Na, ne taip greitai. Net ir pačios menkiausios klaidelės sveiką kokteilį gali paversti kalorijų bomba ar paveikti jo skonį. Kad išvengtumėte šių klaidų, portalas prevention.com, remdamasis sveikos mitybos ekspertės Amy Chaplin patarimais, išskiria dažniausiai pasitaikančias klaidas ruošiant sveikus kokteilius.
Vaisius trinate pernelyg ilgai ar per trumpai
Sveiki kokteiliai paruošiami išties greitai, tačiau tai nereiškia, kad suplaksite juos vos per tris sekundes – jei norite išvengti gumuliukų, kokteilį plakite maždaug nuo vienos iki dviejų minučių. Persistengti taip pat nevertėtų, mat taip kokteilis neteks vitaminų.
Nededate tirštinančių vaisių
Kad vaisių ar daržovių kokteiliai nebūtų pernelyg skysti, į juos derėtų dėti ir tirštinančių vaisių. Šį darbą puikiai atliks persikai, abrikosai, mango vaisiai ir bananai. Jei norite, kokteilius taip pat galite pagardinti vienu ar dviem šaukštais mirkytų linų ar chia sėklų – jos praturtins kokteilį naudingosiomis omega rūgštimis.
Neatkreipiate dėmesio į naudojamų maistingųjų miltelių sudėtį
Manote, kad visi maistingieji milteliai yra sveiki? Deja, ne, kai kuriuose iš jų taip pat gausu dirbtinių saldiklių, genetiškai modifikuotų ar kitų sveikatai nenaudingų priedų. Todėl būtinai paskaitykite ir jų sudėtį.
Darote per saldžius kokteilius
Cukraus į kokteilius jokiu būdu neberkite, o jei naudojate pieno pakaitalus, rinkitės tuos, kurie nebūtų saldinti. Įvairios uogos, bananai ar migdolų pienas jau ir taip yra natūraliai saldūs, o jei saldumo dar neužtenka, kokteilius gardinkite datulėmis ar įberkite cinamono.
Į kokteilį dedate viską, ką tik randate virtuvėje
Žinoma, norisi į kokteilį sudėti kuo daugiau sveikų ingredientų, tačiau persistengti tikrai nevertėtų – kokteilį turėtų sudaryti ne daugiau keturių sudedamųjų dalių, kitaip jo skonis gali būti nekoks, ypač jei ruošiate žaliąjį kokteilį.
Visą skystį supilate iškart
Jei į plakimo indą iškart supilsite visą pieną, sultis ar kokosų vandenį ir tik paskui sudėsite kitus ingredientus, rizikuojate, kad kokteilis bus per tirštas. Visų pirma suplakite pusė naudojamo skysčio, tuomet sudėkite norimus kokteilio ingredientus, ledukus ir tada jau, jei reikės, supilkite likusį skystį.
Naudojate pernokusius vaisius
Jei tokių vaisių nevalgote, tai nedėkite jų ir į savo kokteilius, mat gerai jie nesusiplaks, o ir kokteilio skonis jūsų itin nepradžiugins.
Nepasiliekate vietos fantazijai
Būkite kūrybingi ir aklai nesivadovaukite turimu kokteilio receptu. Atminkite tik keletą pagrindinių taisyklių: naudokite įvairiausias uogas, taip pat kurį nors vaisių, kuris sutirštintų kokteilį, ir geros kokybės riešutų pieną. Štai ir viskas, ką jums reikia žinoti!
Ingredientai
Vanduo:
100.00 ml (negazuotas mineralinis)
Mėtos:
1.00 sauja (nedidelė saujelė lapelių)
Agavų sirupas (nebūtinai arba galite keisti medumi): 1.00 valg. š.
Kaip gaminti
- Visus produktus sudėkite į elektrinį smulkintuvą ir suplakite iki vientisos masės.
Suskleisti
Ingredientai
Ispaniškos šalavijų sėklos: 1.00 valg. š.
Spirulina:(miltelių) 1.00 arbat. š.
Kaip gaminti
- Avokadą ir bananą nulupkite, padalykite į kelias dalis, suberkite į elektrinį plakiklį. Taip pat suberkite nuplautas spanguoles, petražolių lapelius. Išplakite.
- Suberkite ispaninio šalavijo (čija) sėklas (būtų puiku, jei iš vakaro jos būtų pamirkytos), spirulinos miltelius. Ir dar kartą paplakite.
- Kokteilį supilkite į stiklinę, leiskite kelias minutes pastovėti ir... skanaus!
Suskleisti
Kaip gaminti
- Nulupkite ir supjaustykite mangą, apelsiną bei kivius.
- Sudėkite supjaustytus vaisius, mėtas, sirupą ir papildomus priedus į kokteilinę. Supilkite vandenį ir plakite/trinkite iki vientisos masės.
- Patiekite iš karto.
Receptą rasite čia.
Suskleisti
Ingredientai
Agurkai:
2.00 vnt. ((trumpavaisių))
Apelsinai:
2.00 vnt. ((šviežiai spaustų sulčių))
Imbieras:
1.00 vnt. ((1 cm gabalėlio imbiero šaknies))
Kaip gaminti
- Į kokteilinę sudėkite supjaustytus obuolius ir agurkus. Išspaustas apelsinų sultis, sutarkuotą imbiero šaknį, sirupą ir sėklas.
- Viską sutrinkite iki vientisos masės. Jei matote, kad kokteilis per tirštas – įpilkite šiek tiek šalto vandens ir dar kartą išplakite.
- Patiekite iš karto.
Receptą rasite čia.
Suskleisti
Kaip gaminti
- Mėlynes ir avietes nuplaukite, bananus nulupkite ir supjaustykite.
- Viską sudėkite į indą ir sutrinkite iki vientisos masės. Pagardinkite graikiniais riešutais arba moliūgų sėklomis.
Suskleisti
Kaip gaminti
- Persikus nuplaukite, nulupkite, pašalinkite kauliukus. Avietes ir serbentus nuplaukite.
- Viską sudėkite į indą ir sutrinkite iki vientisos masės. Skanaukite su lazdyno riešutais ar kokoso drožlėmis.
Suskleisti
Ingredientai
Vyšnios:
100.00 g (be kauliukų, galima pakeisti trešnėmis)
Kaip gaminti
- Obuolius nulupkite, špinatus ir vyšnias nuplaukite.
- Viską sudėkite į indą ir sutrinkite iki vientisos masės. Pagardinkite ispaninių šalavijų sėklomis.
Suskleisti
Kaip gaminti
- Iš burokėlio, morkos, obuolio saliero stiebo sulčiaspaude išspauskite sultis.
- Citrinų sultis išspauskite rankine citrusų sulčiaspaude. Supilkite į sultis.
- Įmaišykite cinamoną.
- Galiausiai supilkite aliejų.
- Šis sulčių kokteilis ypač naudingas kepenims.
Suskleisti
Ingredientai
Aviečių uogienė:(žr. tradicinės uogienės receptą) 200.00 ml
Sirupas:
50.00 ml („Dansukker“ šviesiojo sirupo)
Sultys:
100.00 ml (spanguolių)
Sodos vanduo:(vaisinis arba paprastas - užpylimui) 100.00 ml
Kaip gaminti
- Visus produktus sudėkite į ąsotį ir gerai išmaišykite.
- Į keturias stiklines gausiai pridėkite ledukų ir užpilkite uogienės kokteiliu.
- Ant viršaus užpilkite vaisinio arba paprasto sodos vandens.
- Papuoškite žaliosios citrinos griežinėliais.
Patarimas: Norite alkoholinio kokteilio? Į kiekvieną stiklinę įpilkite po 40 ml degtinės.
Receptas DANSUKKER
Suskleisti
Ingredientai
Braškės:
1.00 puodelis (0,5 šaldytų arba šviežių)
Mėlynės:
1.00 puodelis (0,5 šaldytų arba šviežių)
Kaip gaminti
- Ingredientus suberkite į elektrinį smulkintuvą, supilkite vandenį ir gerai išplakite.
- Kokteilį galite pasaldinti medumi arba įberti truputį cinamono.
Receptas iš žurnalo „Edita“.
Suskleisti