Medaus tortas
Ingredientai:
tešlai:
- 100 g natūralaus medaus;
- 100 g cukraus;
- 100 g sviesto;
- 1 didelis kiaušinis;
- 1 šaukštelis cinamono;
- 1 šaukštelis malto imbiero;
- 1 šaukštelis sutarkuotų muskatų riešutų;
- 1 šaukštelis geriamosios sodos;
- 300 g miltų.
kremui:
- 20 g želatinos;
- 200 g plakamosios grietinėlės;
- 100 g cukraus;
- 300 g grietinės.
sausainiams papuošti:
- 200 g miltelinio cukraus;
- 1 kiaušinio baltymas;
- 1 šaukštelis citrinų sulčių pabarstukų.
Gaminimas:
1. Medų, cukrų ir sviestą ištirpinti. Į pravėsusią sviesto masę įmaišyti kiaušinį, prieskonius, nugesintą sodą, suberti miltus ir išminkyti tešlą. Ją suvynioti į maistinę plėvelę ir palaikyti šaldytuve, kol sukietės. Tada iškočioti 2–3 mm storio papločius.
2. Imti 23–24 cm skersmens apvalios išardomos kepimo formos viršutinę dalį, uždėti ant iškočiotos tešlos ir šiek tiek paspausti. Gautus 7–8 apvalius papločius išpjauti peiliu. Iš vieno papločio sausainių formelėmis išspausti sausainius.
3. Papločius, tešlos likučius ir sausainius sudėti ant kepimo popieriumi išklotų skardų ir kepti iki 200–220 °C temperatūros įkaitintoje orkaitėje. Ar iškepę, patikrinti pakeliant peiliu iš apačios – papločiai turi nelinkti.
4. Želatiną, skirtą kremui, išbrinkinti su trupučiu vandens, o prieš pilant į kremą ištirpinti kaitinant ant labai silpnos kaitros. Grietinėlę išplakti su cukrumi. Grietinę taip pat išplakti, sumaišyti su grietinėle ir įmaišyti paruoštą želatiną. Pagamintą kremą palaikyti 10 minučių šaldytuve, kad truputį sutirštėtų.
5. Sumaišyti kiaušinio baltymą su milteliniu cukrumi ir citrinų sultimis. Gautu glajumi dekoruoti sausainius įvairiais raštais, papuošti pabarstukais.
6. Tortą formuoti išardomoje kepimo formoje. Dėti paplotį, ant jo – kremo ir taip, kol sudėsite visus papločius. Torto viršų aptepti kremu. Iškeptus tešlos likučius sutrupinti ir jais apibarstyti torto viršų.
7. Įdėti į šaldytuvą. Sustingusį tortą išimti iš formos. Sausainius šiek tiek patepti kremu ir prispausti prie torto šonų.
Kalėdiniai sausainiai
Ingredientai:
- 200 g sviesto;
- 120 g tamsaus rudojo cukraus;
- 100 g medaus;
- 1 šaukštelis cinamono;
- 1 šaukštelis malto imbiero;
- 1 šaukštelis maltų gvazdikėlių;
- 350 g miltų;
- 1 šaukštelis kepimo miltelių;
- 1 kiaušinis.
Gaminimas:
1. Sviestą, cukrų, medų ir visus prieskonius sudėti į puodą ir ištirpinti ant nedidelės kaitros. Atvėsinti.
2. Miltus persijoti ir sumaišyti su kepimo milteliais. Kiaušinį įmušti į atvėsusią medaus ir sviesto masę, viską išmaišyti, suberti į miltus ir išminkyti tešlą. Paruoštą tešlą suvynioti į maistinę plėvelę ir palaikyti šaldytuve 2–3 valandas, o geriausia per naktį.
3. Atšaldytą tešlą iškočioti 3 mm storio papločiais ir formelėmis išspausti sausainius. Juos sudėti į kepimo popieriumi išklotas skardas ir kepti apie 10–12 minučių iki 180 °C temperatūros įkaitintoje orkaitėje.
4. Iškepusius sausainius atvėsinti. Galima papuošti citrininiu, šokoladiniu ar kitokiu glajumi.
Šiuos ir dar daug kitų lietuviškų patiekalų receptų rasite knygoje „Lietuviška virtuvė. Tradicinės šventės ir valgiai“ (leidykla „Terra Publica“).