Kaip pastebi pranešime žiniasklaidai cituojama „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė, pandemijos laikotarpis daugumą tautiečių paskatino aktyviau pasinerti į eksperimentus virtuvėje. Kaip ji teigia, jei anksčiau žmonės nė nebūtų pagalvoję apie tokių desertų kaip, pavyzdžiui, belgiški vafliai, gaminimą namie, tai dabar visai drąsiai to imasi.
Maisto gamybos ekspertė tikina, kad namuose vaflių keptuves turintys žmonės gali kiekvieną kartą išbandyti vis kitokią recepto variaciją. Be to, ji išskiria porą svarbiausių taisyklių, užtikrinsiančių malonią vaflių gaminimo patirtį tiek naujokams, tiek namų virtuvėje patyrusiems šefams:
- Turbūt dažnam virtuvėje pasitaikė problema, kada iškepusių vaflių nepavyko gražiai išimti iš keptuvės – tai galėjo nulemti per mažas aliejaus arba sviesto kiekis, todėl svarbu nepabijoti riebalų ruošiant vaflių tešlą.
- Visi ingredientai turi būti kambario temperatūros – tai leis paprasčiau išmaišyti tešlą, išvengiant susidarančių jos gumuliukų. Iš pradžių patartina švelniai išmaišyti visus skystus ingredientus ir tik tuomet juos sumaišyti su miltų mišiniu.
Minint tarptautinę vaflių dieną maisto gamybos ekspertė dalijasi paprastais, tačiau ypatingo skonio vaflių receptais.
Paprasti klasikiniai vafliai
Šis vaflių receptas atveria plačiausias eksperimentavimo galimybes – iškeptus juos galima gardinti tiek saldžiais, tiek sūriais pagardais. Pavyzdžiui, išbandykite lašišos ir kiaušinio derinį, grietinėlės su uogomis duetą ar ožkų pieno sūrį kartu su avokadais.
Ingredientai:
- 2 puodeliai kvietinių miltų;
- 2 kiaušiniai;
- 375 ml šilto pieno;
- 80 ml tirpinto sviesto;
- 2 valg. šaukšt. cukraus;
- 2 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
- 1 arbat. šaukšt. vanilės ekstrakto;
- žiupsnelis druskos.
Gaminimas:
1. Įkaitinkite vaflių keptuvę.
2. Dideliame dubenyje sumaišykite miltus, druską, kepimo miltelius ir cukrų.
3. Atskirame inde išplakite kiaušinius, tuomet supilkite pieną, tirpintą sviestą ir vanilės ekstraktą. Šį mišinį supilkite šalia miltų – viską maišykite, kol neliks tešlos gumuliukų.
4. Pilkite po truputį tešlos į vaflių keptuvę ir kepkite, kol šie apskrus.
Naminiai belgiški vafliai
Ingredientai:
- 500 g kvietinių miltų;
- 2 dideli kiaušiniai;
- 2 puodeliai pieno;
- 125 ml augalinio aliejaus;
- 1 nubrauktas valg. šaukšt. kepimo miltelių;
- 3 valg. šaukšt. cukraus;
- 1 arbat. šaukšt. cinamono;
- 1 arbat. šaukšt. vanilės ekstrakto;
- 1 arbat. šaukšt. vanilės ekstrakto;
- žiupsnelis druskos.
Gaminimas:
1. Įkaitinkite vaflių keptuvę.
2. Kol ji kaista, dideliame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, cukrų, druską ir cinamoną.
3. Į atskirą indą supilkite atskirtus kiaušinių baltymus ir gerai juos išplakite.
4. Į kitą vidutinio dydžio dubenį supilkite kiaušinių trynius, augalinį aliejų, pieną ir vanilės ekstraktą – viską gerai išmaišykite. Šį mišinį pilkite į sausų ingredientų dubenį. Maišykite, kol tešla taps vientisa, vėliau supilkite kiaušinio baltymus ir dar kartelį viską pamaišykite.
5. Pilkite po truputį tešlos į vaflių keptuvę ir kepkite, kol šie gražiai apskrus.
Omleto su daržovėmis, arba fritatos vafliai
Ingredientai:
- 8 kiaušiniai;
- 2 puodeliai špinatų;
- 1 raudonoji paprika;
- 1 svogūnas;
- 0,5 puodelio tarkuoto parmezano sūrio;
- 0,5 puodelio sutrupinto fetos sūrio;
- 200 g pievagrybių;
- 2 saujų smulkintų petražolių;
- 125 ml miltų;
- 1 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
- druskos;
- pipirų.
Gaminimas:
1. Visas daržoves susmulkinkite.
2. Įkaitintoje keptuvėje pakepinkite svogūną. Suberkite grybus ir pakepkite dar porą minučių. Tada šalia į keptuvę suberkite likusias daržoves ir viską kartu kepkite, kol šios suminkštės.
3. Kol daržovės kepa, atskirame inde išplakite kiaušinius, suberkite miltus, kepimo miltelius ir viską gerai išmaišykite.
4. Iškepusias daržoves suberkite į tešlą, taip pat nepamirškite įmaišyti parmezano ir fetos sūrių.
5. Po truputį tešlos pilkite į vaflių keptuvę ir kepkite, kol vafliai apskrus.