Šventinis tortų testas: kur Vilniuje ieškoti skaniausio Napoleono?

Šį testą planavome beveik metus – pernai buvo nuspręsta prieš šventes testuoti medaus tortą, taigi šiemet pagaliau atėjo eilė ir „Napoleonui“. Ir, reikia pripažinti, kad, nors paragaujame modernių ar net veganiškų saldumynų, mūsų širdys (o tiksliau – smegenų biochemija) labiausiai linksta prie tradicinių – iš sviesto, cukraus ir miltų. Be to, labai tikėtina, kad šis gana iškilmingas tortas vainikuos ir ligšiolinį mūsų testų formatą.
„Napoleonų“ skonio testo dalyviai
„Napoleonų“ skonio testo dalyviai / Strelkabelka nuotr.

Besiruošdamos testui, turėjome ne patį trumpiausią sąrašą vietų, kuriose galima rasti „Napoleono“, tačiau jį šiek tiek pakoregavo aplinkybės – kai kas tądien nedirbo, kai kas tiesiog neturėjo. Taigi šio torto paragavome iš 8 vietų.

Daily poison. Gal kai kas ir nežino šios kavinės sostinėje, tačiau paragavę joje „Napoleono“ ir sužinoję, kad jis jų pačių keptas, nusprendėme įtraukti į testą. Iš karto atkreipėme dėmesį, kad gabaliukas pats mažiausias iš testuotų, nors jį sudaro 6 sluoksniai.

Tai vienas iš šviesiausių tortų, jo plikytas kremas kiek skystesnis nei kitų, taigi gnybiant šakute sluoksniai kiek praslysta. Bet skonis klasikinis – priekaištų jam neturime. Tačiau, nors šio gabaliuko galutinė kaina tarp vidutinių, dėl santykio su svoriu lyginamoji pati didžiausia.

Svoris 68 g, kaina 2,9 EUR, lyginamoji kaina (už 100 g) – 4,26 EUR

Strelkabelka nuotr./„Daily Poison“ tortas
Strelkabelka nuotr./„Daily Poison“ tortas

Fionos cukrainė. Šis torto gabaliukas taip pat nedidelis, tik iš 4 sluoksnių, tačiau iš tamsesnių, kremas tirštesnis, išlaiko formą gnybiant. Absoliučiai klasikinis variantas – toks, koks turi būti „Napoleonas“ (na, nebent, tik sluoksnių mažoka).

Šio gabaliuko galutinė kaina – kaip ir „Daily Poison“, tačiau lyginamosios kainos ir kokybės/skonio santykis pats patraukliausias iš testuotų. Taigi džiugu, kad „Fiona“ šiemet pagaliau atidarė dar vieną tašką („Downtown food hall“).

Svoris 114 g, kaina 2,9 EUR, lyginamoji kaina (už 100 g) – 2,54 EUR

Strelkabelka nuotr./„Fionos“ tortas
Strelkabelka nuotr./„Fionos“ tortas

Pinavija. Šis tortas solidus, kaip priklauso – iš 8 ar 9 sluoksnių. Lakštai apskrudę ir tai jaučiasi skonyje (tiems, kas pripratęs prie šviesesnio „Napoleono“, tai nebūtinai bus privalumas). Kremas klasikinis ir šis tortas tikrai vertas dėmesio – nieko keisto, nes „Pinavijos“ tortai niekada mūsų nenuvylė, tačiau jų kaina nedžiugina.

Tik tiek, kad šįkart tai nėra pats brangiausias kepinys: pagal lyginamosios kainos dydį pirmą vietą užleidusi „Daily Poison“, „Pinavija“ atsiduria antroje vietoje. Tačiau įvertinus, kad tortas aukštas, vargu ar pavyks jo gauti itin ploną riekelę, taigi galutinė normalaus gabaliuko kaina gali ir šokiruoti.

Svoris 178 g, kaina 6,12 EUR, lyginamoji kaina (už 100 g) – 3,44 EUR

Strelkabelka nuotr./„Pinavijos“ tortas
Strelkabelka nuotr./„Pinavijos“ tortas

Mon Ami. Šis tortas beveik toks pat aukštas, kaip „Pinavijos“ – rodos, iš 8 sluoksnių, dekoruotas tešlos „lapeliais“. Lakštai iš rudesnių, turi du sluoksnius uogienės, tačiau ji ne spanguolių, kaip trijuose prieš tai ragautuose, o juodųjų serbentų.

Plikyto kremo sluoksnyje gana ryškiai, ypač kai lygini su kitais, jaučiama citrina – nedrįstume sakyti, kad tai gadina skonį (kažkam gal net patiktų), tačiau, mūsų galva, klasikiniame variante tai yra perteklinis ingredientas. Tas pats įspūdis liko iš „Medučių“ testo. Pagal lyginamąją kainą šis tortas prie vidutinių.

Svoris 172 g, kaina 3,44 EUR, lyginamoji kaina (už 100 g) – 2 EUR

Strelkabelka nuotr./„Mon Ami“ tortas
Strelkabelka nuotr./„Mon Ami“ tortas

Crustum. Gabaliukas nedidelis, papločiai šviesūs, taip pat su dviem sluoksniais uogienės, tačiau paragavus iš karto jaučiamas kažkoks netipinis prieskonis. Faktas, kad šis tortas nėra su plikytu kremu – jis panašesnis į naudojamą ant keksiukų.

Konditeriai sako, kad „Napoleonas“ su sviestiniu kremu irgi turi teisę būti, tačiau mums klasikinis atrodo būtent plikytas kremas. Bendras skonis nuo klasikinio nutolęs, taigi mūsų netenkina. Tačiau ir šio torto lyginamoji kaina trečia nuo apačios pagal mažumą.

Svoris 109 g, kaina 1,99 EUR, lyginamoji kaina (už 100 g) – 1,83 EUR

Strelkabelka nuotr./„Crustum“ tortas
Strelkabelka nuotr./„Crustum“ tortas

Šokolado meistrai. Šis šviesus 6 sluoksnių tortas gnybiant gana standus, kremas nesusigėręs, vietoje uogienės sluoksnio tiesiog pridėta džiovintų spanguolių. Paragavusios suprantame, kad čia irgi nėra klasikinis plikytas kremas. Taigi šio varianto irgi „neužskaitome“. Lyginamoji kaina prie vidutinių.

Svoris 132 g, kaina 2,6 EUR, lyginamoji kaina (už 100 g) – 1,97 EUR

Strelkabelka nuotr./„Šokolado meistrų“ tortas
Strelkabelka nuotr./„Šokolado meistrų“ tortas

Lage gastronomija. Šis apie 7 sluoksnių tortas iš karto atrodo kažkoks apsirikimas – išbalęs, uogienės sluoksnio nerasta. Sluoksniai itin standūs, kremas panašus į kiek sustandintą sviesto ar grietinėlės, viduje galima užtikti graikinių riešutų likučių. Suvalgius daugiau nei vieną kąsnį, supranti, kad jis gerokai per saldus, o tuo dažnai bandoma maskuoti skonio nebuvimą.

Absoliutus nesusipratimas – net jei nebūtų pavadintas „Napoleonu“, skaniu jo nepavadintume – kažkodėl primena kepinį su sintetiniais ingredientais. Galima būtų pagalvoti, apsirikome, bet pirkdamos pasitikslinome su pardavėja. Šis tortas pigus, tačiau jo lyginamoji kaina net ne mažiausia.

Svoris 143 g, kaina 2 EUR, lyginamoji kaina (už 100 g) – 1,4 EUR

Strelkabelka nuotr./„Lage gastronomija“ tortas
Strelkabelka nuotr./„Lage gastronomija“ tortas

Katu Katu. Šios kepyklos „Smetonišku“ pavadintas „Napoleonas“ pažymėtas „Vikio“ ženklu ir juo prekiauja „Rimi prekybos“ tinklas. Jo sudėtis klasikinė, tiesa, vietoj spanguolių uogienės – juodųjų serbentų. Kepinys standokas, tačiau sausas nėra, su klasikiniu plikytu kremu ir mažiau saldus nei likusieji.

Įvertinus šio torto lyginamąją kainą, šis variantas nėra prastas pasirinkimas nenorintiems išlaidauti, tačiau parduodamas tik puskilograminiais gabalais.

Svoris 536 g, kaina 5,89 EUR, lyginamoji kaina (už 100 g) – 1,16 EUR

Strelkabelka nuotr./„Katu Katu“ tortas
Strelkabelka nuotr./„Katu Katu“ tortas

Apibendrinimas toks: trijose vietose „Napoleonai“ buvo su klasikiniu plikytu kremu ir tokio skonio, kuriam neturėjome priekaištų – „Daily Poison“, „Pinavijoje“ ir „Fionos cukrainėje“. Pastaroji iš tiesų pagal kainos-skonio santykį yra pranašiausia. Prie vidutinių priskirtume „Mon Ami“ ir itin patrauklios kainos „Katu Katu“ tortus, kurie buvo su plikytu kremu, tiesiog mums mažiau priimtino prieskonio. „Šokolado meistrų“ ir „Crustum“ tortų receptūra mums nebuvo priimtina, o paskutinės kepyklos šiame kontekste bevelytume išvis nebeminėti.

Pagal lyginamąją kainą

Prekės ženklas

bendras svoris (g)

kaina (EUR)

lyginamoji kaina

(EUR) už 100 g

KATU KATU (RIMI)

536

5,89

1,10

LAGE

143

2

1,40

CRUSTUM

109

1,99

1,83

ŠOKOLADO MEISTRAI

132

2,6

1,97

MON AMI

172

3,44

2,00

FIONOS CUKRAINĖ

114

2,9

2,54

PINAVIJA

178

6,12

3,44

DAILY POISON

68

2,9

4,26

Strelkabelka.lt yra dviejų autorių tinklaraštis apie dvi gyvenimo ir asmenybės puses: kietą ir minkštą, racionalią ir juslingą, ironišką ir sentimentalią. Strelkos ir Belkos gyvenimo būdas per kūno ir proto praktikas, psichologiją, patiekalų receptus, restoranų bei kitų dalykų apžvalgas.

Tinklaraščio paskyros socialiniuose tinkluose: Facebook ir Instagram

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų