Šventinio stalo pažiba – karpis: patarimai ir 3 receptai su šia žuvimi

Gardžiai paruoštas karpis – vienas tų patiekalų, be kurio neįsivaizduojamas nemažos dalies lietuvių kūčių stalas. Ši žuvis – skani, nesudėtingai pagaminama, o pasirinkus mėgstamą garnyrą ar paskaninus įmantresniais ingredientais karpis taps tikra šventinio stalo pažiba.
Keptas karpis
Keptas karpis / Vida Press nuotr.

Kaip sako pranešime žiniasklaidai cituojama prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė, karpis – žuvis, kurią galima ruošti itin įvairiai. Vis tik patogiausia karpį kepti orkaitėje.

„Kelis kilogramus sveriantis karpis iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje iškeps maždaug per 45 minutes. Žinoma, karpius galima kepti ir keptuvėje, tokiu atveju skaniausia jo gabalėlius apibarstyti druska, pipirais, apvolioti miltuose ir vartant kepti aliejuje ant aukštos ugnies, kol žuvis iš išorės įgaus auksinį atspalvį, o viduje dar liks sultinga. Dar vienas karpio paruošimo būdas – troškinimas. Ši žuvis puikiai tinka ir žuvienėms, o turintys galimybių ją puikiai išsikeps ir kepsninėje“, – sako maisto ekspertė.

Dar vienas mažiau girdėtas karpio paruošimo būdas – marinavimas. Tokiu atveju žuvį reikėtų supjaustyti mažais gabalėliais, kad tilptų į konservavimo stiklainius ir per naktį palaikyti vandens ir acto marinate. Kitą dieną gabalėlius išimti, nusausinti. Į didelį puodą įpilti vandens, šiek tiek acto, dėti karpio gabalėlius, viską pagardinti prieskoniais: gvazdikėliais, pipirais, garstyčių sėklomis, druska bei citrinos griežinėliais ir šiek tiek pavirti. Galiausiai karpius sudėti į stiklainius ir užpilti gautu marinatu.

Karpį galima pagardinti imbieru ar kalendra, taip jis įgaus egzotiško, Azija alsuojančio aromato.

Karpis dažniausiai derinamas su tradicinėmis daržovėmis, pavyzdžiui, troškintomis morkomis, svogūnais, bulvėmis, ar šviežiomis salotomis. Tačiau ši žuvis puikiai dera ir su paprikomis, pomidorais, špinatais, net grikiais ar kitomis mėgstamomis kruopomis ar grybais. Mėgstantiems dar išraiškingesnius skonius ekspertė siūlo karpį pagardinti imbieru ar kalendra, taip jis įgaus egzotiško, Azija alsuojančio aromato.

Vida Press nuotr./Šviežias karpis
Vida Press nuotr./Šviežias karpis

V.Juodkazienė dalijasi ir trimis skirtingais receptais. Gal rasite tokį, kuris taps jūsų šeimos favoritu!

Karpis su grikiais, daržovėmis ir grybų padažu

Ingredientai:

  • 1 kg karpio;
  • 100 g grikių;
  • 150 g pievagrybių;
  • 200 g įvairių daržovių;
  • 4 valg. šaukšt. sviesto;
  • 150 g lydyto sūrelio (geriausia – grybų skonio);
  • 1 valg. šaukšt. aliejaus;
  • 1 skiltelė česnako;
  • druskos;
  • pipirų.

Gaminimas:

1. Karpį išdorokite, supjaustykite, pabarstykite druska, pipirais ir įtrinkite smulkintu česnaku. Palikite kelioms valandoms pasimarinuoti. Praėjus marinavimosi laikui, kepkite keptuvėje, įpylę į ją šaukštą sviesto ir aliejaus.

2. Per tą laiką išvirkite grikius, o daržoves patroškinkite su dviem šaukštais sviesto ir viską išmaišykite.

3. Grybus susmulkinkite ir apkepkite svieste, o vėliau ten pat sudėkite ir lydytą sūrelį.

4. Galiausiai į didelę lėkštę berkite su daržovėmis sumaišytus grikius. Ant viršaus dėkite karpio gabalėlius ir viską apliekite grybų padažu.

Daržovėmis įdarytas keptas karpis

Ingredientai:

  • 1 karpis;
  • žiupsnelis druskos;
  • žiupsnelis pipirų;
  • 1 citrina;
  • 1 svogūnas;
  • šlakelis aliejaus;
  • šviežios kalendros;
  • 1 paprika.

Gaminimas:

1. Karpį išvalykite, nuplaukite ir nusausinkite. Tuomet apšlakstykite citrinos sultimis, įtrinkite druska, pipirais ir palikite pagulėti.

2. Keptuvėje apkepinkite susmulkintą svogūną. Kubeliais supjaustykite paprikas ir kartu su keptu svogūnu sudėkite į žuvies vidų. Tada griežinėliais supjaustykite citriną ir išdėliokite ant paruošto karpio.

3. Kepkite iki 180°C temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 50 minučių.

4. Patiekite su šviežiomis citrinos riekelėmis ir kalendromis.

Daržovių patale troškintas karpis

Ingredientai:

  • 1 karpis;
  • žiupsnelis druskos;
  • žiupsnelis pipirų;
  • šlakelis aliejaus;
  • 1 svogūnas;
  • 1 aitrioji paprika;
  • kelios skiltelės česnako;
  • keli pomidorai;
  • keli lauro lapai;
  • kelios šakelės čiobrelio;
  • gabaliukas šviežios imbiero šaknies;
  • kelios šakelės šviežios kalendros.

Gaminimas:

1. Žuvį išskroskite, nuplaukite ir supjaustykite pjausniais. Pjausnius nusausinkite popieriniu rankšluosčiu, pasūdykite, pagardinkite pipirais.

2. Dideliame troškintuve arba gilesnėje keptuvėje įkaitinkite aliejų ir apskrudinkite žuvies pjausnius iš visų pusių. Išimkite, atidėkite. Tuomet į keptuvę suberkite pusžiedžiais supjaustytą svogūną, smulkiai sukapotą aitriąją papriką ir česnako skilteles. Po kelių minučių sudėkite gana smulkiai supjaustytus pomidorus, lauro lapelius, čiobrelius, imbierą. Pakaitinkite apie 5 minutes. Jei pomidorai labai sutirštėjo, įpilkite 100 ml vandens.

3. Sudėkite plonais žiedeliais supjaustytą papriką ir apkeptus žuvies pjausnius. Viską troškinkite apie 10 minučių. Jei troškinys labai tirštėja, įpilkite vandens arba daržovių sultinio. Pasūdykite, pagardinkite pipirais.

4. Troškinį patiekite su šviežių kalendrų lapeliais ir mėgstamu garnyru.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis