Taisyklės
- Norėdami sutaupyti laiko, kai kuriuos maisto produktus galite pasiruošti iš vakaro. Pavyzdžiui, užmerkite ar išvirkite juodąsias pupeles, avinžirnius, lęšius. Ankštiniai produktai – tiesiog nepamainomi, tad jų skanauti pataria tiek dietologai, tiek mitybos specialistai.
- Užšaldykite. Liko per daug ryžių, grikių, o gal daržovių? Paprasta visa tai sumesti į šaldiklį ir reikalui esant pašildyti. Užtruksite vos kelias minutes.
Na, o dabar metas idėjoms!
- Ryžiai, juodosios pupelės (juos galite išvirti iš vakaro, rinktis užšaldytus), brokoliai. Viską sumeskite keptuvėn, pagardinkite šlakeliu alyvuogių aliejaus, mėgstamomis prieskoninėmis žolelėmis. „Tai sveika, subalansuota ir skani vakarienė, kuriai paruošti užtruksite vos kelias minutes“, – tikina sveiko gyvenimo būdo specialistė Kristin Kirkpatrick iš Klivlendo klinikos alternatyvios medicinos instituto (JAV).
- Kitas pasirinkimas – ne mažiau gardus. Rinkitės bet kokias salotas, avokadą, baltyminius priedus, pavyzdžiui, pupeles, avinžirnius, bolivines balandas, virtą vištieną, kelis pomidorus. Viską pagardinkite alyvuogių aliejaus ir balzaminio acto šliūksniu. Paprasta, tačiau sotu ir labai tinka vakarinei užkandėlei.
- Žuvis dažnai užmirštama mūsų kasdienėje mityboje, o juk joje išties nemažai naudingų ir maistingų medžiagų. Specialistai sako, kad viena iš labiausiai tinkančių vakarienei – tai menkės filė. Paskrudinkite ją ir patiekite su šviežiomis arba pakepintomis šaldytomis daržovėmis. Nepakartojamo skonio suteiks morkos, moliūgai, šparaginės pupelės ir žiupsnelis čiobrelių.
- Ak, šitam patiekalui neatsispirs nė viena moteris. Tradicinis itališkas užkandis su mocarela, bazilikais ir pomidorais. Penkios minutės „vargo“ ir kur kas daugiau pasitenkinimo. Niekas nepasiginčys, kad sotumo šios salotoms netrūksta, kaip ir gero skonio.
- Suktinukas. Pasirinkite mėgstamą lavašą, susukite salotos lapus, virtą kalakutieną ir paskaninkite garstyčiomis. Net jeigu laikotės dietos, toks pasirinkimas tikrai tiks. Atsiminkite, kad esmė proporcijose, todėl neprisikimškite, o skanaukite su saiku.
- Avinžirniai. Galite valgyti tiek mirkytus, tiek virtus. Skanu su įvairiomis daržovėmis, pavyzdžiui, morkomis, agurkais, pomidorais, tinka maišyti su salotomis, troškiniams. Jų po ranka turėti pravartu visada, kadangi greitai malšina alkį, yra maistingi. Beje, avinžirnius galite keisti ir lęšiais.
- Kiaušinienė su daržovėmis. Supaustykite cukiniją, kelis mažus pomidoriukus, sukapokite mėgstamus žalumynus ir įmuškite kelis kiaušinius. Kepkite kokosų aliejuje, paskaninkite mėgstamais prieskoniais.