Kaip rašoma prekybos tinklo „Maxima“ pranešime žiniasklaidai, pasirūpinę keliais kilogramais šios mėsos, galėsite paruošti net tris gardžius grilio receptus. Šie patiekalai taps tikra vasaros savaitgalių pažiba ir išties patiks tiek suaugusiems, tiek ir mažiausiems.
Be to, rinktis kiaulieną rekomenduoja ir dietologai. Jų teigimu, kiauliena yra vienas geriausių baltymų šaltinių, o joje taip pat gausu įvairių vitaminų ir mineralų: tiamino, kurio kitoje raudonoje mėsoje yra mažiau, seleno ir cinko, būtino smegenims bei imunitetui, vitamino B12 – reikalingo smegenų veiklai ir kraujo ląstelėms bei vitamino B6, niacino, fosforo ir geležies.
Kiaulienos kumpio kepsniai
Reikės:
- 500 g kiaulienos kumpio;
- prieskonių kiaulienai, druskos, pipirų (pagal skonį);
- 8 vnt. bulvių;
- sviesto ir pusės stiklinės pieno (bulvių košei);
- morkų, brokolių (ar kitų mėgstamų daržovių).
Kaip gaminti:
- Kiaulienos kumpio gabaliuką perpjaukite išilgai, kad būtų plonesnis. Įtrinkite jį druska, prieskoniais ir pipirais. Mėsą sudėkite ant grotelių ir kepkite ant vidutinės kaitros apie 10–15 minučių.
- Bulves nulupkite, nuplaukite ir virkite pasūdytame vandenyje. Kai bulvės suminkštės, nupilkite vandenį ir sutrikite jas grūstuvu, įdėję sviesto ir įpylę pieno. Šalia patiekite mėgstamas daržoves.
Grilyje keptas kiaulienos kumpis
Patiekalui paruošti reikės:
- 1 kg kiaulienos kumpio.
Marinatui paruošti reikės:
- 4 vnt. konservuotų Chalapos aitriųjų paprikų;
- 2 v. š. žaliosios citrinos sulčių;
- 1 v. š. medaus;
- 3 česnako skiltelių (smulkintų);
- ketvirčio puodelio supjaustyto svogūno;
- druskos, aliejaus, pipirų ir mėgstamų žalumynų.
Kaip gaminti:
- Sudėkite mėsą į dubenį ir ją pamarinuokite: maisto trintuvėje iki vientisos masės susmulkinkite visus marinatui reikalingus ingredientus. Gautą masę užpilkite ant mėsos, tuomet marinuotą mėsą įdėkite į maišelį, o po to į šaldytuvą ir laikykite iki 2 valandų. Prieš dėdami mėsą kepti ją gerai nusausinkite.
- Įkaitinkite grilių iki vidutinės kaitros ir dėkite kepti marinuotą kiaulieną. Grilių pridenkite ir taip mėsą kepkite apie pusvalandį, bet ne ilgiau nei 45 minutes. Iškepusią mėsą palaikykite folijoje, o tik tada pjaustykite. Patiekite su šviežiomis salotomis.
Kiaulienos kumpio šašlykų iešmeliai su daržovėmis
Šašlykams paruošti reikės:
- 1 kg kiaulienos kumpio;
- 2 vnt. paprikų;
- 2 vnt. svogūnų;
- 1 vnt. cukinijos.
Marinatui paruošti reikės:
- 2 vnt. svogūnų;
- pipirų, druskos;
- šlakelio acto;
- sojos padažo.
Kaip gaminti:
- Kiaulienos kumpį supjaustykite pageidautino dydžio gabaliukais ir viename inde sumaišykite mėsą su jos marinatui reikalingais ingredientais. Leiskite kiaulienai pasimarinuoti bent 20 minučių.
- Kol mėsa marinuojasi, supjaustykite svogūnus, paprikas ir cukiniją.
- Tuomet daržoves kartu su mėsa suverkite ant iešmų ir įkaitinę šašlykinę ar grilių kepkite šašlykus. Kartas nuo karto pavartykite iešmus iki kol mėsa bus iškepusi iš visų pusių. Mėgaukitės!