Nors nemažos dalies populiarių kepinių laurai priklauso Prancūzijai, kruasano atsiradimo istorijoje ryškią žymę paliko ir Austrijos konditeriai. Beje, į ją įsipainiojusi ir Austrijos princesė Marija Antuanetė. Ištekėjusi už Prancūzijos karaliaus Liudviko XVI, ji taip ilgėjosi savo tėvynėje pamėgtų sviestinių ragelių, jog jos pavaldiniams neliko nieko kito, kaip tik sukurti prancūziškąją kopiją, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Per metų metus prancūzai buvo tokie atkaklūs, jog nuo 2012-ųjų kruasanai netgi įtraukti į Saugomo geografinio statuso produktų sąrašą. Tai reiškia, jog sviestinės tešlos rageliai, o tiksliau jų originalas, randamas tik Prancūzijoje. Vietiniai gyventojai, o ypač konditerijos atstovai, kruasanus laiko ne tik Prancūzijos simboliu, bet ir kulinarinio paveldo šedevru. Kad ir kaip ten būtų, šiandien skanieji kruasanai kepami ir yra populiarūs visame pasaulyje.
Kaip išsirinkti kokybišką ir šviežią?
Kruasanų ir Lietuvoje galima įsigyti pačių įvairiausių – vieni jų lengvučiai, kiti sunkūs, vieni gausiai sluoksniuoti, kituose tų sluoksnių tenka paieškoti. Koks turi būtų teisingas kepinys, kaip atskirti, jog jis šviežias (nes būtent toks skaniausias)?
Šviežias kruasanas privalo traškėti, o viduje turi matytis daug plonų sluoksnių. Pirkdami kruasaną ieškokite ar klauskite informacijos, ar jo tešla gaminta naudojant sviestą. Klasikiniams kepiniams naudojamas būtent jis, tad ką tik iškeptame kruasane irgi jausite lengvą sviesto skonį, jis bus purus, minkštas.
Pusryčių skanėstas
Daugelyje šalių kruasanai yra neatsiejami pusryčių palydovai. Šie kepiniai skaninami ir saldžiais, ir rimtaisiais priedais. Jei kruasano nespėjote suvalgyti iš vakaro, jis gali puikiai tikti kitos dienos pusryčiams – štai paprastas ir greitas receptas:
Kepti kruasanai su kumpiu ir sūriu
Ingredientai
- 2 kruasanai;
- 1 pomidoras;
- 4 griežinėliai kumpio;
- sauja tarkuoto kietojo sūrio;
- bešamelio padažo (jam reikės 2 šaukštų sviesto, 1 šaukšto miltų, 250 ml pieno arba grietinėlės, didelio žiuosnio muskato riešuto, druskos, pipirų).
Gaminimas:
1. Pirmiausiai pasiruoškite bešamelio padažą. Puode ant silpnos ugnies išlydykite sviestą, suberkite miltus ir lėtai maišykite, kol masė taps auksinės spalvos. Palaipsniui pilkite pieną arba grietinėlę, nuolat maišykite – netrukus masė įgaus padažo konsistenciją. Įberkite šiek tiek druskos, pipirų ir truputį tarkuoto muskato. Išmaišykite. Padažas turi būti vientisas, kreminės konsistencijos.
2. Kruasanus perpjaukite išilgai. Vieną ragelio pusę patepkite bešamelio padažu ir uždėkite du griežinėlius kumpio. Mėgstantiems valgyti sočiau, ant mėsos galima darsyk užtepti padažo. Toliau dėkite griežinėliais pjaustytą pomidorą ir uždenkite ragelį likusia jo dalimi. Įdarytą kruasaną apibarstykite tarkuotu sūriu. Tą patį pakartokite ir su kitu kruasanu.
3. Paruoštus ragelius pašaukite į įkaitintą 150 laipsnių orkaitę ir kepkite 10–15 min.
Jūsų dėmesiui – dar keli receptai, kuriuose figūruoja prancūziški sviestiniai rageliai: