Būtent tokių receptų ketveriukę siūlo VšĮ „Sveikatai palankus“ ir sveiko maisto kulinarinės studijos „Sveikatai palankus“ vadovė, sveikos mitybos specialistė ir maisto technologė Raminta Bogušienė.
„Ruošiant sveikesnį Velykų stalą verta susitelkti į patiekalų kokybę, o ne jų kiekį – norisi, kad maistas būtų subalansuotas, lengvai virškinamas ir, žinoma, skanus, tad galima apsiriboti kuo mažesniu patiekalų skaičiumi“, – pranešime spaudai cituojama R.Bogušienė.
Tradicinis R.Bogušienės šeimos tortas
Ingredientai:
biskvitams:
- 2 kiaušiniai;
- ½ stiklinės nerafinuoto cukraus;
- 200 ml graikiško nesaldinto jogurto;
- 1 arbat. šaukšt. sodos;
- 2 valg. šaukš. kakavos;
- 6 valg. šaukš. viso grūdo speltos miltų.
Gaminimas:
1. Kiaušinius išplakite su cukrumi.
2. Jogurtą sumaišykite su soda ir su kiaušinių mase, miltais bei kakava.
3. Supilkite gautą masę į sviestu išteptą skardą ir kepkite 180ºC temperatūroje, apie 30 min.
4. Iškepus supjaustykite į 3 dalis horizontaliai.
pertepimui:
- 1 l nesaldinto graikiško jogurto;
- 2/3 stiklinės nerafinuoto cukraus;
- šviežiai spaustų citrinos sulčių (pagal skonį);
- 4 arbat. šaukšt. želatinos;
- rūgščių uogų (aviečių, vyšnių ar pan.).
Gaminimas:
1. Želatiną išbrinkinkite nedideliame kiekyje vandens, tuomet palengva šildant ištirpinkite.
2. Jogurtą sumaišykite su cukrumi, citrinos sultimis ir tirpinta želatina.
3. Į torto indą supilkite truputį masės, įklokite biskvitą, aptepkite uogomis, veiksmus pakartokite su likusiais produktais.
4. Tortą laikykite vėsiai 12 valandų. Norint išimti tortą iš kekso formos, reikia pakaitinti šiltame vandenyje, sukant indą. Tada vėl dėti į šaldytuvą, kad sustingtų, o prieš tai papuošti uogomis, riešutais.
Velykinė boba
Ingredientai:
- 150 g sviesto (82%), ir dar šiek tiek formos patepimui;
- 200 ml nesaldinto graikiško jogurto (10 proc. riebumo);
- 100 g nerafinuoto cukraus;
- 2 citrinų žievelė;
- ½ citrinos sultys;
- 2–3 valg. šaukšt. tarkuotos imbiero šaknies;
- 1 valg. šaukšt. aguonų;
- 2 valg. šaukšt. nuplikytų, smulkintų džiovintų abrikosų;
- 280 g viso grūdo speltos miltų;
- 6 kiaušiniai;
- 2,5 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
- 1 arbat. šaukšt. ciberžolės;
- 1 arbat. šaukšt. cinamono;
- žiupsnelis druskos;
- smulkintų riešutų (apibarstymui).
Gaminimas:
1. Sviestą išsukite su cukrumi, po vieną įmaišykite kiaušinius. Įmaišykite jogurtą, citrinos žievelę, sultis, smulkintą imbierą ir viską gerai išplakite.
2. Kitame inde sumaišykite miltus, kepimo miltelius, cinamoną, ciberžolę, druską ir suberkite į pirmąją masę, išmaišykite, sudėkite aguonas, apvoliotus ir nuplautus/išdžiovintus abrikosus ir išmaišykite.
3. Supilkite į kepimo indą, išteptą sviestu, ir kepkite 180ºC temperatūroje 40 min.
Bananų ir datulių keksiukai su džiovintais abrikosais
Ingredientai:
- 3 bananai;
- 150 g datulių;
- 200 g jogurto;
- 1 arbat. šaukšt. sodos;
- 50 ml agavų sirupo;
- 2 kiaušiniai;
- 200 g kukurūzų miltų;
- 200 g smulkintų, mirkytų džiovintų abrikosų;
- cinamono;
- 1 arbat. šaukšt. vanilės ekstrakto.
Gaminimas:
1. Jogurtą sumaišykite su soda, supilkite į smulkintuvą, sudėkite trintus bananus, datules, kiaušinius, agavų sirupą, vanilės ekstraktą ir išplakite iki vientisos masės.
2. Mirkytus abrikosus nusausinkite, apvoliokite kukurūzų miltuose.
3. Išplaktą masę sumaišykite su miltais ir apvoliotais abrikosais.
4. Kepkite 180ºC temperatūroje, 25 min.
Kokosų pieno „Panna cotta“
Ingredientai:
- 1 l kokosų pieno (be priedų);
- 130 g agavų sirupo;
- 30 g želatinos;
- 1 arbat. šaukšt.vanilės ekstrakto;
- 1,5 laimo sultys;
- 1,5 stiklinės mango tyrės (95/5 trinti mangai/cukrus).
Gaminimas:
1. Želatiną išbrinkinkite šaltame vandenyje ir lengvai kaitinant ištirpinkite.
2. Kokosų pieną, sirupą, vanilę ir laimo sultis pakaitinkite ir sumaišykite su želatina.
3. Išpilstykite masę į indelius, statykite į šaldytuvą 12 val., prieš patiekiant, užpilkite mangų tyrę ir papuoškite uogomis, mėtų lapeliais.