Užkandžiai, salotos ir mišrainės:
- Grietinėlę sumaišykite su vandeniu ir truputį pašildykite.
- Sumaišykite su trečdaliu miltų, cukrumi, druska ir aliejumi, mielėmis.
- Gautą mišinį sumaišykite su likusiais miltais ir užminkykite tešlą.
- Uždenkite tešlą, pastatykite šiltai ir apie pusę valandos kildinkite.
- Iš pakilusios tešlos suformuokite keturis pailgus liežuvėlius.
- Paimkite keturias kuo lygesnes lazdyno šakas (apie 30 cm ilgio, 1,5–2 cm skersmens), gerai nuplaukite.
- Ant dviejų užverkite po gabalėlį mocarelos ir apvyniokite paruošta tešla taip, kad sūris visiškai pasislėptų.
- Ant kitų dviejų tiesiog gražiai apvyniokite paruoštą tešlą. Kepkite apie 10–15 min. nedidelėje kaitroje ant kepsninės. Nepamirškite vartyti.
- Duonos tešlą galite paskaninti džiovintais pomidorais, alyvuogėmis, prieskoninėmis žolelėmis, kepintomis saulėgrąžomis ar moliūgų sėklomis.
Recepto autorius: VMG – A. Ivanauskas
1. Daržoves išvirkite. Bulves ir kiaušinį supjaustykite kubeliais, kopūsto žiedynus išskirkite, salierų stiebus susmulkinkite.
2. Viską gerai išmaišykite. Ant viršaus užkrėskite majonezo ir pabarstykite šviežiai maltais pipirais, jei reikia, pagal skonį pasūdykite.
1. Pupeles iš vakaro užmerkite. Išbrinkusias išvirkite sūdytame vandenyje.
2. Duoną supjaustykite kubeliais ir pakepinkite aliejuje.
3. Česnaką susmulkinkite, sūrį supjaustykite kubeliais ir viską išmaišykite su majonezu.
Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė
- Bulves nuskuskite, nuplaukite, išvirkite, atvėsinkite ir supjaustykite per pusę arba į keturias dalis. Dėkite į dubenį, pridėkite sukapotų krapų, kalendros bei per pusę perpjautų vyšninių pomidorų. Gerai viską išmaišykite.
- Užpilui: kruopščiai išmaišykite anakardžių riešutus, garstyčias, aitriąją papriką, susmulkintus česnakus, citrinų sultis ir vandenį. Pilkite užpilą į salotas bei kruopščiai išmaišykite.
1. Burokus ir obuolius nulupkite, supjaustykite kubeliais ir sudėkite į dubenį.
2. Įberkite keletą kapotų šalavijų lapelių, supilkite apelsino sultis, išmaišykite.
3. Paruoštas salotas išdėliokite į vazeles, dėkite po šaukštą majonezo, užberkite po šaukštelį visų sėklų (geriau jų neskrudinkite, bus sveikiau) ir papuoškite šalavijų šakelėmis.
1. Ketvirčiais supjaustytas bulves apskrudinkite keptuvėje įkaitintame aliejuje ir palikite ataušti.
2. Ataušusias bulvių skilteles sudėkite į salotų lapais išklotą lėkštę, suberkite nusunktus kaparėlius, pridėliokite iš lašišų susuktų roželių.
3. Paruoškite padažą: majonezą, krienus ir actą gerai išmaišykite, pagardinkite pipirais, jei reikia, pasūdykite ir supilkite ant salotų. Ant viršaus užberkite susmulkintų svogūnų laiškų.
- Į didelį puodą sudėkite pjaustytus kopūstus, supilkite balzaminį actą, suberkite cukrų, įtarkuokite česnako skiltelę bei imbierą. Užpilkite vandeniu ir virkite uždengę 25 minutes. Kartais pamaišykite, o jei išgaruos vanduo, įpilkite dar.
- Salotas galite tiekti kaip garnyrą prie mėsos patiekalų arba kaip atskirą patiekalą.
Knyga „30 minučių virtuvėje“ |
Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
- Nuplautus agurkus supjaustykite griežinėliais. Užberkite druska ir palikite šešioms valandoms, kartkartėmis pamaišykite.
- Suberkite cukrų, apibarstykite aitriąja paprika. Užpilkite aliejaus ir išmaišykite. Supilkite actą ir vėl išmaišykite.
- Česnakus nulupkite, plonai supjaustykite ir taip pat įmaišykite į mišrainę. Palikite dvylikai valandų, tik nepamirškite vis pamaišyti.
- Taip paruoštą agurkų masę sukrėskite į švarius stiklainius ir sandariai uždarykite.
Agurkus su aliejumi galima konservuoti ir kitaip:
- 4 kg agurkų supjaustykite plonais griežinėliais, suverskite į didelį dubenį ir užpilkite 200 ml acto, 200 ml aliejaus, 4 nubrauktais šaukštais druskos, 250 ml cukraus, įpjaustykite kelias skilteles česnakų, jei mėgstate, pagardinkite aitriąja paprika, krapais.
- Uždenkite ir palaikykite dvylika valandų, kartkartėmis pamaišykite. Sukrėskite į švarius stiklainius, pasterizuokite 20–35 minutes ir sandariai užsukite.
Knyga „Konservuojame namie“ |
Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė
- Bulves, morkas, marinuotus agurkus supjaustykite kubeliais ir sumaišykite su burokėliais, konservuotais žirneliais ir smulkintu svogūnu.
- Gautas salotas pasūdykite, pagardinkite pipirais ir sumaišykite su majonezu.
- 2 burokėlius iškepkite orkaitėje (bet neperkepkite), nulupkite, supjaustykite šiaudeliais.
- Likusius burokėlius nulupkite, sutarkuokite smulkia trintuve.
- Riešutus sukapokite, paskrudinkite sausoje keptuvėje ir atvėsinkite.
- Svogūną nulupkite, supjaustykite plonyčiais žiedeliais, juos apšlakstykite pusės apelsino sultimis ir pamaigykite, kad nebūtų tokie aštrūs.
- Paruoškite užpilą: česnako skilteles išspauskite, aitriąją papriką sukapokite, prieskonius sumaišykite su sezamų aliejumi ir apelsino sultimis, pagal skonį berkite prieskonių, labai gerai išmaišykite ir bent valandą jį palaikykite, kad susimaišytų skoniai.
- Abejus burokėlius sumaišykite su nuplautomis ir nuvarvintomis salotomis, svogūnais ir išdalykite į lėkštes.
- Ant viršaus berkite skrudintų riešutų ir pilkite padažo. Tiekite su mėgstamos duonos riekele.
- Pagaminsite per 25 min. (neskaičiuojant burokėlių kepimo laiko).
- Bolivinių balandų sėklas gerai nuplaukite sietelyje, suberkite į verdantį vandenį, uždenkite ir troškinkite ant silpnos ugnies apie 15 min.
- Nukelkite nuo ugnies, įmaišykite sviestą, dar 10 min. brinkinkite, tada išpurenkite šakute ir atvėsinkite.
- Brokolius nuplaukite, kotus nupjaukite, išskirstykite griežinėliais ir patroškinkite garuose.
- Ridikėlius nuplaukite, supjaustykite griežinėliais.
- Fetą sutrinkite šakute.
- Kruopas sumaišykite su feta, brokoliais, ridikėliais, nuplautomis ir nuvarvintomis pipirinėmis, pagal skonį pasūdykite ir pagardinkite druska.
- Padažui visus ingredientus sumeskite į plakti skirtą indą, iki vientisumo išplakite elektriniu plakikliu ir užpilkite ant salotų.
Blynai, blyneliai ir varškėčiai:
- Išvirkite manų košę ir atvėsinkite (tinka ir vakarykštė).
- Į varškę įmaišykite manų košę, išplaktus kiaušinius. Suberkite kepimo miltelius, cukrų, druską, citrinos žieveles. Gerai išsukite.
- Keptuvėje įkaitinkite kokosų aliejų. Suformuokite blynus ir iškepkite.
- Patiekite su jogurtu, mėgstama uogiene ir pan.
1. Varškę mediniu šaukštu pertrinkite per smulkų sietelį, kad varškėčiai būtų puresni. Įmuškite kiaušinius, suberkite cukrų, druską ir viską gerai išmaišykite.
2. Sudėkite miltus, suberkite nutarkuotą citrinos žievelę. Dar kartą viską gerai permaišykite. Tešla bus limpanti prie rankų, bet kuo mažiau miltų, tuo varškėčiai minkštesni! Tad geriau sudrėkinkite rankas vandeniu ar aliejumi.
3. Kepkite įkaitintoje keptuvėje ant alyvuogių aliejaus po 3–4 min. iš abiejų pusių.
- Dideliame dubenyje sumaišykite virtas ir sutrintas bulves, tarkuotą mocarelos sūrį, tarkuotą fermentinį sūrį, kiaušinį ir miltus.
-
Keptuvėje įkaitinkite kelis šaukštus aliejaus. Imkite po šaukštą paruoštos masės, tarp drėgnų delnų suformuokite nedidelius plokščius blynelius. Kepkite įkaitintame aliejuje apie porą minučių iš kiekvienos pusės, kol gražiai apskrus.
- Iškepusius blynelius išimkite iš keptuvės ir perkelkite ant popieriniu rankšluosčiu ištiestos lėkštės, kad nusausintumėte riebalus.
-
Tiekite šiltus su grietine ir žalumynais. Skanaus!
- Kiaušinį įmuškite į dubenį. Supilkite kefyrą, viską gerai suplakite.
- Sukrėskite kreminę varškę, suberkite maltą vanilę, pagal skonį įberkite cukraus, druskos. Masę gerai ištrinkite mediniu šaukštu.
- Maišydami po šaukštą berkite miltus, išsukite tirštą tešlą. Jeigu ji skystoka, įpilkite dar šiek tiek kefyro.
- Pasirinktą kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi. Iš varškės masės joje suformuokite apvalius blynus.
- Šaukite į iki180 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite, kol viršus gražiai apskrus.
- Ištraukę skardą iš orkaitės, blynelius medine mentele atsargiai apverskite ir vėl šaukite į orkaitę. Kepkite, kol viršus pagels.
- Dar šiltus blynus tiekite su mėgstamomis trintomis uogomis.
- Kiaušinius išplakite su cukrumi.
- Įpilkite pieną, aliejų, grietinę, vanilę, druską, cinamoną, kepimo miltelius ir vėl gerai viską suplakite.
- Miltus dėkite po truputį – jų reikia tiek, kad tešla pasidarytų grietinės tirštumo.
- Kuo plonesnėmis skiltelėmis įpjaustykite obuolius.
- Keptuvę įkaitinkite, nustatykite vidutinę ugnį/kaitrą ir šaukštu formuokite blynelius.
- Kai ant viršaus susidaro burbuliukai, blynus apverskite ir dar pakepkite kelias minutes.
- Kadangi į tešlą pylėme aliejaus, papildomų riebalų keptuvei patepti nereikia, blyneliai nesvyla.
Receptas iš: g-blogas.lt
1. Miltus ir kepimo miltelius persijokite per sietelį. Sumaišykite su vaniliniu cukrumi ir žiupsneliu druskos.
2. Kiaušinių trynius atskirkite nuo baltymų. Trynius išsukite su cukrumi, kol masė pasidarys vientisa ir puri. Palengva įmaišykite grietinę, supilkite pieną, lydytą sviestą ir dar kartą gerai išmaišykite. Gautą mišinį supilkite į miltus ir užmaišykite skystą tešlą.
3. Kiaušinių baltymus išplakite iki standžių putų ir šaukštu kabindami iš apačios į viršų įmaišykite į tešlą.
4. Gerai įkaitintoje čirvinių blynų keptuvėje iškepkite blynus.
5. Patiekite su uogiene, grietine, sviestu ar klevų sirupu. Galite pabarstyti cukraus pudra.
1. Viename inde sumaišykite cukiniją, morkas, konservuotus kukurūzus, kiaušinį, jogurtą ir prieskonius. Maišykite iki vientisos masės.
2. Atskirame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius.
3. Miltus berkite į skystus produktus. Galiausiai suberkite sūrį ir lengvai išmaišykite.
4. Kepkite blynus įkaitintoje keptuvėje iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus. Patiekite su natūraliu jogurtu ar grietine.
Sriubos:
1. Keptuvėje įkaitinkite kelis šaukštus aliejaus ir apkepkite faršą. Paskaninkite pipirais, druska, kariu ir vištienos prieskoniais.
2. Didesniame puode užvirkite 1,5–2 l vandens, įmeskite kelis laurų lapelius, kvapiųjų pipirų, kubelį sultinio ir sudėkite apkeptą faršą, pjaustytas morkas.
3. Sriubą virkite 10–15 minučių, tuomet suberkite pjaustytas cukinijas, paprikas ir virkite dar 10–15 minučių, kol daržovės suminkštės.
Knyga „Viskas iš faršo“ |
Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė
1. Bulves nuskuskite ir supjaustykite. Sudėkite į puodą, užpilkite vandeniu, uždenkite ir palikite pastovėti.
2. Svogūnus, morkas, salierą ir baltąją poro dalį nuvalykite ir supjaustykite.
3. Riebalus įkaitinkite puode, sudėkite pjaustytas daržoves ir kepinkite 5 minutes. Sudėkite nusunktas bulves, apipilkite daržovių nuoviru ir virkite 45 minutes.
4. Daržoves sutrinkite trintuvu, pasūdykite, pagardinkite pipirais. Įmaišykite grietinėlės kremo.
5. Pusę saujos šalavijų lapelių pakepinkite 4 šaukštuose aliejaus. Ant sriubos užbarstykite trupinto avių sūrio, uždėkite šalavijų.
Knyga „Geri receptai“ |
Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
- Bulves nuvalykite, nuplaukite ir supjaustykite nedideliais kubeliais.
- Krapus ir svogūnus smulkiai supjaustykite. Šviežius grybus (baravykus, kazlėkus, rudmėses) nuvalykite, nuplaukite, apipilkite verdančiu vandeniu, sudėkite į keptuvę ir kartu su svogūnais ir miltais apkepkite svieste.
- Po to grybus sudėkite į molinius indelius, įpilkite karšto mėsos sultinio, sudėkite bulves, pašaukite į orkaitę ir troškinkite 20-25 minutes.
- Įdėkite grietinės, laiškinių svogūnų, pasūdykite ir išpilstykite į lėkštes.
- Užbarstykite krapais.
- Voveraites nuplaukite, nuvalykite, didesnes smulkiai supjaustykite. Svogūnus ir česnakus nulupkite. Svogūnus supjaustykite griežinėliais, česnakus sutrinkite česnakų grūstuvu.
- Saulėje džiovintus pomidorus nusausinkite ir susmulkinkite. Troškintuve ištirpinkite sviestą, jame pakepinkite svogūnus ir česnakus.
- Sudėkite voveraites, smulkintus pomidorus, viską pasūdykite, pabarstykite šviežiai maltais juodaisiais pipirais, kukurūzų miltais ir nuolat maišydama kepinkite apie 10 minučių.
- Supilkite vištienos sultinį, išmaišykite ir virkite apie 12 min. Galiausiai supilkite grietinėlę ir atsargiai įmaišykite su tryniu išplaktą grietinę. Sriubą tiekite pagardinusi kapotomis petražolėmis.
1. Puode storu dugnu įkaitintame šaukšte alyvuogių aliejaus apkepinkite svogūnus, kol jie taps minkšti ir skaidrūs.
2. Suberkite cukinijas kartu su česnakais ir toliau kepinkite maišant, kol cukinijos truputį suminkštės. Tada sudėkite supjaustytus pomidorus, suberkite ciberžoles ir paprikas, įberkite druskos ir pipirų ir kepinkite maišydami apie 2–3 minutes.
3. Supilkite pašildytą sultinį ir uždengę virkite and vidutinės ugnies apie 10 minučių. Pabaigoje sriubą sutrinkite (galite trinti bulvių trintuve, nesijaudinant, kad liks nesutrintų gabalėlių, arba įmerkiamu plakikliu, arba supylę į elektrinį blenderį – iki visiškai vientisos konsistencijos).
4. Patiekite pagardinę grietinėle arba jogurtu (jei mėgstate), šviežiais bazilikų lapeliais ir paskrudintais batono gabalėliais, pakeptais su sūriu
1. Užkaiskite vandenį ir jam užvirus suberkite bulves, supjaustytas kubeliais. Nugraibykite susidariusias putas ir tada sudėkite kubeliais pjaustytas morkas, pjaustytą kopūstą, pipirus ir lauro lapus.
2. Kai morkos ir bulvės taps minkštos, sudėkite žirnelius, sviestą ir smulkintą svogūną. Pabaigoje pagardinkite pipirais, druska ir krapais.
1. Porus supjaustykite plonais griežinėliais. Puode išlydykite sviestą ir jame švelniai apkepinkite porus, kol jie suminkštės. Suberkite kubeliais supjaustytą bulvę ir saliero šaknį, dar minutę pakepinkite maišydami.
2. Supilkite sultinį, įberkit druskos, užvirkite. Virkite sriubą uždengtą ant mažos ugnies, kol bulvės ir salierai suminkštės.
3. Nupjaukite nuo koto ir susmulkinkite lapinio kopūsto lapus, kotus išmeskite (arba panaudokite daržovių sultiniui virti). Sudėkite į puodą ir palaukite, kol sriuba vėl užvirs. Po pusės minutės nukelkite nuo ugnies.
4. Virtuviniu plaktuvu suplakite iki vientisos masės, paragaukite ar netrūksta druskos, pipirų.
Patiekite sriubą su paskrudintos duonos gabalėliu arba su paskrudintais pinijų riešutais, galite patarkuoti truputį kietojo sūrio.
- Pagaminkite girą: duoną suraikykite, riekeles padžiovinkite karštoje orkaitėje. Užpilkite verdančiu vandeniu, nudenkite, palikite pastovėti, kol atvės. Sudėkite su cukrumi gerai ištrintas mieles, išmaišykite. Parą laikykite šiltoje vietoje. Perkoškite ir dar parą palaikykite vėsioje patalpoje.
- Bulves ir nuluptus agurkus supjaustykite smulkiais kubeliais. Šviežias prieskonines žoleles ir svogūną susmulkinkite. Į gilų dubenį suberkite smulkintas žoleles, svogūnus, pabarstykite druska, šiek tiek patrinkite mediniu šaukštu. Supilkite nurodytą giros kiekį, išmaišykite. Sudėkite smulkintas bulves, agurkus, supilkite pasukas, pagal skonį įberkite maltų juodųjų pipirų, jei reikia – druskos, ir dar sykį išmaišykite. Tiekite su baltos duonos ar batono skrebučiais.
Mėsos patiekalai:
1. Jautieną supjaustome 5–6 cm dydžio gabalais. Sudedame juos į puodą. Jei norite, tai prieš tai galite dar ir apkepinti iš visų pusių.
2. Gerai įkaitiname keptuvę, įpilame aliejaus ir pakepiname svogūną, iki jo viena pusė beveik pajuoduoja. Dedame juos į puodą, kuriame troškinsime. Tuomet pakepiname morkas, jas sudedame į puodą. Tada ateina eilė salierui ir česnakui. Jei trūksta, aišku, įpilame šiek tiek aliejaus.
3. Į puodą su mėsa ir apkeptomis daržovėmis sudedame ir visus likusius prieskonius – džiovintus baravykus, rozmariną, čiobrelius, įberiame šiek tiek druskos. Ir viską užpilame alumi. Jei alus neapsemia mėsos, įpilame dar papildomai daržovių ar jautienos sultinio. Čia gal net toks teorinis pasakymas, nes vis tiek vėliau vis įpilsim šiek tiek vandens.
4. Puodą uždengiame dangčiu, troškiname ant mažos ugnies kokias 3 valandas. Mėsa turi būti visiškai minkšta ir kristi nuo kaulo. Kaip ir bet koks jautienos troškinys, taip ir šis yra geresnis kitą dieną.
5. Likus kažkur pusvalandžiui iki troškinimo pabaigos (jei valgome tą pačią dieną), imamės košės. Išverdame pastarnokus su bulvėmis. Pasiliekame stiklinę vandens, kuriame virė daržovės. Likusį vandenį nukošiame. Viską sugrūdame, įdedame sviesto, grietinės ar graikiško jogurto. Jei matome, kad norisi skystesnė košės, įpilame to skysčio, kuriame virė daržovės.
1. Ryžius apvirkite, kad būtų dar puskiečiai – maždaug pusę jiems skirto laiko, atvėsinkite. Keptuvėje įkaitinkite truputį alyvuogių aliejaus ir pakepinkite svogūnus, kol taps auksiškai geltoni, suminkštės, taip pat juos atvėsinkite.
2. Į didelį dubenį dėkite maltą mėsą, berkite ryžius, svogūnus, įspauskite česnaką, muškite kiaušinį, berkite džiovinto čiobrelio, po žiupsnį druskos ir pipirų. Gerai išmaišykite, o tada šlapiomis rankomis suformuokite 14–16 rutuliukų. Išdėliokite juos ant aliejumi pateptos lėkštės ar lentelės ir atidėkite, kol paruošite daržoves.
3. Kopūstą supjaustykite, morkas nuskuskite ir supjaustykite griežinėliais, nupjaukite viršutinę poro dalį ir taip pat supjaustykite griežinėliais. Papriką išvalykite ir supjaustykite plonomis riekelėmis. Pomidorus nuplikykite verdančiu vandeniu, tada greitai įmeskite į šaltą, nulupkite ir supjaustykite kubeliais.
4. Ant viryklės dėkite plačiadugnį puodą, ištirpinkite sviestą, sudėkite porus ir pusę morkų ir pakepinkite kelias minutes, kol porai pakvips.
5. Dėkite į puodą pjaustytus kopūstus, likusias morkas, paprikas, užpilkite vandeniu, kad apsemtų, įberkite druskos, įmeskite kvapniuosius pipirus ir pavirkite apie 7–10 min., kol kopūstai šiek tiek sukris.
6. Ant daržovių viršaus sudėkite mėsos kukulius, į jų tarpus priberkite smulkintų pomidorų. Uždenkite ir ant lengvos ugnies troškinkite apie 15–20 min. Baigiant troškinti ant viršaus uždėkite pomidorų pastos, gausiai pabarstykite krapais ir leiskite nuo ugnies nukeltam puodui dar kelias minutes pastovėti.
7. Patiekite su virtomis bulvėmis, bulvių koše, o galite valgyti ir be jokių priedų, nes kukuliai ir daržovės – puikus savarankiškas patiekalas, be to, ir lengvesnis.
1. Veršieną nuplaukite, nusausinkite, giliai įpjaukite ir išskleiskite. Iš visų pusių įtrinkite druska ir maltais juodaisiais pipirais.
2. Pusę džiovintų slyvų smulkiai supjaustykite. Imbiero šaknį nulupkite, sutarkuokite stambia trintuve, sumaišykite su pjaustytomis džiovintomis slyvomis ir šia mase prikimškite veršienos įpjovą. Mėsos įpjovą tankiai sukabinkite arba apvyniokite storu medvilniniu ar lininiu siūlu.
3. Kepimo inde įkaitinkite aliejų ir apkepinkite jame mėsą iš visų pusių.
4. Svogūnus nulupkite, stambiai supjaustykite, suberkite į indą su mėsa ir lengvai paskrudinkite. Suberkite likusias džiovintas slyvas, supilkite obuolių sultis ir daržovių sultinį. Uždenkite indą dangčiu ir troškinkite veršieną 40 minučių, vis palaistydami susidariusiomis sultimis.
6. Troškinimo metu susidariusį skystį su slyvomis naudokite kaip padažą.
7. Labai skanu su bulvių koše ir trumpai virtais žiediniai kopūstais, paskanintais muskato riešutu.
- Orkaitę įkaitinkite iki 150 laipsnių.
- Mėsą kruopščiai įtrinkite druska ir pipirais.
- Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir apkepkite mėsą iš abiejų pusių.
- Išimkite į lėkštę. Kiek atvėsinkite ir perriškite kepsnį kepimo virve.
- Susmulkinkite morkas, salierą ir svogūną. Suberkite į orkaitėms tinkamą keptuvą, dėkite ant ugnies ir maišydama kaitinkite, iki daržovės išskirs sultis.
- Sudėkite sviestą ir dar maišydama kepinkite apie 5 minutes.
- Suberkite smulkintus rozmarinus, išmaišykite.
- Ant viršaus padėkite mėsą ir uždenkite. Kepkite orkaitėje 2,5–3 valandas. Jei reikės, prieš tiekdama pagardinkite druska ir pipirais.
- Mėsą švariai nuplaukite, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu ir supjaustykite į keturias dalis.
- Česnaką ir svogūną nulupkite. Česnaką supjaustykite griežinėliais, svogūną – šiaudeliais ir išmaišykite su 4 šaukštais aliejaus, žiupsniu druskos, pipirų ir saldžiąja paprika. Mišiniu įtrinkite mėsos gabalus, sudėkite juos į kepimo maišelį ir per naktį laikykite šaldytuve. Likusius svogūnus supjaustykite plonais šiaudeliais.
- Bulves nuskuskite, nuplaukite ir supjaustykite griežinėliais. Svogūnus ir rozmarinų šakeles sumaišykite su likusiu aliejumi, žiupsniu druskos, pipirų ir užpilkite ant bulvių. Jas dėkite į kepimo indą ir kepkite 200 laipsnių orkaitėje apie 40 minučių.
- Mėsą išimkite iš marinato. Pakepinkite keptuvėje įkaitintame aliejuje, pasūdykite. Sudėkite į kepimo maišelį, užriškite ir dėkite į kepimo skardą su trupučiu vandens. Troškinkite orkaitėje 20–25 minutes žemiau bulvių. Kepsnį patiekite su keptomis bulvėmis.
1. Šaldytą tešlą pusvalandį palaikykite kambario temperatūroje, kad šiek tiek atšiltų.
2. Mėsą įtrinkite druskos ir pipirų mišiniu. Keptuvėje ištirpinkite 2 šaukštus taukų ir iš visų pusių apkepkite mėsą. Tada supilkite sultinį, uždenkite ir 10 min. patroškinkite.
3. Obuolius nulupkite, supjaustykite skiltelėmis ir tuoj pat apšlakstykite citrinų sultimis, kad nepatamsėtų. Pievagrybius nuvalykite, supjaustykite plonais griežinėliais ir kartu su obuolių skiltelėmis pakepinkite su likusiais taukais.
4. Į džiūvėsėliais pabarstytą kepimo skardą įtieskite tešlos lakštą, ant jos dėkite mėsą, patepkite kiaušinio baltymu, sudėkite obuolių ir pievagrybių mišinį. Tešlos kraštais uždenkite visą kepsnį ir gerai užspaudykite, kad neliktų tarpų. Viršų patepkite kiaušinio tryniu.
5. Kepkite kepsnį 200`C karštumo orkaitėje apie 50 min. Beje, kepsnys skanus ir karštas, ir šaltas. Prie jo labai tinka krienų padažas.
1. Paruoškite žaliąjį aptepą: kokosų drožles pamirkykite truputyje vandens, mėtų ir petražolių lapelius suplėšykite, svogūnėlį ir papriką sukapokite, česnaką sugrūskite, imbierą smulkiai sutarkuokite, kuminus sugrūskite arba sumalkite kavamale. Paruoštus produktus sudėkite į elektrinio maišiklio indą, supilkite citrinų sultis ir sutrinkite.
2. Ryžius biriai išvirkite pagal nurodymus ant pakuotės. Mėsą aptepkite aliejumi ir iškepkite ant grotelių (kepkite po 8 min. kiekvieną pusę).
3. Virtus ryžius išdėliokite į lėkštes, uždėkite po vištienos kepsnelį, ant viršaus – po kauburėlį žaliojo aptepo.
Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“ |
Receptas iš knygos „100 receptų sergantiems diabetu “, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Į faršą įmuškite kiaušinį, suberkite manų kruopas, sudėkite smulkintus džiovintus pomidorus, įberkite pipirų, druskos ir gerai išmaišykite.
2. Šlapiomis rankomis formuokite pailgus kepsnelius ir kepkite aliejuje, kol gražiai parus. Didesniame dubenyje suplėšykite salotas, sudėkite pjaustytus vyšninius pomidorus, agurką ir džiovintus pomidorus.
3. Apšlakstykite aliejumi, citrinų sultimis, pabarstykite pipirais, druska ir prieskoninėmis žolelėmis. Išmaišykite ir pabarstykite parmezanu. Kepsnelius sudėkite prie ar į salotas ir iš karto tiekite.
Knyga „Viskas iš faršo“ |
Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė
1. Filė supjaustykite siauromis juostelėmis ir pabarstykite vištienos prieskoniais, pipirais ir druska. Į maltą filė įmuškite kiaušinį, supilkite grietinėlę, pagardinkite vištienos prieskoniais, pipirais, druska ir labai gerai išmaišykite. Morkų ir žirnelių mišinį atšildykite, nuvarvinkite ir suberkite į paruoštą faršą.
2. Kepimo skardą apšlakstykite aliejumi. Iš faršo formuokite pailgą kepsnį ir dėkite į skardą. Ant viršaus išdėliokite vištienos juosteles.
3. Kepsnį uždenkite folija ir kepkite 200 laipsnių orkaitėje apie 20 minučių. Tuomet foliją nuimkite ir dar kepkite 170 laipsnių orkaitėje 20–25 minutes.
Knyga „Viskas iš faršo“ |
Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė
Daržovių, bulvių patiekalai:
1.Daržoves nulupkite ir supjaustykite plonais griežinėliais. Druską sumaišykite su pipirais ir čiobreliais. Į nedidelį puodą pilkite grietinėlę, ją maišydami berkite miltus ir nuolat maišydami kiek pakaitinkite.
2.Suberkite tarkuotą sūrį ir maišykite, kol jis ištirps. Daržoves sluoksniais dėkite į poros litrų kepimo indą, išteptą sviestu. Sluoksnius apibarstykite prieskonių mišiniu. Viską užpilkite paruoštu padažu, apibarstykite tarkuotu sūriu.
3.Kepimo indą uždenkite (dangčiu arba folija) ir dvi valandas kepkite 175 laipsnių orkaitėje.
4.Nudengtą apkepą kepkite dar 20–30 minučių, kol gražiai apskrus.
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis |
Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
1. Svogūną ir česnaką susmulkinkite ir pakepinkite svieste, iki dailiai apskrus, tada suberkite žiedeliais pjaustytus porus, labai gerai nuvarvintus, nusausintus ir susmulkintus saulėje džiovintus pomidorus, dar 8 min. patroškinkite – porai turi suminkštėti.
2. Į atvėsusį svogūnų ir porų mišinį suberkite per sietelį pertrintą varškę, alyvuoges, žalumynus, džiovintus bazilikus, viską pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais ir gerai išmaišykite.
3. Kopūsto kotelį išpjaukite, lapus išskirstykite ir nuplikykite verdančiu vandeniu arba trumpai palaikykite virš garų. Ant kiekvieno kopūstlapio dėkite įdaro ir gražiai susukite.
4. Kopūstus dėkite į puodą su sultiniu, supilkite grietinėlę ir apie 20 min. patroškinkite.
5. Tiekite apibarsčiusi likusiomis alyvuogėmis.
piršteliai:
1. Nepjaustytas bulves išvirkite su lupena arba iškepkite orkaitėje. Pravėsusias nulupkite, sutrinkite bulvių trintuve. Suberkite kitus ingredientus ir truputį paminkykite – svarbu neperminkyti!
2. Iš masės formuokite maždaug rodomojo piršto storio pailgas lazdeles.
3. Keptuvėje išlydykite sviestą su aliejumi ir apkepinkite pirštelius, kol iš visų pusių dailiai apskrus.
špinatai:
1. Svogūną smulkiai supjaustykite ir apkepinkite aliejuje su druska, kol suminkštėja. Suberkite plėšytus špinatus arba šaldytų špinatų kubelius, uždenkite ir troškinkite, kol viskas suminkštėja arba kol baigsite gaminti pirštelius ir padažą.
padažas:
1. Užvirkite sultinį ir supilkite grietinėlę. Nukelkite nuo ugnies, suberkite raudonėlį ir garstyčias. Išmaišykite.
2. Tiekite pirštelius su dar šiltais špinatais ir padažu.
1. Bulves nuskuskite ir sutarkuokite burokine trintuve. Tarkius sumaišykite su kiaušiniu, grietinėle ir bulvių prieskoniais. Įberkite druskos ir pipirų pagal skonį.
2. Plačią kepimo formą ištepkite sviestu ir dugną bei sieneles pabarstykite džiūvėsėliais. Sudėkite tarkius ir paspaudžiant išlyginkite.
3. Kepkite iki 180°C įkaitintoje orkaitėje apie 35 minutes.
4. Ant iškepusio pagrindo išdėliokite kumpį, paplėšytą sūrį, pabarstykite tarkuotu parmezanu. Vėl pašaukite į orkaitę ir kepkite dar apie 10 minučių, kol išsilydys sūris.
5. Patiekite pabarstę turimais žalumynais.
- Morkas nuskuskite, supjaustykite griežinėliais.
- Paprikas išvalykite, saldžiąsias supjaustykite vidutinio dydžio gabalėliais, aitriąją – sukapokite.
- Česnakus taip pat sukapokite. Svogūnus supjaustykite griežinėliais, saliero lapkotį – kubeliais.
- Gilioje keptuvėje storu dugnu įkaitintame aliejuje pakepinkite svogūnus.
- Suberkite česnakus, saldžiąsias paprikas ir ant stiprios ugnies kepinkite apie 2 min.
- Kai paprikos šiek tiek suminkštės, suberkite aitriąją papriką, smulkintus salierus, sukrėskite pomidorus ir saulėje džiovintų pomidorų padažą, supilkite sultinį, sumeskite žirnelių ankštis ir kaitinkite ant mažos ugnies apie 4 min.
- Keptuvę nukelkite nuo ugnies ir išdėliokite daržoves į dubenėlius.
- Troškintas daržoves gardu tiekti su feta arba keptu varškės sūriu.
- Česnakus nulupkite, sukapokite.
- Miltus persijokite per sietelį ant didelės lentelės, viduryje padarykite kauburėlį, supilkite šakute išplaktus kiaušinius, užberkite miltų, ant viršaus dėkite tarkuotą šaltą sviestą ir kapokite peiliu, kol tešla pasidarys vientisa.
- Įmaišykite sūrį ir grietinę. Paruoštą tešlą dėkite į karščiui atsparią kepimo formą. Česnakus nulupkite, sukapokite, pakepinkite svieste.
- Kai apskrus, suberkite smulkintas išvalytas paprikas, tarkuotą patisoną ir pastarnoką, griežinėliais pjaustytą porą ir kepinkite, kol daržovės suminkštės.
- Sukrėskite pomidorus, išmaišykite, pagal skonį pasūdykite ir pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais. Paruoštą daržovių masę atvėsinkite ir paskirstykite ant tešlos.
- Užberkite tarkuotų varškės ir brandintų sūrių. Kiaušinius išplakite su grietine ir apliekite daržoves.
- Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 30 min.
- Bulves išvirkite, atvėsinkite ir sumalkite arba sugrūskite iki vientisos masės.
- Į bulvių masę sukrėskite varškę, įmuškite kiaušinį, suberkite krakmolą, kepimo miltelius, pagal skonį pasūdykite, pagardinkite muskatu.
- Gruzdintuvėje ar nedideliame puodelyje įkaitinkite aliejų (jo pilkite tiek, kad apsemtų spurgas).
- Formuokite norimo dydžio apvalias spurgas, apvoliokite jas kiaušinio plakinyje bei džiūvėsiuose ir leiskite į verdantį aliejų.
- Iškepusias iškart dėkite ant popierinės servetėlės ir nusausinkite aliejų.
- Šias spurgas skanu valgyti su šviežių daržovių salotomis. Puikiai tinka su įvairiais padažais.
1. Atskirame inde paruoškite marinatą iš sumaišyto alyvuogių aliejaus, obuolių ir balzaminio acto.
2. Supjaustykite daržoves vienodo dydžio gabalėliais ir sudėkite į plastikinį maišelį be skylučių. Tuomet įspauskite smulkiai supjaustytą česnaką, pabarstykite prieskoniais, supilkite sojų padažą ir pagamintą marinatą. Maišelį uždarykite ir gerai papurtykite, kad viskas jame susimaišytų. Palikite marinuotis 15 minučių.
3. Vėliau suverkite ant iešmelių ir virš žarijų kepkite apie 10 minučių.
1. Nulupkite bulves. 3 bulves supjaustykite stambiai ir išvirkite sūdytame vandenyje. Nupilkite vandenį, įdėkite sviesto, įberkite pipirų ir džiovintų petražolių. Sutrinkite bulvių košę ir palikite atvėsti.
2. Orkaitę įkaitinkite iki 200 °C.
3. Likusias 3 bulves supjaustykite smulkiais kubeliais. Sudėkite į dubenį, apšlakstykite aliejumi, pagardinkite prieskoniais ir gerai išmaišykite. Bulves paskleiskite kepimo popieriumi ištiestoje skardoje.
4. Į bulvių košę įmuškite 2 kiaušinius ir gerai išmaišykite. Į skardą įtieskite kepimo popierių ir patepkite jį aliejumi. Formuokite 6 paplotėlius ir sudėkite į skardą. Paplotėlių viršų aptepkite lydytu sviestu arba aliejumi.
5. Abi skardas dėkite į orkaitę ir įjunkite ventiliatoriaus su griliu režimą. Skardą su bulvių kubeliais dėkite į viršutinę orkaitės dalį, o su paplotėliais į apatinę. Po 15 minučių, kai bulvių kubeliai bus lengvai apskrudę, skardas sukeiskite vietomis. Kubelius lengvai pamaišykite. Kepkite dar 5 minutes, kol paplotėliai gražiai apskrus.
6. Keptuvėje apskrudinkite šoninės juosteles.
7. Avokadus sutrinkite su majonezu, prieskoniais ir citrinų sultimis.
8. Lėkštėse paplotėlius aptepkite garstyčiomis ar tepamu varškės sūreliu. Dėkite šiek tiek bulvių kubelių, keletą šoninės juostelių, vėl bulvių kubelių ir ant viršaus uždėkite avokadų kremo. Tiekite nedelsdami.
1. Kruopščiai nuplaukite bulves ir išvirkite jas pasūdytame vandenyje. Išvirusias nusunkite bei palikite šiek tiek atvėsti.
2. Keptuvėje ištirpinkite vieną valgomąjį šaukštą sviesto, sudėkite špinatus ir pagardinkite juos druska. Špinatus kepkite ant mažos ugnies tol, kol jie sukris.
3. Kitoje keptuvėje ištirpinkite antrą šaukštą sviesto, sudėkite miltus, įpilkite grietinėlės ir viską gerai išmaišykite. Nuolat maišydami kaitinkite tol, kol masė taps vientisa ir tiršta. Tuomet suberkite tarkuotą muskatą, krapus, pagardinkite prieskoniais ir viską gerai išmaišykite.
4. Pradėkite ruošti bulves – nupjaukite jų viršūnėles, šiek tiek išskobkite vidų ir į jį sudėkite špinatus, paruoštą padažą bei kelis gabaliukus pjaustyto mėlynojo pelėsinio sūrio.
5. Įdarytas bulves sudėkite į skardą, pašaukite į iki 200 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite maždaug 15 minučių arba tol, kol išsilydys sūris.
- Bulves nuplaukite ir sudėkite į verdantį pasūdytą vandenį ir virkite maždaug 8 min. Tada nusunkite.
- Kai atvės, perpjaukite pusiau, sudėkite į dubenį, užpilkite aliejų, užberkite druskos, pipirų ir išmaišykite.
- Kepkite ant įkaitintų grotelių, kol gražiai apskrus.
- Tada ragaukite su majonezo ir kečupo padažu, žalumynais.
Desertai:
1. Tešlai skirtus visus produktus sumaišykite elektriniame virtuvės kombaine. Sudėkite ją į kepimo popieriumi išklotą 23×30 cm skardą ir delnais lengvai paspauskite prie dugno*.
2. Varškės masės produktus gerai išmaišykite ir paskleiskite ant tešlos viršaus. Ant viršaus suberkite uogas, sumaišytas su cukraus pudra.
3. Trupiniams ranka išmaišykite visus produktus ir pirštais tolygiai patrupinkite ant pyrago viršaus.
4. Kepkite iki 170 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 1 valandą. Jei pyrago vidurys dar neiškepęs, pakepkite ilgiau.
*Knygoje rašo, kad maišyti reikia iki trupinių masės, bet man trupiniai neišėjo, tešla buvo lipni. Ir šiek tiek bijojau, kad galėjo kepimo milteliai blogai išsimaišyti. Todėl kitą kartą pirmiausia permaišyčiau sausus produktus ir tik tuomet jau viską dėčiau į kombainą. Nors realiai viskas gerai išėjo.
1. Išplakite 5 kiaušinius. Į plakinį supilkite cukrų.
2. Į kiaušinių plakinį su cukrumi pilkite kefyrą ir grietinę, taip pat sodą ir viską gerai išmaišykite.
3. Ištirpinkite margariną arba sviestą, atvėsinkite. Atvėsusius riebalus supilkite į paruoštą plakinį ir viską dar kartą gerai išmaišykite.
4. Smulkiai sutarkuokite 3 didesnes morkas. Jas ir miltus supilkite į paruoštą plakinį ir viską sumaišykite. Miltų reikės tiek, kad tešla išeitų grietinės tirštumo.
5. Gautą masę supilkite į sviestu išteptą skardą ir šaukite į gerai įkaitintą orkaitę.
6. Pyragą kepkite apie 45–60 min.
1. Kiaušinių trynius išsukite su cukrumi ir į gautą masę supilkite medų. Viską gerai išmaišykite ir berkite cinamoną, tarkuotą muskatą bei gvazdikėlius.
2. Puodelyje išlydykite sviestą, kurį sumaišykite su medaus ir cukraus mase bei supilkite grietinę. Viską dar kartą gerai išmaišykite.
3. Atskirame dubenyje miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir po truputį, nuolat maišydami, pilkite į medaus masę. Stebėkite, kad neatsirastų gumuliukų.
4. Atskirai išplakite kiaušinių baltymus ir juos atsargiai įmaišykite į gautą tešlą.
5. Supilkite tešlą į kepimo formą (itin tinka speciali meduolio forma) ir kepkite apie pusvalandį 180 laipsnių orkaitėje, kol gražiai parus.
1. Didesniame dubenėlyje sumaišykite miltus, cukrų ir ištirpintą sviestą. Gautą tešlą dėkite kepimo formą.
2. Tuomet varškę gerai ištrinkite su kiaušiniais ir kondensuotu pienu bei supilkite ant tešlos sluoksnio.
3. Kepkite iki 220 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 35–40 min. Pyragui iškepus galite skanauti tuoj pat arba palikti atvėsti.
1. Į virtuvinį kombainą suberiame miltus, druską ir supjaustytą kubeliais sviestą. Įjungiame pulso funkciją ir laikome, kol tešla tampa smėlio tekstūros.
2. Suberiame į sviestu ištemptą kepimo formą (skersmuo 20 cm) ir lengvai ranka spausdami suformuojame pyrago pagrindą. Apie 100 g pasiliekame pyrago apibarstymui.
3. Iki balkšvos masės išplakame kiaušinius su cukrumi. Sudedame varškę ir viską gerai išmaišome. Supilame ant pyrago pagrindo. Ant viršaus tolygiai paskirstome uogienę (šį kartą naudojau bruknių) ir apibarstome likusiais trupiniais.
4. Kepame 180 C temperatūroje apie 90 minučių arba kol gražiai paruduoja.
Užuot naudoję cukrų, saldinkite sausainius natūraliais saldikliais (agavos arba klevų sirupu, medumi), o norėdami maistingesnio užkandžio, į masę galite įmaišyti sezamų, saulėgrąžų arba moliūgų sėklų.
Atminkite, kad iškepę sausainiai vėsdami sukietės, taps maloniai traškūs, todėl bus patogūs įsidėti į darbą ar mokyklą.
1. Orkaitę įkaitinkite iki 170 laipsnių. Kepimo skardą išklokite pergamentiniu popieriumi.
2. Viename dubenyje sumaišykite sausus ingredientus: avižinius dribsnius, miltus, kepimo miltelius, cinamoną. Kitame nedideliame dubenėlyje išplakite kiaušinį, supilkite vanilės ekstraktą, kokosų aliejų (arba sviestą), klevų sirupą arba medų (medų pakaitinkite, kad taptų skystas).
3. Sausus ingredientus sumaišykite su kiaušinio, sirupo ir kokosų aliejaus mase, o pabaigoje įmaišykite sutarkuotas morkas.
4. Šaukštu arba rankomis formuokite graikiško riešuto dydžio tešlos rutuliukus, dėkite į skardą ir švelniai suplokite.
5. Kepkite apie 15–20 minučių, arba kol paruduos. Palikite atvėsti, kad sukietėtų.
1. Pirmiausia pagaminkite tešlą. Jai skirtą sviestą ar margariną išlydykite ir supilkite į nemažą dubenį. Kol riebalai dar šiltoki, berkite kakavą, cukrų, gerai išmaišykite ir atvėsinkite. Kai mišinys bus atvėsęs, muškite kiaušinį ir vėl išmaišykite.
2. Kitame dubenyje sumaišykite miltus, druską ir kepimo miltelius, o tada berkite į skystą mišinį. Suminkykite vidutinio kietumo tešlą, įvyniokite ją į maistinę plėvelę ir porai valandų dėkite į šaldytuvą.
3. Pagaminkite įdarą. Varškę labai kruopščiai ištrinkite dideliame dubenyje arba pertrinkite per sietelį. Kitame dubenyje iki purumo išsukite sviestą, o tada dėkite jį, kiaušinį ir paprastą ir vanilinį cukrų į pertrintą varškę ir gerai išsukite. Galiausiai suberkite krakmolą ir darsyk išmaišykite.
4. Stačiakampę ar kvadratinę kepimo formą išklokite kepimo popieriumi. Orkaitę įkaitinkite iki 180 C.
5. Iš šaldytuvo išimite tešlą ir padalykite į dvi dalis – viena tebūnie kiek didesnė. Imkite šią didesniąją dalį ir burokine tarka tarkuokite ją tiesiai į skardą. Kai sutarkuosite, švelniai palyginkite, kad gautumėte apatinį pyrago sluoksnį. Tarkuojant labai svarbu pernelyg negniaužyti tešlos rankomis, kad ji neimtų šilti ir lipti prie tarkos.
6. Ant pyrago pagrindo dėkite varškę ir išlyginkite ją iki vienodo storio sluoksnio. Ant jo tarkuokite likusią tešlą ir vėl sulyginkite paviršių.
7. Dėkite formą su pyragu į orkaitę ir kepkite apie 40 min. Iškepusį išimkite iš orkaitės ir leiskite visiškai atvėsti. Jei norite šiek tiek egzotikos, į varškę galite įmaišyti smulkiai pjaustytų džiovintų spanguolių ar apelsinų cukatų.
- Trynius ištriname su cukrumi, grietine, druska ir brendžiu. Po truputį įminkome miltus.
- Vientisos tešlos rutulį susukame į maistinę plėvelę ir padedame į šaldytuvą kelioms valandoms.
- Įkaitiname aliejų, kaitrą nustatome vidutinio karštumo.
- Žagarėlių tešlą plonai kočiojame, pjaustome stačiakampiais, per vidurį peiliu padarome pailgą pjūvį ir vieną tešlos galą išverčiame į kitą pusę.
- Kepame įkaitintame aliejuje, kol paruduos. Dedame ant popierinio rankšluosčio riebalams sugerti, pabarstome milteliniu cukrumi ir skanaujame.
- Sviestą suplakite su kiaušiniu, vanile, druska ir cukrumi.
- Įmaišykite pusę miltų ir kepimo miltelius.
- Likusius miltus įminkykite rankomis. Iš gautos tešlos formuokite nedidelius kamuoliukus (truputį mažesnius, nei graikiškas riešutas), vieną jų pusę pamirkykite sausose aguonose.
- Suformuotus sausainiukus sudėkite į švarią lėkštę ir kelioms valandoms pastatykite į šaldytuvą.
- Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių.
- Kepimo skardą išklokite sviestiniu popieriumi. Viduje, palikite kelių pirštų pločio tarpus, dėliokite atšalusius sausainėlius.
- Pašaukite į orkaitę ir kepkite 15 minučių.
- Šokoladą ištirpinkite ir jame pamirkykite vieną, iškepusių ir atvėsusių, sausainiukų pusę.
- Išdėliokite ant kepimo popieriaus ir palikite sustingti.
Receptas iš: g-blogas.lt
- 100 g nuluptų lazdynų riešutų kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje, kol įgaus gražią auksinę spalvą (apie 15 min.). Kai riešutai atvės, nuvalykite žievelės likučius ir sutrinkite elektriniu smulkintuvu, kad išeitų kažkas panašaus į grūdelius.
- Įkaitinkite orkaitę iki 150 laipsnių, skardą išklokite kepimo popieriumi. Išplakite kiaušinio baltymą iki standžių putų, įberkite žiupsnelį druskos, dėkite riešutus, cukrų bei atsargiai išmaišykite.
- Masę semkite šaukštu ir dėkite ant kepimo skardos. Kepkite apie 30 min.
- Želatiną suberkite į 250 ml pieno ir palikite, kad išbrinktų.
- Skirtingų spalvų želė užpilkite karštu vandeniu ir supilstykite į atskiras formas. Atvėsusią sudėkite į šaldytuvą, kad sustingtų. Galite pilti kiek mažiau vandens, kad želė būtų standesnė ir tvirtesnė.
- Varškę, cukrų ir likusį pieną sutrinkite iki vientisos masės, taip pat supilkite likusį pieną su išbrinkinta ir ištirpina želatina.
- Varškės masę supilkite į formą ir sudėkite sustingusius ir nedideliais kubeliais supjaustytus želė gabaliukus.
- Varškės sūrį laikykite 3-4 valandas šaldytuve, kad sustingtų.
- IŠKEPKITE BISKVITĄ. Įkaitinkite orkaitę iki 180° C temperatūros. Kepimo indą (22 cm skersmens) išklokite kepimo popieriumi.
- Į nedidelį prikaistuvį suberkite aguonas ir supilkite pieną. Kaitinkite ant vidutinio dydžio ugnies, kol pienas beveik užvirs. Nuimkite prikaistuvį nuo ugnies ir atvėsinkite.
- Dubenyje elektriniu plaktuvu iki purumo išplakite minkštą kambario temperatūros sviestą su cukrumi. Po vieną įmuškite kiaušinius, po kiekvieno gerai išplakdamos.
- Kitame dubenyje išsijokite miltus ir kepimo miltelius. Suberkite druską ir sumaišykite.
- Miltus ir atvėsusią aguonų ir pieno masę pakaitomis dalimis įmaišykite į sviesto ir cukraus plakinį. Maišykite lengvais judesiais, nepermaišykite. Supilkite vanilės ekstraktą, suberkite nutarkuotas citrinų žieveles ir supilkite citrinų sultis. Lengvai išmaišykite.
- Paruoštą tešlą supilkite į kepimo indą, paviršių išlyginkite. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 50–60 minučių. Ar biskvitas iškepė, patikrinkite mediniu pagaliuku: įkištas ir ištrauktas iš kepinio centro jis turi būti švarus.
- Iškepusį biskvitą kelias minutes atvėsinkite kepimo inde. Tuomet išimkite, perkelkite ant grotelių ir visiškai atvėsinkite. Lygiai perpjaukite į tris dalis.
- PARUOŠKITE VARŠKĖS KREMĄ. Varškę pertrinkite iki kuo vientisesnės masės. Išplakite su milteliniu cukrumi, vanilės ekstraktu ir citrinų sultimis. Masė turi būti lygi, be jokių gumuliukų.
- Kitame dubenyje elektriniu plaktuvu suplakite iki standžių putų grietinėlę. Lengvais judesiais įmaišykite ją į varškės kremą.
- FORMUOKITE TORTĄ. Ant norimos lėkštės, padėklo ar tortinės dėkite pirmąjį biskvitą. Jei norite, sulaistykite porą šaukštų sirupo (pvz., sumaišykite vandenį su cukrumi, pagardinkite keliais citrinų sulčių lašais). Aptepkite trečdaliu varškės kremo. Ant kremo dėkite antrąjį biskvitą, lengvai paspauskite delnais, sulaistykite ir aptepkite antru trečdaliu varškės kremo. Dėkite trečią biskvitą, vėl lengvai paspauskite delnais.
- Likusį trečdalį kremo sudėkite į konditerinį maišelį ir dekoruokite juo viršutinį biskvitą. Apibarstykite sauja aguonų.
- Sudėtą tortą dėkite į šaldytuvą ir palaikykite jame bent kelias valandas ar per naktį. Skanaus!
1. Sumaišę blynams skirtus produktus iškepkite lietinius.
2. Kremui sumaišykite „Nutellą“ ir maskarponės sūrį su pjaustytu apelsinu.
3. Ant kiekvieno lietinio tepkite pasigaminto kremo ir dėkite blynus vieną ant kito, kol „užaugs“ norimo aukščio blynų tortas. Papuoškite jį uogomis ir karamelizuotais riešutais.