Naminiai traškučiai ruošiami iš natūralių, gal net savame darže užaugintų daržovių ar vaisių. Kepami (džiovinami) orkaitėje tik su šlakeliu aliejaus ir žiupsniu mėgstamų prieskonių. Taigi – nieko nuodėmingo, nieko nesveiko. Naminiai traškučiai – sveikas ir skanus užkandis tiek jums, tiek jūsų vaikams.
Puikiai žinome, kad įsimesti pakuotę bulvių traškučių į pirkinių krepšį yra daug paprasčiau ir greičiau, nei patiems išsikepti traškučių namuose. Kita vertus, visi suprantame, kokia svarbi yra mitybos įtaka mūsų sveikatai ir gyvenimo visavertiškumui. Be to, sykį pamėginę pagaminti dubenį naminių traškučių, suprasite, kad darbo čia visai nedaug, o rezultatas – puikus. Taigi labai rekomenduojame. Pirmyn į virtuvę!
- Įkaitinkite orkaitę iki 190 ºC temperatūros. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi.
- Dideliame puode užvirinkite vandenį. Kol vanduo kais, supjaustykite moliūgą. Gerai nuplaukite, nupjaukite odelę ir išimkite sėklas. Labai aštriu peiliu ar specialia pjaustykle supjaustykite kuo plonesniais griežinėliais.
- Vandeniui užvirus, suberkite į jį paruoštus moliūgų gabalėlius. Pavirkite 1–2 minutes. Išimkite ir visiškai nusausinkite. Tik visiškai nusausintus gabalėlius perkelkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Išdėliokite juos vienu sluoksniu, kad būtų šalia vienas kito, bet ne persidengtų.
- Aptepkite šlakeliu aliejaus, apibarstykite druska ir juodaisiais pipirais. Užberkite žiupsnelį džiovinto rozmarino.
- Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 20 minučių. Nuolat stebėkite, kad moliūgai nepradėtų degti. Iškepę traškučiai turi būti traškūs ir gražiai parudę.
- Iškepusius traškučius išimkite iš orkaitės ir dar apibarstykite žiupsniu druskos. Atvėsinkite ir nedelsiant patiekite.
- Įkaitinkite orkaitę iki 190 ºC temperatūros. Kepimo popieriumi išklokite kepimo skardą. Apipurškite aliejumi.
- Burokėlius nuplaukite, nulupkite ir supjaustykite plonais griežinėliais. Paprasčiausia tai padaryti su specialia daržovių pjaustykle. Jei neturite tokios, tiks ir bulvių skustukas ar aštrus peilis. Stenkitės, kad griežinėliai būtų kuo vienodesnio storio.
- Burokėlių griežinėlius išdėliokite vieną šalia kito ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Apšlakstykite trupučiu aliejaus ir apibarstykite druska.
- Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 45–60 minučių, kol burokėliai bus traškūs. Išimkite iš orkaitės, atvėsinkite ir patiekite nedelsdami.
- Įkaitinkite orkaitę iki 220 ºC temperatūros. Kepimo popieriumi išklokite kepimo skardą. Apipurškite aliejumi.
- Morkas nuplaukite ir nuskuskite. Supjaustykite kuo plonesniais griežinėliais arba juostelėmis. Paprasčiausia tai padaryti su specialia daržovių pjaustykle. Jei tokios neturite, tiks ir bulvių skustukas ar aštrus peilis. Stenkitės, kad gabalėliai būtų kuo vienodesnio storio. Suberkite paruoštus morkų griežinėlius ar juosteles į dubenį.
- Nedideliame dubenėlyje išmaišykite aliejų, maltą cinamoną ir druską. Sudėkite morkų griežinėlius ar juosteles ir viską gerai sumaišykite.
- Perdėliokite paruoštus morkų griežinėlius ar juosteles ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos.
- Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 10–20 min., kol morkų traškučiai gražiai parus ir taps traškūs. Kepimo laikas labai priklauso nuo gabalėlių storio, todėl nuolat juos stebėkite kepimo metu.
- Iškepusius morkų traškučius išimkite iš orkaitės ir atvėsinkite. Patiekite nedelsiant.
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 ºC temperatūros. Kepimo popieriumi išklokite kepimo skardą. Apipurškite aliejumi.
- Ridikėlius nuplaukite ir supjaustykite kuo plonesniais griežinėliais. Paprasčiausia tai padaryti su specialia daržovių pjaustykle. Jei neturite tokios, tiks bulvių skustukas ar aštrus peilis. Stenkitės, kad griežinėliai būtų kuo vienodesnio storio.
- Suberkite paruoštus ridikėlių griežinėlius į dubenį ir uždenkite maistine plėvele. Pakaitinkite mikrobangų krosnelėje apie 40 sek., kad suminkštėtų. Nuimkite plėvelę, nupilkite skystį ir gerai nusausinkite.
- Perdėkite gerai nusausintus ridikėlius į kitą dubenį. Supilkite į jį alyvuogių aliejų ir suberkite prieskonius. Gerai sumaišykite.
- Ridikėlių griežinėlius išdėliokite ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Griežinėlius dėliokite vieną šalia kito vienu sluoksniu.
- Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 15 minučių. Tuomet apverskite, sumažinkite temperatūrą iki 110 ºC ir kepkite dar apie 20 minučių. Kepimo laikas labai priklauso nuo griežinėlių storio, todėl nuolat stebėkite juos kepimo metu.
- Iškepusius ridikėlių traškučius išimkite iš orkaitės ir atvėsinkite. Patiekite netrukus.
- Įkaitinkite orkaitę iki 100 ºC temperatūros. Kepimo popieriumi išklokite kepimo skardą. Apipurškite aliejumi.
- Nupjaukite ananaso žievę, o patį ananasą supjaustykite kuo plonesniais griežinėliais. Paprasčiausia tai padaryti su specialia daržovių pjaustykle. Jei neturite tokios, tiks aštrus peilis. Stenkitės, kad griežinėliai būtų kuo vienodesnio storio, gana ploni.
- Ananasų griežinėlius išdėliokite ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Dėliokite juos vieną šalia vienu sluoksniu.
- Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 30 minučių. Tuomet apverskite ir kepkite dar apie 30 min., kol ananasai bus traškūs. Kepimo laikas labai priklauso nuo griežinėlių storio, todėl nuolat stebėkite juos kepimo metu.
- Iškepusius ananasus išimkite iš orkaitės ir atvėsinkite. Patiekite nedelsiant.
- Jei norite ananasų traškučiais – lyg gėlių žiedais – papuošti desertą, tik išimtus iš orkaitės, dar šiltus, rankomis juos šiek tiek „išgaubkite“, paspausdami pirštu viduriuką. Palikite taip, kol atvės ir sutvirtės.
- Įkaitinkite orkaitę iki 100 ºC temperatūros. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi.
- Nedideliame dubenėlyje sumaišykite maltą cinamoną, muskatą, imbierą ir druską.
- Obuolius nuplaukite ir supjaustykite plonais griežinėliais. Paprasčiausia tai padaryti su specialia daržovių pjaustykle. Jei neturite tokios, tiks ir aštrus peilis. Stenkitės, kad griežinėliai būtų kuo vienodesnio storio, gana ploni. Išimkite iš griežinėlių sėklas ir sėklalizdžius.
- Obuolių griežinėlius suberkite į dubenį su paruoštu prieskonių mišiniu. Lengvai ir atsargiai sumaišykite, kad obuoliai pasidengtų prieskoniais. Perkelkite juos ant skardos, išklotos kepimo popieriumi, išdėliokite vieną šalia kito vienu sluoksniu.
- Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 30 minučių. Tuomet apverskite griežinėlius ir kepkite dar 30–45 minutes, kol taps traškūs.
- Atvėsinkite ir iš karto patiekite.
- Įkaitinkite orkaitę iki 110 ºC temperatūros. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi ir papurškite aliejumi.
- Cukiniją gerai nuplaukite ir supjaustykite plonais griežinėliais. Paprasčiausia tai padaryti su specialia daržovių pjaustykle. Jei neturite tokios, tiks bulvių skustukas ar aštrus peilis. Stenkitės, kad griežinėliai būtų kuo vienodesnio storio, gana ploni.
- Paruoštus griežinėlius dėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą, apipurškite dar šlakeliu aliejaus. Apibarstykite džiovintu rozmarinu, žiupsniu druskos ar kitais prieskoniais pagal skonį. Su prieskoniais elkitės atsargiai – cukinijų traškučius labai lengva persūdyti, todėl geriau druskos berkite mažiau, o vėliau, jei reikės, užbersite dar šiek tiek.
- Dėkite kepimo skardą su cukinijų griežinėliais į skardą ir kepkite 45 minutes. Tuomet apsukite kepimo skardą, dėkite ją atgal į orkaitę, ir kepkite dar 30–50 min., kol cukinijų traškučiai gražiai apskrus ir bus traškūs.
- Traškučius patiekite iš karto, kai tik atvės, ir suvalgykite per kelias valandas – tuomet jie bus patys traškiausi ir skaniausi. Vėliau jie tampa minkšti.
- Įkaitinkite orkaitę iki 200 ºC temperatūros. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi ir papurškite šiek tiek alyvuogių aliejaus.
- Bananus nulupkite ir supjaustykite nestorais griežinėliais. Iš abiejų pusių apvoliokite juos rudajame cukruje. Išdėliokite vienu sluoksniu ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Apibarstykite žiupsneliu druskos ir juodųjų pipirų.
- Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 15–20 minučių. Stebėkite kepančius bananų griežinėlius – jų krašteliai turi būti traškūs, o vidus – minkštas. Neperkepkite.
- Atvėsinkite ir iš karto patiekite.
Traškučius ruošė, ragavo ir aprašė Asta Černė