Gardūs, įdomūs, sveikesni: 7 saldėsių receptai

Saldumynai pamalonina gomurį ir suteikia energijos, tad visai jų atsisakius gyvenimas gal ir netampa tragiškas, bet vos vos liūdnesnis. Tačiau atsisakyti nebūtina, tiesiog galima rinktis sveikesnius, pagamintus namie. Štai keli receptai – jie tikrai pravers rudenėjant. Vieną kitą tokį saldėsį galite suvalgyti, kai dienos vidury norėsite pasisemti energijos ar tiesiog užsigeisite saldaus kąsnelio.
Nekepti džiovintų vaisių rutuliukai
Nekepti džiovintų vaisių rutuliukai / Vida Press nuotr.
Džiovintų vaisių rutuliukai
Receptas: Jėgų suteikiantys maistingi rutuliukai
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
2.9 / 22
Receptas
Ingredientai
Linų sėmenys: 1.00 valg. š.
Karijų riešutai: 200.00 g
Medus: 3.00 valg. š.
Druska: 1.00 arbat. š. (kokybiškos)
Kokosų drožlės: 100.00 g (nesaldintų ir dar saujelė apvoliojimui)
Juodasis šokoladas: 120.00 g (kokybiško)
Datulės: 14.00 vnt. (džiovintų, bet neperdžiovintų; be kauliukų)
Kaip gaminti

1. Sumalkite linų sėmenis iki rupių miltų ir užpilkite pora šaukštų vandens, kad kiek pabrinktų – tai bus rutuliukų „cementas“.

2. Į elektrinį smulkintuvą berkite riešutus, druską, pjaustytas datules, kokoso drožles (saujelę pasilikite) ir, įjungę smulkintuvą, laukite, kol viskas bus susmulkinta. Sudėkite pjaustytą šokoladą ir datules ir dar kartą viską kartu smulkinkite, kol naujai įdėtos sudėtinės dalys taps mišinio dalimi.

3. Perdėkite gautą mišinį į dubenį, sudėkite medų, išbrinkusius linų sėmenų miltus ir labai gerai šaukštu ar ranka išmaišykite – turite gauti tirštą lipnią masę.

4. Sušlapinkite rankas ir formuokite nedidelius, maždaug graikiško riešuto dydžio rutuliukus. Į lėkštę berkite likusias kokoso drožles ir apvoliokite rutuliukus jose.

5. Įkaitinkite orkaitę iki 180°C, skardą išklokite kepimo popieriumi, dėkite rutuliukus ir kepkite apie 15 min, kol kokoso drožlės taps švelniai auksinės spalvos.

6. Atvėsinkite ir laikykite orui pralaidžiame inde ilgiausiai 3 dienas.

Suskleisti
Sveikesni „Twix“ batonėliai
Receptas: Sveika „Twix“ batonėlių versija
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.2 / 11
Receptas
Ingredientai
Avižiniai dribsniai: 60.00 g (tinka ir tradiciniai stambūs, ir greito paruošimo)
Migdolai: 50.00 g (maltų)
Kokosų drožlės: 2.00 valg. š.
Kokosų aliejus: 2.50 valg. š. (sustingusio, ne skysto)
Klevų sirupas: 2.00 valg. š.
Medus: 3.00 valg. š. (skysto)
Migdolų sviestas: 2.00 valg. š. (galite naudoti ir anakardžių)
Datulės: 200.00 g (Medjool)
Juodasis šokoladas: 100.00 g (be pridėtinio cukraus)
Kaip gaminti

1. Pirmiausia įkaitinkite orkaitę iki 180°C.

2. Puode išlydykite 2 arbat. šaukšt. kokoso aliejaus (su kaupu), ten pat supilkite klevų sirupą ir medų.

3. Avižinius dribsnius sumalkite elektriniu maltuvu iki miltų konsistencijos, tada pilkite į dubenį, ten pat berkite migdolus, kokoso drožles ir supilkite išlydytą kokosų aliejų. Viską sutrinkite, vyniokite į maisto plėvelę ir palikite šaldytuve apie 20 min.

4. Po 20 min išimkite iš šaldytuvo ir išklokite ant lygaus paviršiaus, kol turėsite 1 cm storio stačiakampį. Supjaustykite šį stačiakampį į „pirštelius“ (turėtų gautis apie 8–10 batonėlių) ir dėkite į kokoso aliejumi pateptą kepimo skardelę (svarbu, kad piršteliai nesiliestų tarpusavyje). Kepkite orkaitėje apie 10–12 minučių. Kai iškeps, palikite atvėsti.

5. Į elektrinį smulkintuvą dėkite datules bei migdolų sviestą ir trinkite, kol gausis vientisa masė. Labai svarbu naudoti kokybiškas minkštas datules! Bet jei reikia, įdėkite papildomai 1/2 arbat. šaukšt. kokosų aliejaus ar įpilkite šaukštelį vandens.

6. Kai visi išvardytieji veiksmai atlikti, imkitės konstravimo. Pirmiausia ant iškeptų batonėlių pagrindo rankomis lipdykite karamelę – t.y. riešutų sviesto ir datulių masę. Tada ant garų vonelės išlydykite šokoladą ir jame apvoliokite kiekvieną batonėlį. Dėkite į šaldytuvą, kad sustingtų (tai užtruks apie 15–20 min.), ir viskas!

Rekomenduojame laikyti šaldytuve arba sandarioje dėžutėje kambario temperatūroje. Suvartokite per 4–5 dienas. Skanaus!

Suskleisti
Šokolado skanėstai su pistacijų sviestu
Receptas: Nekepti šokolado skanėstai su pistacijų sviestu
12 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
4.5 / 4
Receptas
Ingredientai
Pistacijos: 200.00 g (gliaudytų, nesūdytų)
Medus: 2.00 valg. š.
Aliejus: 1.00 valg. š. (pistacijų, alyvuogių ar kito neutralaus ar labai švelnaus skonio)
Juodasis šokoladas: 200.00 g (geros kokybės)
Druska: 1.00 žiupsnelis (didelis žiupsnis druskos dribsnių ar stambios druskos)
Kaip gaminti

1. Sulaužykite šokoladą gabaliukais, dėkite į metalinį dubenėlį ar prikaistuvį ir palaikykite virš garų vonelės, kol šokoladas ištirps. 2. Imkite turimą keksiukų kepimo formą (idealu, jei turite skirtą mažiems keksiukams), išklokite duobutes keksiukams skirtais popierėliais ir liekite į kiekvieną po truputį tirpinto šokolado (turite sunaudoti kiek daugiau, nei pusę). Tada dėkite formą į šaldytuvą.

3. Kol šokoladas stingsta, gaminkite pistacijų sviestą. Berkite į stacionarų elektrinį trintuvą pistacijas (kelias pasilikite dekorui), pilkite medų ir aliejų. Įjunkite trintuvą ir laukite, kol gausite žalią tirštą masę. Beje, masė bus žalesnė ir ryškesnio skonio, jei prieš tai pistacijas kiek paskrudinsite ir kuo kruopščiau nutrinsitę rusvą sausą odelę.

4. Išimkite iš šaldytuvo formą, ant kiekvieno šokoladinio pagrindo dėkite po šaukštelį pistacijų masės. Tada pakaitinkite likusį šokoladą ir užliekite juos kiekvieną skanėstą, kad nebesimatytų pistacijų sviesto.

Kol viršutinis sluoksnis dar nesustingęs, pabarstykite skanėstų viršų druska ir stambiai kapotomis likusiomis pistacijomis (jei nepaskrudinote jų visų, tą padarykite bent su šiomis).

5. Dėkite į šaldytuvą, kad sustingtų galutinai. Prieš valgymą verta palaikyti kambario temperatūroje bent pusvalandį – tada skanėstas bus ryškesnio skonio.

Suskleisti
Sveikuoliški batonėliai
Receptas: Sveikuoliški batonėliai
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.5 / 31
Receptas
Ingredientai
Avižiniai dribsniai: 236.00 g (2 puodeliai)
Lazdynų riešutai: 165.00 g (1 puodelis)
Kokosų drožlės: 50.00 g (1/2 puodelio)
Saulėgrąžos: 50.00 g (1/4 puodelio)
Moliūgo sėklos: 50.00 g (1/4 puodelio)
Sezamo sėklos: 2.00 valg. š.
Druska: 1.00 arbat. š.
Vanilinis cukrus: 1.00 arbat. š.
Cinamonas: 1.00 arbat. š.
Muskatas: 2.00 g (1/4 arbat. š.)
Gvazdikėliai: 1.00 žiupsnelis (1/8 arbat. š. - maltų)
Medus: 227.00 g (2/3 puodelio)
Rudasis cukrus: 50.00 g (1/4 puodelio)
Sviestas: 113.00 g (1/2 puodelio)
Kaip gaminti

1. Įkaitinkite orkaitę iki 180˚C temperatūros. Kepimo popieriumi išklokite 20x30 cm dydžio kepimo indą.

2. Dubenyje sumaišykite avižinius dribsnius, grubiai smulkintus lazdyno riešutus, kokoso drožles, saulėgrąžų branduolius, moliūgų sėklas ir sezamo sėklas. Įmaišykite druską, vanilinį cukrų, cinamoną, muskatą ir maltus gvazdikėlius. Atidėkite į šalį.

3. Į nedidelį prikaistuvį sudėkite medų, rudąjį cukrų ir sviestą. Kaitinkite ant nedidelės ugnies, nuolat maišydami, apie 5 minutes – kol cukrus visiškai ištirps. Masę supilkite į dubenį su dribsniais, riešutais ir sėklomis. Išmaišykite, kol paruoštas sirupas padengs visus produktus ir gausite lipnią masę.

4. Paruoštą masę sudėkite į kepimo popieriumi išklotą kepimo indą. Aliejumi šiek tiek pateptais delnais paspauskite viršų, kad masė visiškai susiplotų ir inde pasiskirstytų kuo tolygiau.

5. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 30-40 minučių, kol paviršius bus gražiai rudas. Išjunkite orkaitę ir kelias minutes palikite atvėsti kepimo inde. Tuomet perkelkite ant grotelių ir visiškai atvėsinkite. Perdėkite į šaldytuvą ir palaikykite jame iki valandos – atšalusius batonėlius bus daug lengviau supjaustyti.

6. Pjaustykite labai aštriu peiliu, kuo lygesniais stačiakampiais gabalėliais. Jei norite, apsukite juostele kepimo popieriaus: tokiu būdu batonėliai nesulips vienas su kitu ir juos bus patogu valgyti.

Daugiau skaitykite: Saldus savaitgalio eksperimentas: gardūs batonėliai

 

Suskleisti
Sveikesni „Rafaelo“ saldainiai
Receptas: Sveikas „Rafaelo“ saldainių variantas
6 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
4.0 / 13
Receptas
Ingredientai
Kokosų pienas: 120.00 g (kreminio)
Klevų sirupas: 9.00 valg. š.
Citrinos sultys: 2.00 valg. š.
Kokosų aliejus: 40.00 g
Kokosų drožlės: 3.00 valg. š.
Migdolai: 30.00 vnt.
Kaip gaminti

1. Iš vakaro užmerkite anakardžius vandenyje.

2. Nedideliame puode užvirkite vandenį ir ne ilgiau kaip 60 sekundžių pavirkite migdolus – praėjus šiam laikui iš karto juos perliekite šaltu vandeniu, tiek, kad jie atvėstų ir toliau nevirtų. Odelė turėtų lengvai nusiimti. Pašalinkite odeles ir palikite riešutus visiškai išdžiūti.

3. Į elektrinį smulkintuvą sudėkite nuplautus bei gerai nusunktus išbrinkusius anakardžius, kreminį kokoso pieną, klevų sirupą, ištirpintą kokosų aliejų ir citrinos sultis. Viską sutrinkite iki vientisos masės. Dėkite į šaldiklį 15-ai minučių.

4. Išimkite masę iš šaldiklio ir formuokite rutuliukus. Jei norite, kad išeitų vienodi – sverkite svarstyklėmis. Suformavus rutuliuką, į vidų įspauskite migdolą be odelės, dar pasukite tarp delnų ir apvoliokite kokoso drožlėse. Apvoliotus saldainius dėkite į skardą, išklotą kepimo popieriumi. Kai ji bus pilna, dėkite į šaldytuvą – ten saldainius ir laikykite. Rekomenduotina suvartoti per savaitę.

Suskleisti
Sveikuolių sausainiai
Receptas: Sveikuolių sausainiai
4 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
4.0 / 42
Receptas
Ingredientai
Sviestas: 100.00 g
Avižos: 250.00 g (dribsnių)
Medus: 2.00 valg. š.
Grietinė: 1.00 valg. š.
Miltai: 125.00 g
Spanguolės: 30.00 g (džiovintų spanguolių)
Saulėgrąžos: 30.00 g
Sezamo sėklos: 30.00 g
Linų sėmenys: 30.00 g
Moliūgo sėklos: 30.00 g
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Kaip gaminti

1. Sviestą ištirpinkite ir išsukite su avižiniais dribsniais bei skystu medumi.

2. Kiaušinį iki vientisos masės išplakite su grietine.

3. Miltus persijokite per sietelį, įmaišykite į kiaušinių plakinį, tada sukrėskite sviesto ir dribsnių mišinį ir viską gerai išmaišykite.

4. Spanguoles užpilkite verdančiu vandeniu ir palikite kelioms minutėms, kad išbrinktų. Tada nupilkite vandenį ir nusausinkite uogas.

5. Į masę suberkite visas sėklas, viską gerai išmaišykite, rankomis formuokite nedidelius sausainukus ir kepkite iki 180°C temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 20–25 min.

Suskleisti
Sveika „Snickers“ batonėlių versija
Receptas: Sveikas „Snickers“ batonėlių variantas
4 asmenims
Pagaminsite per 3 val.
3.9 / 13
Receptas
Ingredientai
Migdolų sviestas: 100.00 g
Klevų sirupas: 30.00 g
Migdolų miltai: 20.00 g
Datulės: 110.00 g (svoris be kauliukų, naudokite Medjool datules)
Kokosų aliejus: 2.00 valg. š.
Vanduo: 2.00 valg. š.
Vanilės ekstraktas: 1.00 arbat. š.
Žemės riešutai: 50.00 g (nesūdytų)
Juodasis šokoladas: 110.00 g (be pridėtinio cukraus)
Kaip gaminti

1. Dubenėlyje sumaišome migdolų sviestą su klevų sirupu ir kokoso miltais. Gauta mase išklojame pasirinktą formelę (mes naudojome stačiakampę metalinę 19×6 cm dydžio formelę, kuri turi kraštus). Išlyginame ir dedame į šaldymo kamerą.

2. Keptuvėje apskrudiname žemės riešutus, atvėsiname ir stambiai susmulkiname.

3. Į nedidelį elektrinio trintuvo indą sudedame datules be kauliukų, supilame išlydytą kokoso aliejų, vanilės ekstraktą ir 1 šaukštą vandens – jeigu reikės, vėliau įpilsime dar vieną šaukštą vandens. Viską išsukame iki vientisos masės – neturi likti jokių gabaliukų, tik vientisa datulių karamelė.

4. Gautą karamelę sumaišome su žemės riešutais ir klojame antrą sluoksnį į formelę. Išlyginę vėl dedame į šaldymo kamerą. Joje paliekame mažiausiai porą valandų, kad gerai sušaltų.

5. Ištraukę iš kameros atsargiai išimame iš formelės ir supjaustome į batonėlius.

6. Virš garų vonelės ištirpiname šokoladą. Neperkaitiname! Greitais judesiais apvoliojame batonėlius šokolade ir dedame į kepimo skardą, išklotą kepimo popieriumi. Batonėlius dedame į šaldytuvą, kur ir laikome. Rekomenduojame suvartoti per savaitę.

Suskleisti

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis