Geltonieji svogūnai
Populiariausi ir dažniausiai naudojami virtuvėje. Jei receptas nenurodo, kokios rūšies svogūno reikia, rinkitės šiuos. Geltonieji geriausiai tinka pagrindiniuose mėsos patiekaluose, troškiniuose, sriubose, gaminant daržovių padažus. Nors jie „pikčiausias“ iš visų ir stipriausiai virkdo, turi daug cukraus, todėl kepinami tampa švelnūs ir įgyja salsvą skonį.
Vida Press nuotr.
Baltieji svogūnai
Baltieji svogūnai išsiskiria švelnesniu skoniu, todėl labai praverčia, kai nesinori, kad svogūno skonis patiekale dominuotų. Dėl didelio kiekio vandens itin traškus baltasis svogūnas geriausias pasirinkimas gaminant salsą, daržovių čatnius arba apkeptas karštose salotose. Dažniausiai naudojamas meksikiečių virtuvėje. Mūsų prekybos centruose aptinkami dar gana retai.
Saldieji svogūnai
Kaip sufleruoja pavadinimas, šie svogūnai išsiskiria švelniu skoniu. Ne profesionalui iš išvaizdos juos sunku atskirti nuo geltonųjų, todėl ieškant šių svogūnų teks pasitikėti pardavėjo nuorodomis. Saldieji svogūnai turi storus sluoksnius, todėl labai itin tinka pjaustyti žiedais. Ši rūšis idealiai tinka gaminti miltuose apvoliotus svogūnų žiedus, kepti ant grotelių. Iš jų išeina geriausia svogūnų sriuba.
Raudonieji svogūnai
Raudonieji svogūnai švelnesnio skonio nei baltieji. Šios rūšies svogūnus labiau nei visus kitus tinka valgyti žalius. Apkepti ar žali šie svogūnai dažniausiai naudojami gaminant salotas, jie populiarus mėsainių ir sumuštinių priedas, skanūs pamarinuoti ar apskrudinti ant grotelių.
Vida Press nuotr./Svogūno pjaustymas
Askaloniniai česnakai (šalotai)
Tai netgi ne visai svogūnai, tačiau turi malonų svogūno skonį. Švelnesnio skonio pailgi svogūnėliai labiausiai tinka salotų pagardams, aštriems padažams gaminti, plaktoms kiaušinienėms, daržovių pyragams pagardinti ar papuošti patiekalus.
Perliniai svogūnai
Dažniausiai mūsų parduotuvėse matome marinuotus perlinius svogūnus, tačiau jei pavyks rasti žalių, jie ypatingai tiks karamelizuoti ar apkepti su trupučiu balzaminio acto. Nevarkite bandydami nulupti jų odelę kaip įprastiems svogūnams – keletą minučių svogūniukus palaikykite karštame vandenyje ir pirštais tiesiog numaukite odelę.
JŪSŲ DĖMESIUI – KELI PATIEKALAI SU SVOGŪNAIS:
Ingredientai
Kumpis:
150.00 g (vytintas kiaulės)
Kaip gaminti
1. Tešlą atšildykite. Lakštą įtieskite į apvalią kepimo formą, kraštelius užlenkite į vidų.
2. Suberkite 100 g tarkuoto parmezano ir tolygiai paskirstykite ant paviršiaus.
3. Svogūnus nulupkite, supjaustykite pusžiedžiais, vytintą kumpį susmulkinkite.
4. Keptuvėje įkaitinkite porą šaukštų alyvuogių aliejaus. Suberkite smulkintus svogūnus ir maišydama kepkite, kol taps skaidrūs.
5. Suberkite smulkintą kumpį ir skrudinkite 2–3 minutes. Abu keptus produktus sumaišykite, tolygiai paskirstykite tešlos dubenyje.
6. Plakimo inde gerai suplakite kiaušinius, natūralų jogurtą ir krakmolą. Pagal skonį įberkite maltų juodųjų pipirų, pasūdykite ir dar kiek paplakite. Gautą masę irgi supilkite į tešlos dubenį. Viršų apibarstykite likusiu parmezanu.
7. Kepkite iki 190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie pusvalandį.
Suskleisti
Ingredientai
Imbieras:
1.00 vnt. (nedidelis gabalėlis šaknies)
Sultys:
80.00 ml (šviežiai spaustų apelsinų)
Actas:
50.00 ml (raudonojo vyno)
Kaip gaminti
1. Razinas nuplaukite, perliekite verdančiu vandeniu, gerai nusausinkite, suberkite į stiklinį indą, užpilkite apelsinų sultimis ir palikite per naktį, kad razinos išbrinktų.
2. Imbiero šaknies gabalėlį sutarkuokite smulkia trintuve.
3. Kriaušes nulupkite, supjaustykite nedideliais kubeliais, apšlakstykite citrinų sultimis, kad nepatamsėtų. Kriaušes, imbierus, mirkytas razinas su visomis sultimis sukrėskite į puodą.
4. Česnakus nulupkite, sutraiškykite ir sumeskite į puodą. Suberkite cukrų ir maišydama kaitinkite apie 20 min.
5. Galiausiai supilkite raudonojo vyno actą, suberkite visus prieskonius ir ant labai silpnos ugnies virkite dar apie 20–25 min. Paruoštą pagardą supilkite į užsukamą stiklinį indą ir laikykite šaldytuve.
Suskleisti
Ingredientai
Vynas:
400.00 ml (raudono)
Žvaigždanyžius: 1.00 vnt.
Kaip gaminti
- Svogūnus nulupkite, nuplaukite, supjaustykite plonais žiedais. Viską, išskyrus uogienių cukrų, sudėkite į puodą.
- Užvirinkite, ant mažos ugnies kaitinkite 15 minučių. Jei reikia, įpilkite dar vandens.
- Supilkite cukrų ir virkite dar keletą minučių. Džemą sukrėskite į sterilius indus, sandariai uždarykite.
Šis džemas labai pagardina mėsos patiekalus.
|
Knyga „Konservuojame namie“ |
Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė
Suskleisti
Ingredientai
Vynas:
150.00 ml (baltojo)
Batonas:
4.00 riekės (4 - 8 prancūziškojo)
Sūris:
80.00 g (80 - 100 - tarkuoto kietojo)
Kaip gaminti
- Supjaustykite svogūnus plonais griežinėliais, apibarstykite žiupsniu cukraus.
- Į puodą storomis sienomis įpilkite aliejaus ir įdėkite sviesto, palaukite, kol sviestas išsilydys.
- Sudėkite svogūnus ir kepkite ant nedidelės kaitros apie pusvalandį, kol svogūnai suminkštės ir pagels.
- Per sietelį pasijokite miltus, viską išmaišykite ir kepkite dar kelias minutes. Supilkite sultinį, vyną uždenkite ir virkite apie pusvalandį.
- Apskrudinkite prancūziškojo batono riekeles. Sutarkuokite sūrį.
- Kai sriuba išvirs, ją pagardinkite druska bei pipirais.
- Supilstykite sriubą į indelius, ant viršaus uždėkite po skrebutį ir užberkite sūrio. Kepkite, kol sūris išsilydys.
Suskleisti
Ingredientai
Druska:
1.00 žiupsnelis (jūros - tešlai ir įdarui)
Aliejus:
20.00 ml (svogūnui apkepti)
Porai:
1.00 vnt. (plonas - įdarui)
Šoninė: (karštai rūkyta - įdarui) 150.00 g
Kaip gaminti
- Mieles ištirpinkite šiltame vandenyje su cukrumi ir dviem šaukštais miltų.
- Uždenkite ir palaikykite šiltai 10–15 minučių, kol paviršiuje susidarys putos.
- Suberkite likusius miltus, supilkite aliejų ir druską. Tešlą išminkykite: ji turi būti minkšta, bet nelipni.
- Palikite 30 min. šiltoje vietoje, kad pakiltų.
- Svogūną supjaustykite plonais griežinėliais ir trumpai apkepkite.
- Šoninę supjaustykite plonomis juostelėmis, po to kubeliais.
- Baltąją poro dalį supjaustykite žiedais. Į grietinę įberkite druskos, pipirų, trintų muskatų.
- Skardą išklokite kepimo popieriumi.
- Rankas suvilgykite aliejumi ir rankomis ištempkite tešlą, kad būtų plonas lakštas.
- Patepkite grietine, ant viršaus išdėliokite keptus svogūnus, šoninę, užberkite porų. Kepkite iki 240 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 15–20 min., kol kraštai gražiai apskrus.
Suskleisti