„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

Tarptautinė dešrainių diena: 5 receptai

Liepos 23-ąją visame pasaulyje minima Tarptautinė dešrainių diena. Paprastai dešrainiai Lietuvoje vertinami kaip greitas maistas, tačiau iš kokybiškų produktų pagamintas vadinamasis „hot dogas“, pasak maisto specialistų, – puikus ir kartu žaismingas patiekalas.
Dešrainis
Dešrainis / Fotolia nuotr.
Temos: 1 Receptai

Tarptautinę dešrainių dieną skonio meistrai siūlo paminėti namuose ir pasigaminti dešrainių.

Taip pat skaitykite: Riebalus deginantis derinys – kokteilis ir salotos

„Nors Lietuvą apglėbė mėsainių, populiariai vadinamų burgeriais, mada, šiek tiek sumažinus susidomėjimą picomis ir kitais greitai paruošiamais valgiais, dešrainis išlieka lengviausiai pagaminamu patiekalu. Kai kuriose šalyse neribojama kulinarinė fantazija, ir dešrainių pagrindinį ingredientą keičia silkė ar grybai. Kodėl gi ne.

Skonio meistras Algis Kairys.
Skonio meistras Algis Kairys.

Svarbiausia nebijoti eksperimentuoti virtuvėje, nes taip gimsta unikalūs patiekalai. Tiesa, kad ir kaip fantazuotume, dešrainio pavadinimas pats sufleruoja, kas turėtų būti pagrindinis žaidėjas“, – šypsosi Algis Kairys, „Daumantų“ pagardų kūrėjas ir skonio meistras.

Tarptautinės dešrainių dienos proga skonio meistras pateikia kelis receptus, kuriais nustebinsite šeimą ar draugus. Vienam paruošti reikės šiek tiek žarijų ir dūmo, kitam pakaks orkaitės šilumos.  

Ant žarijų skrudintas dešrainis

Reikės:

  • „hot dog“ tipo bandelės,
  • dešrelės (tai gali būti pieniška, pipirinė, kario, česnakinė ar kt.),
  • 20 g paprikų,
  • šaukšto tarkuoto brandinto sūrio,
  • 3 marinuotų agurkėlių,
  • šaukšto majonezinio padažo su aitriosiomis paprikomis,
  • šaukšto lietuviškų garstyčių,
  • šaukšto aštraus saldžiarūgščio skonio kečupo. 

Gaminimas: 

  1. Pirmiausia reikia dešrelę ir bandelę švelniai apskrudinti kepsninėje ant žarijų. Marinuotus agurkėlius ir paprikas smulkiai supjaustyti ir sumaišyti.
  2. Apskrudintą bandelę įpjaukite išilgai, jos vidų ištepkite kečupu ir majoneziniu padažu su aitriosiomis paprikomis, sudėkite smulkintus agurkėlius ir paprikas, įdėkite dešrelę.
  3. Dešrainio viršų padenkite plonu garstyčių sluoksniu, o ant viršaus pabarstykite brandinto sūrio.
  4. Patiekalą skrudinkite ant žarijų, kol sūris išsilydys. Dešrainį patiekite su salotų lapais, pomidorais, šviežių daržovių salotomis ar bazilikų lapeliais.

Orkaitėje užkeptas dešrainis su karamelizuotais svogūnais

Reikės:

  • specialios pailgos bandelės,
  • dešrelės (gali būti pieniška, pipirinė, kario, česnakinė ar kt.),
  • šaukšto tarkuoto brandinto sūrio,
  • 2 marinuotų agurkėlių,
  • žiupsnelio smulkinto kopūsto,
  • vieno nedidelio mėlynojo svogūno,
  • šaukšto lietuviškų garstyčių,
  • pomidorų padažo be krakmolo ir konservantų,
  • majonezo „Provansalis“,
  • šaukšto cukraus,
  • šaukšto balzaminio acto.

Gaminimas:

  1. Skonio meistro A. Kairio teigimu, pirmiausia galima pasiruošti karamelizuotus svogūnus. Pusžiedžiais supjaustyti svogūnai pakepinami keptuvėje su šlakeliu aliejaus.
  2. Svogūnams šiek tiek paskrudus, įberiama cukraus ir įpilama balzaminio acto. Svogūnai kepinami, kol actas išgaruos.
  3. Tuomet galima ruošti dešrainį. Bandelę įpjaukite išilgai, vidų ištepkite pomidorų padažu, majonezu ir garstyčiomis.
  4. Marinuotus agurkėlius (perpjautus išilgai) ir smulkintus kopūstus įdėkite į bandelės vidų, ten pat įterpkite ir keptuvėje paskrudintą dešrelę.
  5. Ant jos užberkite anksčiau paruoštų karamelizuotų mėlynųjų svogūnų.
  6. Dešrainis jau beveik paruoštas. Telieka jo viršų pabarstyti sūriu ir pašauti į orkaitę (~200 °C).
  7. Kepama apie 4–5min., kol bandelė švelniai paskrus ir išsilydys sūris. 

Dar keli Ji24.lt receptai:

Pikantiškas dešrainis
Receptas: Pikantiškas dešrainis
1 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.1 / 14
Receptas
Ingredientai
Dešrelė (pagal skonį) 1.00 vnt.
Pailga bandelė 1.00 vnt.
Paprikos: 20.00 g
Sūris: 20.00 g (brandinto sūrio - viena riekė arba žiupsnis tarkuoto)
Agurkai: 1.00 vnt. (marinuotas agurkėlis)
Česnakai: 1.00 skiltelės
Pomidorų padažas: 1.00 valg. š.
Vorčesterio padažas: 1.00 arbat. š. (šlakelis pagal skonį; arba garstyčių)
Kaip gaminti

1. Dešrelę apkepkite keptuvėje.

2. Marinuotą agurkėlį ir papriką smulkiai supjaustykite, česnaką sutrinkite. Viską sumaišykite.

3. Bandelę įpjaukite išilgai, į vidų įpilkite pomidorų padažą, sudėkite agurkėlio, paprikos ir česnako masę. Įdėkite dešrelę, apšlakstykite Vorčesterio padažu arba aptepkite garstyčiomis. Ant viršaus uždėkite riekę sūrio.

4. Pašaukite bandelę į orkaitę ir kepkite, kol išsilydys sūris.

5. Sumuštinį galite patiekti su mėgstamų salotų lapais, pomidorais, šviežių daržovių salotomis.

Suskleisti
Užkepti Hot Dog'ai
Receptas: Užkepti dešrainiai su marinuotais agurkėliais
4 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.2 / 17
Receptas
Ingredientai
Bandelės: (pakuotė „Hot Dog“) 1.00 vnt.
Dešrelės: (pieniškos) 4.00 vnt.
Majonezas: 3.00 valg. š. (pagal skonį)
Sūris: 1.00 vnt. (pakuotė lydyto vokeliais)
Pomidorų padažas: 3.00 valg. š. (pagal skonį)
Garstyčios: 2.00 valg. š. (prancūziškų - pagal skonį)
Agurkai: 10.00 vnt. (marinuotų karnišonų)
Fermentinis sūris: (tarkuoto) 200.00 g
Bazilikai: 1.00 žiupsnelis (džiovinto)
Kaip gaminti
  1. Kiekvieną bandelę įpjaukite išilgai, patepkite majonezu ir išklokite lydytu sūreliu.
  2. Į vidurį dėkite po dešrelę.
  3. Ant viršaus uždėkite garstyčių, marinuotų agurkėlių ir tarkuoto fermentinio sūrio.
  4. Kepkite gerai įkaitintoje orkaitėje, kol sūris išsilydys.

Receptas iš: g-blogas.lt

Suskleisti
Dešrainis su naminiu pomidorų padažu
Receptas: Dešrainis su naminiu pomidorų padažu
6 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.0 / 9
Receptas
Ingredientai
Prancūziškosios dešrainių bandelės 6.00 vnt.
Pieniškos dešrelės (rinkitės be sintetinių maisto priedų) 6.00 vnt.
Sūris: 400.00 g (brandinto)
Alyvuogių aliejus: 5.00 valg. š. (padažui)
Raudonasis svogūnas: 2.00 vnt. (padažui)
Česnakai: 4.00 skiltelės (padažui)
Pomidorai: 6.00 vnt. (padažui)
Bazilikai: 1.00 valg. š. (šviežių smulkintų, padažui)
Raudonėliai: 1.00 valg. š. (šviežių smulkintų, padažui)
Petražolės: 1.00 valg. š. (šviežių smulkintų, padažui)
Krapai: 1.00 valg. š. (šviežių smulkintų, padažui)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį, padažui)
Cukrus: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį, padažui)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų, padažui)
Kaip gaminti

1. Paruoškite padažą: puode storu dugnu įkaitintame aliejuje pakepinkite smulkintus svogūnus. Sudėkite trintus česnakus ir dar porą minučių pakepinkite. Sudėkite nuluptus smulkintus pomidorus, pagal skonį įberkite druskos, cukraus, maltų juodųjų pipirų ir dar kiek patroškinkite. 

2. Kai masė atvės, sutrinkite elektriniu plakikliu, tada įmaišykite prieskonines žoleles. 

3. Keptuvėje su nedideliu kiekiu alyvuogių aliejaus arba ant grotelių pakepinkite pieniškas dešreles. Kai atvės, kiekvieną įsukite į ploną sūrio riekelę.

4. Į prancūziškąsias bandeles įkrėskite po du šaukštus pomidorų ir žolelių padažo, tada įkiškite po sūrio riekele apsuktą dešrelę.

5. Dešrainius išdėliokite kepimo popieriumi ištiestoje skardoje, viršų apšlakstykite lydytu sviestu ir 5–7 minutėms pašaukite į karštą orkaitę.

Suskleisti

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs