Sveikas energijos užtaisas: užkandžiai iš džiovintų vaisių ir kitų naudingų gėrybių

Pavasarį, tarsi pabudę iš žiemos miego, daugelis imamės aktyvios veiklos. Vieni sportuoja, kiti tvarko namų ar sodybos aplinką, treti tiesiog leidžiasi į ilgesnius pasivaikščiojimus. Visa tai reikalauja nemažai energijos, o kai ta energija išsenka, pravers nesunkiai pagaminami užkandžiai iš riešutų, džiovintų vaisių, sėklų. Paruoškite jų daugiau, kad su savimi galėtų pasiimti ir namiškiai, nepasigailėsite!
Džiovintų vaisių rutuliukai
Džiovintų vaisių rutuliukai / Vida Press nuotr.
Džiovintų vaisių rutuliukai
Receptas: Jėgų suteikiantys maistingi rutuliukai
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
2.9 / 22
Receptas
Ingredientai
Linų sėmenys: 1.00 valg. š.
Karijų riešutai: 200.00 g
Medus: 3.00 valg. š.
Druska: 1.00 arbat. š. (kokybiškos)
Kokosų drožlės: 100.00 g (nesaldintų ir dar saujelė apvoliojimui)
Juodasis šokoladas: 120.00 g (kokybiško)
Datulės: 14.00 vnt. (džiovintų, bet neperdžiovintų; be kauliukų)
Kaip gaminti

1. Sumalkite linų sėmenis iki rupių miltų ir užpilkite pora šaukštų vandens, kad kiek pabrinktų – tai bus rutuliukų „cementas“.

2. Į elektrinį smulkintuvą berkite riešutus, druską, pjaustytas datules, kokoso drožles (saujelę pasilikite) ir, įjungę smulkintuvą, laukite, kol viskas bus susmulkinta. Sudėkite pjaustytą šokoladą ir datules ir dar kartą viską kartu smulkinkite, kol naujai įdėtos sudėtinės dalys taps mišinio dalimi.

3. Perdėkite gautą mišinį į dubenį, sudėkite medų, išbrinkusius linų sėmenų miltus ir labai gerai šaukštu ar ranka išmaišykite – turite gauti tirštą lipnią masę.

4. Sušlapinkite rankas ir formuokite nedidelius, maždaug graikiško riešuto dydžio rutuliukus. Į lėkštę berkite likusias kokoso drožles ir apvoliokite rutuliukus jose.

5. Įkaitinkite orkaitę iki 180°C, skardą išklokite kepimo popieriumi, dėkite rutuliukus ir kepkite apie 15 min, kol kokoso drožlės taps švelniai auksinės spalvos.

6. Atvėsinkite ir laikykite orui pralaidžiame inde ilgiausiai 3 dienas.

Suskleisti
Džiovintų vaisių rutuliukai
Receptas: Sveikuoliški migdoliniai rutuliukai
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.4 / 17
Receptas
Ingredientai
Datulės: 2.00 puodelis (minkštų, džiovintų, be kauliukų)
Migdolai: 2.00 puodelis (stambiai supjaustytų)
Kokosų drožlės: 1.00 puodelis (nesaldintų)
Kakava: 2.00 valg. š. (nesaldintos)
Druska: 0.50 arbat. š. (jūros)
Migdolų sviestas: 3.00 valg. š.
Vanilės ekstraktas: 0.50 arbat. š.
Vanduo: 1.00 valg. š. (gali reikėti ir 2)
Kaip gaminti

1. Sudėkite į elektrinio virtuvės kombaino indą datules, migdolus, pusę kokoso drožlių, kakavą ir druską. Įjunkite ir laukite, kol mišinys virs lipniais trupiniais.

2. Dėkite gautą mišinį į didelį dubenį ir įmaišykite į jį migdolų sviestą bei vanilės ekstraktą. Paimkite šiek tiek gauto mišinio į rankas ir pabandykite suformuoti rutuliuką, jei jis puikiai formuojasi, gardėsio masė pagaminta, jei trūksta drėgmės, įpilkite 1–2 šaukštus vandens ir labai gerai išmaišykite.

3. Sausoje keptuvėje ant vidutinės ugnies pakepinkite likusias kokoso drožles iki švelnios gelsvos spalvos, nepamirškite maišyti! Palikite atvėsti.

4. Iš gautos riešutų ir datulių masės formuokite nedidelius, graikiško riešuto dydžio ar dar kiek mažesnius rutuliukus. Kiekvieną jų kruopščiai pavoliokite didelėje lėkštėje pabertose pakepintose kokoso drožlėse, kad jomis apliptų visos rutuliuko pusės.

5. Laikykite pagamintus rutuliukus orui pralaidžiame inde ar dėžutėje ne ilgiau kaip savaitę.

Suskleisti
Džiovintų vaisių rutuliukai
Receptas: Džiovintų vaisių saldukai su riešutų įdaru
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.2 / 5
Receptas
Ingredientai
Džiovinti abrikosai: 1.00 sauja
Džiovintos slyvos: 1.00 sauja
Džiovintos figos: 1.00 sauja
Lazdynų riešutai: 30.00 vnt.
Kokosų drožlės: 2.00 valg. š. (apibarstymui)
Aguonos: 2.00 valg. š. (apibarstymui)
Kaip gaminti

1. Džiovintus vaisius nuplaukite ir užpilkite verdančiu vandeniu. Po kelių minučių išgriebkite ir kruopščiai nusausinkite popieriniu rankšluosčiu.

2. Paruoštus džiovintus vaisius suberkite į elektrinį trintuvą ir trinkite iki vientisos masės. Tada trumpam įdėkite į šaldytuvą, kad atšaltų.

3. Iš paruoštos masės rankomis formuokite nedidelius rutuliukus, į jų vidų įspauskite po riešutą. Kad būtų lengviau lipdyti, rankas kartkartėmis sudrėkinkite vandeniu. Paruoštus rutuliukus apvoliokite aguonose ir kokosų drožlėse. Gražu, kai jie skirtingi. Tokius saldukus galima laikyti šaldytuve ilgiau nei savaitę.

Suskleisti
Energijos rutuliukai su datulėmis ir saulėgrąžomis
Receptas: Veganiški energijos rutuliukai su datulėmis ir saulėgrąžomis
4 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.8 / 40
Receptas
Ingredientai
Saulėgrąžos: 3.00 puodelis
Avižiniai dribsniai: 4.50 puodelis (greito paruošimo)
Datulės: 50.00 vnt. (natūralių)
Bananai: 2.00 vnt. (labai gerai prinokę)
Kakava: 3.00 valg. š. (be pridėtinio cukraus)
Kaip gaminti

1. Saulėgrąžas nuplaukite ir gerai nusausinkite.

2. Į elektrinį smulkintuvą su S formos peiliu berkite 3 puodelius avižinių dribsnių, datules, bananus bei kakavą ir susmulkinkite iki vientisos masės.

3. Gautą masę pilkite į dubenį ir įmaišykite avižinių dribsnių likutį.

4. Iš gautos masės formuokite norimo dydžio rutuliukus, o tada dėkite juos į šaldytuvą 1–2 valandoms, kad sutvirtėtų.

Suskleisti
Citrininiai kokosiniai makaronai su aguonom
Receptas: Kokosiniai rutuliukai su aguonomis
6 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
4.0 / 11
Receptas
Ingredientai
Kokosų drožlės: 3.00 puodelis
Migdolai: 1.00 st. (maltų iki miltų)
Medus: 4.00 valg. š. (4–6 valg. š. – tirpinto (pagal skonį)
Aliejus: 1.00 st. (1/3 kokosų arba sviesto)
Aguonos: 2.00 valg. š.
Citrinos: 1.00 vnt. (1 valg. š. – tarkuotų žievelių ir 1–2 valg. š. – sulčių)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Kaip gaminti
  1. Sumaišykite visus ingredientus rankomis. Paimkite gabalėlį tešlos į ranką ir formuokite rutuliukus.
  2. Sudėkite juos į kepimo popieriumi išklotą skardą ir 15–20 min. pašaukite į iki 160–170 °C įkaitintą orkaitę.
  3. Stebėkite, kad rutuliukai nesudegtų. Palikite atvėsti praviroje orkaitėje.

Skanaukite ir dalykitės!

Receptas iš tinklaraščio KEISTAI PAPRASTA

Suskleisti
Sveikuoliški batonėliai
Receptas: Sveikuoliški batonėliai
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.5 / 31
Receptas
Ingredientai
Avižiniai dribsniai: 236.00 g (2 puodeliai)
Lazdynų riešutai: 165.00 g (1 puodelis)
Kokosų drožlės: 50.00 g (1/2 puodelio)
Saulėgrąžos: 50.00 g (1/4 puodelio)
Moliūgo sėklos: 50.00 g (1/4 puodelio)
Sezamo sėklos: 2.00 valg. š.
Druska: 1.00 arbat. š.
Vanilinis cukrus: 1.00 arbat. š.
Cinamonas: 1.00 arbat. š.
Muskatas: 2.00 g (1/4 arbat. š.)
Gvazdikėliai: 1.00 žiupsnelis (1/8 arbat. š. - maltų)
Medus: 227.00 g (2/3 puodelio)
Rudasis cukrus: 50.00 g (1/4 puodelio)
Sviestas: 113.00 g (1/2 puodelio)
Kaip gaminti

1. Įkaitinkite orkaitę iki 180˚C temperatūros. Kepimo popieriumi išklokite 20x30 cm dydžio kepimo indą.

2. Dubenyje sumaišykite avižinius dribsnius, grubiai smulkintus lazdyno riešutus, kokoso drožles, saulėgrąžų branduolius, moliūgų sėklas ir sezamo sėklas. Įmaišykite druską, vanilinį cukrų, cinamoną, muskatą ir maltus gvazdikėlius. Atidėkite į šalį.

3. Į nedidelį prikaistuvį sudėkite medų, rudąjį cukrų ir sviestą. Kaitinkite ant nedidelės ugnies, nuolat maišydami, apie 5 minutes – kol cukrus visiškai ištirps. Masę supilkite į dubenį su dribsniais, riešutais ir sėklomis. Išmaišykite, kol paruoštas sirupas padengs visus produktus ir gausite lipnią masę.

4. Paruoštą masę sudėkite į kepimo popieriumi išklotą kepimo indą. Aliejumi šiek tiek pateptais delnais paspauskite viršų, kad masė visiškai susiplotų ir inde pasiskirstytų kuo tolygiau.

5. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 30-40 minučių, kol paviršius bus gražiai rudas. Išjunkite orkaitę ir kelias minutes palikite atvėsti kepimo inde. Tuomet perkelkite ant grotelių ir visiškai atvėsinkite. Perdėkite į šaldytuvą ir palaikykite jame iki valandos – atšalusius batonėlius bus daug lengviau supjaustyti.

6. Pjaustykite labai aštriu peiliu, kuo lygesniais stačiakampiais gabalėliais. Jei norite, apsukite juostele kepimo popieriaus: tokiu būdu batonėliai nesulips vienas su kitu ir juos bus patogu valgyti.

Daugiau skaitykite: Saldus savaitgalio eksperimentas: gardūs batonėliai

 

Suskleisti
Avižų ir kokosų juostelės
Receptas: Avižų ir kokosų juostelės
6 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.2 / 22
Receptas
Ingredientai
Dribsniai: 1.00 st. (5 grūdų)
Džiovinti vaisiai: 1.00 sauja (džiovinti obuoliai arba kitokie mėgstami vaisiai, pvz. figos, abrikosai)
Kokosų drožlės: 1.00 st.
Riešutai: 1.00 st. (kapoti)
Romas: 1.00 arbat. š. (romo esencija - pagal skonį)
Sviestas: 100.00 g
Medus: 6.00 valg. š.
Vanilinis cukrus: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Dribsnius paskrudinkite sausoje keptuvėje.

2. Pakepinkite kapotus riešutus.

3. Džiovintus vaisius sukapokite arba sumalkite mėsmale.

4. Giliame dubenyje sumaišykite dribsnius, kokosų drožles.

5. Puode pakaitinkite sviestą, medų, vanilinį cukrų ir romo esenciją.

6. Sirupą pilkite ant dribsnių ir vaisių mišinio. Viską labai gerai išmaišykite.

7. Formą, kurioje šaldysite juosteles, išklokite sviestiniu popieriumi.

8. Paruoštą masę sukrėskite į formą, drėgnomis rankomis prispauskite, išlyginkite, uždenkite kitu popieriaus lakštu ir per naktį laikykite šaldytuve.

9. Sustingusią masę supjaustykite pailgomis juostelėmis arba kvadratėliais.

Kulinaro patarimas. Jeigu esate alergiška medui, šias juosteles galite gaminti su sutirštintu saldintu pienu.

 

Suskleisti
Energiniai batonėliai
Receptas: Energiniai batonėliai
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 45 min.
3.7 / 25
Receptas
Ingredientai
Migdolai: 1.00 st.
Datulės: 1.00 st.
Džiovinti vaisiai: 1.00 st.
Kaip gaminti
  1. Iki 180 lapsnių įkaitintoje orkaitėje 10 minučių apkepinkite migdolų riešutus.
  2. Elektriniu smulkintuvu susmulkinkite apkepintus riešutus, džiovintus vaisius bei datules.
  3. Gautą masę dėkite ant maistinės plėvelės, formuokite kvadratėlius ir bent valandai dėkite į šaldytuvą.

 

Suskleisti
Batonėliai su spraginta kynva
Receptas: Batonėliai su spraginta bolivine balanda ir riešutų sviestu
4 asmenims
Pagaminsite per 4 val.
3.1 / 11
Receptas
Ingredientai
Bolivinės balandos (kynva): 30.00 g (spragintos)
Migdolai: 60.00 g
Riešutų sviestas: 120.00 g (žemės)
Kokosų aliejus: 1.00 valg. š.
Datulės: 8.00 vnt. (Medjool)
Bananai: 1.00 vnt. (mažas prinokęs)
Kaip gaminti

1. Pirmiausia į elektrinį trintuvą dedame datules, šaukštą kokosų aliejaus ir bananą. Kai jau matote, kad viskas virsta vientisa mase, dedame riešutų sviestą ir pulsuojančiu režimu sukame, kol susimaišys.

2. Peiliu susmulkiname migdolus ir dedame į didesnį indą kartu su spragintomis bolivinėmis balandomis ir kokosų drožlėmis – išmaišome ir dedame datulių ir riešutų sviesto masę, gerai išmaišome (nebijokite naudoti rankų) ir dedame į mažą kepimo indą, išklotą maistine plėvele. Gerai paspaudžiame ir išlyginame (batonėliai turėtų būti 1,5 cm storio) ir dedame į šaldymo kamerą.

3. Po kelių valandų išimame ir supjaustome. Turėtų išeiti 16 batonėlių. Laikome kameroje. Tikrai suvalgysite greitai, bet jei ne, drąsiai galite laikyti kameroje pora savaičių.

Pastaba: Aš naudojau namuose gamintą riešutų sviestą, jei pirksite parduotuvėje, būtinai pirkite natūralų sviestą be pridėtinio cukraus.

Suskleisti
Sveikuoliški sėklų batonėliai
Receptas: Saulėgrąžų batonėliai
6 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.5 / 13
Receptas
Ingredientai
Saulėgrąžos: 2.00 st. (sausai orkaitėje pakepintų, sumaltų kavamale)
Avižiniai dribsniai: 1.00 st. (smulkių viso grūdo)
Datulės: 35.00 vnt. (be kauliukų, susmulkintų)
Citrinos: 1.00 vnt. (išspaustos sultys)
Serbentai: 1.00 sauja (džiovintų juodųjų)
Kaip gaminti

Visus ingredientus dėkite į dubenį, išmaišykite ir suminkykite. Iš gautos masės formuokite norimos formos desertus. Laikykite juos šaldytuve iki 7 dienų.

Suskleisti
Zefyriniai pusryčių batonėliai
Receptas: Zefyriniai pusryčių batonėliai
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
4.0 / 7
Receptas
Ingredientai
Dribsniai: 2.00 puodelis („Nesquik“)
Ryžiai: 2.00 puodelis (2,5 puodelių pūstų ryžių be cukraus)
Kokosų drožlės: 1.00 puodelis
Zefyrai:(kepimui zefyriukai) 3.00 puodelis
Sviestas: 80.00 g
Kaip gaminti
  1. „Nesquik“ dribsnius, pūstus ryžius ir kokoso drožles sumaišykite dideliame dubenyje.
  2. Zefyriukus ir sviestą sudėkite į atskirą dubenį ir pastatykite jį virš karštų garų.
  3. Kartkartėmis pamaišykite ir laukite, kol viskas ištirps.
  4. Ištirpusią, minkštutę zefyrų masę suverskite ant sauso mišinio ir gerai sumaišykite (recepto autorė suminkė rankomis).
  5. Viską sukrėskite į kepimo popieriumi išklotą skardelę, rankomis išlyginkite ir šiek tiek paslėkite paviršių.
  6. Pastatykite į šaldytuvą sustingti, vėliau supjaustykite nedideliais gabalėliais.

Receptas iš: g-blogas.lt

Suskleisti
Avižinių dribsnių sausainiai
Receptas: Pusrytiniai avižinių dribsnių sausainiai
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.7 / 37
Receptas
Ingredientai
Migdolai: 120.00 g (maltų)
Alyvuogių aliejus: 125.00 ml (ypač tyro)
Klevų sirupas: 160.00 ml (arba medaus)
Cinamonas: 2.00 arbat. š.
Vanilės ekstraktas: 2.00 arbat. š.
Bananai: 260.00 g (minkštų, sutrintų šakute)
Džiovintos spanguolės: 110.00 g (arba džiovintų mėlynių)
Kaip gaminti

1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C. Išklokite 2 kepimo skardas pergamentiniu popieriumi.

2. Visus ingredientus sumaišykite. Valgomu šaukštu (arba geriausia – ledų dozavimo šaukštu) imkite masės, suformuokite iš jos apvalų rutuliuką ir padėję ant kepimo skardos paspauskite delnu (arba šaukšto nugarėle), kad būtų plokščias. Palikite tarpus ir taip suformuokite likusius sausainius.

3. Kepkite orkaitėje 25 minutes, arba kol gražiai apskrus. Išimkite iš orkaitės ir palikite visiškai atvėsti skardoje. Tik atvėsę sausainiai bus traškūs išorėje ir minkšti viduje.

Suskleisti
Kokoso drožlių sausainiai
Receptas: Veganiški kokoso drožlių sausainiai
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.4 / 20
Receptas
Ingredientai
Bananai: 2.00 vnt.
0.25 puodelis
Kokosų drožlės: 2.50 puodelis
Krakmolas: 0.25 puodelis (tinka tapijokos, bulvių, kukurūzų)
Šokoladas: 2.00 valg. š. (smulkinto arba šokolado „taškelių“)
Kaip gaminti

1. Įkaitinti orkaitę iki 180 °C.

2. Elektriniu plaktuvu išplakite avinžirnių skystį iki standžių putų. Į šias putas supilkite datulių sirupą ir atsargiai išmaišykite.

3. Bananus nulupkite, sutrinkite iki vientisos masės ir sumaišykite su avinžirnių putomis.

4. Į dubenį supilkite kokoso drožles, krakmolą ir sumaišykite.

5. Skustąją masę atsargiai supilkite ant kokoso drožlių-krakmolo mišinio ir atsargiai, lėtai išmaišykite. Galiausiai įmaišykite ir šokolado „taškelius“ ar drožles.

6. Naudodami šaukštą ledams (jei neturite, tinka ir kitas nemažas šaukštas) kabinkite iš dubens po truputį masės ir gautus pusrutulius dėliokite ant kepimo popieriumi išklotos skardos.

7. Dėkite skardą į orkaitę ir kepkite apie 15 min.

Pastaba: recepte minimas puodelis = 250 ml

Suskleisti
Avižiniai sausainiai su imbieru
Receptas: Avižiniai sausainiai su imbiero cukatomis
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.3 / 19
Receptas
Ingredientai
Sviestas: 150.00 g (kambario temperatūros)
Rudasis cukrus: 80.00 g (lipnaus)
Miltai: 0.50 st.
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Medus: 2.00 valg. š.
Druska: 0.25 arbat. š.
Kepimo milteliai: 0.50 arbat. š.
Cinamonas: 0.50 arbat. š.
Graikiniai riešutai: 0.25 st. (smulkintų)
Moliūgo sėklos: 0.25 st.
Saulėgrąžos: 0.25 st.
Imbieras: 50.00 g (cukatų, supjaustytų)
Kaip gaminti
  • Orkaitę įkaitinkite iki 180°C.
  • Sviestą išsukite su cukrumi iki šviesios purios masės. Įmaišykite medų, cinamoną ir druską, plakdami šluotele įmaišykite kiaušinius.
  • Įmaišykite kepimo sodą su kepimo milteliais.
  • Įmaišykite miltus ir avižas, po to – graikinius riešutus, sėklas ir imbierą.
  • Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi. Rankomis formuokite vidutinio dydžio tešlos rutuliukus ir dėliokite ant skardos, tarp rutuliukų palikdami 3 cm tarpus.
  • Kepkite 12–14 min., kol paruduos. Išėmę iš orkaitės, leiskite atvėsti ant grotelių, tuomet patiekite su karšta arbata. Beje, šie kepinukai bus minkšti, o ne kieti ir traškūs, kokie dažniausiai būna avižiniai sausainiai.
Suskleisti

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų