Tarptautinė mėsainių diena: 3 netikėti ir madingi gatvės maisto receptai

Gegužės 28-ąją pasaulyje minima tarptautinė mėsainių diena, kurios metu šiuo patiekalu sau leidžia pasimėgauti daugelis. Grilio mėgėjų bendruomenės įkūrėjas Tomas Petryla tikina, kad šiuo metu gatvės maistas yra vienas sparčiausiai maisto kultūroje augančių sektorių. O mėsainiai – svarbi šios kultūros dalis, kuri pastaraisiais metais itin smarkiai pasikeitė. Kokie vėjai dominuoja mėsainių madose ir kokius rinktis šios vasaros grilio vakarėliams?
Mėsainis su „kimchi“
Mėsainis su „kimchi“

„Gatvės maisto kultūra auga ne tik visame pasaulyje, bet ir Lietuvoje: atsiranda vis daugiau gatvės prekeivių su maisto furgonais, miestuose pastebime vis daugiau šios temos renginių. Gatvės maistas skverbiasi ir į restoranų meniu. Žmonės ieško patikimų gamintojų ir ingredientų, restorano lygio kokybiško maisto už prieinamas kainas. O viso to epicentre – mėsainiai, kurie vis dar išlieka vienais svarbiausių, tik jų sudėtis ir ingredientai pastaruoju metu ženkliai pasikeitė“, – sako T.Petryla.

Mėsainis su harisa padažu ir „halloumi“ sūriu
Mėsainis su harisa padažu ir „halloumi“ sūriu

Anot prekės ženklo „Gardėsis“ pranešime žiniasklaidai cituojamo grilio entuziasto, mėsainius šiandien lietuviai valgo ne tik mieste, bet ir gaminasi patys namuose, nes tam yra puikios sąlygos – prekybos centruose ir specializuotose parduotuvėse atsiranda kokybiškų bandelių, mėsos paplotėlių ir padažų.

Tobulo mėsainio paslaptys

Anot T. Petrylos, viskas prasideda nuo bandelės, todėl jis rekomenduoja rinktis prancūziškas brioche bandeles, kurios jau tapo mėsainių klasika. Brioche bandelės yra turtingo skonio, o paskrudinus įgauna ypatingą aukso blizgesį. Mėsainiai su šia bandele neišsiardo, ingredientai neišbyra.

Antrasis svarbiausias mėsainio ingredientas – mėsos, žuvies ar vegetariškas paplotėlis. Pastarųjų įvairovė šiandien, anot T.Petrylos – didžiulė. „Mėsainius valgome ne tik su tradiciniu jautienos paplotėliu, bet ir aviena, lašiša, krabų mėsa ar net krevetėmis. Apskritai, mėsainis – tai ne tik sumuštinis, tai gurmaniškas malonumas su tokiais ingredientais kaip triufelių aliejus, žąsų kepenėlių paštetas, svogūnų čatnis ar saldinta šoninė. Tad mėsainis nebėra tiesiog gabalėlis mėsos tarp dviejų riekelių duonos“, – sako žinovas.

Mėsainis su harisa padažu ir halloumi sūriu

Viena didžiausių šio sezono mėsainių tendencijų – etniškumas. Mėsainiai nebesiejami tik su amerikietiškąja tradicija. Nuo Meksikos ir Azijos, iki korėjiečių, graikų ar peruvietiškos – šį sezoną dominuoja visos virtuvės. Kartu su etniškumu populiarėja egzotiški ir netikėti sūriai, keičiantys įprastą čederį.

„Padažas vis dažniau taip pat egzotiškas, kečupas ir majonezas šią vasarą bus antrame plane. Todėl šį sezoną rekomenduoju išbandyti marokietiško skonio įkvėptą mėsainį su ėriena, harisos padažu ir halloumi sūriu“, – teigia T.Petryla.

Ingredientai:

  • 2 arbat. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
  • apie 300 g maltos ėrienos;
  • 2 mėsainių bandelės;
  • 1 svogūnas;
  • 100 g halloumi sūrio;
  • 1 valg. šaukšt. rudojo cukraus;
  • pusė paprikos;
  • 1 valg. šaukšt. harisos padažo;
  • 4 valg. šaukšt. humuso;
  • sauja kalendros;
  • sauja mėtų lapelių;
  • jūros druskos;
  • juodųjų pipirų;
  • sauja gražgarsčių lapelių;
  • čili dribsnių.

Gaminimas:

1. Iš ėrienos faršo, druskos, pipirų, kalendros ir mėtų lapelių suformuokite maždaug dviejų pirštų storio mėsos paplotėlius. Apkepkite mėsą keptuvėje arba ant grilio, kol abi jos pusės apskrus. Tuomet apkepkite mėsainių bandeles (5-6 minutes) ir halloumi sūrį, kol šis apskrus.

2. Į gerai įkaitintą keptuvę įpilkite šlakelį alyvuogių aliejaus ir sudėkite smulkiai pjaustytą svogūną. Kepkite, kol pageltonuos. Į apkeptus svogūnus sudėkite šaukštą rudojo cukraus, griežinėliais pjaustytą papriką ir harisos padažą. Viską pakepkite ant mažos ugnies, kol cukrus ištirps ir glazūruosis.

3. Turimas bandeles aptepkite humusu, ant jo dėkite rukolos lapus, apkeptos ėrienos mėsos paplotėlius, o ant jų – halloumi sūrį. Viską pagardinkite svogūnų ir paprikos mišiniu, o ant viršaus uždėkite antrą bandelę.

Mėsainis su harisa padažu ir „halloumi“ sūriu
Mėsainis su harisa padažu ir „halloumi“ sūriu

Mėsainis su kimchi

Kimchi – tai tradicinis korėjiečių virtuvės pasididžiavimas, vitaminų, fermentų ir gerųjų bakterijų šaltinis, susidedantis iš kopūstų ir ridikų. Tai viena ryškiausių šių metų maisto tendencijų, atsirandančių ir mėsainių madose.

„Šalia kimchi galite paskaninti mėsainį papildomu kiekiu baltymų, pavyzdžiui, papildoma juostele šoninės arba keptu kiaušiniu, kuris dabar labai madingas“, – sako T. Petryla.

Ingredientai:

  • apie 300 g jautienos pjausnių;
  • 2 arbat. šaukšt. druskos ir pipirų
  • šlakelis alyvuogių aliejaus;
  • 2 mėsainių bandelės;
  • 3 valg. šaukšt. naminio majonezo;
  • 1 valg. šaukšt. grūdėtųjų garstyčių;
  • pusė puodelio kimchi;
  • 2 kiaušiniai;
  • sauja gražgarsčių lapelių;
  • marinuotų aitriųjų pipirų;
  • mažųjų marinuotų agurkėlių kornišonų.

Gaminimas:

1. Supjaustykite jautienos pjausnius plonomis juostelėmis, pagardinkite jas druska ir pipirais. Gerai įkaitinkite keptuvę su alyvuogių aliejumi, įdėkite jautienos juosteles ir kepkite jas keletą minučių arba kol švelniai apskrus.

2. Kiaušinius iškepkite gerai įkaitintoje keptuvėje, pagardinkite juos jūros druska ir čili dribsniais. Mėsainių bandeles apkepkite keptuvėje ar grilyje, kol paruduos.

3. Majonezą sumaišykite su grūdėtomis garstyčiomis ir aptepkite šiuo padažu mėsainių bandeles. Uždėkite rukolos lapų, tada sudėkite dar šiltas apkeptas jautienos juosteles, ant jų uždėkite kimchi kopūstų. Galiausiai uždėkite keptą kiaušinį, o ant jo – bandelę, apteptą padažu.

4. Patiekite mėsainį su marinuotais čili pipirais ir kornišonais.

Mėsainis su „kimchi“
Mėsainis su „kimchi“

Veganiškas suktinis

Veganiški ir vegetariški mėsainiai – viena sparčiausiai augančių tendencijų gatvės maisto srityje.

„Nevalgantiems gyvūninės kilmės produktų, netinka brioche bandelės. Tokiu atveju siūlyčiau neieškoti veganiškų brioche alternatyvų, nes skonis vis tiek bus ne toks pat. Verčiau išbandyti veganiškus daržovinius paplotėlius ir ruošti suktinukus“, – teigia T.Petryla.

Ingredientai:

  • 4 daržoviniai paplotėliai;
  • 0,5 žaliosios paprikos;
  • 1 morka;
  • sauja špinatų;
  • 1 mažas agurkas;
  • sauja svogūnų laiškų;
  • kalendrų;
  • 1/4 mėlynojo kopūsto;
  • 1 saldžioji bulvė;
  • salotų lapų;
  • moliūgų sėklų;
  • saulėgrąžų;
  • žaliosios citrinos.

padažui:

  • 2 valg. šaukšt. riešutų sviesto;
  • 4 valg. šaukšt. kokosų pieno;
  • šviežio imbiero;
  • 1 arbat. šaukšt. rudojo cukraus;
  • 2 arbat. šaukšt. sojų padažo;
  • 1valg. šaukšt. medaus.

Gaminimas:

Plonomis juostelėmis supjaustykite saldžiąją bulvę, apšlakstykite tyru alyvuogių aliejumi, jūros druska ir grūstais pipirais – juosteles kepkite orkaitėje apie 30 min., 180 laipsnių temperatūroje.

Supjaustykite papriką, morkas, agurkus, špinatus, svogūnų laiškus plonomis juostelėmis. Sutarkuokite mėlynąjį kopūstą. Visas supjaustytas daržoves sudėkite ant daržovinių paplotėlių (vienam suktinukui reikės dviejų). Taip pat sudėkite jau iškeptas ir gerai apskrudusias saldžiųjų bulvių juosteles.

Riešutų sviestą, kokosų pieną, tarkuotą imbierą, sojų padažą ir rudąjį cukrų sudėkite į smulkintuvą ir susmulkinkite iki vientisos masės. Į masę įpilkite 2 šaukštelį sojų padažo ir pagardinkite viską medumi.

Padažu lengvai apglaistykite daržoves. Pašlakstykite viską šviežių žaliųjų citrinų sultimis ir pabarstykite moliūgų bei saulėgrąžų sėklomis. Tada švelniai susukite suktinuką.

Veganiškas suktinis
Veganiškas suktinis

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs