Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Svečiams netikėtai užklupus – 4 lengvi receptai

Ne vienas esame patyrę situaciją, kai svečiai užklumpa netikėtai, o užkandžiais iš parduotuvės pasirūpinti nebėra kada. „Biovela Group“ maisto ekspertas, virtuvės šefas Lukas Semeževičius skatina nepanikuoti ir improvizuotu vaišių stalu svečius nustebinti sunaudojant šaldytuve esančius maisto produktus.
Maltinis
Jautienos maltinukas / V. Žilinskas, „Biovela“ fotosesijos nuotr.

„Svarbiausia į procesą žiūrėti kūrybiškai ir visiems įprastą sumuštinį paversti netikėto skonio gurmanišku atradimu. Juk svečiai nežino, kad sukatės iš padėties ir naudojate tiktai, ką turite, – jie manys, kad vaišinate nauju netradiciniu užkandžiu – tokią nuotaiką ir sukurkite. Visas sumuštinukų gaminimas – nesudėtingas ir neilgai trunkantis, o rezultatas – puikus“, – sako jis.

Sumuštinukai su plėšoma kiauliena ir figomis

Fotolia nuotr./Sumuštinukai su kumpiu ir figomis
Fotolia nuotr./Sumuštinukai su kumpiu ir figomis

Reikės:

  • 1 prancūziško batono (jeigu neturite – tiks ir forminė balta duona);
  • 1 pakuotės „Biovela“ plėšomo kiaulienos kumpio;
  • 2–3 šviežių figų (jeigu neturite – puikiai tiks rūgštesnis obuolys);
  • 20 g sviesto;
  • 2 skiltelių česnako;
  • druskos, pipirų pagal skonį.

Padažui:

  • 50 g medaus;
  • 50 ml vandens;
  • 50 ml brendžio;
  • čiobrelio.

Gaminimas:

Išspauskite česnako skilteles, sumaišykite su sviestu ir druska, prancūzišką batoną supjaustykite riekelėmis ir pertepkite sviesto bei česnakų mišiniu. Kepkite orkaitėje 5–7 minutes 200 laipsnių temperatūroje, kol sviestas ištirps ir riekelės gražiai apskrus. Ištraukę iš orkaitės, ant batono riekelių uždėkite skiltelėmis supjaustytų figų ir suplėšyto jautienos kumpio, apšlakstykite brendžio ir medaus padažu.

Padažo gamyba: visus ingredientus sudėkite į karščiui atsparų indą ir kaitinkite ant viryklės maišydami, kol alkoholis išgaruos.

Abrikosai su šonine

Fotolia nuotr./Suktinukai su šonine
Fotolia nuotr./Suktinukai su šonine

Reikės:

  • keli abrikosų, supjaustytų skiltelėmis (puikiai tiks ir ananasas ar obuolys);
  • šalavijų lapų;
  • „Biovela“ kiaulienos šoninės juostelių.​

Gaminimas:

Abrikosų skilteles apvyniokite šalavijo lapu ir šonine, persmeikite dantų krapštuku ir kepkite 8–10 min. orkaitėje, kol šoninė taps traški. Ištraukę apšlakstykite keliais lašais balzamiko padažo ir dėkite ant stalo.

Sumuštiniai su jautiena

„Shuterstock“ nuotr./Kepsnys
„Shuterstock“ nuotr./Kepsnys

Reikės:

  • „Biovela“ brandintos jautienos kepsnio;
  • 1 paprikos;
  • ridikėlių;
  • mėgstamos duonos riekelių;
  • įvairių salotų lapų;
  • marinuotų agurkėlių.​

Padažui:

  • krienų;
  • varškės sūrelio.

Gaminimas:

Brandinta jautiena kepa trumpiau, tad nereikės ilgai svečių palikti vienų. Jautienos kepsnį iškepkite keptuvėje, padėkite atvėsti, atvėsusią suplėšykite arba susmulkinkite.

Iš krienų ir varškės sūrelio sumaišykite padažą, juo aptepkite orkaitėje truputį paskrudintas duonos riekeles (geriausiai tinka čiabata), uždėkite supjaustytų ridikėlių, paprikos, mėgstamų salotų lapų, marinuotų agurkėlių ir ant viršaus – smulkintos jautienos. Sumuštinius jau galite nešti ant stalo.

Spalvingos lapinės salotos su jautienos maltinuku ir žolelių padažu

V. Žilinskas, „Biovela“ fotosesijos nuotr./Maltinis
V. Žilinskas, „Biovela“ fotosesijos nuotr./Maltinis

Reikės:

  • 1 vnt. šaldytų „Biovela“ premium 100 proc. jautienos maltinių;

  • Aisbergo salotų lapų;

  • gražgarsčių lapelių;

  • burokėlių lapelių;

  • špinatų lapelių;

  • šviežių ridikėlių;

  • traškių morkyčių;

  • šviežių aitriųjų paprikų.

Padažui:

  • saujos krapų;
  • saujos petražolių;
  • skiltelės česnako;
  • 0,5 citrinos sulčių;
  • 1 stiklinės aliejaus;
  • žiupsnelio druskos;
  • žiupsnelio pipirų.

Gaminimas:

„Biovela“ jautienos maltinį iškepkite mėgstamu būdu keptuvėje, orkaitėje arba kontaktinėje krosnelėje. Kol keps maltinis, labai plonais griežinėliais supjaustykite ridikėlius, morkytes ir aitriąsias paprikas. Sumaišykite su salotų, rukolos, burokėlių, špinatų lapais.

Krapus ir petražoles lengvai pakapokite, sudėkite į atskirą indą kartu su kitais padažui skirtais produktais. Viską elektriniu trintuvu sutrinkite iki vientisos masės. Pagardinkite druska ir pipirais.

Salotas gardinkite keptu maltinuku ir žolelių padažu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kai norai pildosi: laimėk kelionę į Maldyvus keturiems su „Lidl Plus“
Reklama
Kalėdinis „Teleloto“ stebuklas – saulėtas dangus bene kiaurus metus
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos