- Nedideliame dubenėlyje sumaišykite sausas mieles ir šiltą vandenį. Atkreipkite dėmesį, kad vanduo būtų tik šiltas, o ne karštas, nes per karštas vanduo mieles padarys neaktyvias ir ruošiama tešla neiškils. Atidėkite dubenėlį su mielėmis ir vandeniu į šalį.
- Dideliame dubenyje sumaišykite miltus ir druską. Supilkite į mišinį ištirpusias mieles ir sumaišykite. Supilkite pieną, tirpintą ir iki kambario temperatūros atvėsintą sviestą, kiaušinių trynius ir vanilinį cukrų (galite naudoti ir vanilės ekstraktą; tokiu atveju įpilkite jo perpus mažiau). Išplakite iki vientisos masės.
- Kitame dubenyje iki standžių putų išplakite kiaušinių baltymus.
- Įmaišykite baltymus į paruoštą tešlą. Palikite pastovėti apie 30–60 min. šiltoje vietoje, kol tešlos tūris padidės kone dvigubai.
- Pasiruoškite vaflių keptuvę: ištepkite gabalėliu sviesto ir įkaitinkite. Priklausomai nuo vaflių keptuvės dydžio, supilkite ir tolygiai paskleiskite apie ½–1 puodelį tešlos. Paskirstyti tešlą labai patogu mentele ar kitu plokščiu įrankiu. Uždarykite vaflinę ir kepkite pagal instrukcijas, kol vafliai bus gražios aukso spalvos.
- Kad iškepti vafliai, kol iškepsite juos visus, neatvėstų, laikykite juos iki maždaug 110 ˚C temperatūros įkaitintoje orkaitėje. Kai tik iškepsite visus vaflius, sudėkite į lėkštę ir nedelsiant patiekite su norimu padažu ar net keliais padažais – kad kiekvienas galėtų susikurti savo svajonių vaflių skonį.
PASIŪLYMAI VAFLIŲ PADAŽAMS:
- Braškes supjaustykite skiltelėmis, bananus – griežinėliais.
- Grietinėlę elektriniu plaktuvu išplakite iki minkštų putų. Nenustodami plakti, pamažu berkite cukrų. Išplakite iki standžių putų. Perdėkite grietinėlę į konditerinį maišelį su norimos formos antgaliu (pvz., žvaigždutės ).
- Iškeptus vaflius apibarstykite milteliniu cukrumi. Ant vaflio paskleiskite pjaustytas braškes ir bananus. Ant viršaus išspauskite bokštelį grietinėlės. Patiekite nedelsiant.
VAFLIŲ TEŠLOS RECEPTĄ RASITE ČIA.
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 ˚C temperatūros. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi, o ant šio tolygiai paskleiskite lazdynų riešutus. Įkaitusioje orkaitėje kepkite apie 10 min., kol riešutų luobelės atšoks. Išimkite skardą iš orkaitės, atvėsinkite, kol galėsite riešutus laikyti rankose. Tuomet, trindami tarp delnų, pašalinkite riešutų luobeles. Paruoštus riešutus visiškai atvėsinkite. Tada susmulkinkite peiliu ar maisto smulkintuvu iki nedidelių gabalėlių.
- Pasiruoškite šokoladinį padažą. Į prikaistuvį supilkite grietinėlę. Kaitinkite ant vidutinės ugnies, kol užvirs. Nuimkite prikaistuvį nuo ugnies ir suberkite į grietinėlę smulkinto šokolado gabalėlius. Palikite pastovėti porai minučių, o tuomet maišykite, kols gausis vientisa masė. Įberkite šaukštą miltelinio cukraus (ar daugiau, jei norite saldesnio padažo) ir išmaišykite.
- Iškeptus vaflius apšlakstykite dar šiltu šokoladiniu padažu ir apibarstykite kepintais lazdynų riešutais. Patiekite nedelsiant.
VAFLIŲ TEŠLOS RECEPTĄ RASITE ČIA.
- Į prikaistuvį ar keptuvę suberkite cukrų ir supilkite vandenį. Nemaišydami kaitinkite ant vidutinio stiprumo ugnies, kol cukrus ištirps. Tuomet padidinkite liepsną ir virkite, toliau nemaišydami masės. Virkite apie 5–7 min., t. y. tol, kol cukraus masė taps tamsios gintaro spalvos.
- Nuimkite nuo ugnies prikaistuvį ir išmaišykite grietinėlę. Būkite atsargūs, nes, pradėjus pilti grietinėlę, masė ims burbuliuoti. Sirupas yra karštas, todėl būkite atsargūs ir nenusideginkite.
- Įmaišykite į masę sviestą, vanilinį cukrų ir druską. Palikite atvėsti, tuomet supilstykite į sandariai uždaromus stiklainėlius.
- Ant šiltų vaflių dėkite po kaušelį mėgstamų ledų ir gausiai apšlakstykite karameliniu padažu. Patiekite nedelsiant.
VAFLIŲ TEŠLOS RECEPTĄ RASITE ČIA.
PARUOŠKITE KARAMELIZUOTAS KRIAUŠES
- Kriaušes nuplaukite, perpjaukite per pusę ir išpjaukite sėklalizdžius. Supjaustykite vidutinio storio skiltelėmis.
- Dubenėlyje sumaišykite cukrų, cinamoną, citrinų sultis ir medų.
- Į dubenėlį sudėkite kriaušių skilteles ir išmaišykite taip, kad visos apsiveltų mišiniu.
- Keptuvėje ištirpinkite šaukštą sviesto.
- Sudėkite kriaušių skilteles ir kepkite ant vidutinio dydžio ugnies, kartais pamaišydami, kol kriaušių skiltelės suminkštės, tačiau vis dar išlaikys savo formą.
IŠKEPKITE GRIKIŲ MILTŲ VAFLIUS
- Dubenyje sumaišykite grikių miltus, kvietinius miltus, kepimo miltelius, sodą, cinamoną ir druską. Atidėkite į šalį.
- Kiaušinių baltymus ir trynius atskirkite.
- Kiaušinių baltymus plakite elektriniu plaktuvu, kol susidarys minkštos putos. Po truputį berdami cukrų, plakite toliau, kol gausite standžias putas. Atidėkite į šalį.
- Kitame dubenyje elektriniu plaktuvu išplakite kiaušinių trynius, raugintas pasukas, tirpintą atvėsintą sviestą ir vanilės ekstraktą iki vientisos masės.
- Miltų mišinį suberkite į šį plakinį ir išmaišykite, kol neliks sausų miltų.
- Įmaišykite trečdalį plaktų baltymų. Tuomet sudėkite likusius du trečdalius ir lengvai išmaišykite. Nepermaišykite.
- Ištepkite vaflinę gabalėliu sviesto ir įkaitinkite pagal instrukcijas.
- Dėkite po samtį tešlos, išlyginkite paviršių ir toliau kepkite pagal instrukcijas, kol vafliai gražiai apskrus, taps sodriai rudos spalvos.
- Patiekite su karamelizuotomis kriaušėmis. Skanaus!
Tešla
- Sviestą supjaustykite ir išlydykite dubenėlyje. Tai galite padaryti ant viryklės arba mikrobangų krosnelėje.
- Į didelį dubenį sudėkite kiaušinius, baltą ir rudą cukrų, įberkite žiupsnelį druskos ir viską gerai išplakite, kol masė švelniai suputos. Tam skirkite ~3 min.
- Atskirame inde sumaišykite miltus ir kepimo miltelius.
- Į kiaušinio ir cukraus plakinį supilkite pusę miltų – viską išplakite. Tuomet įdėkite likusią dalį miltų ir dar kartą išplakite.
- Į tešlą supilkite išlydytą, tačiau ne karštą sviestą ir išplakite iki vientisos masės.
Kepimas
- Jei jūsų vaflinė ne nauja – prieš kepant pirmą vaflį ją patepkite aliejumi.
- Įkaitinkite vaflinę. Kantriai palaukite, kadangi kitaip pirmas vaflis prilips ir bus ganėtinai sunku išvalyti vaflinę.
- Į įkaitintą vaflinę dėkite šaukštą tešlos, greitai uždenkite ir kepkite vieną/kitą minutę, kol vaflis įgaus gražią rudą spalvą. Kepimo laikas priklauso individualiai nuo vaflinės – tad po pirmų 3 vaflių atrasite jums tinkamą laiką.
- Iškepusius vaflius iš karto suvyniokite (jie greitai stingsta) ir tik tuomet dėkite naują šaukštą tešlos į vaflinę.
- Patiekite atvėsusius vaflius. Iš šios normos pavyks pagaminti apie 20-25 vaflius.
- Iki standumo išplakite kiaušinių baltymus. Atidėkite į šalį.
- Atskirame dubenyje sumaišykite miltus, maistinę sodą ir cukrų. Supilkite trynius, ištirpintą sviestą, suberkite cukrų. Išmaišykite.
- Nuolat maišydami supilkite pieną, kol masė taps tolygi.
- Galiausiai sudėkite baltymus.
- Vaflius kepkite vaflinėje.
- Tiekite su bananais, uogomis ir ledais. Pašlakstykite karamelės padažu.
Karamelės padažas su druska:
- Į nedidelį prikaistuvį sudėkite visus karamelės padažui skirtus produktus, išskyrus grietinėlę ir druską. Retkarčiais pamaišydami švelniai pakaitinkite, kol viskas ištirps.
- Padidinkite ugnį. Kai mišinys pradės burbuliuoti, supilkite grietinėlę. Pakaitinkite dar 2–3 minutes, tada nuimkite nuo ugnies ir suberkite druską.
Receptas DANSUKKER
1. Dideliame dubenyje sumaišykite avižų miltus, cukrų, kepimo miltelius, druską ir cinamoną. Į sausą mišinį supilkite aliejų ir pieną, vėliau įmaišykite išplaktą kiaušinį.
2. Lengvai patepkite aliejumi vaflinę, pilkite šiek tiek tešlos ir kepkite tol, kol gražiai apskrus. Jei norite, kad vafliai būtų labiau apskrudę, įkaitinkite orkaitę iki 180°C ir pakepkite vaflius dar kelias minutes.
Iškeptus vaflius galite patiekti su riešutais, įvairiomis uogomis bei sirupais.
1. Kiaušinių baltymus ir trynius atskirkite. Sviestą ištrinkite su kiaušinių tryniais, įberkite cukraus, miltelinio cukraus, druskos ir išmaišykite.
2. Į sviesto masę maišant pamažu supilkite pieną, suberkite miltus. Palikite keliolika minučių brinkti.
3. Kiaušinių baltymus plakite, kol pasidarys standžios putos, ir įmaišykite į tešlą.
4. Įkaitintą vaflinę ištepkite riebalais, samčiu įpilkite tešlos ir iškepkite vaflius. Patiekite su serbentų uogiene ir vaniliniais ledais.
Knyga „Geri receptai“ |
Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Kiaušinių baltymus ir trynius atskirkite. Sviestą gerai ištrinkykite, įmaišykite trynius, įberkite druskos, truputį vanilinio cukraus, suberkite cukrų.
2. Į sviestą sukdami pamažu supilkite pieną, suberkite miltus. Palikite keliolika minučių.
3. Prieš kepdami į tešlą įmaišykite iki putų išplaktus baltymus. Įkaitintą vaflinę ištepkite riebalais, samčiu įpilkite tešlos ir iškepkite vaflius. Juos patiekite pabarstę milteliniu cukrumi, su vyšnių uogiene.
Knyga „Uogos“ |
Receptas iš knygos „Uogos“
1. Nuskuskite bulves ir sutarkuokite burokine tarka, nusunkite tiek išsiskyrusio skysčio, kiek tik įmanoma.
2. Nulupkite ir labai smulkiai sukapokite ar net sutarkuokite svogūną.
3. Dėkite svogūnus į dubenį, muškite kiaušinius, berkite druską, pipirus ir viską švelniai paplakite. Dėkite į šį plakinį nusunktus bulvių tarkius, berkite su miltais sumaišytus kepimo miltelius ir gerai išmaišykite.
4. Įkaitinkite vaflių keptuvę ir papurkškite ar patepkite aliejumi. Dideliu šaukštu dėkite į keptuvę bulvių tarkių masės, stengdamiesi, kad visi kampeliai būtų užpildyti. Uždenkite ir kepkite kelias minutes – kol vafliai bus auksinės spalvos. Pirmasis vaflis bus bandomasis – galbūt reikės sumažinti/padidinti karštį, dėti daugiau/mažiau tarkių, reguliuokite šiuos aspektus pagal jūsų vaflių keptuvės savybes.
4. Paruoškite padažą. Nedideliame dubenėlyje labai gerai išsukite jogurtą ir sūrį, ragaudami pasūdykite, jei norite papipirinkite, pabarstykite kapotais laiškiniai česnakais (tinka ir krapai).
5. Tiekite bulvių vaflius su padažu ir, jei patinka, juostele lašišos. Jei norite sočiau, galite pasiskrudinti šoninės ar valgyti su skystai keptu kiaušiniu – tinka daug kas!
1. Vidutinio dydžio dubenyje išmaišykite miltus, druską, pipirus ir cukrų. Į masę supilkite pasukas ir tirpintą sviestą, šaukštu maišykite tol, kol tešla pasidarys vientisa.
2. Į tešlą sudėkite sūrį, špinatus ir pomidorus, maišykite tol, kol ingredientai vientisai pasiskirstys tešloje. Jei tešla atrodo per daug tiršta, įpilkite šiek tiek pasukų, o jeigu tešla tapo pernelyg skysta, įdėkite šiek tiek daugiau miltų.
3. Vaflinę padenkite aliejumi, pilkite po truputį tešlos ir kepkite tol, kol gražiai paruduos.
4. Šiuos vaflius valgykite su jogurtiniu ar grietinės padažu, gardintu šviežiomis prieskoninėmis žolelėmis. Jeigu norisi sočiau, šalia vaflių patiekite ir šaltai rūkytos lašišos gabalėlių.
1. Chia (ispaninio šalavijo) sėklas užpilame vandeniu ir paliekame brinkti 5 minutėms.
2. Miltus sumaišome su kepimo milteliais ir prieskoniais. Į šį mišinį supilame pieną ir brinkintas chia sėklas, išmaišome.
3. Į tešlą sudedame daržoves ir supilame aliejų, išmaišome.
4. Vaflinę patepame aliejumi ir įkaitiname.
5. Vienam vafliui reikia maždaug 2 šaukštų tešlos. Kepame ir neatidarinėjame vaflinės, kol nebaigia kepti.
Labai gardu valgyti su trintais avokadais.
1. Linų sėmenis užpilkite 100 ml augalinio pieno ir palikite pabrinkti 5 min.
2. Speltų miltus sumaišykite su kepimo milteliais, cukrumi, riešutais ir cinamonu.
3. Nuo tarkuotų cukinijų nupilkite susidariusį skystį ir sumaišykite su išbrinkusiais linų sėmenimis.
4. Cukinijas sumaišykite su miltų mišiniu ir supilkite likusį pieną. Viską gerai išmaišykite.
5. Vaflinę ištepkite aliejumi, įkaitinkite ir kepkite vaflius.