Šventėms – garuose ruošti patiekalai: kepta lydeka, vištiena su priedais ir kefyrinė duona

Šventinis laikas kasmet pilnas įspūdžių ir džiaugsmo, tačiau yra žmonių, kuriems geros emocijos pinasi su rūpesčiais, pavyzdžiui, dėl vaišių ar dovanų. Atsipalaiduokite ir žiūrėkite į viską ne taip rimtai – dovanų užteks ir atviruko ar naminių sausainių, o patiekalai gali būti ir iš kasdienių produktų, gal tik įmantriau paruošti, kitaip patiekti.
Garuose ruošta vištiena su salotomis
Garuose ruošta vištiena su salotomis

Pasak mitybos specialistų, per šventes daug žmonių sugeba persivalgyti – organizmas apkraunamas riebiu, aliejuje keptu maistu, įvairiais padažais, net ir paprastos salotos neretai skaninamos dideliu kiekiu majonezo.

Dažnai nepelnytai pamirštamas ar pakankamai neįvertinamas gaminimas garuose gali tapti tikru šventiniu atradimu. Garuose galima ne tik virti ar troškinti, bet ir kepti, žinoma, jei turite garinę orkaitę.

„Pastebiu, kad sveikesni patiekalai tikrai sulaukia didesnio dėmesio, tačiau neretai suabejojama, ar tokie patiekalai tinka šventiniam stalui. Žmonės išsigąsta, ar toks maistas patiks kitiems. Todėl mano patarimas būtų iki švenčių pamėginti garuose išsikepti bent keletą patiekalų. Kepimas garuose tikrai gali nustebinti ryškiais skoniais ir restorano lygio kokybe. Tokių kepinių kaip duona ar pyragas slaptasis produktas yra ne kas kita kaip garai – jie padeda išlaikyti minkštą, purų vidų ir suformuoja traškią plutelę. O štai garuose ruošta žuvis ar mėsa būna sultinga ir gražiai apskrunda iš viršaus“, – „Electrolux“ pranešime žiniasklaidai cituojama sveikos mitybos entuziastė Vaida Kurpienė.

Asmeninio albumo nuotr./Vaida Kurpienė
Asmeninio albumo nuotr./Vaida Kurpienė

Švenčių proga ji siūlo rinktis visiems patinkančius maisto produktus, tik keisti jų gamybos procesus. „Kalėdoms idealiai tinka paukštiena, kepta orkaitėje, naudojant garų programą. Traškus viršus, jokių skrudėsių ir minkštutėlė mėsa viduje. Desertui rekomenduoju garuose virtą pudingą“, – savo kalėdiniais receptais dalijasi V.Kurpienė ir dalijasi receptų trejetuku. Beje, pagal juos pagamins ir neturintys garų orkaitės, nes siūlomi ir alternatyvūs gaminimo būdai.

Kepta jūros lydeka su daržovėmis

Ingredientai:

  • 300 g jūros lydekos (arba kitos mėgstamos baltos jūrinės žuvies filė);
  • 1 geltonoji paprika;
  • 1 raudonoji paprika;
  • 3 vidutinio dydžio morkos;
  • 1 nedidelis brokolis (tinka ir žiedinis kopūstas);
  • 1 arbat. šaukšt. lydyto sviesto;
  • kmynų, čiobrelių ir bazilikų pagal skonį;
  • (druskos į šį patiekalą berti nebūtina, pati jūrinė žuvis jos turi pakankamai, nes yra sūraus vandens gyventoja).

marinatui:

  • 0,5 citrinos sultys;
  • šviežiai maltų juodųjų pipirų, česnako, lauro lapų.

Gaminimas

1. Paruoškite marinatą: išspaustas citrinos sultis sumaišykite su prieskoniais, įdėkite lauro lapą. Marinatu apšlakstykite jūros lydeką ir palaikykite šaldytuve apie valandą.

2. Kol žuvis marinuojasi, paruoškite daržoves: plonomis juostelėmis arba kubeliais supjaustykite papriką, griežinėliais arba šiaudeliais supjaustykite morką, brokolį suskirstykite žiedynėliais ir juos padalinkite į dvi ar tris dalis.

3. Prieš kepdami žuvį pašlakstykite šaukšteliu lydyto sviesto.

4. Į skardą sudėkite žuvį ir daržoves.

5. Pasirinkite programą „Kepimas garuose“ ir gaminkite 95 laipsnių karštyje bei 100 proc. drėgmėje apie 30 min., antroje lentynoje nuo apačios.

Kitas šio patiekalo ruošimo būdas – pakepti žuvį ant grilio ar orkaitės grotelių. Likus kelioms minutėms iki kepimo pabaigos, suberti daržoves ir kartu dar šiek tiek pakepti. Skaniausia ir sveikiausia, kai daržovės išlieka traškios.

Vida Press nuotr./Žuvies ir daržovių troškinys
Vida Press nuotr./Žuvies ir daržovių troškinys

Vištienos filė su brokoliais ir migdolų drožlėmis

Ingredientai:

  • 250 g vištienos filė;
  • 200 g brokolių;
  • 30 g migdolų drožlių;
  • 1 arbat. šaukšt. ypač tyro alyvuogių aliejaus;
  • druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų pagal skonį.

Gaminimas

1. Vištienos filė trumpai pamarinuokite su prieskoniais ir alyvuogių aliejumi.

2. Mėsą bei daržoves sudėkite į skardą, pasirinkite programą „Kepimas garuose“ ir patiekalą apie 35 min. kepkite 100 proc. drėgmėje, 90 laipsnių karštyje, antroje lentynoje nuo apačios. Jei norite, vištieną galite trumpai pakepinti keptuvėje arba naudodami orkaitės grilio programą, skardą pakėlę į aukščiausią arba antrą nuo viršaus padėtį. Patiekdami pabarstykite migdolų drožlėmis.

Šį patiekalą galima ruošti ir keptuvėje. Pamarinuotą vištieną rekomenduojama trumpai pakepinti ant sviesto, pavyzdžiui, lydyto ghi. Brokolius reikia pavirti 5 minutes puode. Paskaninkite gabalėliu sviesto ir trupučiu Himalajų druskos. Patiekdami pabarstykite migdolų drožlėmis.

Garuose kepama višta
Garuose kepama višta

Duona su kefyru

Daugelis ją labai mėgsta. Ši duona gera tuo, kad gaminama labai paprastai ir greitai.

Ingredientai:

  • 500 g viso grūdo kvietinių miltų;
  • 0,5 arbat. šaukšt. nenugesintos sodos;
  • 400 ml kefyro;
  • 1 arbat. šaukšt. druskos.

Gaminimas

1. Į dubenį suberkite miltus, sodą, druską, supilkite kefyrą ir viską gerai išmaišykite elektriniu maišytuvu.

2. Tešlą sudėkite į skardą ir kepkite orkaitėje, pasirinkę programą „Maža drėgmė“, 175 laipsnių karštyje apie 40 min. Įprastoje orkaitėje galioja tas pats gamybos procesas – kepimo indą su tešla pašaukite į iki 175 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite 40–50 min.

Garuose kepta duona
Garuose kepta duona

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis