Prekybos tinklo IKI maisto ekspertė Aistė Rasmussen pranešime žiniasklaidai teigia, jog svarbu ne tik tai, ką valgome, bet ir kokia tvarka tai darome. Todėl ji dalijasi patarimais, kaip nepersivalgyti švenčių metu, bei pateikia kelis sveikų patiekalų receptus.
Salotos su avokadais ir mandarinais
Tam, kad Kūčių vakarienės ar kalėdinių pietų metu išvengtumėte persivalgymo, maisto ekspertė A.Rasmussen siūlo kiek įmanoma laikytis įprasto režimo. „Laiku pusryčiaukite, pietaukite ir vakarieniaukite, o priešpiečiams rinkitės vaisius. Tada prie Kūčių stalo atsisėsite nekankinami alkio ir suvalgysite mažiau. Vadovaukitės taisykle „visko po truputį“, jei norite paragauti visų šventinių patiekalų – įsidėkite po nedidelį šaukštą ir valgykite mažais kąsniais“, – pataria žinovė.
Ingredientai:
- 2 prinokę avokadai;
- 300 g mandarinų;
- 50 g cikorijų salotų;
- 1 didelė paprika;
- šiek tiek citrinos sulčių.
užpilui:
- 2 valg. šaukšt. apelsinų sulčių;
- 3 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
- 1 valg. šaukšt. baltojo vyno acto;
- 1 arbat. šaukšt. medaus;
- druskos.
Gaminimas:
1. Avokadą perpjaukite pusiau ir šaukšteliu iš minkštimo išskobkite rutuliukus. Pašlakstykite juos citrinų sultimis, kad nepajuoduotų.
2. Mandarinus nulupkite, o papriką ir salotas supjaustykite plonomis juostelėmis.
3. Užpilui skirtus produktus suplakite, supilkite ant paruoštų produktų ir viską išmaišykite.
Troškintas jūrinis ešerys su špinatais
„Žuvis itin naudinga mūsų sveikatai, tačiau ją svarbu išsirinkti šviežią ir kokybišką, pasigaminti sveiką garnyrą, vengti riebių padažų ir žuvį gardinti labiausiai tam tinkamais prieskoniais: juodaisiais ir baltaisiais pipirais, saldžiąja paprika, bazilikais, kalendra, čiobreliais, petražolėmis ar įvairiais mišiniais su citrina“, – sako A.Rasmussen.
Ingredientai:
- 2 atšaldyti jūriniai ešeriai;
- 250 g špinatų;
- 250 g vyšninių pomidorų;
- 2 raudonosios paprikos;
- 2 nedideli svogūnai;
- 10 juodųjų alyvuogių be kauliukų;
- 50 ml daržovių sultinio;
- 100 ml pomidorų sulčių;
- 1 skiltelės česnako;
- 2 valg. šaukšt. kaparėlių;
- 1 valg. šaukšt. sviesto;
- šiek tiek alyvuogių aliejaus;
- saujelės baziliko lapelių.
Gaminimas:
1. Paprikas perpjaukite pusiau, išimkite sėklas ir sudėkite į skardą odelėmis į viršų. Pašaukite skardą į iki 200 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite paprikas apie 10 minučių. Tuomet jas išimkite, sudėkite į dubenį, uždenkite ir palaukite, kol atvės. Atvėsusias paprikas nulupkite ir stambiai supjaustykite.
2. Dideliame puode įkaitinkite šiek tiek aliejaus, suberkite pjaustytus svogūnus, česnaką ir porą minučių pakepinkite. Tuomet suberkite vyšninius pomidorus, paprikas, kaparėlius, alyvuoges, bazilikus ir vis pamaišydami kaitinkite kelias minutes iki tol, kol suminkštės pomidorai.
3. Supilkite sultinį ir pomidorų sultis, sumažinkite ugnį ir pamaišydami virkite apie 15 minučių. Jei matote, kad padažas sausėja – įpilkite šiek tiek vandens.
4. Supjaustykite jūrinius ešerius stambesniais gabaliukais ir padažui išvirus žuvį dėkite ant viršaus. Pabarstykite druska, pipirais ir uždenkite dangčiu. Viską virkite ant mažos ugnies apie 20 minučių.
5. Kol žuvis troškinasi, keptuvėje ištirpinkite sviestą, sudėkite špinatus ir kaitinkite, kol jie suminkštės. Kepintus špinatus sudėkite į lėkštę, o paruoštą žuvį atsargiai išimkite iš puodo ir dėkite ant špinatų. Žuvį apšlakstykite paruoštu padažu ir patiekite su mėgstamu garnyru.
Avinžirnių ir daržovių kepsneliai
Nors per Kalėdas įprasta patiekti mėsos patiekalus, tačiau skanių valgių apstu ir vegetarams. „Daugeliui lietuvių avinžirniai vis dar atrodo egzotiškas produktas – ant stalo jis pasirodo daug rečiau nei pupos ar žirniai, tačiau jie labai tinkamas pasirinkimas prieššventiniu periodu. Avinžirniai ne tik gerina medžiagų apykaitą, bet ir suteikia energijos. Jie gali būti naudojami įvairių patiekalų gamybai: sriuboms, troškiniams, užkandžiams, salotoms ir netgi desertams gaminti. Tik jų gamyba pareikalaus daugiau laiko, nes, prieš gaminant avinžirnius, juos būtina išmirkyti vandenyje“, – sako A.Rasmussen ir dalijasi avinžirnių ir daržovių kepsnelių receptu.
Ingredientai:
- 250 g avinžirnių;
- 2 morkos;
- 2 kiaušiniai;
- 3 skiltelės česnako;
- žiupsnis pipirų;
- 1 poras;
- 0,5 svogūno;
- saujelė špinatų;
- įvairių žalumynų pagal skonį.
Gaminimas:
1. Avinžirnius pamerkite iš vakaro, kad gerai išbrinktų, ir kitą dieną išvirkite. Dažniausiai jie išverda per 50 minučių.
2. Kol avinžirniai verda, sutarkuokite morkas, supjaustykite porą, svogūną, česnaką ir viską trumpai patroškinkite keptuvėje. Troškinimo pabaigoje suberkite špinatus.
3. Smulkintuvu sutrinkite išvirtus avinžirnius. Dėkite juos, patroškintas daržoves ir kiaušinius į dubenį, berkite kapotų žalumynų, druskos, pipirų ir gerai išmaišykite.
4. Drėgnomis ar aliejuotomis rankomis formuokite kepsnelius. Juos sudėkite į kepimui paruoštą indą, išklotą kepimo popieriumi, ir kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie pusvalandį.