Nebrangus, visiškai paprastai pagaminamas ir išraiškingo skonio – nieko keisto, kad šis patiekalas populiarumo nepraranda iki šiol. Pranešime žiniasklaidai „Iki“ kulinarai pasakoja, kaip jį pagaminti žingsnis po žingsnio ir kaip su minimaliomis išlaidomis paįvairinti paprasčiausią versiją.
Dėkingi turėtume būti suomei
Makaronai su kepta feta – tai receptas, kurį gali pagaminti net tie, kurie paprastai į virtuvę užeina tik pasidaryti kavos. Nors šio patiekalo skonis nukelia į Viduržemio jūros regioną, tačiau iš tiesų jis gimė Suomijoje.
Recepto autorystė priskiriama suomių maisto blogerei Jenni Häyrinen, kuri 2019 m. pasidalijo paprastu ir taupiu receptu. Tai buvo kažkas naujo: vienas indas, keli ingredientai ir stulbinantis rezultatas. Receptas tapo toks populiarus, kad Suomijoje vienu metu parduotuvėse iš lentynų dingo visas fetos sūris.
Šis receptas pasiekė aukštumas ne tik Europoje. 2020 m. „TikTok“ platformoje jį atrado JAV vartotojai, ir nuo tada jis tęsia savo neįtikėtiną kelionę po pasaulį. Dabar sunku surasti žmogų, kuris nebūtų girdėjęs apie makaronus su kepta feta – tai tikra socialinių tinklų žvaigždė, užkariavusi tiek maisto entuziastus, tiek paprastus smalsuolius.
Pigu ir paprasta – štai kas slepiasi už šio recepto sėkmės
Tikriausiai daugelis sutiks, kad šio recepto žavesys slypi jo paprastume. Patiekalui reikia vos kelių ingredientų: makaronų, pomidorų, česnako, alyvuogių aliejaus ir, žinoma, fetos sūrio. Viską lengvai rasite savo virtuvėje arba arčiau namų esančioje parduotuvėje – tad nereikia jokių didelių išlaidų.
„Feta yra puikus pasirinkimas dėl savo unikalios tekstūros. Kepama orkaitėje, ji tampa kreminė, o šalia esantys pomidorai išskiria sultis, kurios kartu su sūriu sukuria tobulą padažą. Rezultatas – aromatingi, kreminiai makaronai su sūrio ir pomidorų deriniu, kuris tiesiog tirpsta burnoje“, – sako kulinarai.
Bet čia yra dar vienas patiekalo privalumas – gaminimo paprastumas. Visa esmė – sudėti ingredientus į vieną kepimo indą, pašauti į orkaitę ir leisti magijai vykti. Nereikia stovėti prie puodų ar nuolat maišyti – patiekalas pasigamina beveik savaime.
Išbandykite ir kitus sūrius: 5 alternatyvos
Galima išbandyti ne tik originalų makaronų su kepta feta receptą, bet ir kelias kitas versijas. Į ką dar verta atkreipti dėmesį sūrių skyriuje?
Mocarela. Tai universalus pasirinkimas, jei norisi šiek tiek daugiau tąsumo. Kepant mocarela išsilydo ir sukuria sultingą, tačiau švelnų skonį. O jei mėgstate daugiau sūrumo, galite papildomai pagardinti druska.
Brinza. Tai geriausia alternatyva fetai, mat šio bulgariško sūrio tekstūra ir skonio intensyvumas yra panašūs į graikiškojo. Ji taip pat patiks ir mėgstantiems sutaupyti, mat paprastai yra pigesnis variantas už fetą.
Rikota. Šis švelnus itališkas sūris puikiai dera su pomidorais. Jis nėra toks aštrus kaip feta, bet tekstūra suteiks patiekalui kreminio švelnumo.
Ožkos sūris. Šaltas jis turi ryškesnį, išraiškingesnį skonį nei feta, tačiau kepant jis gerokai sušvelnėja. Tad rezultate gausite išties gurmanišką ir kreminę kepto sūrio su makaronais versiją.
Bri. Reikia atkreipti dėmesį į tai, kad bri sūris yra švelnesnis, todėl, jei norite daugiau skonio intensyvumo, galite įdėti šiek tiek papildomų prieskonių, pvz., raudonėlio ar net šlakelį citrinos sulčių, kad padidintumėte rūgštumo ir skonio gilumą.
Geriausias makaronų su kepta feta receptas
Porcijos: 4
Gaminimo laikas: 45 min
Reikės:
- 200 g fetos sūrio,
- 500 g vyšninių pomidorų,
- ½ šaukštelio džiovinto raudonėlio,
- 4 šaukštų ypač tyro alyvuogių aliejaus,
- 200 g makaronų,
- 3 skiltelių česnako,
- šviežių bazilikų.
Gaminame:
-
Įkaitinkite orkaitę iki 190 laipsnių C. Į orkaitėje įkaitinto indo vidurį įdėkite fetos sūrį ir aplink suberkite nuplautus pomidorus ir česnako skilteles. Pabarstykite raudonėliais, pagardinkite druska (nedaug!) ir pipirais, apšlakstykite alyvuogių aliejumi. Dėkite į įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 30-35 minučių.
-
Tuo tarpu užvirinkite vandenį, pasūdykite ir išvirkite makaronus pagal instrukcijas ant pakuotės. Nukoškite ir pasilikite ½ puodelio makaronų vandens.
-
Šakute sutrinkite keptą fetą, pomidorus, česnaką, pabarstykite bazilikais, į indą sudėkite makaronus ir išmaišykite. Jei atrodo per sausa – įpilkite šiek tiek makaronų vandens. Jei reikia, pagardinkite druska ir pipirais, įpilkite daugiau alyvuogių aliejaus.