Vilniaus rajone, netoli Nemenčinės esančiuose Naružlionyse – dviejų trobų kaimelis. Gediminas ir Rasa Vitkauskai čia prieš keletą metų įkūrė ūkį, pavadintą „NARU ožkytės“. Dabar ūkininkų valdose – virš 60 avių ir daugiau nei 200 ožkų, kurios natūraliai ganosi šalia žaliuojančio miško apsuptose pievose. O iš auginamų gyvulių gaunamas pienas keliauja į ūkyje įrengtą sūrinę. Joje Vitkauskų šeima ir gamina natūralų kefyrą, varškę, sūrelius ir kitus produktus.
„Viskas – iš mūsų ožkyčių ir avyčių pieno. Jo turime pačių įvairiausių formų. Taip pat gaminame šviežio saldaus pieno sūrelius. Atvešime kefyro, varškės, avių pieno natūralaus jogurto, ožkos pieno rūkyto sūrelio, jo bus ir su prieskoniais, žolelėmis, pipirais, paprika. Pasiūlysime ir minkštųjų sūrių, o netrukus – ir fermentinio, brandinto“, – apie savo asortimentą pasakoja G.Vitkauskas.
Šių produktų, jo teigimu, pirmąsyk ir bus galima įsigyti artėjantį penktadienį, kovo 21-ąją, nes tądien ūkininkai debiutuoja „Ogmios miesto“ turguje. O čia atvykti ir susipažinti su „NARU ožkytės“ ūkio gaminiais – išties verta.
Kaip sako pats G.Vitkauskas, ožkų ir avių pieno produktai – išties ypatingi. „Ir skonis jų – nuostabus“, – su meile tiek apie savo gaminius, tiek apie augintinius šypsodamasis kalba ūkininkas.
„Auginti avytes ir ožkytes, o ne karves, nusprendėme dėl sveikatos. Žmona turėjo onkologinių problemų ir per trejetą metų dingo visos vėžinės ląstelės. Ji mano, kad tai įvyko dėl šio pieno vartojimo. Negaliu to užtikrinti, tačiau yra daug pavyzdžių, rodančių, kad tokie produktai, tikėtina, naudingesni sveikatai. Ožkų ir avių pienas tinka turintiems alergijų, netoleruojantiems laktozės. Daug yra informacijos apie gydomąsias šių produktų savybes, o ir jų skonis – nebe toks, kaip anksčiau. Dabartinės ožkų veislės nebeturi to pieno prieskonio, kurio daugelis nemėgo vaikystėje“, – tikina ūkininkas.
Todėl jis kviečia atvykti į „Ogmios miesto“ turgų, aplankyti „NARU ožkytės“ prekystalį ir atrasti produktus, jau pamėgtus daugelio. Nuo šio penktadienio čia atvykstantys ūkininkai pasiruošę pasiūlyti tikrus delikatesus, gaminamus natūraliai, su meile ir be jokių dirbtinių priedų.
Tokių kaimiškų gėrybių čia atveža ir daugiau prekybininkų. Į „Ogmios miesto“ turgų kiekvieną penktadienį susirenka virš 30 ūkininkų iš visos Lietuvos, kurie lankytojams siūlo namuose keptos dienos, natūralių mėsos gaminių, rūkytos žuvies, kiaušinių, šimtalapių, kitų konditerijos kepinių.
Kaimiškų gėrybių mėgėjai įsigyti gali ir Aukštaitijos pievose surinkto medaus bei arbatų, įvairiausių ekologiškų daržovių, vaisių, sulčių, uogienių ir dar daugelio kitų šalies ūkiuose užaugintų bei pagamintų produktų.
Artimiausias „Ogmios miesto“ ūkininkų turgus vyks kovo 21-ąją. Kiekvieną penktadienį jis pirkėjų laukia Verkių g. 29, „Ogmios mieste“, centrinėje šio prekybos ir laisvalaikio centro automobilių stovėjimo aikštėje. Turgaus darbo laikas – nuo 10 iki 16 val.