„Dažniausiai įvairius troškinius ruošiu savaitgalį arba kuomet turiu pakankamai laiko, nes įprastai tai nėra greitas procesas. Bet šį jūs drąsiai galite pasiplanuoti ir eilinę darbo dieną, jeigu turite bent valandą laiko vakarienės paruošimui. Žinoma, ne visada ta laisva valandėlė išpuola ir ne visada po ilgos dienos dar norisi stovėti virtuvėje. Todėl šį, kaip ir daugumą kitų troškinių, galite pasigaminti prieš dieną ar net tris ir atvėsusį bei sandariai uždengtą laikyti šaldytuve, kol prireiks. Skonis dėl to nenukentės, o atvirkščiai – tik pagerės.
Dešreles šiam troškiniui rinkitės namines kiaulienos, geros kokybės ir be jokių papildomų priedų (pavyzdžiui baravykų, sūrio ar kt.), nes skonis ir taip bus pakankamai sodrus. Jeigu norisi šiek tiek improvizuoti ir papildyti patiekalą, tai tam tinkama tema yra daržovės, na, išskyrus papriką, ją būtinai palikite. Vietoj cukinijos galite rinktis moliūgą ar papildomai įdėti morkų. Žiedinis kopūstas šiame troškinyje nelabai tiks, bet brokolis – kodėl gi ne, tik jį dėkite pačioje pabaigoje, kad nepervirtų. O jeigu norite super sotaus maisto ir su keturiomis dešrelėmis pamaitinti daugiau žmonių, tai skardinė konservuotų pupelių tam kuo puikiausiai tiks. Bet man asmeniškai pats skaniausias variantas yra šis, kurį jums ir siūlau išbandyti“, – rašo Vaida Bernatavičienė.
Skanaus!
Jums reikės:
apie 500 g šviežių kiaulienos dešrelių (4 didesnės);
apie 400 g bulvių (svoris nurodytas nuluptų bulvių);
1 vidutinio dydžio cukinijos (apie 300 g);
1 didelės raudonos paprikos;
1 didesnio svogūno;
1 didelės česnako skiltelės;
100 g šaltai rūkytos kiaulienos šoninės;
600–650 ml vištienos ar daržovių sultinio iš kubelio (geriau rinkitės ekologišką);
160 ml pomidorų tyrės „Passata“;
1 arbatinio šaukštelio džiovinto mairūno;
1 arbatinio šaukštelio maltos saldžiosios paprikos;
1,5 šaukšto smulkiai sukapotų plačialapių petražolių lapelių;
druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų;
1 šaukšto sviesto, jeigu šoninė neriebi;
riebios grietinės patiekimui (nebūtinai);
Kaip gaminti:
1. Svogūną supjaustykite smulkiais kubeliais ir suberkite į dubenėlį. Ten pat suberkite smulkiai supjaustytą česnako skiltelę.
2. Cukiniją nuplaukite, nupjaukite galiukus, perpjaukite išilgai ir supjaustykite griežinėliais. Suberkite į didesnį dubenėlį. Papriką nuplaukite, išpjaukite sėklas su baltomis pertvaromis ir supjaustykite didesniais kubeliais. Suberkite į dubenį su cukinijom.
3. Dešreles nusausinkite popierinius rankšluosčiu ir supjaustykite didesniais gabalėliais.
4. Bulves nuskuskite, kruopščiai nuplaukite, supjaustykite didesniais gabalėliais ir užpilkite šaltu vandeniu, kad nepajuoduotų.
5. Šoninę supjaustykite nedideliais kubeliais, suberkite į šaltą puodą, kuriame virsite troškinį ir retkarčiais pamaišydami kaitinkite ant vidutinės mažos ugnies, kol išleis visus riebaliukus ir gražiai apskrus. Nuo šoninės riebumo bei gabaliukų dydžio procesas gali užtrukti nuo 10 iki 20 minučių.
6. Jeigu šoninė neriebi ir puode išsiskyrė mažai riebaliukų, įdėkite šaukštą sviesto. Į puodą suberkite smulkiai supjaustytą svogūną su česnaku ir retkarčiais pamaišydami kepkite apie 4 minutes, kol suminkštės. Neleiskite apskrusti.
7. Ugnį padidinkite iki aukštos ir į puodą suberkite supjaustytas dešreles. Kartkartėmis pamaišydami kepkite apie 4–5 minutes.
8. Į puodą suberkite cukiniją, papriką, bulves (be vandens, kuriame mirko), mairūną, maltą papriką, nedidelį žiupsnelį druskos, pipirų ir viską išmaišykite. Kepkite dar apie 4 minutes.
9. Ant viršaus supilkite sultinį (tik tiek, kad daržovės su dešrelėm būtų beveik pilnai apsemtos) ir užvirkite. Vos tik sultinys užvirs, ugnį sumažinkite iki vidutinės mažos, kad troškinys lengvai kunkuliuotų. Retkarčiais pamaišydami virkite apie 20 minučių, kol bulvės bus minkštos. Puodo dangčiu neuždenkite, kad virdamas sultinys nugaruotų ir troškinys būtų tirštesnis.
10. Bulvėms suminkštėjus į puodą supilkite pomidorų tyrę, viską gerai išmaišykite ir virkite dar apie 5 minutes.
11. Į troškinį suberkite 1 šaukštą smulkintų petražolių, viską išmaišykite ir uždengę dangčiu leiskite 10 minučių pailsėti, kad tolygiai pasiskirstytų skoniai. Tik po to ragaukite ar netrūksta druskos ir pipirų, nes poilsio metu dešrelės su šonine atskleis daug daugiau skonio nei ką tik išvirusiame troškinyje.
12. Troškinį dėkite į lėkštes ar dubenėlius, apibarstykite likusiomis petražolėmis ir tiekite. Šį troškinį mes pagardiname šaukšteliu grietinės, bet jūs galite pabandyti ir su, ir be, ir nuspręsti kaip skaniau.
Adaptuota pagal: www.kwestiasmaku.com