sudėkite žirnius ir troškinkite 5 minutes. Sudėkite špinatų lapus. Jei troškinys sausas, įpilkite dar šiek tiek vandens. Uždenkite dangčiu ir troškinkite dar 5–10 minučių.
5. Paragaukite, ar netrūksta prieskonių. Patiekite su balta duona, ant viršaus užbarstę saldžios paprikos miltelių.
Vegetariški patiekalai |
Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
- Džiovintus pomidorus apšlakstykite romu, palikite brinkti. Gerai nuspauskite, susmulkinkite.
- Iš marinato išgriebtas alyvuoges perpjaukite pusiau. Gražgarstes nuplaukite, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu, sudėkite į plakimo indą.
- Sukrėskite jogurtą ir gerai išplakite. Sukėskite į gilų dubenį. Supilkite aliejų, gerai išsukite.
- Maišydami po vieną įmuškite kiaušinius, suberkite cukrų, gerai išsukite. Po šaukštą berkite abiejų rūšių miltus, maišykite, kol gausite vidutinio tirštumo masę.
- Pagal skonį pasūdykite. Įmaišykite su šaukštu grietinės išsuktus kepimo miltelius, smulkintus džiovintus pomidorus, alyvuoges.
- Pailgą kepimo formą išklokite kepimo popieriumi, sukrėskite paruoštą masę, paviršių išlyginkite peilio ar šaukšto nugarėle. Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 50 minučių.
- Atvėsusį pyragą supjaustykite riekėmis, ant kiekvienos užkrėskite pesto padažo.
- Visus produktus dėkite į elektrinį smulkintuvą ir išplakite iki vientisos masės.
- Šlakelyje šalto vandens išlydykite želatiną.
- Užvirinkite vynuogių sultis, suberkite vanilinį cukrų, pagardinkite citrinų sultimis ir išmaišykite su lydyta želatina.
- Pusę želė supilkite į keturias deserto taures ir padėkite į šaldytuvą, kad sustingtų (likusią laikykite šiltai).
- Vynuoges perpjaukite pusiau ir peiliu išėmusios sėklas išdėliokite ant sustingusios želė. Apliekite likusia želė ir pastatykite į šaldytuvą.
- Kai sustings, ant kiekvienos porcijos uždėkite vanilinių ledų rutulėlių, papuoškite vynmedžio lapais, grietinėle arba apibarstykite migdolo drožlėmis.