Daugiau straipsnių

Tas pats ingredientas – trys skirtingi patiekalai: taupote laiką, pinigus ir… nervus

Šaltinis:
Reklama
Turinio kontrolė – užsakovo rankose, redakcija neprisidėjo prie turinio kūrimo

Tikriausiai ne kartą teko girdėti, o ir patiems atsidurti situacijoje, kuomet klausimas „ką šiandien pasigaminti?“ pradeda skambėti kaip didžiausias galvosūkis. Tokiais atvejais gali pagelbėti tai, kad namuose turėdami keletą bazinių produktų lengvai išsisuksite. Negana to, prekybos tinklo „Iki“ parduotuvėse dauguma tokių „pagalbininkų“ galite įsigyti su nuolaidomis, tad nesugaišite itin daug laiko, o be to, – ir maloniai sutaupysite.

Moteris gamina maistą.

Tokie produktai kaip įvairios kruopos, konservuotos ar džiovintos gėrybės, aliejus, sviestas, miltai – tai pagrindas, kurį namuose dažniausiai turime nuolat, o pridėję keletą papildomų ingredientų galime sukurti vis naują patiekalą.

„Bakalėjos produktams „Iki“ parduotuvėse nuolat vykdomos įvairios akcijos, tad atsakingai susiplanavę apsipirkimą nuolaidų dienomis klientai šių prekių gali nusipirkti itin patraukliomis kainomis. Be to, bakalėjos produktai dažniausiai pasižymi ilgu vartojimo terminu, tad maisto atsargas spintelėse galite papildyti išleisdami kur kas mažiau – ne tik sutaupysite, bet ir visada turėsite po ranka ingredientų, iš kurių galėsite pasigaminti patiekalų“, – sako Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.

Šikart siūlome skirti daugiau dėmėsio būtent grikiams – tai vertingos ir ilgam sotumo suteikiančios kruopos, o jų panaudojimo galimybės – beribės. Grikių pagrindu pasigaminkite tris visiškai skirtingus patiekalus – užkandį/salotas, desertą ir karštą pagrindinį patiekalą.

123RF.com nuotr./Grikiai
123RF.com nuotr./Grikiai

Nustebsite, kaip šios nebrangios kruopos gali padėti sukurti visiškai skirtingus ir nesudėtingus patiekalus – nebrangu, skanu ir... neatsibodę!

Grikių užkandis su saulėje džiovintais pomidorais

Ingredientai:

  • Grikiai: 2 stiklinės neapdorotų
  • Vanduo: 1,5 puodelis
  • Bazilikai, krapai, mėtos ar petražolės pagardinimui
  • Pomidorai: 0,5 puodelis perpjautų perpus vyšninių
  • Saulėje džiovinti pomidorai: 0,3 puodelio supjaustytų
  • Česnakai: 1 skiltelė sukapota
  • Agurkai: 1 puodelis grubiai supjaustytų, be sėklų ir minkštimo
  • Alyvuogių aliejus: 2 valg. š.
  • 1 vnt. išspaustos citrinos sultys, žiupsnelis druskos, pipirų.

Gaminame:

1. Pirmiausia paruoškite grikius – juos galite berti dar į neverdantį vandenį. Šiam užvirus sumažinkite ugnį ir palikite virti 7-8 minutes. Po 6 minučių pirmąkart paragaukite ir kai jausite, jog grikiai išvirę, nusunkite bei atidenkite juos.

2. Salotų dubenyje sumaišykite grubiai supjaustytus bazilikus ir kitas žoleles, agurkus, pomidorus, saulėje džiovintus pomidorus, citrinos sultis ir alyvuogių aliejų. Gerai išmaišykite, suberkite grikius ir vėl išmaišę pagardinkite druska ir pipirais. Prieš skanaudami leiskite salotoms kelias minutes pastovėti.

Šokoladinis pyragas su grikiais ir burokėliais

Ingredientai:

  • Burokėliai: 250 g virtų, susmulkintų
  • Kiaušiniai: 4 vnt.
  • Medus: 90 g skysto
  • Kakava: 14 g
  • Migdolų miltai: 140 g
  • Grikiai: 80 g užmerktų 2 stiklinėmis vandens per naktį
  • Kokosų aliejus: 80 g
  • Lazdynų riešutai: 50 g
  • Juodasis šokoladas: 180 g 70 proc. kakavos
  • Kepimo milteliai 4 g, žiupsnelis druskos

Gaminame:

1. Orkaitę įkaitiname iki 180 laipsnių temperatūros. Burokėlius, kiaušinius, medų, kakavos miltelius, kepimo miltelius ir druską dedame į elektrinį plaktuvą ir susmulkiname.

2. Šokoladą ir aliejų ištirpiname, atvėsiname iki 30-ies laipsnių ir perpilame į dubenį. Ten pat pilame ir burokėlių bei kiaušinių masę, išmaišome. Suberiame ir riešutus bei mirkytus grikius. Išmaišome, kad ingredientai tolygiai pasiskirstytų.

3. Gautą masę pilame į kepimo popieriumi išklotą kepimo formą. Kepame 35–40 min. arba tol, kol į pyrago vidurį įkištas medinis pagaliukas ištraukus bus sausas.

Medžiotojų troškinys su grikiais

Ingredientai:

  • Svogūnai: 2 vnt.
  • Pomidorai: 6 vnt.
  • Vištos širdelės 500 g
  • Grikiai: 2 st. virtų
  • Aliejus: 2 valg. š.
  • Sviestas: 20 g
  • Petražolės, druska, juodieji pipirai pagal skonį

Gaminame:

1. Pomidorus supjaustykite į 8 dalis, svogūnus – pusžiedžiais. Nuplaukite ir nusausinkite širdeles, pasmulkinkite gabaliukais.

2. Įkaitinkite keptuvę (arba troškintuvą) storu dugnu be riebalų. Suberkite pomidorus, ant jų – svogūnus ir troškinkite nemaišydami keletą minučių, kol išsiskirs pomidorų sultys.

3. Įpilkite aliejų, sudėkite širdeles, pagardinkite druska, pipirais ir troškinkite uždengę ant vidutinio kaitrumo liepsnos 30 minučių.

4. Ant troškinio paskleiskite virtus grikius (nemaišykite). Į vidurį įspauskite sviesto gabalą, uždenkite ir troškinkite dar 15 minučių.Suberkite kapotas petražoles, išmaišykite ir iškart patiekite.

Skanaus!