„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

Šventiniai lietuviški skanėstai: nuo „Napoleono“ iki Kuršėnų vyniotinio

Rytoj švęsime gražią, mūsų šaliai svarbią šventę, kuriai gali būti skirtas nekasdienis desertas. Šia proga atrinkome skanėstų, kuriuos lietuviai nuo seno mėgo ir tebemėgsta. Vieni jų įmantresni, pareikalausiantys daugiau laiko (kartais net šventės išvakarėse), kiti visai paprasti. Rinkitės pagal savo simpatijas ir sugebėjimus!
Restorano „Azzuro“ tortas
Restorano „Azzuro“ tortas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.
Vafliai
Receptas: Traškūs senoviniai vafliai
6 asmenims
Pagaminsite per 55 min.
3.3 / 130
Receptas
Ingredientai
Sviestas: 200.00 g
Kiaušiniai: 5.00 vnt.
Cukrus: 150.00 g
Rudasis cukrus: 30.00 g
Druska: 1.00 žiupsnelis
Miltai: 150.00 g
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š.
Aliejus: 1.00 valg. š. ((vaflinei patepti))
Kaip gaminti

Tešla

  1. Sviestą supjaustykite ir išlydykite dubenėlyje. Tai galite padaryti ant viryklės arba mikrobangų krosnelėje.
  2. Į didelį dubenį sudėkite kiaušinius, baltą ir rudą cukrų, įberkite žiupsnelį druskos ir viską gerai išplakite, kol masė švelniai suputos. Tam skirkite ~3 min.
  3. Atskirame inde sumaišykite miltus ir kepimo miltelius.
  4. Į kiaušinio ir cukraus plakinį supilkite pusę miltų – viską išplakite. Tuomet įdėkite likusią dalį miltų ir dar kartą išplakite.
  5. Į tešlą supilkite išlydytą, tačiau ne karštą sviestą ir išplakite iki vientisos masės.

Kepimas

  1. Jei jūsų vaflinė ne nauja – prieš kepant pirmą vaflį ją patepkite aliejumi.
  2. Įkaitinkite vaflinę. Kantriai palaukite, kadangi kitaip pirmas vaflis prilips ir bus ganėtinai sunku išvalyti vaflinę.
  3. Į įkaitintą vaflinę dėkite šaukštą tešlos, greitai uždenkite ir kepkite vieną/kitą minutę, kol vaflis įgaus gražią rudą spalvą. Kepimo laikas priklauso individualiai nuo vaflinės – tad po pirmų 3 vaflių atrasite jums tinkamą laiką.
  4. Iškepusius vaflius iš karto suvyniokite (jie greitai stingsta) ir tik tuomet dėkite naują šaukštą tešlos į vaflinę.
  5. Patiekite atvėsusius vaflius. Iš šios normos pavyks pagaminti apie 20-25 vaflius.

Receptą rasite čia.

Suskleisti
Kavos tinginys
Receptas: Kavos tinginys
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.4 / 140
Receptas
Ingredientai
Sausainiai: 500.00 g (trapių avižinių)
Anakardžių riešutai: 100.00 g (gali būti ir kitokie)
Sviestas: 250.00 g
Kondensuotas pienas: 1.00 vnt. (indelis)
Kava: 2.00 valg. š. (tirpios)
Kaip gaminti
  1. Grūstuve ar rankomis sutrupinkite sausainius.
  2. Anakardžius šiek tiek paskrudinkite ir susmulkinkite peiliu.
  3. Sutirštintą (kondensuotą) pieną sumaišykite su kava. Galite pirkti ir jau paruoštą sutirštintą pieną su kava.
  4. Sviestą ištirpinkite (tik neužvirinkite!). Sumaišykite su sutirštintu pienu. Į šią masę suberkite sausainių trupinius ir smulkintus riešutus ir gerai išmaišykite. Sukrėskite į torto formą ar suformuokite ritinėlį ir susukite į maistinę plėvelę. Gerai suspauskite ir pastatykite nakčiai į šaldytuvą.
  5. Pagaminsite per 30 min., neskaičiuojant šaldymo laiko.
Suskleisti
Varškės tinginys
Receptas: Varškės „Tinginys“
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.4 / 296
Receptas
Ingredientai
Sausainiai: 180.00 g („Selga“, „Gaidelis“ arba kiti)
Sviestas: 100.00 g
Cukrus: 100.00 g
Varškė: 180.00 g (pusriebė)
Vanilinis cukrus: 1.00 arbat. š.
Razinos: 50.00 g (auksinės)
Žemės riešutai: 100.00 g
Kaip gaminti
  1. Sausainius sulaužykite vidutinio dydžio gabalėliais.
  2. Minkštą kambario temperatūros sviestą ištrinkite su cukrumi iki purios masės. Varškę pertrinkite iki vientisos masės ir įmaišykite į sviesto ir cukraus plakinį. Suberkite vanilinį cukrų.
  3. Džiovintus abrikosus ir auksines razinas perliekite verdančiu vandeniu. Gerai nusausinkite. Abrikosus perpjaukite į kelias dalis. Riešutus taip pat nuplaukite ir nusausinkite.
  4. Suberkite laužytus sausainius, džiovintus vaisius ir riešutus į varškės masę. Gerai sumaišykite.
  5. Norimą indą išklokite maistine plėvele ir sukrėskite į jį paruoštą masę. Paviršių išlyginkite ir paspauskite. Kruopščiai uždenkite maistine plėvele. Dėkite į šaldytuvą ir palaikykite per naktį, kol „Tinginys“ sustings.
  6. Nuimkite maistinę plėvelę, labai aštriu peiliu supjaustykite norimais gabalėliais ir patiekite. Skanaus!
Suskleisti
Kakavinis tinginys
Receptas: Paprasčiausias kakavinis „Tinginys“
5 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.5 / 247
Receptas
Ingredientai
Sausainiai: 360.00 g („Selga“, „Gaidelis“ arba kiti)
Sviestas: 75.00 g (82 proc. riebumo)
Pienas: 90.00 ml
Cukrus: 50.00 g
Kakava: 20.00 g (tamsi, geriausia – šokoladinė)
Vanilė: 5.00 ml (½ arb. š. vanilės ekstrakto)
Kaip gaminti
  1. Sausainius sulaužykite vidutinio dydžio gabalėliais.
  2. Į prikaistuvį sudėkite sviestą. Kaitinkite ant vidutinės ugnies, kartais pamaišydamos, kol sviestas ištirps. Supilkite pieną, suberkite cukrų ir kakavą. Toliau kaitinkite, pamaišydamos, kol cukrus ištirps ir masė užvirs. Masei pradėjus tirštėti, ugnį išjunkite ir prikaistuvį nukelkite nuo ugnies. Įmaišykite vanilės ekstraktą.
  3. Masę kelioms minutėms palikite truputį atvėsti. Tuomet suberkite į ją laužytus sausainius ir gerai sumaišykite, kad visi sausainiai apsiveltų.
  4. Norimą indą išklokite maistine plėvele ir sukrėskite į jį paruoštą masę. Paviršių išlyginkite ir paspauskite. Kruopščiai uždenkite maistine plėvele. Dėkite į šaldytuvą ir palaikykite per naktį, kol „Tinginys“ sustings.
  5. Nuimkite maistinę plėvelę, supjaustykite pyragą norimais gabalėliais ir patiekite. Skanaus!
Suskleisti
Skruzdėlynas
Receptas: Skruzdėlynas
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.1 / 100
Receptas
Ingredientai
Kiaušiniai: 5.00 vnt.
Grietinė: 5.00 valg. š.
Miltai: 5.00 st. (5 - 6)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Aliejus: 40.00 ml
Degtinė: 1.00 valg. š.
Aguonos: 1.00 sauja
Medus: 1.00 st. (sirupui)
Vanduo: 1.00 valg. š. (sirupui)
Sviestas: 30.00 g (sirupui)
Kaip gaminti
  1. Kiaušinius išplakite, įdėkite druskos, įpilkite šaukštą degtinės, aliejaus ir viską išmaišykite. Po to po truputi berkite išsijotus miltus ir minkykite tešlą. Ji turi gautis tokia puskietė.
  2. Tada kai tešla suminkyta, plėškite nuo jos gabalą tešlos ir kočiokite ir vėliau supjaustykite juostelėmis. Juostelių geriausia prisipjaustyti iš karto daug, kadangi tešla labai greitai kepa.
  3. Kai jau turite paruoštas juosteles, jas dėkite į gerai įkaitintą keptuvę su aliejumi, aliejaus nepagailėkite, keptuvėje jo turi būti daug, kad iškepusi tešla "plaukiotų".
  4. Iškepusias formeles dėkite į lėkštę, kad šiek tiek nuvarvėtų riebalai.
  5. Na, o po to visas iškeptas formeles dėkite į kūgį, kaskart užpilkite sirupo ir užbarstykite aguonų.
  6. Sirupas gaminamas iš medaus,vandens ir sviesto. Į įkaitintą medų įdėkite sviesto ir jį jame ištirpinkite įpilkite vandens ir viską virkite, kol gausis gana tiršta masė. Tačiau aš turėjau naminio obuolių sirupo, tad dariau su juo.

Receptą atsiuntė Simona Knystautaitė

Suskleisti
Kuršėnų vyniotinis
Receptas: Kuršėnų vyniotinis (improvizacija su juodųjų serbentų uogiene)
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
4.4 / 14
Receptas
Ingredientai
Kiaušiniai: 4.00 vnt. (biskvitui)
Cukrus: 4.00 valg. š. (biskvitui)
Miltai: 4.00 valg. š. (biskvitui)
Sviestas: 180.00 g (kremui)
Varškė: 180.00 g (kremui)
Sutirštintas pienas: 130.00 g (saldintas - kremui)
Juodųjų serbentų uogienė (pertepimui) 100.00 g
Kaip gaminti

1. Paruoškite biskvitą: kiaušinių trynius ir cukrų išplakite iki purumo, į juos sudėkite miltus ir gerai išmaišykite.

2. Tada atskirai iki standumo išplakite baltymus. Juos šaukštu atsargiai įmaišykite į tešlą (maišykite tol, kol ji taps vientisa).

3. Skardą išklokite kepimo popieriumi (jį ištepkite plonai sviestu - tada biskvitas neprilips) ir ant jo tolygiai paskirstykite tešlą (galima šaukštu, galima pilti tiesiog iš dubens ir pakreipiant skardą tai į vieną, tai į kitą pusę, leisti tešlai pasiskirstyti per visą skardos plotą).

4. Kepkite iki 200 °C temperatūros įkaitintoje orkaitėje 12-15 min. Svarbu neperkepti, nes tada biskvito negalėsite susukti, jis pasidarys trapus, todėl atidžiai stebėkite, kad smarkiai neparuduotų. Iškepusį biskvitą dar karštą iš karto susukite į ritinėlį ir palikite atvėsti.   

5. Paruoškite kremą: iki purumo išplakite sviestą (jis turi būti kambario temperatūros). Plakant po truputį supilkite sutirštintą saldintą pieną.

6. Varškę pertrinkite per sietelį, sudėkite į sviesto - sutirštinto saldinto pieno masę ir gerai išmaišykite.

7. Tada išvyniokite biskvitą, sutepkite jį juodųjų serbentų uogiene, tada - paruoštu kremu ir vėl suvyniokite bei padėkite į šaldytuvą dviem - trim valandom (aš suvynioju jį į foliją, nes kartais kremas pradeda bėgti per kraštus). Prieš patiekdami galite pabarstyti milteliniu cukrumi (bet nebūtinai, skanu ir be jo :) ).  

PASTABĖLĖ: jei mėgstate mažiau saldų ir mažiau riebų vyniotinio įdarą (kaip kad aš), galite dėti mažiau sviesto ir daugiau varškės.

Facebook kepinių konkurso receptas

Autorė Vilija Belevičienė

Suskleisti
Tinginių tortas „Napoleonas“
Receptas: Tinginių tortas „Napoleonas“
10 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.9 / 336
Receptas
Ingredientai
Sviestas: 200.00 g (200 - 300 g kambario temperatūros, 82 proc riebumo)
Vanilė: 1.00 arbat. š. (naminis ekstraktas (gaminamas iš vanilės ankščių ir romo))
Sutirštintas pienas: 380.00 g (saldintas)
Kaip gaminti

Tešlos juostelių paruošimas:

  1. Sluoksniuotos bemielės tešlos lakštelius supjaustykite 1 cm pločio juostelėmis išilgai, kepkite orkaitėje, įkaitintoje iki 200-220 laipsnių karščio iki dailiai apskrus. Atvėsinkite.
  2. Saujelę iškeptų juostelių atidėkite į šoną papuošimui.

Kremui:

  1. Inde išsukite iki purumo minkštą sviestą, supilkite sutirštintą pieną - vėl išsukite iki vientisos masės, įpilkite vanilės ekstrakto (arba konjako) - išmaišykite.

Vyniotinio lipdymas:

  1. Kremo šiek tiek paskleiskite ant maistinės plėvelės (plėvelės turi būti nemažai, kad būtų galima laisvai suglausti į vieną kupstą visas suteptas kremu tešlos juosteles), per juostelių ilgį ir plotį tiek kiek juostelių sudėsite.
  2. Tada sudėkite juosteles ant paskleisto kremo viršaus, vėl užtepkite kremą, ant viršaus dar vieną sluoksnį juostelių, vėl kremą, ir vėl juosteles – viską užbaikite kremo sluoksniu.
  3. Dabar belieka visą tą juostelių/kremo krūvą plėvelės pagalba susukti į ritinį. Būtinai tvirtai suspauskite, tik ne per stipriai, kad neliktų košė (jei reikia daugiau tvirtumo, galima papildomai apvynioti maistine plėvele).
  4. Palikite šaldytuve pernakt, o dar geriau dviem ar trims paroms - taip kremas spės geriau įsigerti į juosteles ir jas suminkštinti.
  5. Po nakties (ar kelių parų laikymo šaldytuve) išvyniokite iš maistinės plėvelės, ir aplipinkite likusių tešlos juostelių trupiniais vis prispausdamos delnu.  

Receptas iš tinklaraščio IRRI STYLE

Suskleisti
Kuršėnų vyniotinis
Receptas: Kuršėnų vyniotinis
4 asmenims
Pagaminsite per 3 val.
3.7 / 173
Receptas
Ingredientai
Kiaušiniai: 4.00 vnt. (biskvitui)
Cukrus: 4.00 valg. š. (biskvitui)
Miltai: 4.00 valg. š. (biskvitui)
Sviestas: 200.00 g (įdarui)
Varškė: 200.00 g (įdarui)
Kondensuotas pienas: 1.00 vnt. (0,5 indelio saldinto - įdarui)
Kaip gaminti
  1. Kiaušinių trynius iki baltumo išplakite su cukrumi, suberkite miltus ir išmaišykite.
  2. Kitame inde iki standumo išplakite  baltymus.
  3. Išplaktus baltymus atsargiai po šaukštą įmaišykite į trynius.
  4. Atsargiai su šaukštu išmaišykite, būna labai puri masė.
  5. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi ir tolygiai paskirstykite.
  6. Kepkite 200 laipsnių kaitrumo orkaitėje maždaug 15 minučių.
  7. Iškeptą biskvitą vyniokite į vyniotinį ir pamažu nuimkite kepimo popierių. 
  8. Apklokite rankšluosčiu ir palikite vėsti.
  9. Įdarui varškę pertrinkite elektriniu trintuvu, sudėkite kambario temperatūros sviestą, galiausiai supilkite sutirštintą (kondensuotą) pieną. Jei masė bus labai skysta, galima ją palaikyti šaldytuve.
  10. Atvėsusį biskvitą išvyniokite  ir tolygiai padenkite įdaru. Susukite vėl.
  11. Bent porai valandų dėkite į šaldytuvą.

Receptą atsiuntė Helena J.

Suskleisti
Morkų pyragas
Receptas: Senovinis morkų pyragas „Zomšas“
8 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 20 min.
3.6 / 136
Receptas
Ingredientai
Kiaušiniai: 5.00 vnt.
Morkos: 3.00 vnt. (didesnės)
Margarinas: 200.00 g (arba sviesto)
Cukrus: 1.50 st.
Grietinė: 0.75 st. (arba vidutinio dydžio indelis)
Kefyras: 1.00 st.
Kepimo milteliai: 0.50 arbat. š.
Miltai: 2.00 st. (arba tiek, kad tešla būtų grietinės tirštumo)
Kaip gaminti

1. Išplakite 5 kiaušinius. Į plakinį supilkite cukrų.

2. Į kiaušinių plakinį su cukrumi pilkite kefyrą ir grietinę, taip pat sodą ir viską gerai išmaišykite.

3. Ištirpinkite margariną arba sviestą, atvėsinkite. Atvėsusius riebalus supilkite į paruoštą plakinį ir viską dar kartą gerai išmaišykite.

4. Smulkiai sutarkuokite 3 didesnes morkas. Jas ir miltus supilkite į paruoštą plakinį ir viską sumaišykite. Miltų reikės tiek, kad tešla išeitų grietinės tirštumo.

5. Gautą masę supilkite į sviestu išteptą skardą ir šaukite į gerai įkaitintą orkaitę.

6. Pyragą kepkite apie 45–60 min.

Suskleisti
Lietuviškas desertas „Močiutės tortas“
Receptas: Paprastas lietuviškas „Močiutės tortas“
10 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.7 / 41
Receptas
Ingredientai
Cukrus: 330.00 g (180 g torto lakštams ir 150 g lakštų pertepimui)
Miltai: 360.00 g (torto lakštams)
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (torto lakštams)
Medus: 2.00 valg. š. (torto lakštams)
Soda: 0.50 arbat. š. (torto lakštams)
Citrinos: 2.00 vnt. (išspaustos sultys ir 1 nutarkuota žievelė; šaukštelio sulčių reikės sodos nugesinimui, likusių – lakštų pertepimui)
Grietinėlė: 1.00 l (riebios; lakštų pertepimui)
Lazdynų riešutai: 1.00 sauja (kepintų; papuošimui)
Kaip gaminti

1. Cukrų ir medų tirpinkite ant mažos ugnies arba virš vandens garų. Ištirpus leiskite atvėsti iki kambario temperatūros.

2. Atskirame inde sodą „užgesinkite“ citrinos sultimis.

3. Sumaišykite tirpintą medaus ir cukraus mišinį su soda, miltais ir kiaušiniais į vientisą masę ir ją palikite 30 min. kambario temperatūroje.

4. Skardoje, išklotoje kepimo popieriumi, rankomis suformuokite tris vienodus paplotėlius ir kepkite iki 170 laipsnių įkaitusioje orkaitėje 7–12 minučių, kol kiekvienas lakštas gražiai paruduos. Iškepus leiskite atvėsti iki kambario temperatūros.

Paruoškite kremą pertepimui:

1. Grietinę plakite plaktuvu kartu su cukrumi, citrinos sultimis ir citrinos žievele, kol masė taps puri.

 

Sluoksniuokite tortą:

1. Dėkite pirmąjį lakštą ir 4–5 mm kremo sluoksnį, tada vėl dėkite lakštą, vėl kremą ir taip toliau.

2. Užtepkite viršutinį kremo sluoksnį, sandariai uždenkite ir palikite šaldytuve parai, kad tortas sustingtų.

3. Prieš patiekdami puoškite skaldytais, kepintais riešutais.

Suskleisti
Medaus tortas
Receptas: Medaus tortas su grietinėlės kremu
10 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.7 / 71
Receptas
Ingredientai
Kiaušiniai: 5.00 vnt. (tešlai)
Miltai: 250.00 g (tešlai)
Cukrus: 300.00 g (200 g tešlai ir apie 5 šaukštai kremui)
Sviestas: 50.00 g (tešlai)
Medus: 3.00 valg. š. (tešlai)
Kepimo milteliai: 2.00 arbat. š. (tešlai)
Grietinė: 1000.00 ml (riebios; kremui)
Citrinos sultys: 2.00 valg. š. (kremui)
Kaip gaminti

1. Pradžioje paruoškite kremą: grietinę išplakite su citrinos sultimis ir cukrumi iki kremo konsistencijos.

2. Medų pašildykite kartu su sviestu ant silpnos ugnies ir nuolat maišykite, kol susijungs į gražią, vientisą masę. Palikite šiek tiek atvėsti.

3. Kiaušinius su cukrumi išplakite iki standžių putų, atvėsusį medų supilkite į kiaušinių masę ir ten pat sudėkite miltus bei kepimo miltelius. Viską labai gerai išmaišykite.

4. Kepimo formos dugną išklokite kepimo popieriumi, o šonus patepkite sviestu.

5. Į kepimo formą dėkite po 4 – 5 šaukštus tešlos ir ją paskirstykite po visą dugną.

6. Kiekvieną paplotį kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 15 minučių.

7. Atvėsusius lakštus aptepkite kremu ir truputį paspausdami sudėkite vieną ant kito. Torto kraštus ir viršų aptepkite kremo likučiais ir pastatykite nakčiai į šaldytuvą.

Suskleisti
Tortas „Skanumėlis“
Receptas: Medaus tortas „Skanumėlis“ su džiovintų slyvų įdaru
12 asmenims
Pagaminsite per 4 val.
3.9 / 20
Receptas
Ingredientai
Miltai: 325.00 g (tešlai)
Cukrus: 300.00 g (tešlai)
Sviestas: 125.00 g (tešlai)
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (turi būti 100 g, tad gali prireikti ir daugiau; tešlai)
Medus: 250.00 g (tešlai)
Vanduo: 62.00 g (tešlai)
Grietinė: 462.00 g (62 g tešlai ir 400 g kremui)
Grietinėlė: 400.00 g (plakamosios; kremui)
Želatina: 10.00 g (kremui)
Soda: 10.00 g (tešlai)
Aguonos: 20.00 g (tešlai)
Džiovintos slyvos: 150.00 g (įdarui)
Želė: 80.00 g (braškių skonio; įdarui)
Kaip gaminti

Iškepkite biskvitus:

1. Į kaitinimui skirtą puodą sudėkite medų, sviestą, suberkite cukrų. Kaitinkite nuolat maišydami, kol viskas ištirps. Į ištirpintą masę supilkite vandenį ir išmaišykite.

2. Į atskirą indelį įberkite sodą ir kartu su grietine gerai išmaišykite. Sodos ir grietinės mišinį supilkite į medaus masę ir gerai išmaišykite.

3. Masę atvėsinkite iki 30 laipsnių temperatūros, į ją sudėkite kiaušinius ir išmaišykite. Nuolat maišydami, įberkite persijotus miltus.

4. Tešlą tepkite ant pergamentinio popieriaus, iškirpto apvaliais papločiais (24–26 cm. diametro) plonu sluoksniu. Ant vieno biskvito užbarstykite aguonas.

 

5. Kepkite 5–6 min. 200 laipsnių temperatūroje, kol biskvitas įgaus gražiai rudą spalvą.

Paruoškite kremą:

1. Želatiną užpilkite šaltu virintu vandeniu ir palikite 5 min., kad išbrinktų.

2. Kol želatina brinksta, grietinę išplakite su cukrumi iki standumo (dėl skonio galima įdėti citrinos žievelės).

3. Atskirame inde išplakite grietinėlę.

4. Išbrinkintą želatiną su indu statykite į karšto vandens vonelę ir maišydami ištirpinkite, po to atvėsinkite.

5. Į išplaktą grietinę plona srovele, visą laiką maišant, supilkite atvėsintą želatiną.

6. Gautą masę sudėkite su išplakta grietinėle. Paruoštas kremas turi būti tvirtos konsistencijos, purus, baltos spalvos.

Paruoškite įdarą:

1. Džiovintas slyvas nuplaukite, nusausinkite ir supjaustykite nedideliais gabalėliais.

2. Želė paruoškite, kaip nurodyta ant pakuotės. Paruoštą želė supilkite į indą ir palikite sustingti.

Formuokite tortą:

1. Ant pirmojo ir antrojo torto biskvito tepkite kremą, barstykite slyvas.

2. Ant trečiojo biskvito tepkite kremą ir dėkite supjaustytos želė gabaliukus.

3. Ant ketvirtojo biskvito tepkite kremą ir vėl dėkite slyvas.

4. Viršutinį biskvitą ir torto šonus aptepkite kremu ir užbarstykite trupiniais.

5. Suformuotą tortą atšaldykite ir papuoškite.

Suskleisti
Karamelinis - šokoladinis „Napoleonas“
Receptas: Karamelinis ir šokoladinis „Napoleonas“
6 asmenims
Pagaminsite per 5 val.
4.2 / 30
Receptas
Ingredientai
Miltai: 600.00 g (lakštams)
Grietinė: 350.00 g (lakštams)
Sviestas: 700.00 g (300 g šalto sviesto – lakštams ir po 200 g kambario temperatūros – karameliniam ir šokoladiniam pertepimams)
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (lakštams)
Sutirštintas pienas: 390.00 g (saldintas – šokoladiniam pertepimui)
Karamelizuotas sutirštintas pienas „Rududu“ (1 indelis karameliniam pertepimui) 397.00 g
Citrinos: 1.00 vnt. (sultys – karameliniam pertepimui)
Kava: 100.00 ml (stipri kava – karameliniam pertepimui)
Juodasis šokoladas: 100.00 g (šokoladiniam pertepimui)
Kaip gaminti

1. Torto lakštai: į dubenį suberkite miltus, sutarkuokite šaltą sviestą ir maigykite tarp pirštų, kol susidarys trupiniukai. Sudėkite grietinę, įmuškite kiaušinį ir minkykite iki vientisos masės. Paruoštą tešlą suvyniokite į maistinę plėvelę ir maždaug 1 val. dėkite į šaldytuvą. Išėmusios tešlą iš šaldytuvo, iškočiokite 24 cm skersmens lakštus ir subadykite šakute. Kepkite iki 180 ºC įkaitintoje orkaitėje, kol gražiai pagels.

2. Karamelinis pertepimas: dubenyje gerai išsukite „Rududu“ kremą ir sviestą. Paskui įspauskite citrinos sulčių, supilkite kavą ir sukite iki vientisos masės.

3. Šokoladinis pertepimas: dubenyje išsukite iki vientisos masės sviestą ir sutirštintą pieną. Šokoladą ištirpinkite ant garų ir supilkite į dubenį. Sukite iki vientisos masės.

4. Torto sluoksniavimas: dėkite torto lakštą, užtepkite karamelinio kremo, dėkite kitą lakštą ir tepkite šokoladinį glaistą. Tokia tvarka sutepkite visą tortą. Viršų aptepkite šokoladiniu kremu. Puoškite pasitelkusios vaizduotę.

Skanaus!

Receptą atsiuntė Judita Leonavičienė

 

Suskleisti
Smetoniškasis „Napoleonas“
Receptas: Smetoniškasis „Napoleonas“
12 asmenims
Pagaminsite per 12 val.
4.1 / 23
Receptas
Ingredientai
Sviestas: 1000.00 g (500 g kaimiško sūdyto tešlai ir 500 g nesūdyto kremui)
Grietinė: 6.00 valg. š. (kaimiškos riebios rūgščios; tešlai)
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (tešlai)
Kiaušinių tryniai: 3.00 vnt. (kremui)
Miltai: 160.00 g (120 g tešlai ir 40 g kremui)
Cukrus: 350.00 g (kremui)
Pienas: 1.00 st. (kremui)
Vanilės lazdelė: 1.00 vnt. (kremui)
Kaip gaminti

Tešos gaminimas:

1. Sukapokite sviestą kartu su miltais, centre suformuokite duobutę, įmuškite kiaušinį, o tuomet plačiu peiliu sumaišykite masę.

2. Dėkite grietinę ir vėl peiliu maišykite. Suformuokite 6 rutulius ir dėkite juos parai į šaldiklį.

3. Prieš kepant pasiruoškite skardą – išklokite ją sviestiniu popieriumi.

4. Iškočiokite tešlą ir pridengę apvaliu dangčiu išpjaukite torto sluoksnius.

5. kepkite 180 laipsnių temperatūroje kol paruduos.

Kremo gaminimas:

1. Supilkite į puodą pieną bei cukrų, lėtai kaitindami ištirpdykite cukrų, įmeskite vanilės lazdelę, o paskui išimkite.

2. Kitame puode išlydykite sviestą ant mažos ugnies, supilkite miltus.

3. Į puodą su sviestu supilkite pieną, maišykite ir virinkite, kol užvirs, o tada nukelkite smarkiai maišydami.

4. Kai masė šiek tiek atvės, įmuškite kiaušinių trynius, smarkiai maišykite.

5. Gautu šiltu kremu pertepkite iškeptus torto sluoksnius. Papuoškite specialiai padegintomis tešlos drožlėmis.

6. Perteptą tortą parą laikykite šaldytuve. Patiekdami supjaustykite trikampiais (kaip imperatoriaus kepurė).

 

Suskleisti
Renatos Ničajienės tortas „Napoleonas“
Receptas: Renatos Ničajienės klasikinis „Napoleonas“
8 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
4.1 / 22
Receptas
Ingredientai
Sviestas: 300.00 g (200 g tešlai ir 100 g plikytam kremui)
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (tešlai)
Miltai: 320.00 g (tešlai ir dar 0,5 stiklinės plikytam kremui)
Vanduo: 70.00 ml (tešlai)
Konjakas: 2.00 valg. š. (tešlai)
Druska: 1.00 žiupsnelis (tešlai)
Citrinos sultys: 1.00 valg. š. (tešlai)
Kiaušinių tryniai: 3.00 vnt. (plikytam kremui)
Cukrus: 1.00 st. (plikytam kremui)
Pienas: 500.00 ml (plikytam kremui)
Migdolų ekstraktas: 5.00 ml (plikytam kremui)
Vanilinis cukrus: 1.00 arbat. š. (plikytam kremui)
Uogienė: 5.00 arbat. š. (spanguolių, juodųjų serbentų ar bruknių; papildomam sluoksniui:)
Kaip gaminti

1. Pirmiausiai pagaminkite plikytą kremą. Trynius konditerine šluotele išplakite kartu su paprastu ir vaniliniu cukrumi, migdolų esencija. Kad būtų lengviau plakti, įpilkite šlakelį šalto pieno. Į plakinį suberkite miltus, gerai išmaišykite. Jei masė per tiršta galite įpilti dar kiek pieno, kad būtų panaši į tirštą grietinę. Atskirame puode iki virimo užkaiskite pieną. Karštą pieną po truputį, nuolat maišydami, pilkite į trynių masę. Kremo ruošinį statykite ant vidutinės kaitros ir kaitinkite nuolat maišydami, kol kremas pradės tirštėti. Kremo užvirti nereikia, jis bus paruoštas, kai jį maišomas šaukštas apsivels kremu. Tada į karštą kremą suberkite gabalėliais pjaustytą sviestą, išmaišykite, kol ištirps ir vienodai pasiskirstys. Paruoštą plikytą kremą uždenkite ir palikite, kad praauštų. Atšalęs kremas bus dar tirštesnis.

2. Paruoškite tešlą torto lakštams. Kiaušinį lengvai išplakite, supilkite 70 ml vandens, konjaką, citrinos sultis ir žiupsnelį druskos, išplakite. Šaltą sviestą supjaustykite nedideliais gabaliukais, apvoliokite juos miltuose. Elektrinės kapoklės pagalba sviestą su miltais kapokite, kol jie pavirs į riebius miltus. Į juos supilkite kiaušinio plakinį ir užmaišykite kietą tešlą. Paruoštą tešlą susukite į maistinę plėvelę, dėkite valandai į šaldytuvą, kad atšaltų.

3. Tešlą išimkite iš šaldytuvo ir kiek paminkykite, kad būtų lengviau kočioti, padalinkite į 10 vienodų dalių. Kiekvieną tešlos dalį plonai iškočiokite ant kepimo popieriaus, pabarstyto miltais. Ant tešlos uždėkite nedidelę lėkštę, apipjaukite apvalios formos torto lakštą. Tešlą subadykite šakute, kad ji kepdama labai nesipūstų. Paruoštą iš tešlos lakštą, kartu su tešlos nuopjovomis, statykite kepti į įkaitintą 220 laipsnių orkaitę 5 minutėms, kol iškeps. Taip kepdami vieną paskui kitą, iškepkite visus torto lakštus. Tešlos nuopjovas panaudokite torto papuošimui, todėl kelias, pačias gražiausias, pasilikite, o likusias sutrinkite į miltus.

4. Formuokite tortą. Kiekvieną torto lakštą pertepkite kelias šaukštais plikyto kremo, kelis torto sluoksnius galite sutepti pasirinkta uogiene. Plikyto kremo palikite torto viršaus ir šonų aptepimui. Kai visus torto sluoksnius sutepsite, vienodai kremo užtepkite ant jo viršaus ir šonų. Paruoštą tortą apiberkite sumaltais tešlos trupiniais ir statykite mažiausiai nakčiai, o geriau, visai parai į šaldytuvą, kad „subręstų“.

5. Tortą puoškite keptomis tešlos atraižomis ir lazdynų riešutais, cukruotomis spanguolėmis, apibarstykite milteliniu cukrumi.

Suskleisti

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs