Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tarptautinei ledų dienai – 3 įdomūs ir nesudėtingi šalto skanėsto receptai

Ledai – vienas populiariausių desertų pasaulyje. Jis toks mėgstamas, kad liepos 18-ąją net minima Tarptautinė ledų diena. Vasarą, ypač tokią karštą, kaip ši, ledų paklausa šauna į viršų, kai kurie žmonės be ledų porcijos neištveria nė dienos. Jokia paslaptis, jog nemažai pirktinių ledų vis dar labai saldūs, juose dominuoja cukrus, o ne uogos ar vaisiai. Tad gal metas ledų pasigaminti patiems?
Įvairūs ledai
Įvairūs ledai / Vida Press nuotr.

Kaip pastebi pranešime žiniasklaidai cituojamas prekybos tinklo „Iki“ konditerijos ekspertas Thierry Lauvray, ledai yra gana klasikinis desertas, tačiau pastaruoju metu galime rasti įvairiausių šio deserto variantų.

„Pavyzdžiui, yra spragintų kukurūzų, sūrio pyrago ar mėtų skonio ledų. Indijoje mėgstami šafrano ar kardamono skonio ledai, Indonezijoje ledai gaminami iš kokosų ir kondensuoto pieno, izraeliečiai mėgsta chalvos skonio, italai pistacijų, o Japonijoje populiarūs žaliosios arbatos skonio ledai. Ieškantieji įvairesnių skonių, gali rasti ir neįprastų ledų su druska ar aitriaisiais pipirais, česnakais, pomidorais bei vasabiu“, – vardina konditerijos ekspertas.

T.Lauvray teigia, kad pastaruoju metu auga susidomėjimas sveikesnėmis šaltojo deserto versijomis. Pirkėjai atkreipia dėmesį į sudėtį, domisi, kiek pridėtinio cukraus yra leduose, ar jie gardinti natūraliais priedais. Taip pat karštomis dienomis mėgstama atsigaivinti ir sorbetu ar šerbetu – šio tipo ledai yra lengvesni už įprastus grietininius.

Vida Press nuotr./Citrusų šerbetas
Vida Press nuotr./Citrusų šerbetas

Anot eksperto, ledai – itin universalus skanėstas, kuris kaip ingredientas gali būti derinamas su įvairiausiais desertais. „Ledai patiekiami prie dar šiltų pyragų ar keksų, jie puikiai dera su bananų duona. Norintiems pasmaližiauti lengviau ledus galima valgyti su šviežiais arba grilyje keptais vaisiais: ananasais, slyvomis, persikais ar nektarinais. Šaukštas ledu ypatingai praturtina vaisių ar pieno kokteilius“, – idėjų žeria T.Lauvray.

Naminių ledų gaminimas didelių iššūkių nekelia

Anot T.Lauvray, ledai gana paprastai gali būti gaminami ir namų sąlygomis. Jie dažniausiai ruošiami iš pieno produktų sumaišant juos su saldikliais ir įvairiais priedais. Šaldant masė maišoma, kad susidarantys ledo kristalai būtų kuo mažesni. Šiais laikais tai daroma specialiomis mašinomis, kurios ir šaldo, ir maišo ledų masę.

Be to, pasak konditerijos eksperto, veganiškiems ledų variantams puikiai tinka saldesnio skonio augaliniai gėrimai, tokie kaip ryžių, migdolų, avižų ar kokosų. Taip pat ledai gali būti gaminami ir vandens pagrindu. Tokio tipo ledai yra vadinami sorbetu – jie gaminami iš vandens ir šaldytų vaisių ar uogų ir saldiklių.

Vaisių pagrindu pasigaminti ledai ir kur kas sveikesni, juose mažiau cukraus.

Gaminant ledus namuose ekspertas pataria juos pagardinti vaisiais bei uogomis, kurių šiuo metu apstu parduotuvėse – būtent šie ingredientai ledams suteiks ypatingo gaivumo. Be to, vaisių pagrindu pasigaminti ledai ir kur kas sveikesni, juose mažiau cukraus. Anot jo, prieš ruošiant naminius ledus uogas ar vaisius tereikia sutrinti. Jeigu norisi, ledus dar galima pagardinti natūraliu saldikliu, tokiu kaip medus arba natūraliu jogurtu ir užšaldyti. Naminiams ledams pagaminti puikiai tiks visos mėgstamos uogos: avietės, braškės, šilauogės, mėlynės ar vyšnios, ar vaisiai.

T.Lauvray siūlo ir 3 naminių ledų receptus, jie tikrai nustebins savo maloniu skoniu.

Braškių ir šilauogių ledai

Ingredientai:

  • 1 indelis sutirštinto pieno;
  • 200 ml grietinėlės;
  • 1 puodelis braškių;
  • 1 puodelis šilauogių.

Gaminimas:

1. Supjaustykite nuplautas braškes, sudėkite į gilesnį dubenį, suberkite šilauoges ir elektriniu maišytuvu viską sutrinkite iki vientisos masės.

2. Išplakite grietinėlę iki vidutiniškai tirštos masės, supilkite sutirštintą pieną ir viską išplakite iki kreminės konsistencijos.

3. Sumaišykite uogų masę su išplaktu grietinėlės ir sutirštinto pieno mišiniu. Viską lėtai sumaišykite, supilkite į pailgą formą, uždenkite maistine plėvele ir kiškite į šaldymo kamerą. Palikite ledus šaldiklyje 8 valandoms.

4. Prieš patiekdami ledus palikite pastovėti kambario temperatūroje bent 10 min.

Vida Press nuotr./Ledai
Vida Press nuotr./Ledai

Migdolų gėrimo ledai su avietėmis

Ingredientai:

  • 2 puodeliai migdolų gėrimo;
  • 2 puodeliai anakardžių riešutų;
  • 1 sauja aviečių;
  • klevų sirupo (pagal skonį).

Gaminimas:

1. Anakardžių riešutus reikėtų mirkyti vandenyje per naktį, kad suminkštėtų. Tuomet išmirkytus anakardžius sudėkite į elektrinį maišytuvą, taip pat pilkite migdolų gėrimo ir viską sumaišykite.

2. Įpilkite į maišytuvą šiek tiek klevų sirupo, suberkite avietes ir viską dar kartą pamaišykite iki vientisos, tirštokos masės.

3. Gautą mišinį supilkite į ledų gaminimo aparatą ir maišykite, kol taps minkšta į skystus ledus panašia mase. Tuomet gautą mišinį supilkite į indą ir įdėkite į šaldymo kamerą. Ledus kameroje palaikyti rekomenduojama ne mažiau kaip valandą.

Vida Press nuotr./Naminiai uogų ledai
Vida Press nuotr./Naminiai uogų ledai

Apelsinų šerbetas

Ingredientai:

  • 2 puodeliai šviežiai spaustų apelsinų sulčių;
  • 1 valg. šaukšt. apelsinų žievelių;
  • 1 puodelis cukraus;
  • 1/2 puodelio pieno;
  • 1/2 puodelio grietinėlės.

Gaminimas:

1. Sumaišykite apelsinų sultis, minkštimą ir 2/3 puodelio cukraus.

2. Plaktuvu arba rankiniu mikseriu išplakite grietinėlę ir likusį cukrų, kol gausite tirštą kreminę masę.

3. Į apelsinų mišinį įmaišykite pieną, vėliau – kreminę masę. Supilkite viską į sandarų indą ir užšaldykite bent valandai.

Fotolia nuotr./Apelsinų šerbetas
Fotolia nuotr./Apelsinų šerbetas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas