1. Bulves nulupkite, išvirkite, šiek tiek atvėsinkite ir sutrinkite grūstuvu arba sumalkite mėsmale. Įmuškite kiaušinį, įberkite miltus, pasūdykite ir išminkykite.
2. Sumalkite virtą mėsą. Svogūną supjaustykite ir pakepinkite svieste. Sudėkite svogūnus į maltą mėsą, pasūdykite, pagardinkite pipirais ir išmaišykite.
3. Iš maltų bulvių tešlos padarykite paplotėlius, dėkite šaukštą mėsos įdaro, užlenkite kraštus ir suformuokite pailgą blynelį. Lėkštėje sumaišykite šaukštą miltų ir du šaukštus džiūvėsėlių, apvoliokite mišinyje blynelius ir kepkite keptuvėje ant vidutinės ugnies, kol gražiai apskrus. Patiekite su liesu jogurtu ar grietine.
Kulinaro patarimas: žemaičių blynus galite įdaryti maltos paukštienos arba grybų įdaru. Grybus apvirkite arba pakepinkite keptuvėje, jei naudosite pievagrybius, susmulkinkite ir sumaišykite su kepintais svogūnais.
1. Bulves išvirkite sūdytame vandenyje, įmeskite į jį svogūną.
2. Virtas bulves sutrinkite, įmuškite kiaušinį, suberkite miltus, išminkykite.
3. Formuokite storą ilgą "gyvatėlę'', ją supjaustykite vienodais gabalėliais ir dėkite juos į skardą, išteptą aliejumi.
4. Kepkite apie valandą 200 laipsnių temperatūros orkaitėje.
Skanu su spirgučiais, sviestu, varške ar grietine.
Receptą atsiuntė Regina Račkauskienė
1. Pirmiausia paruoškite kastinį. Sviestą ir grietinę kelias valandas ar per naktį palaikykite kambario temperatūroje, kad abiejų produktų temperatūros susivienodintų. Iš anksto pasiruoškite ir netoliese turėkite puodą su verdančiu vandeniu (jis bus reikalingas ruošiant kastinį). Atkreipkite dėmesį, kad dubuo, kuriame suksite kastinį, turi būti tokio dydžio, jog galėtumėte uždėti jį ant puodo verdančiu vandeniu, bet dubens dugnas neturėtų siekti verdančio vandens – vėliau jums bus reikalinga „garų vonelė“.
2. Į dubenį, kuriame suksite kastinį (geriausia, jei jis yra molinis, tačiau neprivaloma), sudėkite sviestą. Sviestą gerai išsukite mediniu šaukštu. Į dubenį įdėkite kelis šaukštus grietinės ir toliau sukite, kol gausite vientisą masę. Tuomet įdėkite dar kelis šaukštus grietinės ir toliau sukite iki vientisos masės. Jei sukant matote, kad ima darytis sviesto kruopelytės (atsiskiria sviestas ir skystis), nenustodami sukti, dėkite dubenį ant puodo verdančiu vandeniu ir toliau sukite, kol masė taps vientisa. Kai masė bus vientisa, nukelkite dubenį nuo puodo ir toliau dalimis dėkite grietinę ir sukite masę. Nepamirškite, kad kiekvieną kartą, kai pamatote besiformuojančias sviesto kruopelytes, būtina dubenį perkelti ant puodo su verdančiu vandeniu, nes antraip išsuksite ir pagaminsite ne kastinį, o sviestą.
3. Kai sudėsite visą grietinę ir išsuksite masę iki visiškai vientisos, purios ir tirštos masės, kastinys bus paruoštas. Įmaišykite kmynų, smulkiai kapotų česnako skiltelių ir įberkite žiupsnį druskos pagal skonį.
4. Paruoštą kastinį perdėkite į dubenėlį ir palaikykite šaldytuve bent valandą.
5. Per tą laiką pasiruoškite bulves. Įkaitinkite orkaitę iki 210 °C temperatūros. Bulves gerai nuplaukite, nuskuskite. Šakute ar peiliu įdurkite keliose vietose. Sudėkite bulves ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos. Apšlakstykite trupučiu aliejaus, pabarstykite šiek tiek druskos ir pipirų. Delnais įtrinkite aliejų ir prieskonius į bulvių odelę, kad apsiveltų iš visų pusių. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 55–70 min., kol bulvės bus gražios aukso spalvos, suminkštės ir iškeps. Patikrinkite vieną bulvę perpjovę išilgai per pusę į dvi dalis – jei bulvės vidus minkštas ir iškepęs, išjunkite orkaitę.
6. Išimkite iškepusias bulves iš orkaitės ir leiskite šiek tiek atvėsti, kol galėsite jas laikyti rankose. Tuomet visas perpjaukite išilgai į dvi dalis. Iškobkite porą šaukštelių iš bulvės centro, kad gautumėte negilų duburėlį. Ant bulvių puselių viršaus dėkite po šaukštą paruošto kastinio. Pabarstykite petražolių ar krapų šakelėmis ir iš karto patiekite – nedelskite, nes kastinys karštose bulvėse labai greitai pradės tirpti.
7. Kastinį patiekti galima ir atskirame indelyje, šalia bulvių. Tuomet nereikia jų perpjauti per pusę ir išskobti vidaus. Tiesiog į lėkštę sudėkite iš orkaitės išimtas bulves, šalia jų ant stalo pastatykite indelį su kastiniu.
Kastinį ruošė ir aprašė Asta Černė
Plačiau kaitykite: „PASAULIO SKONIAI: žemaitiškas kastinys su bulvėmis (Lietuva)“
1. Visas daržoves supjaustykite kubeliais. Svogūną susmulkinkite ir trumpai pakepinkite aliejuje .
2. Daržoves suberkite į dubenį, apibarstykite kmynais, pasūdykite užpilkite aliejų su kepintais svogūnais ir gerai išmaišykite.
Pastaba: vietoj aliejaus galite naudoti ir majonezą arba majonezą perpus maišytą su grietine.
1. Į dubenį suberkite miltus, supilkite kambario temperatūros vandenį, įberkite žiupsnį druskos ir sėlenų. Iš visų šių produktų užminkykite tešlą. Minkykite, kol tešla taps vientisa ir nelipni. Jeigu matote, kad tešla limpa ir sunkiai minkosi, įberkite dar šiek tiek miltų.
2. Įdarui lašinukus ir svogūnus supjaustykite mažais kubeliais. Susmulkinkite krapus ir petražoles. Visus įdarui skirtus produktus – lašinukus, svogūnus, žoleles, juoduosius pipirus ir kiaušinio trynį – sumaišykite.
3. Iš tešlos suformuokite teniso dydžio rutuliukus. Kiekvieną rankomis išplokite iki plono apvalaus apskritimo. Dėkite įdaro, užspauskite kraštus ir užraitykite juos. Jei norite, galite ruošti ir šiek tiek didesnius virtinius: ant tešlos apskritimo dėkite šaukštelį įdaro, uždenkite kitu tešlos apskritimu, kraštus užspauskite ir užraitykite.
4. Paruoštus virtinius dėkite į verdantį pasūdytą vandenį. Nuo akimirkos, kai jie iškils į vandens paviršių, virkite apie 15–20 minučių.
5. Patiekite virtinius su grietinės ir šviežių krapų padažu.
Iš šio kiekio paruošite apie 60 mažų arba 30 vidutinio dydžio virtinių.
Plačiau skaitykite: „Pažintis su Aukštaitijos virtuve“
1. Varškę išsukite su kiaušiniais, cukrumi ir vaniliniu cukrumi iki vientisos masės.
2. Kitame dubenyje persijokite miltus, sumaišykite juos su kepimo milteliais ir druska.
3. Po truputį, po kelis šaukštus, vis maišant, į varškės masę berkite miltus. Tešla turi būti minkšta, tačiau nelipni – visų miltų iš karto nesuberkite, nes jų tiek gali ir nereikėti (tai priklauso nuo kiaušinių dydžio bei varškės drėgnumo).
4. Išminkytą tešlą perkelkite ant miltais pabarstyto lygaus paviršiaus ir iškočiokite 1 cm storio lakštą. Supjaustykite jį maždaug 3 cm pločio juostomis. Juostas įstrižais pjūviais padalinkite į norimo ilgio juosteles (lygiagretainio formos tešlos gabalėlius). Kiekvieno gabalėlio centre padarykite išilginį pjūvį, per kurį perkiškite vieną iš tešlos gabalėlio galą, išverčiant jį į priešingą pusę.
5. Kepkite paruoštus žagarėlius įkaitintame aliejuje iš abiejų pusių, kol žagarėliai išsipūs ir gražiai parus. Išvirusius sudėkite ant popierinių rankšluosčių, kad sugertų aliejų. Tuomet perdėkite į lėkštę ar krepšelį ir apibarstykite cukraus pudra.
Iš šio kiekio paruošite apie apie 25–30 varškinių žagarėlių.
Plačiau skaitykite: „Pažintis su Aukštaitijos virtuve“
- Bulves išvirkite su lupena, nupilkite vandenį, bulves ataušinkite. Kol bulvės aušta, pasiruoškite varškę: sudėkite į dubenį, užpilkite jogurtu ir grietine, pasūdykite, suberkite raudonėlį arba mairūną, juoduosius pipirus. Viską gerai išmaišykite ir pertrinkite šakute.
- Bulves nulupkite, sudėkite į dubenį, sugrūskite bulvių trintuve (galite sumalti mėsmale), pasūdykite. Sudėkite krakmolą ir bulvių tešlą išminkykite rankomis. Padalinkite tešlą į 10 lygių dalių, jei įmanoma, padalinkite varškę taip pat.
- Iš tešlos gabalėlio suformuokite blynelį, dėkite šaukštą varškės įdaro, užlenkite tešlos kraštus ir suformuokite „žemaičių blyną". Įkaitinkite keptuvę ir supilkite aliejų arba lydytą sviestą. Kepkite blynus iš abiejų pusių kol gardžiai apskrus. Patiekite dar karštus su grietine arba grietinės ir sviesto padažu.
Receptas iš tinklaraščio „Jogos mityba“
- Orkaitę įkaitinkite iki 180 ˚C temperatūros.
- Medų sudėkite į vidutinio dydžio prikaistuvį ir kaitinkite ant vidutinio dydžio ugnies, kol užvirs. Kelias minutes pavirkite, tuomet nuimkite nuo ugnies ir atvėsinkite.
- Dideliame dubenyje kiaušinius išplakite su cukrumi iki purios masės. Supilkite rūgusį pieną, grietinę ir vėl išplakite. Atvėsus medui, supilkite jį į plakinį ir vėl išplakite iki vientisos masės.
- Kitame dubenyje sumaišykite miltus, sodą ir visus prieskonius. Suberkite į plakinį ir dar kartą išplakite iki vientisos masės. Tešla turėtų būti grietinės tirštumo.
- Paruoštą tešlą supilkite į kepimo popieriumi išklotą kepimo indą (36x12 cm dydžio ar 20x30 cm dydžio). Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 30-40 minučių. Ar meduolis jau iškepė, galite patikrinti mediniu pagaliuku – įkištas ir ištrauktas iš kepinio centro, jis turi būti švarus.
- Meduoliui iškepus, išjunkite orkaitę. Palikite meduolį atvėsti kepimo inde apie 15 minučių. Tuomet išimkite iš kepimo indo ir atvėsinkite ant grotelių. Pjaustykite riekelėmis ar gabalėliais ir patiekite.
- Bulves nuplaukite ir išvirkite su lupenomis.
- Atvėsinkite ir nulupkite.
- Sumalkite ir įmaišykite druską, muskatą bei paplaktą kiaušinį.
- Suberkite pusę miltų, kepimo miltelius ir šlakelį aliejaus, viską išmaišykite.
- Suberkite likusius miltus ir suminkykite gana lipnią tešlą.
- Drėgnomis rankomis formuokite kamuoliukus ir dėkite į skardą, išklotą kepimo popieriumi.
- Kepkite orkaitėje, įkaitintoje iki 210 laipsnių, kol bulvinukai tolygiai paruduoja. Valgykite karštus.
Receptas iš: g-blogas.lt
1. Mėsą, švariai nuskustą, įtrinkite druska, pipirais, laurų lapeliais ir šaltai palaikykite parą.
2. Mėsą nuplaukite, dėkite į šaltą vandenį, įberkite po žiupsnelį juodųjų pipirų, kalendros grūdelių, įmeskite kelis laurų lapelius, pasūdykite ir virkite apie 3 valandas.
3. Likus virti maždaug 1 val. į tą patį puodą įmeskite 2 nepjaustytas morkas. Paragaukite, jei trūksta druskos ar prieskonių, įberkite dar.
4. Išvirusią mėsą išgriebkite, susmulkinkite peiliu, vėl suberkite į puodą ir sumaišykite su nuoviru.
5. Ant gilesnių lėkščių dugno išdėliokite morkų riekelių, šaldytų petražolių ir užpilkite mėsos bei sultinio mase. Padėkite į šaldytuvą sustingti.
Receptą atsiuntė Regina Račkauskienė
1. Iš visų išvardytų produktų pasiruoškite tešlas blynams atskiruose dubenyse.
2. Į įkaitiną su aliejumi keptuvę pilkite šiek tiek vienos spalvos tešlos, kiek palaukite, pilkite kitos, paskui trečios. Šiuos trispalvius blynus kepkite kaip įprastus.
3. Svogūną pakepinkite svieste, sukrėskite į varškę, pagardinkite prieskoniais, pasūdykite, įmuškite kiaušinį, įkrėskite grietinę, atšildytus žirnelius, petražoles ir gerai išmaišykite. Torto formoje dėkite po blyną ir vis pertepkite įdaru.
4. Blynų tortą kepkite 180 laipsnių karščio orkaitėje 40 min. pridengtą. Papuoškite.
Autorės nuotr./Patriotiškas blynų tortas |
Skanaus!
Receptą atsiuntė Regina Račkauskienė
1. Kai bulvės nuluptos, o kitos verda, metas kurti krosnį, kuri kūrenasi apie 1 val. Tinka tik lapuočių malkos - jos kaitresnės. Virtas bulves sutrinkite, žalias sutarkuokite, dalinai nusunkite. Suberkite druską, grietinę ir visą masę gerai išmaišykite. Tešlą klokite ant kopūsto lapo.
2. Malkos krosnyje per tą laiką virsta žarijomis. Jas žarstekliu - „kačerga“ subraukite prie krosnies durelių. Bandas dėkite ant ližės ir pašaukite į krosnį. Kepkite apie 1 val. Bandas valgykite su šaltiena, vištiena, varške, sviestu ar spirgučių padažu.
Autorės nuotr./Dzūkiškos bandos |
Mamos vaikystėje šios bandos visada buvo valgomos tik su dažiniu.
Į užvirusį pieną reikia supilti šalto pieno šlakelyje ištirpintą krakmolą, įberti trupučiuką druskos ir užvirti. Padažą supilti į tą indą, kuriame patieksime. Tuomet šaukšo galu tame grietinės tirštumo padaže reikia pribadyti daug skylučių. Ant viršaus supilti spirgučius su svogūnais. Padažas pamažu teka į tas skylutes, o jos, „prarijusios“ padažą, užsitraukia. Romantiška tai stebėti! Į tą dažinį seniau dažydavo ne pjaustytas, o sudraskytas bandas, bet mes pasielgėme šiuolaikiškiau.
Likusias bandas galima sumerkti į sviesto - grietinėlės padažą, sudėti į puodą ir įdėti į dar karštą krosnį. Jos ten sušunta, turite beveik kitą patiekalą :)
Receptą atsiuntė Regina Račkauskienė
Pradėti reikėtų nuo varškės gamybos.
1. Užvirinkite pieną ir atskirai pašildykite rūgpienį. Rūgpienį supilkite į pieną ir išmaišykite. (Knygoje reikia daryti atvirkščiai - pieną supilti į rūgpienį, tačiau mano puodas su pienu buvo didesnis). Ataušinkite.
2. Masę sudėkite į sūrmaišį arba tankų audinį. Užriškite ir pakabinkite virš dubens, į kurį varvės išrūgos.
3. Nuvarvėjusią varškę galite patiekti iš karto arba dar papildomai suslėgti. Išrūgas galite panaudoti blynams, duonai kepti.
Pasigaminusi naminę varškę, galite pradėti ruošti ir sūrį.
1. Varškę nuvarvinkite, kad gautųsi sausa masė, įberkite druskos.
2. Viską sumaišykite ir 2-3 kartus sumalkite mėsmale. Jeigu naudojote liesą varškę, tuomet galite įdėti riebios grietinės.
3. Masę sudėkite į sūrmaišį ir suslėkite 6-8 val.
Šviežią sūrį galite apvolioti kapotais graikiniais riešutais, kapotais kepintais lazdynų riešutais, grūstų 5 pipirų mišiniu, smulkintomis prieskoninėmis žolelėmis, saldžiųjų ir aštriųjų paprikų mišiniu bei kitais mėgstamais produktais.
P. S. Iš 1 litro pieno tikrai negausite 1 kg varškės, todėl sūris bus nedidukas.
Receptas iš tinklaraščio „Kulinarijos laboratorija“
1. Mieles ištrinkite su cukrumi.
2. Į dubenį supilkite pašildytas pasukas ar pieną, taip pat pusę kiekio visadalių ruginių miltų, ištrintas mieles ir užmaišykite tešlą. Jos paviršių apibarstykite miltais ir 2–3 valandas palaikykite šiltoje vietoje, kad pakiltų.
3. Pakilusią tešlą gerai išplakite, suberkite druską, kmynus, likusius miltus (ruginius ir kvietinius) ir gerai išminkykite. Jei minklė atrodo per minkšta, pridėkite dar miltų. Ir vėl apie valandą leiskite tešlai pakilti.
4. Tada darykite norimo dydžio kepalėlius (arba sukrėskite tešlą į pailgas kepimo skardeles) ir dar kartą pakildykite apie 30 minučių. Duoną kepkite 200 laipsnių orkaitėje maždaug 50 minučių.
|
Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“ |
Receptas iš knygos „Kasdienė ir šventinė duona“, kulinarė Asta Žvikevičienė