Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šventėms kepame antį: bus paprasta, jei laikysitės šių taisyklių

Ką gaminsite šventėms šiemet? Kas gardžiau, ar kas paprasčiau? Tikriausiai daugelis norėtų anties, tačiau vis stabdo mitas, kad šį paukštį labai sunku pagaminti. Ekspertai tikina: nesunku, tik reikia žinojimo ir laiko. Jei neturite laiko, galite pirkti jau šviežiai keptą, na, o tiems, kurie nori pasigaminti patys,
Kepta antis
Kepta antis / 123RF.com nuotr.

„Anties mėsa natūraliai yra kietesnė, nes tai vandens paukštis, kuriam judėjimui reikalingi tvirti raumenys. Kad anties mėsa būtų skani ir sultinga, ją reikia kepti žemesnėje temperatūroje ilgesnį laiką, tada riebalai tirps ir drėkins mėsą. Iškepęs paukštis nebus riebus, o mėsa bus minkšta ir sultinga“, – sako „Norfos“ prekybos tinklo vyr. mėsininkas D.Bartošius.

Kepant antį orkaitėje ant grotelių, šefas rekomenduoja paukštį dėti krūtinėle į viršų, o po grotelėmis padėti indą riebalams nuvarvėti. Dedama į orkaitę antis turi būti kambario temperatūros, orkaitė turi būti įkaitinta.

Pradžioje antį reiktų apskrudinti aukštoje 200-220C temperatūroje, kad užsidarytų paviršinės mėsos raumenų poros ir neleistų mėsos drėgmei išbėgti į paviršių. Po to karštį sumažinti iki 150 – 160 C ir kepti apie 2-2,5 valandos. Kepimo metu nuolat, kas pusvalandį, palaistyti nuvarvėjusiais riebalais, tuomet mėsa išliks sultinga, o odelė bus traški.

„Jei norite antį išsikepti greičiau, tuomet ją reiktų kepti kepimo rankovėje. Tada galime nustatyti didesnę kepimo temperatūrą 180-190C . Antis iškeps greičiau – per 1,5-2 val. ir nepraras sultingumo bei minkštumo. Kepant rankovėje, likus 10-15 min iki kepimo pabaigos, kad antis apskrustų, rekomenduojama rankovę prakirpti ir padidinti kepimo temperatūrą iki 200 C. Tačiau lėtesnis kepimas mėsai suteikia daugiau skonio ir minkštumo“, – pataria D.Bartošius.

123RF.com nuotr./Kepta antis
123RF.com nuotr./Kepta antis

Kitas šefo siūlomas variantas – lėtas, ilgas anties kepimas kepimo formoje sandariai uždengtoje dangčiu ar apvyniotoje folija. Taip kepant ekspertas pataria saugotis, kad dangtis ar folija nesiliestų prie kepamos anties. Lėtas kepimas trunka 6-7 val. žemoje 120-130C temperatūroje įkaitintoje orkaitėje. Kepimo pabaigoje antis atidengiama, gausiai palaistoma susidariusiu skysčiu ir apskrudinama 10-15min 200C temperatūroje įjungus orkaitės apipūtimą. Tokiu būdu paruošta anties mėsa tiesiog kris nuo kaulų“, – ypatingo paruošimo būdą atskleidžia vyr. mėsininkas.

Ir pabaigai – paskutinis eksperto patarimas: iškeptos anties niekada nereikia skubėti pjaustyti, reikia jai duoti 10-15 min „pailsėti“, kad tolygiai pasiskirstytų mėsos sultys. Tik tuomet antį galima pjaustyti ir patiekti į stalą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas