Perdirbti riebalai, druska, skonio ir kvapo stiprikliai... Žinoma, kad visuomet galite išbandyti sveikesnes alternatyvas ir traškučius pasigaminti patys. Ir ne tik iš bulvių! Puikiais pasirinkimais gali tapti burokėliai, morkos, cukinijos, svogūnai, kopūstai... Dalijamės pravarčiais patarimais!
Juk tie patys bulvių traškučiai nusibosta, taigi, pakutenkime savo skonio receptorius tuo, ko dar neskanavome.
Burokėliai
Juose gausu antioksidantų, kurie kovoja su laisvaisiais radikalais. Be to, verta šiuos šakniavaisius užkelti ant pjedestalo vien todėl, kad jie labai universalūs ir tinka daugeliui patiekalų. Burokėliai mažina širdies smūgio riziką, sureguliuoja kraujospūdį, ir, jeigu negalite pakęsti šių daržovių, esame tikros, jog traškučiai jums paliks tikrai puikų įspūdį.
Kaip gaminti
- Įkaitinkite orkaitę iki 190 ºC temperatūros. Kepimo popieriumi išklokite kepimo skardą. Apipurškite aliejumi.
- Burokėlius nuplaukite, nulupkite ir supjaustykite plonais griežinėliais. Paprasčiausia tai padaryti su specialia daržovių pjaustykle. Jei neturite tokios, tiks ir bulvių skustukas ar aštrus peilis. Stenkitės, kad griežinėliai būtų kuo vienodesnio storio.
- Burokėlių griežinėlius išdėliokite vieną šalia kito ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Apšlakstykite trupučiu aliejaus ir apibarstykite druska.
- Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 45–60 minučių, kol burokėliai bus traškūs. Išimkite iš orkaitės, atvėsinkite ir patiekite nedelsdami.
Suskleisti
Bananai
Bananai verti atskiros kalbos vien dėl savo puikios maistinės vertės – juose gausu kalio, ląstelienos, todėl kaipmat suteikia ne tik sotumą jausmą, bet ir dovanoja energijos. Žinoma, be kalbų geriausia valgyti šviežius vaisius, tačiau išbandyti traškučius taip pat galite.
Ingredientai
Bananai:
2.00 vnt. (nepernokę, tvirti)
Kaip gaminti
- Įkaitinkite orkaitę iki 200 ºC temperatūros. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi ir papurškite šiek tiek alyvuogių aliejaus.
- Bananus nulupkite ir supjaustykite nestorais griežinėliais. Iš abiejų pusių apvoliokite juos rudajame cukruje. Išdėliokite vienu sluoksniu ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Apibarstykite žiupsneliu druskos ir juodųjų pipirų.
- Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 15–20 minučių. Stebėkite kepančius bananų griežinėlius – jų krašteliai turi būti traškūs, o vidus – minkštas. Neperkepkite.
- Atvėsinkite ir iš karto patiekite.
Suskleisti
Tofu
Namuose gaminti tofu (sojų varškės) traškučiai išties sveikas ir gardus pasirinkimas. Juose mažai kalorijų, riebalų, tačiau pakankamai taip mūsų organizmui reikalingų baltymų. Svarbiausia pasirinkti atitinkamą pagardą, kuriame nebūtų per daug kalorijų. Pavyzdžiui, idealiai tik avokadų grūstienė.
Lapinių kopūstų traškučiai
Išties netikėta, ar ne? Tačiau tik ne tiems, kurie jau išbandė traškius, gardžiais prieskoniais pagardinus kopūstų traškučius. Jie išties atrodo labai skaniai, ką jau bekalbėti, kad lapiniuose kopūstuose gausu magnio, kalcio, vitaminų A, C, K. Tai puikus užkandis bet kuriuo dienos metu, o ir pagaminti nėra sunku. Reikia labai gerai nusausinti kopūstų lapus, suplėšyti juos norimo dydžio gabalėliais, pagardinti druska ar bet kokiais kitais mėgstamais prieskoniais, apšlakstyti alyvuogių aliejumi ir kepti orkaitėje, kol taps traškūs.
Baklažanai
Dar vienas puikus rudens pasirinkimas – baklažanai, kuriuose vitaminų, mineralų ir kitų mūsų organizmui naudingų medžiagų išties nors vežimu vežk: tai ir B1, B6 ir vitaminas C, kuris toks nepamainomas šaltuoju sezonu. Kuo gardinti? Druska, pipirais, aitriąja paprika, petražolėmis, česnaku, kietuoju sūriu, krapais, Provanso žolelėmis, šlakeliu citrinos...
Ingredientai
Baklažanai:
1.00 vnt. (geriau plonas ir ilgas, nei storas)
Kaip gaminti
- Supjaustykite baklažaną plonais apskritimais, geriausia 2 mm. Pabarstykite druska ir palikite mažiausiai pusvalandžiui. Atsiras labai daug skysčio.
- Baklažano apskritimus reikia labai kruopščiai nusausinti popieriniu rankšluosčiu, apvolioti miltuose ir labai greitai pakepinti gerai įkaitintame aliejuje.
- Aliejaus įpilkite daugiau, kad baklažanai plaukiotų, o ne gulėtų ant keptuvės.
- Iškepusius baklažanus vėl dėkite ant popierinių rankšluosčiu, kad susigertų riebalai. Skanaus!
Receptas iš tinklaraščio „Žaidžiame virtuvę“
Suskleisti
Mangai
Dar vienas neišbandytas skonis, kuriame atrasime vitamino C atsargų, ląstelienos, pektino, be to, mangai padeda sureguliuoti cholesterolio kiekį kraujyje. Na, ir, žinoma, skonis! Jiems nereikia jokių papildomų pagardų. Tiesiog supjaustykite griežinėliais, išdėliokite ant kepimo popieriaus, įkaitinkite orkaitę iki 100 °C ir, apšlaksčiusios mangus alyvuogių aliejumi, kepkite 45–50 minučių. Visą laiką stebėkite procesą!
Morkos morkytės...
Ne tik vitamino A klodai neišsenka, morkos kovoja ir su vėžiu, dovanoja spindinčią, skaisčią ir sveiką odą, užkerta kelią senatvei. Kodėl neišbandžius? Ir ne tik su druska, bet ir su žiupsneliu cinamono.
Kaip gaminti
- Įkaitinkite orkaitę iki 220 ºC temperatūros. Kepimo popieriumi išklokite kepimo skardą. Apipurškite aliejumi.
- Morkas nuplaukite ir nuskuskite. Supjaustykite kuo plonesniais griežinėliais arba juostelėmis. Paprasčiausia tai padaryti su specialia daržovių pjaustykle. Jei tokios neturite, tiks ir bulvių skustukas ar aštrus peilis. Stenkitės, kad gabalėliai būtų kuo vienodesnio storio. Suberkite paruoštus morkų griežinėlius ar juosteles į dubenį.
- Nedideliame dubenėlyje išmaišykite aliejų, maltą cinamoną ir druską. Sudėkite morkų griežinėlius ar juosteles ir viską gerai sumaišykite.
- Perdėliokite paruoštus morkų griežinėlius ar juosteles ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos.
- Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 10–20 min., kol morkų traškučiai gražiai parus ir taps traškūs. Kepimo laikas labai priklauso nuo gabalėlių storio, todėl nuolat juos stebėkite kepimo metu.
- Iškepusius morkų traškučius išimkite iš orkaitės ir atvėsinkite. Patiekite nedelsiant.
Suskleisti
Cukinijos
Darže guli ne viena cukinija, kuriai neatrandate vietos virtuvėje? O be reikalo! Pasirodo, kad jos tinka ne tik pyragams, salotoms ar blynams. Gardžiausi traškučiai gali būti pagaminti greitai ir paprastai. Be to, cukinijos pasižymi vitaminų, kurių svarbiausi A, B1, B2, B3, B5, B6 ir C, gausa. Jų sudėtyje daug žmogaus organizmui reikalingo fosforo, magnio, kalcio, geležies, cinko ir daugybės kitų mineralinių medžiagų. Be to, ši daržovė turi ir gydomųjų savybių: saugo nuo uždegimų, gerina virškinimą ir dažnai yra liekninamųjų dietų pagrindas.
Ingredientai
Druska:
1.00 žiupsnelis (arba kiti prieskoniai pagal skonį)
Kaip gaminti
- Įkaitinkite orkaitę iki 110 ºC temperatūros. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi ir papurškite aliejumi.
- Cukiniją gerai nuplaukite ir supjaustykite plonais griežinėliais. Paprasčiausia tai padaryti su specialia daržovių pjaustykle. Jei neturite tokios, tiks bulvių skustukas ar aštrus peilis. Stenkitės, kad griežinėliai būtų kuo vienodesnio storio, gana ploni.
- Paruoštus griežinėlius dėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą, apipurškite dar šlakeliu aliejaus. Apibarstykite džiovintu rozmarinu, žiupsniu druskos ar kitais prieskoniais pagal skonį. Su prieskoniais elkitės atsargiai – cukinijų traškučius labai lengva persūdyti, todėl geriau druskos berkite mažiau, o vėliau, jei reikės, užbersite dar šiek tiek.
- Dėkite kepimo skardą su cukinijų griežinėliais į skardą ir kepkite 45 minutes. Tuomet apsukite kepimo skardą, dėkite ją atgal į orkaitę, ir kepkite dar 30–50 min., kol cukinijų traškučiai gražiai apskrus ir bus traškūs.
- Traškučius patiekite iš karto, kai tik atvės, ir suvalgykite per kelias valandas – tuomet jie bus patys traškiausi ir skaniausi. Vėliau jie tampa minkšti.
Suskleisti
Obuoliai
Obuoliuose yra visų veikliųjų medžiagų (net 300!), būtinų gyvybei palaikyti. Daugiausia vitaminų C, K, P ir B grupės, kalio, kalcio, geležies, pektinų, fruktozės, beta karoteno, eterinių aliejų ir angliavandenių. Taip pat yra fosforo, kobalto, jodo, cinko, molibdeno, natrio, nikelio, chromo, fluoro, baltymų, amino rūgščių, raugintų medžiagų, vandens ir t. t. Taigi, tai dar vienas puikus būdus bulvių traškučiams pasitraukti į šoną ir užleisti vietą gardesnėms bei sveikesnėms alternatyvoms.
Ingredientai
Imbieras:
1.00 žiupsnelis (1/8 arbat. š.)
Druska:
1.00 žiupsnelis (¼ arbat. š.)
Kaip gaminti
- Įkaitinkite orkaitę iki 100 ºC temperatūros. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi.
- Nedideliame dubenėlyje sumaišykite maltą cinamoną, muskatą, imbierą ir druską.
- Obuolius nuplaukite ir supjaustykite plonais griežinėliais. Paprasčiausia tai padaryti su specialia daržovių pjaustykle. Jei neturite tokios, tiks ir aštrus peilis. Stenkitės, kad griežinėliai būtų kuo vienodesnio storio, gana ploni. Išimkite iš griežinėlių sėklas ir sėklalizdžius.
- Obuolių griežinėlius suberkite į dubenį su paruoštu prieskonių mišiniu. Lengvai ir atsargiai sumaišykite, kad obuoliai pasidengtų prieskoniais. Perkelkite juos ant skardos, išklotos kepimo popieriumi, išdėliokite vieną šalia kito vienu sluoksniu.
- Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 30 minučių. Tuomet apverskite griežinėlius ir kepkite dar 30–45 minutes, kol taps traškūs.
- Atvėsinkite ir iš karto patiekite.
Suskleisti